10 tips om wandelen met kinderen (nog) leuker te maken

1
271
De natuur leent zich erg goed voor fantasiespelletjes of rollenspellen.
De natuur leent zich erg goed voor fantasiespelletjes of rollenspellen.

Jolinda gaat graag wandelen met kinderen en dankzij jarenlange ervaring weet ze ook hoe ze wandelen met kinderen leuk kan maken. Gelukkig deelt ze haar 10 beste tips op KidsErOpUit!

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

10 tips om wandelen met kinderen (nog) leuker te maken

Kinderen en wandelen. Dat kan wel eens een lastige combinatie zijn. Jammer, want het is de goedkoopste manier om op vakantie of tijdens een weekendje weg de omgeving te verkennen. Of om op een saaie zondagmiddag even lekker de benen te strekken. Wij wandelden al veel voordat we kinderen kregen. Toen ze klein waren, gingen we daar lekker mee door. Baby in de draagdoek en even later in een rugdrager. Er breekt een tijd aan dat ze zelf kunnen lopen. En dan hoor je wel eens ‘Mijn benen doen zeer’ of ‘zijn we er al?’ Wij hebben daar van alles op verzonnen.  Misschien handig om onze tips en trucs te delen zodat jij ook lekker met je kids er op uit kan, te voet!

Wandelen met kinderen kan echt samen genieten zijn!
Wandelen met kinderen kan echt samen genieten zijn!

 1. Zorg voor goed materiaal

Fijn wandelen begint met goede schoenen. Zelf wandel ik ook geen 5 kilometer op mijn hippe laarsjes, dus mijn kind ook niet. Wij kopen regelmatig goede wandelschoenen voor onze kroost. Favoriete merken zijn Teva, Meindl en Wolfskin. Wil je niet veel geld uitgeven aan een bezigheid waarvan je niet weet of jij (lees je kind) dit vol gaat houden? Check marktplaats. Zoek op bovengenoemde merken. De meeste schoenen zijn amper gedragen omdat kids snel groeien en ouders het wandelen te snel opgeven (en dit blog niet hebben gelezen ;-)). Wil je helemaal niets nieuws kopen, trek je kind dan gympen aan en kies een makkelijk wandelpad.

2. Oefening baart kunst

Van een kind verlangen dat het in een keer kilometers wandelt is vragen om moeilijkheden. Begin met een korte wandeling van 2 kilometer. Een week later pak je er een kilometer bij. En zo bouw je het op totdat je samen een kilometer of 8 kunt afleggen. Afhankelijk van de leeftijd en karakter. Onze zoon van 7 loopt fluitend een tocht van 20 kilometer, maar onze jongste dochter is gelukkiger met 5 kilometer. Dus wij gaan ergens tussenin zitten. Probeer als het even kan wekelijks te wandelen, dan blijft het in de benen zitten.

In zo'n omgeving is wandelen niet saai. Tip: geef het uitje een andere en spannende naam.
In zo’n omgeving is wandelen niet saai. Tip: geef het uitje een andere en spannende naam.

 3. Maak het aantrekkelijk

Noem bij voorkeur het woord wandelen of lopen niet. Als ik tegen de jongste zeg dat we gaan wandelen, is het drama. Ze is moe, heeft zere benen. Zeg ik dat we op speurtocht of avontuur gaan, of gaan spelen in het bos, dan heeft ze vaak wel zin. Laat je kinderen zelf een rugzakje inpakken, waarbij ze uit allerlei snacks voor onderweg kunnen kiezen. Koekjes, pakje drinken, en eventueel wat (gezonde) snacks. Soms gaan we op ‘schattenjacht’. Dan doen we een GPS-tocht waarbij de kids aan het einde een echte schat kunnen vinden. Lees meer over geocaching in een eerder blog dat op KidsErOpUit verscheen.

4. Sporen zoeken

Laat je kind dingen van alles ontdekken in de natuur. Wij gebruiken vaak een leuke Natuurwijzer. Overal waar een dier komt laat hij een spoor achter. Dat kan een pootafdruk in de modder zijn, een stukje haar aan het prikkeldraad of gewoon een keutel in het gras. Aan de hand van het spoor dat een dier heeft achter gelaten, kunnen kinderen op de kaart zien welk dier het is geweest. En dat maakt het zoveel leuker om de natuur in te gaan. Deze leuke kaart kost nog geen 6 euro, en is stevig geplastificeerd.

Sporen zoeken vinden de meeste kinderen erg leuk.
Sporen zoeken vinden de meeste kinderen erg leuk.

5. Pauze

Stop net iets eerder dan echt nodig is voor een pauze. Je hebt geen haast. Even op een bankje zitten en iets uit de rugzak pakken. Zo blijft het leuk.

6. Foto’s

Een goedkope camera doet wonderen. Kinderen vinden het leuk om foto’s te maken. Of om door een verrekijker te mogen kijken.

Zelf foto's maken.
Zelf foto’s maken.

7. Fantasie

Als je samen een spel bedenkt om onderweg te doen, loop je een stuk makkelijker. Stimuleer je kinderen om hun fantasie te gebruiken tijdens het wandelen. Ze kunnen spelen dat ze boswachters zijn, dierenredders (zo is jongste dochter al heel vaak Dora geweest, terwijl haar broer dan Diego speelde) of ontdekkingsreizigers. Speel een paar keer mee en je zult zien dat ze dit uiteindelijk uit zichzelf gaan doen. Kun jij lekker ontspannen genieten van de wandeling.

De natuur leent zich erg goed voor fantasiespelletjes of rollenspellen.
De natuur leent zich erg goed voor fantasiespelletjes of rollenspellen.

8. Ga met de bus/trein terug

Kinderen vinden een ritje met de trein of bus vaak erg leuk. Zoek een wandeling uit waarbij je de terugweg naar de parkeerplaats met het openbaar vervoer aflegt. Er zijn speciale NS-wandelingen, gratis te downloaden.

9. Omkopen

Als jongste dochter tijdens het wandelen er ineens geen zin meer in heeft, willen we haar nog wel eens een ijsje beloven. Ook maken we op vakantie vaak stempelkaarten. Voor elke wandeling krijgen ze een stempel, en is de kaart vol, dan gaan we uit eten.

10. Wissel af

Zoek van te voren uit waar je gaat lopen. Wissel een boswandeling eens af met een wandeling door de duinen. Of zoek een zandverstuiving op, favoriet bij onze kinderen. Neem dan eventueel een schepje en emmertje mee. Een klompenpad is ook leuk om te doen, of een stadswandeling. Er is zoveel te ontdekken, kijk op internet en ga erop uit.

Heb jij zelf nog tips en trucs om je kids aan het wandelen te krijgen? Wij vullen ons lijstje graag aan!

Veel wandelplezier!

Meer lezen

Op zoek naar leuke korte wandelingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

1 REACTIE

  1. Op vakantie ontdekte in Oostenrijk ontdekte wij ook dat de kinderen de lichte wandelingen soms saai vinden, de iets moeilijkere wandelingen waarin wat meer geklommen en geklauterd moest worden vonden ze leuker, deze bieden wat meer afwisseling en leiden af!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.