Kerst in Den Haag en bij de Scheveningse Pier? Echt leuk met kinderen!

Natuurlijk kan je naar een Duitse kerstmarkt gaan, maar waarom niet de kerstsfeer in eigen lang opzoeken? Saskia ontdekte vorig jaar kerst in Den Haag en bij de Scheveningse Pier. En ja, dat is inclusief kerstmarkt en stoere activiteiten voor jong en oud.

Kerst in Den Haag en bij de Scheveningse Pier

Voordat ik meer vertel over onze ervaringen in 2015 op de Royal Christmas Fair en bij het Cool Event in Scheveningen, zal ik eerst vertellen wat er dit jaar tijdens kerst in Den Haag en bij de Scheveningse Pier te doen is.

Kerst in Den Haag.
Kerstsfeer in Den Haag.

Den Haag trapt de kerstperiode af met een vol weekend van 8 t/m 11 december:

  • Op 10 december is er de eerste Scheveningen Light Walk. De afstanden zijn niet kidsproof, maar je kan natuurlijk je eigen kortere route bedenken langs de licht-, geluid- en vuuracts.
  • Zaterdag 10 december is er een vuurwerkshow bij de Pier. Deze show is ook te zien op zondag 18 en maandag 26 december.
  • Van 9 t/m 11 december kan je op de Grote Marktstraat naar het Rootz Winterbier Festival. Hou het bij een biertje als je met de kinderen bent of laat ze last minute ergens logeren en ga er met z’n tweeën heen.
  • Op de Grote Markt is op 10 december een snowboardevenement: Rock a Rail! Dat is vast heel spectaculair om te bekijken met kinderen.
  • Zondag 11 december is er een kerstmarkt in Dickens-stijl in het Hofkwartier. Ook in de Reinkenstraat is een kerstmarkt te vinden die dag.

Tot en met 24 december zijn de etalages in de Haagse binnenstad omgetoverd tot ware kunstwerken. Via een speciale route kom je langs de 75 winkeliers die meedoen. In 2016 is het thema ‘A Royal Winter’.

De Royal Christmas Fair start op 15 december en is t/m 23 december dagelijks te bezoeken. Op zondag 18 december is er een speciale kinderkerstmarkt.

Met kinderen naar de kerstmarkt in Den Haag

Ik durf het echt te zeggen: Den Haag heeft een goede kerstmarkt. Zo eentje die een beetje in de buurt komt van de sfeer die je op de Duitse kerstmarkten treft. Met houten kraampjes, allerlei kerstspullen en vooral heel veel lekker eten. Een zangkoor erbij en sfeervolle verlichting. De Royal Christmas Fair is een aanrader. In 2015 nog bij de Hofvijver, vanaf 2016 op het Lange Voorhout.

Voor Maureen en Camiel was het de eerste keer dat ze zo’n traditionele kerstmarkt bezochten. Als we de kerstmarkt oplopen weten ze niet goed wat er leuk aan is. Ik vertel dat we hier iets gaan eten en bij de kraampjes kijken. Dat leidt niet direct tot veel enthousiasme.

Royal Christmas Fair in Den Haag.
Royal Christmas Fair in Den Haag.
Sfeervolle verlichting.
Sfeervolle verlichting.

Er staat een kraam met echte Engelse fudge in allerlei soorten, kleuren en smaken. We kiezen met z’n allen meerdere smaken uit. Niet op nu op te eten, maar om mee te nemen. We lopen langs meerdere eetkraampjes en ik zeg: “Als je iets ziet dat je lekker vindt, dan mag je dat zeggen”. Al snel valt hun keuze op crêpes, eigenlijk niet verrassend. Gerard en ik delen een bakje met kaasfondue. Maureen vraagt: “Waarom nemen jullie er samen een?”. Ik vertel dat we veel meer kraampjes met lekkers tegen komen en als je je eten deelt, je meer kan proeven. “Dus we mogen na onze pannenkoek nog iets kiezen?” vraagt ze bevestigend. Ja, dat mag. Nu willen ze beide langs de eetstalletjes lopen en wordt er gediscussieerd wat er voor eten is en of ze het lekker zou vinden. Dan ziet Maureen een kraam waar ze stroopwafels verkopen. Niet zomaar stroopwafels, maar versierd met smarties. Ok, totaal geen verantwoord avond eten maar ik snap dat je daar als kind heel blij van wordt.

Echte Engelse fudge.
Echte Engelse fudge.
We zoeken allemaal enkele lekkere smaken uit.
We zoeken allemaal enkele lekkere smaken uit.
Smullen van poffertjes op de kerstmarkt.
Smullen van poffertjes op de kerstmarkt.
Leuk: een foodtruck met kaasfondue.
Leuk: een foodtruck met kaasfondue.
Samen delen, want dan kunnen we meer proeven.
Samen delen, want dan kunnen we meer proeven.
Gluhwein!
Gluhwein!
De kinderen zijn dol op crêpes.
De kinderen zijn dol op crêpes.
Wat een verwennerij: stroopwafel met smarties.
Wat een verwennerij: stroopwafel met smarties.

We slenteren langs de kraampjes waar allerlei kerstproducten worden verkocht. We hebben genoeg van dat soort spul in huis, dus dat laten we liggen. We luisteren naar een het zangkoor dat kerstliedjes zingt, drinken gluhwein en kijken naar de lichtshow die wordt getoond op de gebouwen van de Tweede Kamer.

De Royal Christmas Fair is een van de grootste kerstmarkten in Nederland. Als je ‘m vergelijkt met de Duitse kerstmarkten dan vind ik de Royal Christmas Fair niet heel groot. Dit maakt deze kerstmarkt wel geschikt voor kinderen. Het is overzichtelijker en minder druk en 100 kramen is voor de kleine bezoekers meer dan genoeg.

Meer info over deze Haagse kerstmarkt is hier te vinden.

Kerstkoortje.
Kerstkoortje.
De lichtshow.
De lichtshow.
Echt heel mooi gedaan.
Echt heel mooi gedaan.

Cool Event in Scheveningen

Een bezoek aan Den Haag is goed te combineren met Scheveningen. Zeker met kinderen heeft deze badplaats in de kerstperiode veel te bieden. Elk jaar is er het Cool Event. Bij het Kurhaus staat een ijsbaan waar je schaatsen kan huren. Wij slaan deze over want bij de Scheveningse Pier is iets veel leukers: een roetsjbaan!

Voor 3 euro hebben we voor 20 minuten een roetsjband. Maureen en Camiel vinden het de eerste keer best spannend, dus mag Gerard eerst. Daarna is er even discussie wie er als tweede mag. Maureen is de gelukkige en ze roetsjt zo naar beneden. Stralend stapt ze uit de band en stuiterend rent ze weer omhoog de Pier op. Alleen vergeet ze dat de band ook mee moet. Die is te zwaar voor haar om te tillen, dus helpt Gerard haar een handje. Dan is Camiel aan de beurt. Hij heeft er al net zoveel plezier in. Het liefst zouden ze samen met papa de baan af willen, dat mag echter niet.

Let op: de roetsjbaan is alleen voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Meer info over Cool Event Scheveningen en de toegangsprijzen is hier te vinden.

Een boom met lichtjes in Scheveningen.
Een boom met lichtjes in Scheveningen.
Op weg naar Cool Event Scheveningen.
Op weg naar Cool Event Scheveningen.
De schaatsbaan.
De schaatsbaan.
De verlichte roetsjbaan bij de Pier.
De verlichte roetsjbaan bij de Pier.
Daar gaat ze!
Daar gaat ze!
Super gave baan!
Super gave baan!
De roetsjbaan is hartstikke goedgekeurd door Maureen en Camiel.
De roetsjbaan is hartstikke goedgekeurd door Maureen en Camiel.

Wij waren hier in 2015. Op de Scheveningse Pier waren toen al veel leuke restaurants gekomen en inmiddels is er in 2016 een reuzenrad aan toegevoegd. Ik heb daar al zoveel mooie plaatjes van gezien. Het is dat Den Haag voor ons niet naast de deur ligt, maar anders hadden we zeker al een ritje gemaakt.

En, ga jij genieten van kerst in Den Haag en bij de Scheveningse Pier?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar nog meer kerst uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Ja, ik uiteraard wel omdat ik er woon. Er is trouwens nog veel meer te doen (ik schreef er ook al over), eigenlijk genoeg voor een hele kerstvakantie. 😉
    Leuk dat jullie het Cool Event ook bezocht hebben; ik kom er al weer 5 jaar. Toen het pas uit was met de vader van mijn kinderen woonde ik een half jaar echt in Scheveningen zelf en ging ik al met ze (het was superdichtbij!); Jippe was toen 2 en toen was het al leuk.

    • Ja, Den Haag heeft veel leuks voor gezinnen. We hebben er ook al heel wat over geschreven het afgelopen jaar en er komt nog meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.