Dierenplaatjes verzamelen met een gratis kinderapp in de natuur

Je voelt dat de lente er nu echt aankomt en wilt lekker met je kinderen de natuur in. Maar hoe krijg je ze achter hun schermpjes vandaan? Door die smartphones gewoon mee te nemen! Blogger Jolinda probeerde met haar kinderen een gratis kinderapp in de natuur en verzamelde dierenkaarten. Digitaal. Lees snel meer over de app Perfect Earth Animals van Staatsbosbeheer.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Met een kinderapp in de natuur

“Jij bent echt de stomste moeder ooit.” Tja, mijn verbod op het vangen van pokemons met smartphones werd me niet in dank afgenomen. Weken later, als de pokemonhype is gaan liggen, probeer ik het een beetje goed te maken. We gaan met onze telefoons het bos in om de gratis app Perfect Earth Animals te proberen.

Over Perfect Earth Animals

Gamebedrijf Perfect Earth lanceerde afgelopen zomer de gratis app in samenwerking met Staatsbosbeheer. Met de app kunnen digitale dierenkaarten verzameld worden op mooie plekken in natuurgebieden. De app is bedoeld om kinderen en hun ouders te stimuleren om leuke activiteiten te ondernemen in de natuur.

Tot zover de theorie, hoe werkt het in de praktijk?

Voor we op pad gaan installeren we thuis de app op onze telefoons en ook op de iPad van mijn zoon. We zien op de duidelijke kaart van Nederland dat de meeste dierenkaarten te vinden zijn in natuurgebieden van Staatsbosbeheer. We kiezen dit keer voor het Renkums Beekdal, een prachtig gebied waar je kindvriendelijke wandelingen kunt doen. Meer over dit gebied lees je in mijn blog over onze wandeling.

We parkeren naast het bezoekerscentrum en stappen uit de auto. “He, ik heb al een kaart!” Mijn oudste dochter die zo haar twijfels had over de app is enthousiast. Wij kijken ook op onze telefoons. Bingo, het eerste dierenplaatje is binnen. Als je binnen 50 meter van een locatie komt waar een dierenkaart te vinden is, dan wordt de dierenkaart automatisch toegevoegd aan de collectie op de telefoon. Op de iPad van mijn zoon werkt dit niet. Lichtelijk teleurgesteld wandelt hij toch mee. Als hij samen met zijn jongere zusje om beurten mijn telefoon mag vasthouden klaart zijn humeur op.

Bingo, weer een dierenplaatje gevonden.
Bingo, weer een dierenplaatje gevonden.

“Niet rennen!” Mijn kinderen beginnen fanatiek te worden en willen zo snel mogelijk meer dierenplaatjes aan hun collectie toevoegen. Mijn oudste dochter moppert dat zij geen nieuwe kaartjes meer krijgt, en wij wel. Ik check op haar telefoon wat er aan de hand is. GPS is ingeschakeld. Ze heeft geen 4G of 3G. Dat hebben wij wel aanstaan op onze telefoons. Misschien ligt het daaraan. Ik wil verbinding maken. “Wat doe je nou, dat gaat van mijn beltegoed!” Ze pakt haar telefoon weer terug en verklaart dat ze dan niet meer mee doet. In de beschrijving van de app is me niet duidelijk geworden of je internet nodig hebt als je op pad gaat, maar het lijkt me dat het met alleen GPS ook zou moeten werken.

We wandelen verder en het ene na het andere dierenplaatje popt op. Mijn zoon leest ter plekke de omschrijving voor van het verzamelde dier. Via de dierenkaarten ontdekken we de kenmerken en leefomgeving van de betreffende dieren. Met onze neuzen op de telefoon zien we in eerste instantie niet veel van de mooie omgeving. Ik stel voor om een aantal verzamelde dieren in het echt te gaan zoeken.

“Mam, kijk een kikker!” Mijn zoon heeft het nu niet over een virtueel dierenplaatje, maar over een echte kikker op een boomstam. “Misschien krijgen we daar ook wel een keer een dierenplaatje van in de app!” Als we wat langer aan het wandelen zijn, krijgen mijn kinderen gelukkig ook wat meer aandacht voor de omgeving waar we lopen. En dat lijkt me ook de bedoeling van het gebruik van een kinderapp in de natuur. Langs het water zoeken we steentjes en er wordt op boomstronken geklommen. Ik mag de telefoons dan even bewaken.

Geschikt voor kinderen tot ongeveer 12 jaar

Tijdens onze wandeling van ongeveer 1,5 uur vinden we zeker 20 plaatjes. Mijn zoon en jongste dochter vinden het leuk om de plaatjes te verzamelen met de kinderapp in de natuur. Mijn oudste dochter (11) heeft haar interesse al snel verloren. Ik denk dat de app vooral geschikt is om met kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar op pad te gaan. Het doel van het spel is om de collectie compleet te krijgen. Ik betwijfel of ons dat gaat lukken. Ik ken mezelf, ik vergeet vast de app bij een volgende wandeling in te schakelen. Maar als mijn kroost weer eens verveeld op de bank hangt, kan het wel uitkomst bieden om ze de natuur in te krijgen.

En weer een nieuw plaatje gevonden!
En weer een nieuw plaatje gevonden!

Hoe zit dat nou met internet?

Na afloop doe ik navraag bij de makers van de app Perfect Earth Animals. Klopt het dat je dierenplaatjes alleen ontvangt als je een internetverbinding maakt? “De app werkt zonder wifi, 4G of 3G, in die zin dat de fysieke locaties die je bezoekt middels GPS worden herkend. GPS dient natuurlijk wel geactiveerd te zijn. Echter, de afbeeldingen van de dieren worden in het geval van het ontbreken van internet pas gedownload op het moment dat er weer een internetverbinding tot stand komt. Als je ze direct wilt zien dien je dan even opnieuw in te loggen.” Aha, helder! Misschien wil mijn oudste dochter een volgende keer dan wel weer meedoen!

Praktisch

De app Perfect Earth Animals is gratis te downloaden in de Appstore of via Googleplay. De app werkt alleen op smartphones en niet op iPads of tablets

Rond 10.000 locaties in de Nederlandse natuur zijn inmiddels dierenkaarten geplaatst. De dierenplaatjes zijn verdeeld in thema’s, zoals kriebelbeestjes, tuinvogels en gladde gluiperds. Je hoeft niet elk dier te vinden, maar moet wel op pad om een collectie compleet te krijgen.

Kinderen kunnen de kaarten op drie verschillende manieren sparen. Allereerst krijgen ze al een willekeurige dierenkaart op alle dagen dat ze de app openen. Verder kunnen ze dus met de kinderapp in de natuur dierenkaarten vinden. En tenslotte kan er ook geruild worden met andere spelers.

De dierenkaarten zie je alleen als je een internetverbinding hebt. Je verzamelt ze wel zonder een verbinding, maar wil je de kaarten daadwerkelijk bekijken, dan heb je verbinding nodig.

Zouden jouw kinderen met deze kinderapp in de natuur willen spelen?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips om actief in de natuur te zijn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.