Wandelen saai? Niet met deze GPS speurtocht met kinderen!

Een GPS speurtocht maakt het wandelen voor kinderen leuk. Suzanne ontdekte de app izi.travel met de GPS speurtochten van Lotje van Zomeren.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

GPS speurtocht voor kinderen

In de app izi.travel (te downloaden in de playstore of Applestore) staan 10.000 audiogidsen van allerlei musea, tours en quests. Van stadswandelingen tot speurtochten en van fietsroutes tot musea. Langs allerlei leuke en speciale plekken.

Eerder deden wij al het Louwman Museum Mysterie dat ook in de app te vinden is. Nu kom ik erachter dat in deze app ook leuke GPS speurtochten voor kinderen zijn. Die van Lotje van Zomeren zijn leuk en afwisselend, niet te lang en geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar.

De GPS speurtochten van Lotje zijn ontzettend leuk voor kinderen van 6-12 jaar.
De GPS speurtochten van Lotje zijn ontzettend leuk voor kinderen van 6-12 jaar.

Wie is Lotje?

Lotje van Zomeren is een fictief persoon die samen met haar broer Tim en neefje Freek speurtochten heeft bedacht in de natuur. Omdat ze gewoon wandelen maar saai vind, heeft ze bij alle speurtochten geheime sleutels lang de route verstopt. Die moet je vinden en volgen en dan kom je langs de mooiste en leukste plekken. En elke keer als je een sleutel hebt gevonden, verdien je punten. Elke sleutel leidt naar de volgende sleutel, zodat je van tevoren niet weet waar de route heen loopt. En tijdens de wandeling krijg je tussendoor allerlei leuke vragen waarmee je extra punten kunt verdienen.

Wandelen in het bos met GPS speurtocht.
Wandelen in het bos met de GPS speurtocht.

De Geheime Sleutels van de Bosgraaf

Als ik mijn jongens vertel dat we een speurtocht wandeling gaan doen met onze smartphone klinkt er hard gejuich. “Cool, mag ik dan met jouw telefoon?” vraagt de jongste. Zelfs de oudste heeft hier ook wel oren naar: “Ik wil dan wel naar het bos” vermeldt hij. En zo komen we terecht in Lieren, bij camping De Bosgraaf. Voordat we vertrekken downloaden we de speurtocht. Zo hebben we geen databundel nodig om de route te kunnen vinden. Ook zorgen we ervoor dat de telefoons vol geladen zijn.

Ligging startpunt De Bosgraaf

 

En starten maar

We parkeren de auto bij camping De Bosgraaf en zoeken het startpunt op. Dat is bij de receptie van de camping. Daar aangekomen drukken we op “start” in de app. De GPS speurtocht kan beginnen. Lotje begint te vertellen hoe het werkt en wijst ze de weg. Mijn jongens zijn erg enthousiast en weten niet hoe snel ze moeten gaan lopen in de richting die de telefoon aanwijst. Het is op de eerste kruispunten even zoeken welke kant we op moeten, maar ze hebben het al snel in de gaten.

Samen kijken welke kant we op moeten om de sleutel te vinden.
Samen kijken welke kant we op moeten om de sleutel te vinden.

Sleutels zoeken en punten scoren

Eenmaal in het bos vinden we al snel de eerste sleutel. Als we die gevonden hebben verschijnt de volgende sleutel in het scherm. Daar moeten we heen. Bij de volgende sleutel klinkt de stem van Lotje door de telefoon. Ze heeft een leuke quizvraag. En als ze die goed beantwoorden scoren ze een punt. Er klinkt gejuich, allebei hebben ze het goede antwoord gegeven. We gaan door naar de volgende sleutel.

Leuke quizvraag van Lotje.
Leuke quizvraag van Lotje.
Door naar de volgende sleutel.
Door naar de volgende sleutel.

De GPS speurtocht leidt van sleutel naar sleutel

Tijdens onze GPS speurtocht krijgen we leuke quizvragen onderweg, allemaal educatief en gericht op de natuur. Over vreemde dierennamen, en over de spreng die in het gebied aanwezig. Daardoor leren we er ook nog wat van.

Bij een open stuk midden in het bos komen vijf wandelpaden bij elkaar. Waar we heen moeten weet de telefoon. Alleen dit keer is de route naar de sleutel niet zichtbaar. Alleen de locatie van de sleutel is in beeld. Dat is wat lastiger zoeken. Als we de sleutel gevonden hebben krijgen we een code, die we moeten onthouden. De volgende drie sleutels gaan op dezelfde manier. En als we dan tenslotte de vijfde sleutel vinden moeten we met de codes een som oplossen.

Bij een open stuk in het bos kunnen we vijf richtingen op. Welke moeten we nemen?
Bij een open stuk in het bos kunnen we vijf richtingen op. Welke moeten we nemen?
Tijdens de GPS speurtocht leren we over de spreng die in het gebied aanwezig is.
Tijdens de GPS speurtocht leren we over de spreng die in het gebied aanwezig is.
Even een kijkje nemen.
Even een kijkje nemen.
Als we de code kraken kunnen we punten scoren tijdens de GPS speurtocht.
Als we de code kraken kunnen we punten scoren.

Code gekraakt!

Met het juiste antwoorden kraken we de code en verdienen we punten. De jongste wil te snel, denkt dat het geven van een antwoord zo snel mogelijk moet. Dat kost hem punten. Na twee foute antwoorden heeft ook hij het goed, maar wel met minder punten dan zijn broer.

Enigszins teleurgesteld loopt hij verder. Hij is fanatiek en wil alle punten. Maar de teleurstelling is snel voorbij als we bij de spoorlijn van de stoomtrein aankomen. Volgens Lotje mag je langs het spoor lopen, maar moet je wel opletten of de stoomtrein er aan komt. Ze vinden het supertof dat ze hier op het spoor mogen lopen.

Lopen langs de spoorlijn van de Veluwse stoomtrein.
Lopen langs de spoorlijn van de Veluwse stoomtrein.

Lang stuk terug

Uiteindelijk draaien we terug richting de camping en dan komt er een lang saai stuk volgens Lotje. Ze vertelt tijdens dit stuk allemaal raadsels. De één nog flauwer dan de ander, maar we moeten wel lachen. Dat is leuk wandelen zo. Onderweg plukken we nog wat bramen. Helaas zijn ze nog net niet rijp, maar leuk is het wel.

Bramen plukken op de terugweg.
Bramen plukken op de terugweg.

We hebben de GPS speurtocht voltooid!

Al snel komen we weer bij de camping aan. Als we het hek binnenkomen is het spel voorbij. De puntenscore wordt bekend gemaakt en we lopen snel naar de receptie van de camping. Hier krijgen de kinderen allebei een klein presentje van Lotje. Een leuke beloning voor de voltooide speurtocht. Maar eigenlijk is dat niet belangrijk. Mijn kinderen zijn razend enthousiast en willen volgende keer weer een GPS speurtocht van Lotje doen.

Ken jij de GPS speurtochten van Lotje al?

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Meer lezen

Wil je meer lezen over speurtocht wandelingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

1 REACTIE

  1. Hoi Suzanne, bij toeval ontdekte ik dit ontzettend leuke blog met mooi onderweg foto’s . Dankjewel zeg! Helaas wat later ontdekt… maar ik heb het alsnog gedeeld op onze Lotje facebookpagina als je dit goed vindt. Hartelijke groet, Angélia Coolen Routebureau Nederland (team Lotje Smartphone Speurtochten :-))

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.