Paddenstoelenwandeling van IVN Scharrelkids

Blogger Suzanne ontdekte de paddenstoelenwandeling van IVN Scharrelkids. Nog nooit van gehoord? Lees dan vooral verder en ontdek dat het IVN deze activiteit op verschillende plekken in Nederland organiseert in de herfst.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Paddenstoelenwandeling van IVN Scharrelkids

Onze kinderen zijn gek op de natuur. Regelmatig trekken we erop uit om te wandelen. In het bos of naar mooie natuurgebieden. Lekker in de buitenlucht rennen, spelen, onderzoeken en luisteren naar de vogels. Inmiddels weten Mika en Jesse al heel veel over de natuur. Niet omdat het moet, maar omdat ze het zelf graag willen. Ze kennen al veel vogels zowel qua uiterlijk als aan de zang (“hoor eens, een koolmees”,  “kijk daar, een groene specht”). En elke herfst maken we wel meerdere wandelingen door het bos. Eikels en kastanjes rapen, paddenstoelen zoeken. Als speurneuzen trekken Mika en Jesse langs de bospaden op zoek naar paddenstoelen. Dus toen ik op internet las dat IVN Scharrelkids Deventer een paddenstoelenwandeling bij Nieuw Rande organiseerde, wilden we daar graag naartoe.

Wat is IVN Scharrelkids?

Het IVN is een instituut voor natuureducatie en duurzaamheid en organiseert het hele jaar door allerlei leuke activiteiten in alle regio’s in Nederland. De afdeling Scharrelkids geeft inspiratie, tips en ideeën om met het hele gezin naar buiten te gaan, de natuur in. Zij organiseren van alles voor kinderen in alle leeftijden. Van wandelingen met de boswachter tot slootjesdagen, van bosspellen tot ontdekkingstochten in de winter en van kabouterspeurtochten voor peuters en kleuters tot kinderworkshops.  Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen. Natuur is goed voor hun zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit.  En met al die activiteiten gericht op natuurbeleving zit er altijd iets leuks bij voor alle kinderen van alle leeftijden. Vaker met de KidsErOpUit dus!

Paddenstoelenwandeling met kinderen

Van 11 tot 15 uur konden we starten bij Nieuw Rande. Alles was ontzettend goed geregeld. Bij de entree stond een parkeerwacht die ons verwees naar een weiland dat speciaal was ingericht om de auto’s te parkeren, er stonden kraampjes van IVN waar allerlei informatie te krijgen was en bij start van de route kon je een speurtocht/quiz krijgen en een spiegeltje kopen (erg handig om onder de paddenstoelen te kunnen kijken).

Infokraam van IVN met allerlei handige informatie.
Infokraam van IVN met allerlei handige informatie.
Superhandig spiegeltje om onder de paddenstoelen te kijken.
Superhandig spiegeltje om onder de paddenstoelen te kijken.

Vol enthousiasme begonnen we aan de wandeling, die duidelijk gemarkeerd was met bordjes. Aan het begin van de route stonden borden met algemene informatie over paddenstoelen. Wist je bijvoorbeeld dat er drie categorieën paddenstoelen zijn? Je hebt “vrienden”, “vijanden” en “vuilnismannen”. Vrienden kunnen prima samenleven met de natuur, vuilnismannen ruimen de rotzooi (zoals dood hout of eikels) op in het bos en vijanden vestigen zich op een boom die vervolgens een langzame dood sterft door de paddenstoelen. Er zijn paddenstoelen die onder meerdere categorieën kunnen vallen. Ook maakten we kennis met “duivelseieren”, “heksenkringen”, “hoedjes”, “steeltjes” en “rokjes”, eetbare en giftige paddenstoelen, stinkende paddenstoelen (stinkzwam) of lekker ruikende paddenstoelen (anijszwam). Erg interessant.

Aan het begin van de route staan algemene informatiebordjes.
Aan het begin van de route staan algemene informatiebordjes.
Vliegenzwam met informatiebordje.
Vliegenzwam met informatiebordje.

We hebben vele tientallen soorten paddenstoelen ontdekt in het bos. Bij elke soort stond een bordje van het IVN met een toelichting. Zo simpel geformuleerd dat de uitleg voor kinderen prima te begrijpen was. De bordjes met een rode stip waren verbonden aan de quiz die de kinderen bij de start hadden gekregen. Mika vulde ijverig alle antwoorden in op het papiertje.

Jesse vond het vooral erg leuk om de paddenstoelen op te speuren en van bordje naar bordje te rennen. Een korte toelichting was voor hem voldoende. Mika wilde juist alles weten en nam de tijd om de bordjes goed te lezen. Het spiegeltje was superhandig! Zowel Mika als Jesse pakten bij alle paddenstoelen het spiegeltje om te kijken of er plaatjes of buisjes aan de onderkant van de paddenstoel te zien zijn. Aan het eind van de wandeling kregen de kinderen, na inlevering van de quizvragen, allebei een button van het IVN met “ik ben een paddenstoelenexpert” er op. Een superleuk aandenken aan deze interessante en leuke wandeling!

Aandachtig het bordje lezen.
Aandachtig het bordje lezen.
Met het spiegeltje onder de paddenstoel kijken.
Met het spiegeltje onder de paddenstoel kijken.
Quiz invullen.
Quiz invullen.
Kijken hoe een inktzwam er aan de onderkant uitziet.
Kijken hoe een inktzwam er aan de onderkant uitziet.

Tips en weetjes

Het grote voordeel van deze paddenstoelenwandeling is dat het door de vele informatieve bordjes erg leerzaam is (ook voor de ouders!) en dat je het in je eigen tempo kan lopen. Waar het ene kind een half uur naar één paddenstoel kijkt, is de ander misschien met een minuut klaar. Je kunt dus je eigen tijd plannen. Heb je deze maand geen tijd? De activiteiten keren jaarlijks terug, dus dan ga je gewoon een andere keer!

De kosten van deelname variëren per regio. In de ene regio is deelname gratis, maar ze vragen wel een bedrag van 2 euro per deelnemer als vrijwillige bijdrage. In andere regio’s is deelname voor leden van het IVN gratis en betalen niet-leden 2 euro per persoon.

Vraag voordat je gaat wandelen de gratis paddenstoelenzoekkaart aan bij het IVN. Op deze kaart staan de meest voorkomende paddenstoelen en wat leuke informatie, zodat je ook zelf tijdens boswandelingen snel kunt kijken welke paddenstoel je ziet. De kaart is bovendien waterbestendig! Bestellen kan via de website van het IVN.

Paddenstoelen zoekkaart: de voorkant.
Paddenstoelen zoekkaart: de voorkant.
De achterkant van de paddenstoelen zoekkaart.
De achterkant van de paddenstoelen zoekkaart.

In oktober zijn nog meer van deze paddenstoelenwandelingen in diverse regio’s te doen. Maar ook allerlei andere activiteiten. Kijk op de website van IVN voor informatie en een overzicht van de activiteiten.

Heb jij al eens een paddenstoelenwandeling met kinderen gedaan?

Meer lezen

De herfst is een heerlijk seizoen om te wandelen met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelKabouter Plop en het Sprookjesboek in het theater
Volgend artikelMiddelburg: Mini Mundi met kinderen
Suzanne is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Steef en moeder van twee zoons (2006 en 2009). Ze wordt enthousiast van actieve en stoere jongensuitjes. En gaat tot het uiterste om de ultieme kampeerparadijsjes te ontdekken waar ze met haar gezin in de vouwwagen doorbrengt. Het liefst in een gebied met rust, ruimte en natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.