Kinderwandeling Spoor van de Leeuw op de Lemelerberg

Wandelen met kinderen saai? Niet op de Lemelerberg. Want daar heb je het kinderwandeling Spoor van de Leeuw van ongeveer 4 kilometer. En het Hol van de Leeuw, een uitdagende kinderspeeltuin. Suzanne ontdekte tijdens haar verblijf op natuurcamping de Lemeleresch dit prachtige gebied en maakte later deze mooie wandeling. Lees je mee?

Deze wandelroute bestaat helaas niet meer. Wel zijn er andere leuke korte wandelroutes in hetzelfde gebied te vinden.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Kinderwandeling Spoor van de Leeuw op de Lemelerberg

De Lemelerberg is een prachtig wandelgebied. Vanuit het Theehuis de Lemelerberg lopen diverse wandelroutes over de Lemelerberg. Theehuis de Lemelerberg hoort bij het park 1813, dat is aangelegd ter ere van het honderd jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Wij parkeren bij het Theehuis en bekijken daar op het informatiepaneel naar de wandelmogelijkheden. Er zijn diverse routes mogelijk. Zo is er een korte (verharde) route voor mindervaliden, een kinderwandeling Spoor van de Leeuw en er is een aantal korte en langere themaroutes, variërend van 2,5 tot zo’n 8 kilometer.

Wij kiezen voor de kinderwandeling Spoor van de Leeuw, een route van ongeveer 4 kilometer langs heidevelden en door het bos. Mochten de kinderen het niet volhouden, dan kunnen we halverwege afbuigen en de verkorte route van 2,5 kilometer nemen.

Vele wandelroutes van diverse lengtes mogelijk.
Vele wandelroutes van diverse lengtes mogelijk.
Kinderwandeling Spoor van de Leeuw kun je inkorten.
Kinderwandeling Spoor van de Leeuw kun je inkorten.

Start van de wandeling bij de Leeuw

Vanaf het restaurant/theehuis de Lemelerberg lopen we de trappen op, naar het grote standbeeld van de leeuw, die daar al staat vanaf 1913. Daar starten de wandelingen. De paaltjes met rode pijltjes en de bordjes met rode stippen markeren de kinderwandeling ‘Spoor van de Leeuw’. Het is een prachtige wandelroute, met veel wisselende landschapstypen.

We komen onderweg langs het ravijn, een voor Nederlandse begrippen diepe kloof waar de wandelroute omheen loopt. Heb je geen zin om er omheen te lopen, dan kun je kiezen voor de verkorte route langs de ingang. Je ziet dan niet de kloof zelf.

Verderop komen we langs een enorme grote zwerfkei, de Dikke Steen, die uit Scandinavië hier terecht is gekomen. Een leuke speelplek voor de kinderen die op de steen klimmen en er rondom heen rennen. “Kijk eens hoe groot ik ben?” roept de jongste enthousiast, nadat hij er bovenop is geklommen.

De wandeling start bij het standbeeld van de leeuw.
De wandeling start bij het standbeeld van de leeuw.
Bij het startpunt van de wandeling bij de Leeuw.
Bij het startpunt van de wandeling bij de Leeuw.
Het wandelpad rondom de kloof.
Het wandelpad rondom de kloof.
In het bos bij de kloof.
In het bos bij de kloof.
Bovenop de steen geklommen.
Bovenop de steen geklommen.
De dikke steen
De dikke steen.

Wandelen over de Lemelerberg en de Archemerberg

De route leidt uiteindelijk door de bossen en de heidevelden van de Lemelerberg. Tussen de jeneverbessen door lopen we de kale vlakte op naar boven. We besluiten een extra lus te maken over de Archemerberg. Als we naar het uitzichtpunt lopen komen we langs de schaapskudde die hier in het voor- en najaar rond loopt.

Het uitzicht boven op de Archemerberg is prachtig. Bij helder weer kun je heel ver kijken. Het is een mooi gebied en de afwisselende landschappen en de slingerende paadjes met boomstronken en steentjes maken de wandeling aantrekkelijk. De kinderen stappen goed door en genieten zichtbaar. Misschien is de beloofde speeltuin aan het eind van de route ook wel een reden.

Prachtig wandelgebied.
Prachtig wandelgebied.
Onderweg komen we langs de schaapskudde (op de achtergrond).
Onderweg komen we langs de schaapskudde (op de achtergrond).
Smalle paadjes tussen de jeneverbessen door.
Smalle paadjes tussen de jeneverbessen door.
Naar de top lopen.
Naar de top van de Archemerberg lopen.
En weer naar beneden terug naar het bos.
En weer naar beneden terug naar het bos.

Speelbos Het hol van de leeuw

Als we weer terug keren naar de route “Spoor van de leeuw” lopen we richting het theehuis. Daar ligt, aan het eind van de route, het Hol van de Leeuw. Een mooie natuurspeeltuin midden in het bos. Hier kunnen de kinderen ravotten, hutten bouwen, spelen en klimmen en klauteren. Een geweldige beloning voor de kinderen, die hun vermoeidheid van het wandelen in een keer kwijt zijn. Ze kunnen hun laatste energie hier goed kwijt.

Speelbos het Hol van de Leeuw.
Speelbos het Hol van de Leeuw.
Stapstenen in het speelbos.
Stapstenen in het speelbos.

Wat je verder nog moet weten over kinderwandeling “Spoor van de leeuw”.

De kinderwandeling Spoor van de Leeuw is misschien wel een van de mooiste wandelingen van Overijssel. De route is 4 kilometer en niet geschikt voor wandelwagens en buggy’s. Hiervoor kun je de rolstoelwandeling volgen, een verhard pad die start vanaf de leeuw bij restaurant de Lemelerberg, Kerkweg 32 in Lemele.

Parkeren is gratis op het parkeerterrein bij restaurant de Lemelerberg. Honden mogen mee, mits ze aangelijnd blijven.

Waar vind je het Spoor van de Leeuw?

Meer lezen?

Wil je meer lezen over wandelingen in deze mooie regio Salland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.