Dickens Festijn in Deventer: 5 tips voor een geslaagd bezoek met kinderen

Het Dickens Festijn in Deventer heeft een trend gezet in Nederland. Kerstmarkten in Dickens-sfeer zijn populair, maar voor mij als Deventerse is er maar een echt Dickens Festijn. Zoals het gaat met trendsetters: soms gaan ze bijna aan hun eigen succes ten onder en wordt het heel erg druk. Dat geldt ook voor het Dickens Festijn. Een vraag die ons vaak wordt gesteld: “Is het Dickens Festijn nog wel leuk met kinderen? En wat is de beste tijd?”.

Met onze 5 tips heb jij met je kinderen een geslaagd bezoek aan dit mooie evenement. Maar eerst iets meer achtergrondinformatie over het Dickens Festijn.

Dickens Festijn in Deventer

In het historische Bergkwartier ga je terug in de tijd. Naar een Engelse stad in de 19e eeuw, uit de periode van Charles Dickens. Ruim 950 personages uit de boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven. Ontmoet Scrooge, Oliver Twist, de Christmas Carol Singers maar ook weeskinderen, kantoorklerken en deftige dames en heren.

In 2015 vindt alweer de 25e editie plaats van het festijn. Wil je een eerste indruk van het Dickens Festijn? Bekijk dan ons fotoblog van het Dickens Festijn in 2014.

5 tips voor een geslaagd bezoek aan het Dickens Festijn met kinderen

Met kinderen naar een druk evenement vraagt iets meer aandacht dan in de tijd dat je nog zonder kinderen ging. Zeker in de winter als het soms koud of nat kan zijn. Maar met een goede voorbereiding maak je van je bezoek aan het Dickens Festijn een heel geslaagd uitje!

1. Ga aan het einde van de dag

De meeste bezoekers gaan ’s ochtends naar Dickens. Om de drukte in het Bergkwartier te beperken worden bezoekers geleidelijk aan naar binnen gelaten. Gevolg hiervan is dat er een hele lange rij staat en de wachttijd kan oplopen tot 2 uur. Langs de rij is wel voldoende vermaak in Dickenssfeer, maar met kinderen wil je niet 2 uur in de rij staan.

De rij is ’s middags een stuk korter. Als je rond 15 uur komt is het goed te doen met kinderen en kom je tegen 16 uur dan kan de rij zelfs helemaal weg zijn. Alleen heb je dan te weinig tijd om het Dickens Festijn te ervaren…

Even wachten kunnen de meeste kinderen best.
Even wachten kunnen de meeste kinderen best.
De rij wordt tegen gehouden door twee wachters.
De rij wordt tegen gehouden door twee wachters.
Vermaak tijdens het wachten in de rij.
Vermaak tijdens het wachten in de rij.
Met al het theater is het wachten helemaal niet erg (al zal ik je een rij van 2 uur niet aanraden).
Met al het theater is het wachten helemaal niet erg (al zal ik je een rij van 2 uur niet aanraden).

2. Kom met het openbaar vervoer

Je bent niet de enige die naar het Dickens Festijn gaat. Auto’s worden aan de rand van de stad geparkeerd en met een pendelbus ga je dan naar het centrum. Handiger is om met het ov te gaan. Vanaf station Deventer is het 5 minuten lopen naar het Bergkwartier.

Kom gerust eerder naar Deventer. Ook op andere plekken in de binnenstad kan je van de kerstsfeer genieten. Met kinderen is het leuk om even bij het Speelgoedmuseum te kijken.

Geen idee hoe je met kinderen met de trein kan reizen? Dat is helemaal niet moeilijk met onze tips voor het reizen met de trein met kinderen.

3. Warm aankleden!

Zeker als je toch besluit om langer in de rij te staan is het verstandig om je warm aan te kleden. Het Dickens Festijn is een buitenfestival en je staat regelmatig stil om naar de Dickens-figuren te kijken of naar een koor te luisteren. Trek zeker je kinderen een extra laagje aan: legging onder de spijkerbroek, extra hemdje of shirt onder de trui, handschoenen aan en een muts op je hoofd.

Bij de koren sta je langer stil. Warme kleding is dan erg prettig.
Bij de koren sta je langer stil. Warme kleding is dan erg prettig.

4. Geen buggy of kinderwagen

In een buggy of kinderwagen zien kinderen alleen benen van andere bezoekers. Dat is echt niet leuk! Niet voor hen en niet voor jou. Jij kan ook niet rustig rondlopen en rijdt elke keer met je karretje tegen anderen aan. Jonge kinderen kan je meenemen in een drager op de rug of buik. Oudere peuters en kleine kleuters kan je ook af en toe even op je nek nemen.

Het kan best druk zijn... Hier staan we in een hele volle Bergkerk tijdens een flinke regenbui.
Het kan best druk zijn… Hier staan we in een hele volle Bergkerk tijdens een flinke regenbui.

5. Leef & beleef

Neem de tijd en geniet. Je hoeft niet het hele Bergkwartier te zien. Geniet rustig van een gedeelte en kijk naar de details. Praat er met je kinderen over en kijk ook af en toe naar boven. Laat je kinderen bekijken welk Dickensfiguur zij het leukste, spannendste, gekste of grappigste vinden. Extra leuk is om hen vooraf kennis te laten maken met de verhalen van Dickens, lees bijvoorbeeld A Christmas Carol of Oliver.

Het Dickens Festijn is in het prachtige Bergkwartier waar altijd genoeg te zien is voor kinderen.
Het Dickens Festijn is in het prachtige Bergkwartier waar altijd genoeg te zien is voor kinderen.
Soms vinden kinderen de Dickens figuren wel een beetje spannend.
Soms vinden kinderen de Dickens figuren wel een beetje spannend.
Kijk ook omhoog!
Kijk ook omhoog!

Enne, de oplettende kijker herkent in 4 van de Dickensfiguren op zaterdag onze blogger Marije met haar gezin. Op zondag zijn haar kinderen er niet bij. Zie je Marije tijdens Dickens Festijn? Dan is het leuk als even hallo zegt!

Praktische informatie

Het Dickens Festijn is altijd in een weekend half december tussen 11 en 17 uur (exacte data verschillen per jaar). De toegang is gratis.

Uitgekeken bij het Dickens Festijn of wil je wachten totdat de rij korter is? Dan zijn er de volgende andere kerstactiviteiten:

  • Kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk (10 minuten lopen vanaf entree Dickens Festijn)
  • Markt op de Brink: op zaterdag de wekelijkse warenmarkt en op zondag een markt in kerstsfeer (gelegen naast entree Dickens Festijn)
  • Zondag is het koopzondag.
  • Deventer Kerststad op zondag met gratis toegankelijke concerten in de Grote of Lebuinuskerk en de Broederenkerk (respectievelijk 10 en 5 minuten lopen vanaf entree Dickens Festijn).

Het Speelgoedmuseum is te vinden achter De Waag. Komende vanaf de entree van het Dickens Festijn loop je over de Brink en bij De Waag hou je links aan. Het museum zie je dan aan je rechterhand. Circa 5 minuten lopen.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke ideeën voor een uitje in kerstsfeer? Klik & kijk voor meer inspiratie in andere blogs:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

1 REACTIE

  1. Op het Dickens Festijn is ook een hoekje voor de kinderen gereserveerd. Daar kunnen ze gratis spelen met ouderwets speelgoed: hoepels, vliegende hollanders en kleine hoge bi’s (ouderwetse fietsen) Je kunt het vinden op het Bergschild bij de bakfiets van Spelen op de Brink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.