De 20 leukste uitjes in de kerstvakantie voor kinderen + GRATIS E-BOOK

Het is kerstvakantie. Een knusse, gezellige periode met regelmatig koud of nat weer. Daphne zet de leukste uitjes in de kerstvakantie, voor verschillende weertypen, voor jullie op een rij. Voor ieder wat wils!

Wat gaan jullie deze kerstvakantie zeker doen?

Uitjes in de kerstvakantie

In volstrekt willekeurige volgorde is dit onze selectie van leukste uitjes in de kerstvakantie. We hebben daarbij gekozen voor uitjes en evenementen die (bijna) elk jaar terugkeren en echt specifiek voor de kerstvakantie zijn. De meeste uitjes zijn geschikt voor het hele gezin.

E-book downloaden: 100 uitjes in de kerstvakantie

Saskia heeft deze keer een prachtig (en gratis!) mini e-book gemaakt: 100 uitjes in de kerstvakantie. Een tijdloos naslagwerk waar je nog jaren plezier aan gaat hebben. Niet alleen handig in de kerstvakantie, maar ook tijdens weekenden in de winter.

Alle nieuwsbrief-abonnees kunnen het e-book ‘100 uitjes in de kerstvakantie’ gratis downloaden, het benodigde wachtwoord staat altijd in de nieuwsbrief.

Download hier het gratis e-book

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om ‘100 uitjes in de kerstvakantie’ te downloaden.

Naast deze 100 uitjes in de kerstvakantie die wat tijdlozer zijn, hebben we in dit blog een selectie van 20 uitjes die alleen in een specifieke periode te bezoeken zijn.

#1 Winter in het openluchtmuseum in Arnhem

Zin in een historische winter? Die beleef je in het Openluchtmuseum in Arnhem. Van 8 december 2018 tot en met 20 januari 2019 zijn er allerlei winterse activiteiten. Rondjes schaatsen op de ijsbaan, met banden van de sleebaan afglijden, broodjes bakken, stroop stroken, het kan allemaal in een Winters Openluchtmuseum.

Jolinda zette eerder al de leukste winterse activiteiten in het Openluchtmuseum Arnhem op een rijtje.

Schaatsen bij het Openluchtmuseum Arnhem
Schaatsen bij het Openluchtmuseum Arnhem.

#2 Cool Event Scheveningen

Afkoelen kun je in Scheveningen niet alleen tijdens de nieuwjaarsduik. Van 1 december 2018 tot en met 13 januari 2019 is het Cool Event in Scheveningen. Een overdekte schaatsbaan voor het Kurhaus, een grote Ice Roetsjbaan waar je in tubes vanaf glijdt en het IJsbeelden festival. Een evenement waar voor iedereen iets leuks te vinden is. Het thema van het Ijsbeeldenfestival is dit jaar ‘Steam & Tales, over Steampunk, films, subwerelden en geschiedenis. Zin in een echt winters event? Dan zijn alle ingrediënten daarvoor aanwezig bij het Cool Event in Scheveningen.

Saskia deelt in dit blog haar ervaringen met het Cool Event in Scheveningen.

Glijden van de Roetsjbaan
Glijden van de Roetsjbaan.

#3 Vier de winter in Archeon

Archeon heeft de poorten voor ‘Vier de Winter’ geopend, op 15, 16, 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019, 12 en 13 januari 2019. Het Archeon als een Hollandse Winter Wereld. Alle gebouwen, boerderijen en hutten zijn bewoond en winters ingericht. Er worden broodjes en wafeltjes gebakken, er is een ijsbaan en een gezellige fakkeltocht. Tot slot neemt Tovenaar Trucasius jullie mee in de familievoorstelling Tijd-Tovernarij. Een winters dagje de geschiedenis in, bij het Archeon kan het.

#4 Het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is een echt sfeervol winters evenement. Tijdens deze zevende editie kan je vanaf 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019 genieten van een prachtig openlichtmuseum. Zowel lopend als met een rondvaartboot is er voldoende te zien. Een bezoek aan het Amsterdam Light Festival is goed te combineren met andere uitjes in de kerstvakantie in Amsterdam, denk bijvoorbeeld aan een museumbezoek.

Daphne schreef al een blog over het Amsterdam Light Festival.

Amsterdam Light Festival
Amsterdam Light Festival

#5 Sprookjes van de Haar

In de kerstvakantie, vanaf 25 december 2018 tot en met 6 januari 2019, presenteert Kasteel de Haar een eigentijdse avonturenbelevenis van het sprookje van ‘Hans en Grietje’. Neem deel aan de ‘knibbel, knabbel, knuisje, kasteel’ speurtocht, bezoek het snoephuisje in het bos en geniet van een wervelende live show met bekende meezingliedjes. Het programma vindt dagelijks plaats in de kerstvakantie. Wil je nog meer betovering? Op 27, 28, 29 en 30 december zijn er sprookjesavonden in een prachtig verlicht park en kasteel.

Daphne ging al eerder met haar dochters naar Kasteel de Haar en beleefde een spannend avontuur in het donker.

Een spannende avond in Kasteel de Haar
Een spannende avond in Kasteel de Haar

#6 Het Sprookjesfestival in Zwolle

Er staat weer een magisch programma klaar! In de kerstvakantie kun je genieten van prinsessen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Vanaf donderdag 27 december tot en met zondag 30 december 2018 zijn er iedere dag verschillende voorstellingen te zien. Kijk voor het programma en meer informatie op de website van het Spookjesfestival.

#7 Het Nederlandse IJsbeelden Festival

Na de tegenslag van vorig jaar pakt het IJsbeelden Festival dit jaar mooier en grootser uit dan ooit. Vanaf zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 3 maart 2019 zijn de ijsbeelden in het thema ‘Wereldberoemde verhalen’ te bekijken. Alice in Wonderland, Robin Hood, Romeo en Julia en nog veel meer verhalen worden tot leven gewekt. Voor en in de kerstvakantie, van 15 december 2018 tot en met 6 januari 2019, worden de IJsselhallen omgetoverd tot een Winter Wonderland, met een Kinderplaza met kermisattracties en springkussens. Suzanne vertelde al eens eerder over het Nederlandse IJsbeeldenfestival. Saskia bezocht in 2016 het IJsbeeldenfestival in Amsterdam.

Het Nederlandse IJsbeelden Festival
Het Nederlandse IJsbeelden Festival

#8 Winterpaleis Het Loo

Vanaf 15 december 2018 tot en met 6 januari 2019 begint het Winterpaleis Het Loo op het Stallenplein. De Aanspanplaats wordt feestelijk aangekleed met een winters gedekte tafel; met onder andere kunstig gevouwen servetten, koninklijke desserts, bloemen en serviezen. Het kinderatelier is open op 15 en 16 december en in de kerstvakantie en er is een schaatsbaan. Een culinair kerstvakantie-uitje!

#9 Kerstival bij het Museum Catharijne Convent

Geen festival, maar een kerstival bij Museum Catharijne Convent. Van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 is het hele museum in kerstsfeer. Doe de sterrentocht op de speciale tentoonstelling, kijk naar de mooiste kerststallen en maak al schommelend zelf sneeuw. Daarnaast kan je er knutselen en genieten van voorstellingen, poppenkast en de kinderkaravaan van Circus Snor.

Jolinda nam al een keer een kijkje in het museum, lees erover in haar blog over het Kerstival.

Kerstival in het Museum Catharijne Convent
Kerstival in het Museum Catharijne Convent.

#10 WILDnights in Wildlands Adventure Zoo Emmen

Wilde nachten? Die beleef je deze kerstvakantie bij Wildlands, bij de derde editie van WILDnights. Van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 is er een speciale route uitgezet in Jungola, Animazia en delen van Serenga en Nortica. Geniet van de warme kampvuren, de sprookjesachtige jungle, nieuwe licht- en lasershows en de magische illusieshow Villa Magica. Er zijn allemaal leuke en spannende dingen te doen tussen 17 en 21 uur. Ook benieuwd naar de mystieke wereld van WILDnights, dan is dit het geschikte uitje voor de kerstvakantie!

#11 Winterstation in het Spoorwegmuseum Utrecht

Elk jaar wordt het Spoorwegmuseum een groot winterstation. Dit jaar van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019. Ontelbare lampjes, een antieke carroussel en kerstdecoraties brengen het museum in romantische wintersfeer. Een koek en zopie kraam bij de schaatsbaan, waar je gratis schaatsen voor kan lenen maakt het decor compleet. Er is een wisselend programma met muziek en kinderactiviteiten. Zin in een dagje Winterstation?

Jolinda deelt in dit blog haar ervaring met Winterstation.

Winterstation in het Spoorwegmuseum
Winterstation in het Spoorwegmuseum.

#12 De Warme Winteravonden in Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort houdt op 27, 28, 29 en 30 december 2018 de Warme Winteravonden. De kans om het Dierenpark op een andere manier te beleven. In het donker is het park nog sprookjesachtiger. Breng een bezoek aan het magisch winterwoud van Koning Winter en roetsj van de sleebaan als een pinguïn. Wandel door de winter langs alle dieren en leer over de winterse bewoners.

#13 Het Circus

In de winterperiode en zeker in de kerstperiode zijn er verschillende circussen waar je naartoe kunt gaan. Een bezoek aan een kerstcircus is voor veel gezinnen een traditie en mag daarom niet ontbreken in ons lijstje met leukste uitjes in de kerstvakantie.

Het Wintercircus Arlette Hanson maakt een fantastisch circustheater, waarin zij met een combinatie van klassiek en modern circus een eigentijdse familievoorstelling maken. Zij maken zich op voor de jubileumshow 40 jaar Arlette Hanson, maar nemen eerst een sabbatical. Op naar volgend jaar? Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Wintercircus Arlette Hanson.

Van 22 tot en met 30 december is in Rotterdam Ahoy het kerstcircus te zien. Met internationale acts een must-see voor iedere fan van spanning, spektakel, humor en sensatie! Bekijk de website van Kerstcircus Ahoy voor speeldata en tickets.

Groot Kerstcircus Den Haag is van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019 te zien in een de tent op het Malieveld in Den Haag. De 20ste editie is een show met traditionele acts, spectaculaire stunts en maffe clowns. Wil je ook naar deze populaire familieshow neem dan een kijkje op de website van Groot kerstcircus Den Haag.

#14 Disney On Ice

Tot en met 30 december 2018 is de nieuwste show van Disney On Ice te zien in Rotterdam en Utrecht. Vorig jaar stapte blogger Iris stapte in de betoverende wereld van Disney op het ijs. Met karakters uit Frozen, Cars, De kleine zeemeermin en de bende uit Toy Story komen je favoriete Disney-momenten tot leven.

Disney On Ice
Disney On Ice.

#15 Museumpark Orientalis, Feest van Licht

In Museumpark Orientalis is van 21 december 2018 tot en met 6 januari 2019 een feest van licht. Neem een kijkje bij de grootste kerststal van Europa, rooster marshmallows of doe mee met de activiteiten in het ambachtendorp. Bijzonder dit jaar is de levensgrote kerstgroep die gemaakt is van zand, gemaakt door de wereldkampioen zandsculpturen maken.

#16 Madurodam VONK18

Op 27, 28, 29 en 30 december 2018 springen de vonken er vanaf in Madurodam. In een avondvullend programma, voor jong en oud, laat deze unieke lichtshow je terugkijken naar 2018 en vooruitkijken naar 2019. Bijzondere lichteffecten, muziek en entertainment in een verlicht Madurodam.

Lees in dit blog van Saskia hoe het is om in de winter naar Madurodam te gaan. Let op, dit was zonder VONK18!

Madurodam Winterweken, een van de leukste uitjes in de kerstvakantie
Madurodam Winterweken.

#17 Slot Loevestein

Slot Loevestein is deze winter extra sfeervol. Van 22 december 2018 tot 6 januari 2019 wordt er op Slot Loevestein kerstvakantie gevierd met leuke activiteiten. Vuurkorven, kerstlichtjes en middeleeuwse kerstmuziek. Naast het gewone programma zijn er extra activiteiten, deze wisselen per dag. Ga bijvoorbeeld mee met de winterstruintocht door de ruige uiterwaarden van het Munnikenland of langs bij de tinnegieter.

#18 Sprookjeswinterland Enkhuizen

Nog voor je binnenkomt zie je al de eerste kerstboom, van wel 15 meter hoog. Iedere dag om 16 uur komt de heks die samen met het publiek de kerstboom betovert zodat de lichtjes gaan branden. Sprookjeswinterland is open op 15 en 16 december en vanaf 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019. Ga langs bij de beren in berenwinterland en breng een bezoekje aan de waarzegster!

#19 Kerststad Valkenburg

Heel Valkenburg is in kerstsferen. Iedere woensdagmiddag verandert Valkenburg in een magische kinderkerststad. Welke grot bezoek je al eerst? Mergelrijk, omgetoverd tot kerstminiatuurwereld? De Gemeentegrot waar op de woensdagmiddagen een leuke gezinsmiddag is met activiteiten of de Fluweelengrot met kerstkabouter Lumi en zijn dierenvriendjes. Breng een bezoekje aan het Winters Spookjesbos en sluit de dag af bij de Parade!

Daphne bezocht kerststad Valkenburg vorig jaar een weekendje, lees de ervaringen in het blog over Kerststad Valkenburg.

Kerststad Valkenburg
Kerststad Valkenburg

#20 Winterefteling

Tot slot in de rij met uitjes in de kerstvakantie waarschijnlijk een van de bekendste, namelijk de Winterefteling. Tot en met 31 januari 2019 is de Winterefteling te bezoeken, ‘waar de koudste dagen van het jaar het warmst aanvoelen en de avonden nog wat langer mogen duren’. Schaatsen op de ijsbaan, van de glijhelling en langs bij je favoriete sprookjes.

Wat vind jij de leukste uitjes in de kerstvakantie?

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes in de kerstvakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Leukste uitjes in de kerstvakantie + GRATIS E-BOOK

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.