De 21 leukste uitjes in de kerstvakantie voor kinderen + GRATIS E-BOOK

Wat zijn leuke uitjes in de kerstvakantie? De kerstvakantie is een knusse, gezellige periode met regelmatig koud of nat weer. Daphne zet de leukste uitjes in de kerstvakantie, voor verschillende weertypen, voor jullie op een rij. Voor ieder wat wils!

Wat gaan jullie deze kerstvakantie zeker doen?

Uitjes in de kerstvakantie

In volstrekt willekeurige volgorde is dit onze selectie van leukste uitjes in de kerstvakantie. We hebben daarbij gekozen voor uitjes en evenementen die (bijna) elk jaar terugkeren en echt specifiek voor de kerstvakantie zijn. De meeste uitjes zijn geschikt voor het hele gezin.

In willekeurige volgorde zijn dit de leukste kerstvakantie uitjes:

 1. Winter in Openluchtmuseum Arnhem
 2. Cool Event Scheveningen
 3. Vier de winter in Archeon
 4. Amsterdam Light Festival
 5. Sprookjes van de Haar
 6. Sprookjesfestival Zwolle
 7. Het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle
 8. Winterpaleis Het Loo in Apeldoorn
 9. Kerstival Museum Catharijne Convent in Utrecht
 10. WILDnights in Wildlands Adventure Zoo in Emmen
 11. Winterstation in Spoorwegmuseum Utrecht
 12. Warme Winteravonden in Dierenpark Amersfoort
 13. Het circus
 14. Disney on Ice
 15. Museumpark Orientalos, Feest van Licht
 16. Madurodam
 17. Slot Loevestein
 18. Sprookjeswinterland Enkhuizen
 19. Kerststad Valkenburg
 20. Winterefteling
 21. China Light Festival in Ouwehands Dierenpark

Scroll verder naar beneden voor meer info over deze uitjes én tips voor kortingsacties.

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

 

E-book downloaden: 100 uitjes in de kerstvakantie

Saskia heeft deze keer een prachtig (en gratis!) mini e-book gemaakt: 100 uitjes in de kerstvakantie. Een tijdloos naslagwerk waar je nog jaren plezier aan gaat hebben. Niet alleen handig in de kerstvakantie, maar ook tijdens weekenden in de winter.

Alle nieuwsbrief-abonnees kunnen het e-book ‘100 uitjes in de kerstvakantie’ gratis downloaden, het benodigde wachtwoord staat altijd in de nieuwsbrief.

Download hier het gratis e-book

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om ‘100 uitjes in de kerstvakantie’ te downloaden.

Naast deze 100 uitjes in de kerstvakantie die wat tijdlozer zijn, hebben we in dit blog een selectie van 21 uitjes die alleen in een specifieke periode te bezoeken zijn.

Dagje uit in de kerstvakantie met korting

Wil je met korting een van deze dagjes uit in de kerstvakantie beleven? Dan hebben we daarvoor een paar handige tips. 

Koop kaartjes met korting bij Uitjeskrant

Bied op dagjes uit bij Vakantieveilingen

Check welke tickets HEMA heeft

Hieronder lees je per uitje meer handige informatie.

#1 Winter in het openluchtmuseum in Arnhem

Zin in een historische winter? Die beleef je in het Openluchtmuseum in Arnhem. Vanaf 7 december 2019 zijn er allerlei winterse activiteiten. Rondjes schaatsen op de ijsbaan, met banden van de sleebaan afglijden, broodjes bakken, stroop stroken, het kan allemaal in een Winters Openluchtmuseum.

Jolinda zette eerder al de leukste winterse activiteiten in het Openluchtmuseum Arnhem op een rijtje.

#2 Cool Event Scheveningen

Afkoelen kun je in Scheveningen niet alleen tijdens de nieuwjaarsduik. Van 9 november 2019 tot en met 26 januari 2020 is het Cool Event in Scheveningen. Een overdekte schaatsbaan voor het Kurhaus, een grote Ice Roetsjbaan waar je in tubes vanaf glijdt en het IJsbeelden festival.

Het IJsbeelden festival in Scheveningen is dit jaar vanaf 7 december 2019 tot en met 12 januari 2020. Een evenement waar voor iedereen iets leuks te vinden is. Het thema van het Ijsbeeldenfestival wordt op dit moment nog even geheim gehouden, maar dat het er koud is, is zeker! Zin in een echt winters event? Dan zijn alle ingrediënten daarvoor aanwezig bij het Cool Event in Scheveningen.

Saskia deelt in dit blog haar ervaringen met het Cool Event in Scheveningen.

Glijden van de Roetsjbaan
Glijden van de Roetsjbaan.

#3 Vier de winter in Archeon

Archeon heeft de poorten voor ‘Vier de Winter’ geopend vanaf 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020, op 31 december en 1 januari is het park gesloten. Het Archeon als een Hollandse Winter Wereld. Alle gebouwen, boerderijen en hutten zijn bewoond en winters ingericht. Er worden broodjes en wafeltjes gebakken, er is een ijsbaan en een gezellige fakkeltocht. Tot slot kan je naar de goochelshow Geheim in het Klooster. Een winters dagje de geschiedenis in, bij het Archeon kan het.

Koop hier je kaartje voor het Archeon met korting

#4 Het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is een echt sfeervol winters evenement. Tijdens deze achtste editie kan je vanaf 28 november 2019 tot en met 19 januari 2020 genieten van een prachtig openlichtmuseum. Zowel lopend als met een rondvaartboot is er voldoende te zien. Een bezoek aan het Amsterdam Light Festival is goed te combineren met andere uitjes in de kerstvakantie in Amsterdam, denk bijvoorbeeld aan een museumbezoek.

Daphne schreef al een blog over het Amsterdam Light Festival.

Koop hier je kaartjes voor de rondvaart met korting

Amsterdam Light Festival
Amsterdam Light Festival

#5 Sprookjes van de Haar

In de kerstvakantie, vanaf 25 december 2019 tot en met 5 januari 2020, presenteert Kasteel de Haar een avontuur voor de hele familie met het sprookje van ‘Assepoester’. Een spannende speurtocht, een bezoek aan het kasteel en een wervelende show. Het programma vindt dagelijks plaats in de kerstvakantie. Wil je nog meer betovering? Op 27, 28, 29  december zijn er sprookjesavonden in een prachtig verlicht park en kasteel.

Daphne ging al eerder met haar dochters naar Kasteel de Haar en beleefde een spannend avontuur in het donker.

#6 Het Sprookjesfestival in Zwolle

Er staat weer een magisch programma klaar! In de kerstvakantie kun je genieten van prinsessen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Vanaf donderdag 27 december tot en met zondag 30 december 2019 zijn er iedere dag verschillende voorstellingen te zien. Kijk voor het programma en meer informatie op de website van het Spookjesfestival.

#7 Het Nederlandse IJsbeelden Festival

Vanaf 14 december 2019 tot en met zondag 1 maart 2020 zijn de ijsbeelden in het thema ‘“R-IJS DOOR DE TIJD” te bekijken in de IJsselhallen in Zwolle. In de kerstvakantie is er voor de kinderen Planet Ice Playground, vol met interactief vermaak. Suzanne vertelde al eens eerder over het Nederlandse IJsbeeldenfestival. Saskia bezocht in 2016 het IJsbeeldenfestival in Amsterdam.

Koop hier je kaartjes met korting

Het Nederlandse IJsbeelden Festival
Het Nederlandse IJsbeelden Festival

#8 Winterpaleis Het Loo

Vanaf 7 december 2019 tot en met 5 januari 2020 begint het Winterpaleis Het Loo op het Stallenplein. Vanwege de verbouwing aan het paleis zijn alle activiteiten op het Stallenplein met de schaatsbaan als middelpunt. Prachtig gedekte tafels, workshops bloemschikken of servet vouwen en kinderen kunnen een knutselplaat van een gedekte tafel versieren in het kinderatelier. 

#9 Kerstival bij het Museum Catharijne Convent

Geen festival, maar een kerstival bij Museum Catharijne Convent. Van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 is het hele museum in kerstsfeer. Bekijk de mooiste kerststal, knutsel een kerstdier, volg een muziekworkshop en geniet van een wandelend poppentheater. De activiteiten wisselen per dag, dus laat je verrassen!

Jolinda nam al een keer een kijkje in het museum, lees erover in haar blog over het Kerstival.

Kerstival in het Museum Catharijne Convent
Kerstival in het Museum Catharijne Convent.

#10 WILDnights in Wildlands Adventure Zoo Emmen

Wilde nachten? Die beleef je deze kerstvakantie bij Wildlands, bij de vierde editie van WILDnights. Van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 is er een speciale route uitgezet in Jungola, Animazia en delen van Serenga en Nortica. Geniet van de warme kampvuren, de sprookjesachtige jungle, een waterorgelshow bij de Nijlpaardenpoel en sluit de avond af met een laser- en lichtshow op het kompasplein. Er zijn allemaal leuke en spannende dingen te doen tussen 16 en 21 uur. Ook benieuwd naar de mystieke wereld van WILDnights, dan is dit het geschikte uitje voor de kerstvakantie!

#11 Winterstation in het Spoorwegmuseum Utrecht

Elk jaar wordt het Spoorwegmuseum een groot winterstation. Dit jaar van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020. Ontelbare lampjes, een antieke carroussel en kerstdecoraties brengen het museum in romantische wintersfeer. Een koek en zopie kraam bij de schaatsbaan, waar je gratis schaatsen voor kan lenen maakt het decor compleet. Er is een wisselend programma met muziek en kinderactiviteiten. Zin in een dagje Winterstation?

Jolinda deelt in dit blog haar ervaring met Winterstation.

Koop hier je kaartjes met korting

Winterstation in het Spoorwegmuseum
Winterstation in het Spoorwegmuseum.

#12 De Warme Winteravonden in Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort houdt op 27, 28, 29 en 30 december 2018 (tijdens het updaten van het blog voor 2019 zijn de nieuwe data nog niet op de site te vinden) de Warme Winteravonden. De kans om het Dierenpark op een andere manier te beleven. In het donker is het park nog sprookjesachtiger. Breng een bezoek aan het magisch winterwoud van Koning Winter en roetsj van de sleebaan als een pinguïn. Wandel door de winter langs alle dieren en leer over de winterse bewoners.

#13 Het Circus

In de winterperiode en zeker in de kerstperiode zijn er verschillende circussen waar je naartoe kunt gaan. Een bezoek aan een kerstcircus is voor veel gezinnen een traditie en mag daarom niet ontbreken in ons lijstje met leukste uitjes in de kerstvakantie.

Van 21 tot en met 30 december is in Rotterdam Ahoy het kerstcircus te zien. Met internationale acts een must-see voor iedere fan van spanning, spektakel, humor en sensatie! 

Groot Kerstcircus Den Haag is van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 te zien in een de tent op het Malieveld in Den Haag. Een show met het Chinees Nationaal Circus, met spectaculaire acrobatiek en dansende draken. 

Koop hier je kaartjes voor het circus met korting

#14 Disney On Ice

Tot en met 29 december 2019 is de nieuwste show van Disney On Ice te zien in Rotterdam en Utrecht. Vorig jaar stapte blogger Iris stapte in de betoverende wereld van Disney op het ijs. Met karakters uit Vaiana, Frozen, Belle en het Beest, De kleine zeemeermin en Rapunzel komen je favoriete Disney-momenten tot leven.

Disney On Ice
Disney On Ice.

#15 Museumpark Orientalis, Feest van Licht

In Museumpark Orientalis is van 20 december 2019 tot en met 5 januari 2020 een feest van licht, met het thema ‘volg de sterren’. Neem een kijkje bij de grootste kerststal van Europa, kijk en luister naar de kerstknikkerbaan of doe mee met de activiteiten in het ambachtendorp. Er is een uitgebreid kinderprogramma en er zijn vele optredens. Nieuw dit jaar is een collectie papieren kerststallen van over de hele wereld. 

#16 Madurodam VONK18

Op 27, 28, 29 en 30 december 2018 springen de vonken er vanaf in Madurodam (tijdens het updaten van het blog voor 2019 zijn de nieuwe data nog niet op de site te vinden). In een avondvullend programma, voor jong en oud, laat deze unieke lichtshow je terugkijken naar 2018 en vooruitkijken naar 2019. Bijzondere lichteffecten, muziek en entertainment in een verlicht Madurodam.

Lees in dit blog van Saskia hoe het is om in de winter naar Madurodam te gaan. Let op, dit was zonder VONK18!

Koop hier je kaartjes voor Madurodam met korting

Madurodam Winterweken, een van de leukste uitjes in de kerstvakantie
Madurodam Winterweken.

#17 Slot Loevestein

Slot Loevestein is deze winter extra sfeervol. Van 21 december 2019 tot 5 januari 2020 wordt staat op Slot Loevestein de tv-serie Floris centraal. Deze serie is deels opgenomen op Slot Loevestein. Er is een tijdelijke tentoonstelling met stukken uit de film-middeleeuwen. Naast het gewone programma zijn er extra activiteiten, deze wisselen per dag. Op vrijdag 27 december en vrijdag 3 januari is er een kaarsverlichte rondleiding met stamppotbuffet, ook deze rondleiding staat in het thema van Floris.

#18 Sprookjeswinterland Enkhuizen

Nog voor je binnenkomt zie je al de eerste kerstboom, van wel 15 meter hoog. Iedere dag om 16 uur komt de heks die samen met het publiek de kerstboom betovert zodat de lichtjes gaan branden. Sprookjeswinterland is open op 14 en 15 december en vanaf 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020. Ga langs bij de beren in berenwinterland en breng een bezoekje aan de waarzegster!

#19 Kerststad Valkenburg

Heel Valkenburg is in kerstsferen. Iedere woensdagmiddag verandert Valkenburg in een magische kinderkerststad. Welke grot bezoek je al eerst? Mergelrijk, omgetoverd tot kerstminiatuurwereld? De Gemeentegrot waar op de woensdagmiddagen een leuke gezinsmiddag is met activiteiten of de Fluweelengrot waar kerstelfjes snoepgoed uitdelen en de ballonnentovenaar de mooiste ballonnen maakt. Breng een bezoekje aan het Winters Spookjesbos en sluit de dag af bij de Parade!

Daphne bezocht kerststad Valkenburg vorig jaar een weekendje, lees de ervaringen in het blog over Kerststad Valkenburg.

#20 Winterefteling

Een van de bekendste uitjes in de kerstvakantie is de Winterefteling. Tot en met 2 februari 2020 is de Winterefteling te bezoeken, ‘waar de koudste dagen van het jaar het warmst aanvoelen en de avonden nog wat langer mogen duren’. Schaatsen op de ijsbaan, van de glijhelling en langs bij je favoriete sprookjes.

#21 China Lights Festival in Ouwehands Dierenpark

Van 21 december 2019 t/m 29 februari 2020 staat Ouwehands Dierenpark in het teken van het China Lights Festival. Schitterend verlichte kunstwerken sieren de dierentuin in het donker. Terwijl je je ogen uitkijkt hoor je in het donker de dieren geluid maken. Een hele bijzondere ervaring!

Koop hier je kaartjes voor China Lights Festival met korting

De traditionele Chinese draak ontbreekt niet bij China Lights in Ouwehands Dierenpark.
De traditionele Chinese draak ontbreekt niet bij China Lights in Ouwehands Dierenpark.

Met korting een dagje weg in de kerstvakantie

Wil je met korting een van deze dagjes uit in de kerstvakantie beleven? Dan hebben we daarvoor een paar handige tips. 

Koop kaartjes met korting bij Uitjeskrant

Bied op dagjes uit bij Vakantieveilingen

Check welke tickets HEMA heeft

Wat vind jij de leukste uitjes in de kerstvakantie?

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes in de kerstvakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.