Is wandelen in het Renkums Beekdal leuk met kinderen?

Mijn kroost hangt in pyjama onderuitgezakt op de bank. Het is zondag en ze zijn uitgeblust van een drukke schoolweek. Het is heel verleidelijk om achter de schermpjes te blijven hangen. Nog even dit level halen. Er komt zo een leuke film op tv. Wat ga ik uit de kast halen om mijn kinderen van de bank te krijgen? Ik wil wandelen in het Renkums Beekdal! Daar is het zo mooi, zeker in de herfst. De app van Staatsbosbeheer biedt uitkomst.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen in het Renkums Beekdal

Ze mogen hun beeldschermpjes gewoon meenemen! Over de app zal ik in een apart blog meer vertellen. Ik heb mijn kinderen in ieder geval in beweging, dus wij gaan genieten van dit mooie gebied centraal gelegen in Nederland.

Wij gaan het Renkums Beekdal verkennen.
Wij gaan het Renkums Beekdal verkennen.

We rijden richting Renkum, een kleine plaats vlakbij Wageningen. Voor we Renkum binnenrijden slaan we af naar informatiecentrum Renkums Beekdal en parkeren we op parkeerplaats Nieuwe Keijenbergseweg. Met moeite weten we een laatste plekje te bemachtigen. Tip, ga er lekker vroeg op uit, op mooie dagen kan het hier wat later op de dag erg druk zijn. Mijn jongste dochter huppelt vooruit en ziet al snel een kabouter. “Kijk mam, hij wijst ons de weg!”

Daar moeten we beginnen met het kabouterpad.
Daar moeten we beginnen met het kabouterpad.

Kabouterpad Renkums Beekdal

In 2015 is bij het informatiecentrum een nieuw kabouterpad geopend. Het startpunt van dit leuke pad ligt naast de parkeerplaats. Tijdens het volgen van de kabouterpaaltjes kunnen kinderen leuke, seizoensgebonden opdrachten doen. Alles wat je hiervoor nodig hebt kun je huren bij het bezoekerscentrum. Voor 5 euro per kind kun je met een knapzak op pad, inclusief kaboutermuts, een hapje en een drankje voor onderweg. Wij kiezen ervoor om dit niet te doen. Alleen mijn dochter van 6 zou dit nog leuk vinden. Mijn zoon van 9 en oudste dochter van bijna 11 doe ik hier geen plezier mee.

Volg de kabouters.
Volg de kabouters.
Ja hoor, daar wonen kleine wezens.
Ja hoor, daar wonen kleine wezens.
En we gaan weer verder met kabouters zoeken.
En we gaan weer verder met kabouters zoeken.
De kabouters zoeken het zelfs hoger op.
De kabouters zoeken het zelfs hoger op.

We sluiten een compromis en lopen wel een groot gedeelte van het kabouterpad. Dit is erg leuk aangelegd. Zo zien we kabouterwas hangen en ontdekken andere attributen. We lopen een heel stuk langs de beek en hebben een mooi uitzicht over het weidse landschap. Een aantal keren komen we een soort wegwijskabouter tegen. Een teken dat er weer wat te zien is op kaboutergebied. Vooral mijn jongste vindt het leuk om dan de kabouters te gaan zoeken.

Loopbrug door het moeras

Als het kabouterpad naar links gaat, kiezen wij ervoor om naar rechts te gaan. Dat levert gelukkig geen grote protesten op bij onze jongste, zij ziet de grote loopbrug dwars door het moerassige gebied van het beekdal en wil daar ook wel overheen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet in het gebied. Zo zijn er twee klompenpaden. Een daarvan, het Hartensepad van 14 kilometer heb ik al eens met een vriendin gelopen. Voor grotere kinderen die langere afstanden aankunnen is dit zeker een aanrader. Je loopt door een heel mooi gebied met mooie uitzichten, smalle paadjes en veel waterstroompjes door eenzame weilanden afgewisseld met dichte bossen. Je kunt ook je eigen route samenstellen, zo lang je maar weer bij het water uitkomt kun je niet echt verdwalen.

We verlaten het kabouterpad om over een vlonderpad naar de andere kant van het water te lopen.
We verlaten het kabouterpad om over een vlonderpad naar de andere kant van het water te lopen.
Het is mooi wandelen in het Renkums Beekdal.
Het is mooi wandelen in het Renkums Beekdal.
Volg het water en je komt vanzelf weer bij de parkeerplaats uit.
Volg het water en je komt vanzelf weer bij de parkeerplaats uit.
Lieveheersbeestje gevonden.
Lieveheersbeestje gevonden.
Honden moeten aan de riem in dit gebied.
Staatsbosbeheer is eigenaar van het natuurgebied.

Wij besluiten om zelf een route te bepalen en maken er een rondwandeling van. Als we de loopbrug verlaten komen we in het bos bij een meertje uit. Ik kan me voorstellen dat je hier in het voorjaar op zoek zou kunnen gaan naar kikkervisjes. Er is een bankje waar je even kunt uitrusten. Wij lopen verder het bos in. De beek houden we weer rechts van ons. Het wandelpad wordt smaller en kronkelt wat.

We komen uit bij een klein meertje.
We komen uit bij een klein meertje.
Veel paddestoelen in deze tijd van het jaar.
Veel paddestoelen in deze tijd van het jaar.
Even spelen onderweg.
Even spelen onderweg.
Zitten er ook visjes?
Zitten er ook visjes?

Natuurspeeltuin

Op een grote boomstam ontdekken we een kikker. Die moet natuurlijk vastgelegd worden. Mijn zoon probeert heel dichtbij te komen zonder de kikker te laten schrikken. Gelukt! We lopen op ons gemak weer richting het informatiecentrum. De natuurspeeltuin oefent onweerstaanbare aantrekkingskracht op mijn kinderen uit. Ze zijn al snel druk in de weer met water.

Natuurspeeltuin bij het informatiecentrum.
Natuurspeeltuin bij het informatiecentrum.
Het water volgen.
Het water volgen.
En het water opvangen.
En het water opvangen.

Informatiecentrum Renkums Beekdal

Met enige moeite krijgen we ze even mee naar binnen. In het bezoekerscentrum kun je allerlei informatie vinden over wandelen in het Renkums Beekdal en fietsen in de omgeving. Er is een kleine zolder waar je mooi uitzicht hebt op het Beekdal. Ook kun je hier op displays lezen hoe dit natuurgebied is ontstaan.

Na het wandelen in het Renkums Beekdal nemen we een kijkje in het informatiecentrum.
Na het wandelen in het Renkums Beekdal nemen we een kijkje in het informatiecentrum.
Meer informatie over dit relatief nieuwe natuurgebied.
Meer informatie over dit relatief nieuwe natuurgebied.

De afgelopen jaren is in het dal van de Renkumse beek hard gewerkt om een industrieterrein om te vormen tot natuur. Dat is best bijzonder, in Nederland is het meestal andersom gegaan. De natuur laten verdwijnen te gunste van industriegebied.

Het beekdal vormt nu vooral een belangrijke schakel in de overgang tussen de hoge en droge Veluwe en het lage en waterrijke Rijndal. We moeten in de zomer een keer terug komen als er veel vlinders te bewonderen zijn. “Mogen we nog even spelen?” Vooruit, wij gaan wel even op het bankje zitten, met mooi uitzicht op het Beekdal.

Ben jij al eens gaan wandelen in het Renkums Beekdal geweest?

Praktisch

In het informatiecentrum worden door de vrijwilligers van Stichting Renkums Beekdal veel verschillende activiteiten gegeven. Kijk op de agenda van de website voor meer informatie

Het Renkums Beekdal ligt tussen Wageningen, Bennekom en Renkum. Het bezoekerscentrum en de ruime parkeerplaats is te vinden aan de Nieuwe Keijenbergseweg 170. De openingstijden zijn: woensdag, donderdag en vrijdag van 13 tot 16 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

Er is een restaurant naast het informatiecentrum met een gezellig terras. Je kunt hier lunchen of een kop koffie/thee gebruiken na het wandelen in het Renkums Beekdal.

Meer lezen

Op zoek naar meer wandelingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

4 REACTIES

  1. Hi Saskia, Wát leuk, dat is bij ons om de hoek (Wageningen) en we zijn er zelf nog nooit geweest… Binnenkort ook maar eens het kabouterpad opzoeken 😉 Zie ook dat je de Blauwe Kamer hebt verkend! Leuk om te lezen!

  2. HOi!
    Ik zie nu pas dit blog. Ik ga daar zo vaak hardlopen precies het rondje wat je beschrijft en nog een stukje verder aan de overkant van de grote N weg. Daar is het ook mooi de hei op!
    Het kabouterpad is absoluut leuk voor de kleintjes met alle details. Mijn kleine kinderen willen daar wel vaak voor naar Renkums Beekdal als ik vraag of ze willen wandelen. Waren er maar meer kaboutertjes in Nederland, 😉

    • Oh maar er zijn meer kaboutertjes die hun paadje hebben uitgezet in Nederland. In Hoenderloo, Nunspeet en Ruurlo sowieso. Maar er zijn er nog veel meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.