Wandelen in natuurgebied de Blauwe Kamer met kinderen

Zin om lekker de natuur in te gaan, maar wil je eens iets anders dan het bos om de hoek? Denk dan eens aan wandelen in natuurgebied de Blauwe Kamer met kinderen. Dit gebied ligt centraal in Nederland, tussen Wageningen en Rhenen. Blogger Jolinda komt er graag om met haar kinderen vogels te spotten en met een beetje geluk de wilde paarden te zien.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen in natuurgebied de Blauwe Kamer met kinderen

Als wij geen zin hebben om in het bos te lopen, maar ook geen uren in de auto willen zitten om op een mooie plek te wandelen, rijden we naar de Blauwe Kamer. En nee, dat is geen ruimte met heel veel blauw, zoals mijn kinderen de eerste keer dachten, maar een uniek natuurgebied, beheerd door het Utrechts Landschap. Ik zet 7 redenen voor je op een rij waarom jij daar ook naartoe moet met je kinderen.

Natuurgebied de Blauwe Kamer
Mooi landschap.

1. Genieten van water in natuurgebied de Blauwe Kamer

In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Hierdoor is de natuur er voortdurend in beweging. Kinderen houden van water, het is heerlijk lopen langs de rivier.

Blauwe kamer 10-34
Wandelen in de uiterwaarden van de Blauwe Kamer.

2. Vogels kijken

De Blauwe Kamer is een paradijs voor vogelliefhebbers. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich zien. Wie geluk heeft, kan zelfs een visarend voor de lens krijgen.  Wij lopen altijd via een lange steiger naar de vogelkijkhut, dat vinden mijn kinderen prachtig.

Op weg naar de vogelhut.
Op weg naar de vogelhut.
Dieren spotten.
Dieren spotten.

3. Korte wandelroutes voor kinderen

Er zijn drie wandelroutes uitgezet, die perfect zijn voor kleinere kinderen vanwege de afstand. Zo is er een route van 3 kilometer, 1,2 kilometer en er is een GPS route van 4,5 kilometer. Wij hebben wel eens de route van 3 kilometer gelopen, maar vinden het ook lekker om er gewoon rond te lopen en routes te combineren. Het is er niet heel groot, verdwalen kun je niet. Kies je de route van 3 kilometer, dan volg je de rode markeringen. Met deze wandeling kom je ook over het terrein van de voormalige steenfabriek, met restanten van de bakovens. Mij kinderen vinden het erg leuk om daar rond te neuzen.’s Avonds kun je er grootoorvleermuizen treffen.

Struinen bij de oude steenfabriek.
Struinen bij de oude steenfabriek.
De resten van de steenfabriek.
De resten van de steenfabriek.
Hallo? Vleermuizen?
Hallo? Vleermuizen?

4. Wilde dieren bekijken

In het gebied lopen halfwilde galloways en koniks vrij rond in kuddes. Mijn kinderen vinden vooral de konikspaarden mooi om te zien. Uiteraard van een afstandje, het zijn wilde dieren. Het is mooi om te zien dat deze dieren prima voor zichzelf kunnen zorgen. Bij hoogwater zoeken ze een veilig heenkomen op hoger gelegen gebieden.

Wilde Konikspaarden.
Wilde Konikspaarden.
De Konikspaarden bekijken we van een afstand.
De Konikspaarden bekijken we van een afstand.

5. Excursies en informatiecentrum natuurgebied de Blauwe Kamer

Er is een informatiecentrum, waar mijn kinderen altijd even willen kijken. Je kunt er kijken naar een multimediapresentatie over het gebied en er zijn verschillende streekproducten te koop. Ook is er een toilet. Vanuit dit centrum worden er regelmatig leuke excursies voor kinderen georganiseerd, aangepast aan het jaargetijde.

6. Rondvaart de Blauwe Kamer

Het gebied is ook vanaf het water te bekijken, met de boot de Blauwe Bever. Vanaf april vaart deze weer regelmatig uit. Wij hebben dit nog niet gedaan met de kinderen, dus ik kan je niet uit eigen ervaring vertellen of het een aanrader is. Het staat hoog op onze lange lijst things to do…

7. Laarzen aan

Als het wat langer heeft geregend, is het extra leuk om met je kinderen het gebied te verkennen. Goede regenlaarzen aan en beleef hoe het is om door een moeras te lopen. In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel, het gebied overstroomt regelmatig. Op diverse plaatsen groeit wilgenbos en zijn moerassen ontstaan. Super leuk om je kinderen te vertellen ‘kom we gaan naar een echt moeras!’

Laarzen zijn vaak hard nodig bij de Blauwe Kamer.
Laarzen zijn vaak hard nodig bij de Blauwe Kamer.
Prachtig uitzicht.
Prachtig uitzicht.
De routes zijn geschikt voor kinderen.
De routes zijn geschikt voor kinderen.

Praktisch

Openingstijden informatiecentrum: dinsdag t/m donderdag 14 – 16 uur, vrijdag t/m zondag 13 – 16 uur. Gratis toegankelijk.

Adres: Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen. Je komt er door de N225 richting Wageningen te rijden, onderaan Grebbeberg rechtsaf de Grebbedijk op. Eerste afslag rechts de dijk af, deze weg volgen tot het informatiecentrum. Hier is een ruime, gratis parkeerplaats.

Voor informatie over excursies kijk je op de website.

Heb je al eens met je kinderen gewandeld in natuurgebied de Blauwe Kamer?

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen in een wandeling met je kinderen? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.