Op vakantie in Europa tijdens corona: waar mogen we heen en wat zijn daar de regels?

Hoera! We mogen weer op vakantie in Europa tijdens corona in de zomervakantie. Het reisadvies vanuit Nederland is aangepast van oranje naar geel. Dit betekent dat we in ieder geval weer naar veel Schengen- en/of EU-landen kunnen reizen. Waar kunnen we nu weer naar toe in de zomervakantie en welke coronaregels gelden daar? KidsErOpUit zocht het uit.

Dit blog is geupdate op 1 juli. Hou altijd de actuele stand van zaken in de gaten, de situatie kan veranderen! Je kunt geen rechten ontlenen aan dit blog.

In de zomervakantie op reis in Europa tijdens corona

Hoe zit het nu met vakantie in Europa tijdens corona? Waar mag je heen en wat zijn in dat land de regels? Je leest het hier specifiek voor gezinnen.

Waar mag je heen en wat zijn daar de regels?

De afgelopen maanden zag het er uit alsof we tijdens COVID-19 (corona) helemaal niet zouden kunnen reizen in de zomervakantie. Langzaamaan gooien verschillende landen de grenzen weer open. Maar omdat in Nederland het reisadvies nog op oranje bleef en reizen dus alleen voor noodzakelijke doeleinde toegestaan was, leek het een zomervakantie in Nederland te worden voor iedereen.

Op de persconferentie van 3 juni werd aangekondigd dat het Nederlandse reisadvies vanaf 15 juni voor veel Europese landen is bijgesteld naar geel, wat betekent: ‘let op: veiligheidsrisico’s. Daarna volgden nog meer landen. 

Vakantie in Europa tijdens corona mag dus weer naar die landen.

De regels veranderen continue en steeds meer landen gaan ‘op geel’. Waar mogen we in de zomervakantie weer heen? En welke coronaregels gelden er in die landen?

In veel landen zijn mondkapjes in sommige situaties verplicht
Uitjes nieuwe stijl: In veel landen zijn mondkapjes in sommige situaties verplicht

De beperkingen en regels door corona

We hebben het in dit blog handig op een rijtje gezet, met de beperkingen en regels per land erbij vanaf 1 juli. Voor de duidelijkheid: dit zijn de maatregelen en regels hoe ze nu aangekondigd worden. Mocht de situatie met betrekking tot het coronavirus veranderen, kunnen ook de regels of het reisadvies weer aangepast worden. Hou dus altijd de actualiteit in de gaten en overweeg of je het risico wilt nemen.

Op de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/ wordt het laatste nieuws voor wat betreft reizen naar het buitenland bijgehouden.

Voor het vakantieland zelf is het handig om het lokale toeristenbureau of verkeersbureau in de gaten te houden. Daar wordt meestal het coronareisnieuws up-to-date gehouden.

Deze landen mogen we weer bezoeken

De Europese landen waar we heen mogen op het moment van schrijven zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zwitserland.

Coronamaatregelen in België

In België was er lang onduidelijkheid over versoepelingen en het opengaan van de grenzen. Op de persconferentie van 3 juni kwam het hoge woord er uit: we mogen weer naar onze zuiderburen. De grenzen zijn weer open voor Nederlanders, maar het is mogelijk dat er aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd.

De coronamaatregelen die daar van kracht zijn lijken sterk op die in Nederland. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en worden aangeraden op drukke openbare plekken. Samenscholingen mogen met maximaal 15 mensen + gezinsleden. Ook in België geldt: houdt 1,5 meter afstand. Kan dat niet, dan moeten mondkapjes gedragen worden vanaf 12 jaar. Mondkapjes worden aangeraden in winkels.

Campings, hotels en B&B’s

Campings, hotels en B&B’s zijn vanaf 8 juni weer open en vanaf 15 juni zijn ze ook weer toegankelijk als je niet Belgisch bent. De sanitairgebouwen zijn open, maar bezoekers moeten zich aan strenge hygiëneregels houden.

Restaurants en cafés

De horeca is weer open sinds 8 juni, je mag met maximaal tien personen aan een tafel. Er moet tenminste 1,5 meter tussen de tafels zitten en obers dragen mondkapjes. Er moet van te voren gereserveerd worden. 

Dagje weg

Dierentuinen en musea zijn al open sinds 18 mei, met maatregelen om er voor te zorgen dat afstand kan worden gehouden en het nergens te druk wordt. Vooraf kaartjes reserveren kan dus verplicht zijn. Binnen kan het dragen van mondkapjes verplicht zijn.

Bioscopen zijn per 1 juli weer open, met maximaal 200 mensen per zaal. Ook de meeste pretparken verwachten vanaf 1 juli weer open te zijn. Ook hier geldt: reserveren vaak verplicht en binnen moeten mondkapjes gedragen worden.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Klimmen in de Ardennen, het voelt echt als ver weg!
Ook de mooie stranden van onze zuiderburen zijn binnenkort weer bereikbaar
We mogen snel weer slenteren door de gezellige oude straatjes in België

Coronamaatregelen in Bulgarije

Misschien niet het eerste land waar je aan denkt om heen te gaan, omdat je door behoorlijk wat landen moet reizen om er te komen. Maar ook Bulgarije staat weer op geel sinds 15 juni. Tot 1 juni gold er een quarantaineperiode van 14 dagen bij het bezoeken van Bulgarije, maar deze regel is versoepeld voor meerdere landen, waaronder Nederland. Wel kan het zo zijn dat er aan de grens gecontroleerd wordt op symptomen. 

In Bulgarije geldt: altijd minstens 2 meter afstand houden. Mondkapjes zijn verplicht in alle openbare ruimtes en in het openbaar vervoer. Supermarkten, winkels en tankstations zijn open. Hier moeten mondkapjes gedragen worden. 

Ook restaurants zijn weer open, mondkapjes zijn verplicht bij verplaatsingen en er mogen maximaal 4 personen bij elkaar aan tafel. Hotels zijn open, probeer ook daar afstand te houden. Kan dit niet, draag dan ook een mondkapje.

Attractieparken, musea, theaters en concertzalen zijn weer open, maar met 50% capaciteit. Ook hier zijn mondkapjes verplicht. Stranden zijn weer toegankelijk, maar hier moet afstand worden gehouden en er moet 20 vierkante meter tussen de parasols zitten. Campings zijn weer open.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Cyprus

Cyprus prijst zichzelf met de resultaten van het coronabeleid: er zijn hier maar weinig besmettingen geweest en de situatie is onder controle. Het land is dan ook voor ons weer op geel in de zomervakantie. Vakantie in Europa tijdens corona kan dus naar Cyprus.

Reizigers uit een aantal landen moeten een negatieve coronatest van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien, of ter plaatse een test afnemen (kosten: 60 euro). Op dit moment geldt deze regel voor landen in de B-categorie, waar Nederland nu ook toe behoort.

Verklaring invullen

Voor het reizen in zomervakantie naar Cyprus moeten reizigers voor aankomst op Cyprus een verklaring invullen in de vorm van een digitale vragenlijst, de zogenaamde Cyprus Flight Pass. Daarin staan onder andere vragen over de gezondheid van de reiziger, of de reiziger geen symptomen van corona vertonen en of er niet gereisd is naar landen waarvan de inwoners nog niet welkom zijn in Cyprus. Bovendien teken je er voor dat je zelf het risico neemt en de regering er niet verantwoordelijk voor is als er toch besmettingen plaatsvinden.

In de buitenlucht moet er 2 meter afstand gehouden worden tussen niet-gezinsleden. Binnen geldt 3 meter afstand houden. Als dat niet mogelijk is, is een gezichtsmasker verplicht. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in liften en op de luchthaven.

Hotels, zwembaden en toeristische attracties zijn open. Ook daar geldt: hou buiten tenminste 2 meter afstand en binnen 3 meter. Tussen ligbedden moet 2 meter zitten en tussen parasols 4 meter voor mensen die niet tot een gezin behoren. In hotels is het mogelijk dat gasten binnen of bij verplaatsingen in restaurants gevraagd worden om mondkapjes te dragen.

Een reisgezelschap mag bestaan uit maximaal tien personen. Dit is ook het maximum aantal mensen dat aan een tafel mag zitten. Voor het Turkse gedeelte van Cyprus kunnen andere regels gelden. Lees dus van te voren goed te reisinformatie door!

Vervoer

Tijdens de vliegreis kun je verplicht worden om de temperatuur op te laten meten of mondmaskers te dragen. Ook bij de douane op het vliegveld kan de lichaamstemperatuur opgemeten worden. Hiernaast is het ook mogelijk dat de douane je steekproefsgewijs vraagt je te laten testen op corona. In dat geval betaalt de regering de test.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 22-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Denemarken

Denemarken is weer open voor Nederlanders! Vanaf 27 juni heeft de Deense regering Nederland toegevoegd aan de landen die het land mogen bezoeken. Inmiddels heeft ook de Nederlandse regering Denemarken op geel gezet in plaats van oranje. 

Alle stranden, natuurgebieden en recreatiegebieden zijn weer geopend. Ook culturele instellingen, pretparken, dierentuinen en zwembaden zijn inmiddels weer open. Overal gelden wel regels voor afstand en hygiëne, mensen buiten een huishouden moeten minstens 1 meter afstand houden in openbare ruimten.

Mondkapjes zijn niet verplicht, alleen in het openbaar vervoer. Er geldt een minimum verblijfsduur van zes dagen in Denemarken. Deze dagen hoeven niet op hetzelfde adres te zijn, als ze maar aaneengesloten zijn. Je moet een boekingsbevestiging kunnen tonen.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 27-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Duitsland

Sinds 15 juni is Duitsland weer open voor vakantiegangers uit Nederland. Alleen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen is het district Gütersloh nog in lockdown tot en met 6 juli. De regels worden per provincie bepaald en kunnen dus per provincie verschillen.

In het algemeen gelden deze regels: Hou afstand: 1,5 meter of 2 meter. In de meeste deelstaten geldt een groepvormingsverbod van meer dan 10 personen. mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en bij verplaatsingen in restaurants. Ook bij tankstations zijn mondkapjes verplicht, dus hou deze bij de hand tijdens het reizen. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes ook verplicht. 

Bovendien is het in restaurants en sommige winkels verplicht om je te registreren met je naam en adres. Dit is om eventuele besmettingen en verspreiden bij te kunnen houden. Tip: print stickers met je adres uit of bestel een stempel met deze gegevens. Dit scheelt veel schrijfwerk!

Let op: drukke plekken kunnen per dag gesloten worden voor dagtoeristen, zoals de Noordzee-eilanden.

Op campings en hotels zijn mondkapjes vaak gewenst of zelfs verplicht in de gemeenschappelijke ruimtes. Winkels en horeca zijn open, met aanpassingen.

Dierentuinen, musea, natuurparken en de meeste pretparken zijn op de meeste plaatsen ook open. Soms is het in binnenruimtes verplicht om mondkapjes te dragen.

Campings

Campings zijn in alle provincies geopend. Op sommige campings zullen er minder gasten mogen verblijven om de afstand te kunnen waarborgen. Check van te voren bij de camping of het gedeelde sanitair weer open is. Dit kan per camping en per deelstaat verschillen. 

Zwembaden

In de meeste provincies gaan de zwembaden voor de zomervakantie weer open, maar met een beperkt aantal bezoekers. Reserveren kan verplicht zijn.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Duitsland heeft ook prachtige hoge bergen
Duitsland heeft ook prachtige hoge bergen
We mogen weer van dit soort uitzichten gaan genieten!
We mogen weer van dit soort uitzichten gaan genieten!
Wandelen in de uitgestrekte Duitse bossen
Wandelen en fietsen in de uitgestrekte Duitse bossen
Ook de Duitse stranden zijn in de zomervakantie weer bereikbaar
Ook de Duitse stranden zijn in de zomervakantie weer bereikbaar

Coronamaatregelen in Estland

Vanaf 1 juni zijn toeristen weer welkom in Estland. De douane behoudt zich wel het recht voor om personen met corona-symptomen te weigeren of te testen. Positief geteste reizigers worden uitgezet naar eigen land of twee weken in quarantaine gezet.

Algemeen geldende coronaregels in Estland zijn: hou afstand, zowel buiten als binnen (behalve van je eigen gezin). Dit geldt ook in winkels en op stranden. Zoek drukte niet op. De 2+2-regel die eerst gold (maximaal twee personen met 2 meter tussenruimte) is inmiddels vervangen door een algemeen geldende regel om afstand te houden.

Mondkapjes

Mondkapjes zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden in het openbaar vervoer en op drukke plekken. Op internationale reizen zullen vervoersmaatschappijen het misschien wel vereisen. De overheid raadt reizigers uit risicogroepen aan zelf de verantwoordelijkheid te nemen en mondkapjes te dragen.

Publieke plaatsen

Speeltuinen en zwembaden zijn weer open voor vijftig procent van de capaciteit. Ook musea openen de deuren weer. Restaurants, musea, atttracties en winkels zijn ook weer open, maar vragen om afstand te houden van andere huishoudens.  

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Frankrijk

Reizigers vanuit Schengenlanden zijn welkom sinds 15 juni. De basisregels zijn: blijf thuis als je je ziek voelt, was je handen vaak, in je elleboog niezen, papieren zakdoekjes gebruiken en geen handen schudden. In Frankrijk geldt 1 meter afstand houden in plaats van 1,5 meter. 

Mondkapjes dragen op straat wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Wel is het verplicht mondkapjes te dragen voor personen ouder dan 11 jaar in het OV, musea, theaters en sommige winkels. Dit mag een chirurgisch wegwerpmasker zijn, maar ook een zelfgemaakt stoffen masker. Mondkapjes kunnen ook worden verplicht op publieke plaatsen waar de afstand niet gegarandeerd kan worden. 

Vakantiehuizen, hotels en campings

Natuurlijk gelden er in vakantiehuizen, hotels en campings de algemene coronamaatregelen. Bovendien gelden er voor de accommodaties strengere hygiëne- en schoonmaakmaatregelen. Voor de samenstelling van het reisgezelschap in vakantiehuizen gelden geen regels. Je mag dus met meerdere gezinnen een accommodatie delen. Wel geldt er nog een verbod op groepen die groter zijn dan 10 mensen.

Zwembaden hanteren vaak gedoseerde toegang met een maximum aantal personen, alleen toegang bij inschrijving vooraf of aangepaste openingstijden. 

Recreatiemeren, stranden en parken zijn open, maar daar geldt: je mag (buiten je familie) niet op handdoeken naast elkaar liggen. Afstand houden dus! In parken geldt dat het gezelschap niet groter dan tien man mag zijn. 

Cafés, winkels en musea

De cafés zijn in de zomervakantie weer open. Wel moet er een meter tussen de tafeltjes zijn en mogen er maximaal tien mensen per gezelschap aan een tafel zitten. Bediening en mensen die zich verplaatsen in het restaurant moeten mondkapjes op. Alle winkels zijn weer open. In sommige winkels zijn mondkapjes vereist, de regels zijn per winkel verschillend.

De meeste musea zijn weer open, met enkele uitzonderingen. 

Vervoer

Er zijn geen regels voor met wie je in de auto zit. Reizen met mensen van buiten je gezin mag dus. Wegrestaurants en parkeerplaatsen zijn open. Picknicken onderweg mag met maximaal tien personen. In het OV zijn mondkapjes boven de 11 jaar verplicht, ook al in de stationshallen.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Waarschijnlijk gaat Frankrijk binnenkort ook op geel
Hoera! Reizen naar Frankrijk mag ook weer!
Dat wordt weer lekker varen en in de Franse rivieren spelen!
Dat wordt weer lekker varen en in de Franse rivieren spelen!
Genieten van de mooie Franse landschappen
Genieten van de mooie Franse landschappen

Coronamaatregelen in Griekenland

Vanaf juni vonden in Griekenland gefaseerd veel versoepelingen plaats. Daardoor zijn sinds eind juni alle openbare plaatsen, zoals winkels, restaurants en hotels, weer geopend. De regering heeft aangekondigd dat vanaf 1 juli toeristen uit het buitenland weer welkom zijn. Ook Nederlanders mogen vanaf die datum het land weer in. 

Het is verplicht voor een reis naar Griekenland om uiterlijk 48 uur voor vertrek het Passenger Locator Form online in te vullen. De verplichte test en quarantaineregels gelden niet meer. Wel worden er op de vliegvelden steekproefgewijs coronatesten afgenomen.

Indien je getest wordt, moet je 24 uur op een adres naar keuze verblijven. Is de test dan negatief, dan kun je je reis voortzetten. Bij een positieve test is een 14-daagse quarantaine verplicht in een door de overheid betaald hotel.

Restaurants en hotels zijn open, zowel binnen als buiten. Er is gezorgd voor minstens 1,5 meter ruimte tussen de tafeltjes. Verder zijn alle activiteiten zoals duiken, snorkelen en fietsen weer toegestaan. Stranden, spa’s, openbare archeologische plekken en musea zijn ook weer open, net zoals dierentuinen, winkelcentra en openluchtbioscopen. Er kan wel een maximaal aantal bezoekers gelden op die plekken. 

In het OV is het dragen van mondkapjes verplicht. In drukke gebieden worden ze aangeraden.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Waarschijnlijk kan dit in de zomer weer: wandelen op Kreta
Waarschijnlijk kan dit in de zomer weer: wandelen op Kreta
De witte typisch Griekse stadjes kunnen we snel weer zien
De witte typisch Griekse stadjes kunnen we snel weer zien

Coronamaatregelen in Hongarije

In Hongarije was corona snel onder controle door strenge maatregelen. Het land zegt de besmettingen onder controle te houden. Het is dus in principe veilig om naar Hongarije te reizen en de grens is inmiddels ook voor Nederlanders weer open.

In auto’s mag je niet reizen met mensen van buiten je eigen huishouden. Mondkapjes zijn dan niet verplicht. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en op markten. 

Ook in Hongarije geldt: 1,5 meter afstand houden. Restaurants, hotels, campings en toeristische attracties zijn weer open, met aangescherpte hygiënemaatregelen. In restaurants mogen er tot 4 volwassenen aan 1 tafel zitten met hun kinderen. Groepsvorming is nog verboden.

Stranden en zwembaden zijn open. In zwembaden is aan de kant het dragen van slippers vaak verplicht.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in IJsland

Vanaf 15 juni is IJsland weer te bezoeken voor toeristen, ook vanuit Nederland. 

De regering eist dat reizigers verplicht een coronatest doen bij aankomst. De test mag niet gedaan worden in het eigen land en moet ter plaatste afgenomen worden. Deze is eerst nog gratis, maar kost vanaf 1 juli 15.000 ISK (ongeveer 100 euro). Kinderen geboren in 2005 of jonger hoeven geen test te doen.

Een andere mogelijkheid is om twee weken in quarantaine te gaan. Na de test mogen de reizigers naar hun vooraf geboekte accommodatie gaan. Bovendien moeten reizigers voor vertrek een registratieformulier invullen om IJsland in te komen.

Verder geldt ook hier: afstand houden en extra aandacht aan hygiëne. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Italië

Italië staat momenteel bekend als een van de landen die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Maar omdat het ook een van de eerste getroffen landen was en er drastisch werd ingegrepen, was de piek al eerder voorbij en is het land al vanaf midden mei begonnen met versoepelingen. We kunnen dus op vakantie naar Italië!

Check wel van te voren even hoe de actuele situatie is bij de grenzen, er kunnen extra grenscontroles zijn. Bovendien kunnen de coronaregels verschillen per regio, het is dus handig om hier van te voren naar te informeren.

In het land geldt dat er ten alle tijden een meter afstand moet worden gehouden van mensen die niet tot het gezin behoren. Binnen in openbare ruimtes is het verplicht om mondkapjes te dragen en buiten moet dat wanneer de afstand van een meter niet gegarandeerd kan worden. Ook door kinderen die ouder zijn dan zes jaar. Dit geldt ook in winkels en tankstations. In sommige winkels is het verplicht om handschoenen te dragen. 

Ook in het openbaar vervoer geldt: draag mondkapjes en hou zo veel mogelijk afstand. 

Campings, hotels en B&B’s

Veel campings en toeristische accommodaties zijn weer open, maar niet allemaal. Informeer dus goed van te voren of de camping open is. Reserveren is verplicht. Er geldt overal dat de 1-meter-regel gehandhaafd moet worden. Het is dus mogelijk dat er een maximum aantal bezoekers naar binnen mag.

Restaurants, zwembaden en toeristische attracties

Alle recreatie en toeristische attracties zijn weer open. Ook hier geldt: vermijd drukte en hou altijd een meter afstand. De regio’s hebben het recht om zelf de regels per dag aan te passen, dus bij drukte zouden sommige attracties afgesloten kunnen worden. Er moet van te voren gereserveerd worden en vaak wordt de lichaamstemperatuur gemeten.

Zwembaden zijn open, maar moeten de afstand kunnen garanderen. In veel zwembaden zijn badmutsen verplicht.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Italië is weer te bezoeken, maar vermijd drukke plekken, zoals de Spaanse trappen
Siena is een prachtige stad om in Italië te bezoeken
Siena is een prachtige stad om in Italië te bezoeken
We mogen weer mooie Toscaanse stadjes bezoeken, zoals Lucca
We mogen weer mooie Toscaanse stadjes bezoeken, zoals Lucca

Coronamaatregelen in Kroatië

Het toeristenbureau van Kroatië noemt het land een van de veiligste landen in coronatijd. Er zijn amper nog nieuwe besmettingen gerapporteerd en er worden dan ook veel versoepelingen doorgevoerd. Bij een vakantie in Kroatië gelden wel wat regels.

Ten eerste moet je om het land in te kunnen aantonen dat je in het land gaat verblijven. Dit kan eenvoudig met een boekingsbevestiging van de accommodatie of van het reisbureau. Op de bonnefooi op vakantie zit er dus niet in. Om de procedures aan de grens te versnellen, kun je van te voren je reisdetails invoeren op een speciaal opgezette website.

Gezichtsmaskers dragen op openbare plaatsen wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Wel geldt ten alle tijden: 1,5 meter afstand houden van mensen buiten het gezin.

Hotels en restaurants

De hotels in het land waren tijdens corona niet verplicht om te sluiten. Veel zijn toch dicht gegaan door het tekort aan gasten. Nu er steeds meer toeristen komen, gaan de meeste hotels langzaam weer open. Ook restaurants zijn weer geopend.

Attracties

De nationale parken en natuurparken zijn sinds mei weer open. Ook de meeste musea zijn weer open. Zwembaden zijn ook open, maar hanteren een maximum aantal gasten. Het zou dus kunnen dat er van te voren gereserveerd moet worden, of dat de deuren sluiten als dat aantal gasten al binnen is.

Vervoer

Het nationale openbare vervoer rijdt weer volgens dienstregeling. In het OV zijn mondkapjes verplicht. Ook de catamaran-veerdiensten openen hun diensten weer.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Letland

In Letland geldt geen anderhalve meter afstand houden, maar twee meter.  Om drukte te voorkomen, moedigt het Lets verkeersbureau reizigers aan om eens verder te kijken dan de populaire, bekende plekken en te gaan voor de onbekendere plaatsen en attracties.

In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Restaurants, hotels en publieke plaatsen zijn inmiddels weer open. In restaurants mogen binnen niet meer dan vier mensen van een verschillend huishouden bij elkaar zitten. Buiten zijn dat er acht. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Ook Letland gaat binnenkort weer Nederlanders toelaten
Ook Letland gaat binnenkort weer Nederlanders toelaten
We kunnen weer de mooie middeleeuwse steden van Letland bekijken
We kunnen weer de mooie middeleeuwse steden van Letland bekijken, zoals Riga

Coronamaatregelen in Litouwen

Ook Litouwen opent haar deuren weer voor Nederlandse reizigers. Onze zuiderburen zijn overigens nog niet welkom in dit land zonder quarantaineperiode van 14 dagen. Alle publieke plaatsen, hotels, restaurants en dergelijken zijn weer open.

Mondkapjes dragen is buiten niet meer verplicht, binnen wel. Voor alle publieke plaatsen geldt een maximum aantal bezoekers. Zorg wel dat je een boekingsbevestiging kan laten zien van een (vooraf gereserveerd) verblijf. Hier kan om gevraagd worden bij de grens.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 15-06-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Luxemburg

Sinds half mei worden de regels in Luxemburg versoepeld. Inmiddels zijn bijna alle campings weer open, ook voor mensen die geen eigen sanitair hebben. De regels en beperkingen kunnen per camping verschillen. Neem vooraf dus even contact op met de camping, of check de website op nieuws.

Restaurants, musea en winkels zijn ook weer geopend. Wel geldt in het hele land: hou ten minste twee meter afstand. Wanneer dit niet mogelijk is in een openbare ruimte zijn mondkapjes verplicht. In restaurants mogen maximaal 4 personen aan een tafel zitten. Mondkapjes zijn bij binnenkomst verplicht. 

De meeste zwembaden zijn weer open, maar mogen met een beperkt aantal mensen tegelijk bezocht worden. Reserveer dus van te voren. Sommige attractieparken zijn weer geopend, check voor de zekerheid de website van het betreffende park. Ook hier geldt: als afstand houden (2 meter) niet mogelijk is, zijn mondkapjes verplicht.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Oostenrijk

Het hoge woord is er in Oostenrijk uit: sinds 16 juni zijn toeristen uit 31 Europese landen weer welkom, ook Nederlanders! Inmiddels is het advies vanuit Nederland ook aangepast van oranje naar geel. 

In Oostenrijk geldt de regel: hou 1 tot 2 meter afstand van niet-gezinsleden. Sinds 15 juni is het in supermarkten en restaurants niet meer verplicht om mondkapjes te dragen. In restaurants wordt wel geadviseerd vooraf te reserveren.

Hotels, campings en B&B’s zijn weer open. Oostenrijkers die werken in de toerismesector worden op grote schaal getest op corona. De meeste musea, dierentuinen, pretparken en zwembaden zijn ook weer open. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. De meeste attractieparken zijn weer geopend.

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Polen

Goed nieuws! De Poolse regering heeft aangekondigd dat vanaf 13 juni de grenzen weer open gaan voor alle inwoners van de EU. Nederlanders zijn ook weer welkom. Bij doorreizen naar een naastgelegen land kan het verplicht zijn om een coronatest af te moeten nemen bij de grens. 

Polen is langzaamaan de regels aan het versoepelen. Hotels, restaurants, winkels, natuurparken, stranden en toeristische attracties zijn weer open. Ook zwembaden zijn weer open. 

Natuurlijk is afstand houden verplicht, minimaal 2 meter. Mondkapjes waren eerder overal in Polen verplicht, maar inmiddels alleen nog maar in winkels, in kerken, bioscopen, theaters en in het openbaar vervoer en op plaatsen waar de afstand niet gegarandeerd kan worden. In restaurants zijn mondkapjes ook verplicht, alleen niet tijdens het eten en drinken. De tafels staan 2 meter uit elkaar.

In het openbaar vervoer geldt een maximum capaciteit van 30%. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Coronamaatregelen in Portugal

Portugal heeft als eerste Europese land het ‘safe travel’ keurmerk ontvangen van het WTTC. Dit betekent dat het land voldoet aan alle gezondheids- en hygiëne-eisen om veilig te reizen. Het land heeft de grenzen geopend voor toeristen uit Nederland. 

In sommige niet-toeristische delen van Lissabon zijn de regels opnieuw verscherpt vanwege een stijging van het aantal besmettingen (o.a. de sluiting van commerciële vestigingen om 20.00 en het verbod op bijeenkomsten van meer dan 10 personen). De toeristische wijken zijn gewoon te bezoeken. 

Er gelden de volgende regels: hou afstand, binnen en buiten minstens 2 meter. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes en worden aangeraden op publieke plekken, ook buiten.

Winkels, restaurants, musea en toeristische attracties zijn open met beperkingen en meestal voor minder bezoekers per dag dan normaal. Op al deze plaatsen geldt: hou 2 meter afstand.

Stranden

Sinds 6 juni zijn de stranden weer open, maar wel met afstandsbeperkingen. Bovendien gelden op de stranden extra maatregelen, zoals verplicht minstens 3 meter tussen parasols. Bij een parasol, strandhut of tentje mogen maximaal vijf personen bij elkaar zitten.

Let op de borden bij de stranden, rood geeft aan dat het maximum aantal mensen bereikt is en je het strand niet meer op mag, geel geeft aan dat 2/3e van de capaciteit aanwezig is en groen betekent dat het rustig is.

Er is ook een app waarmee je kunt checken of het druk is op het strand. Deze app heet INFO-PRAIA (info-beach) en is te downloaden via de app-store of Google Play.

Campings en hotels

Campings zijn weer open, maar mogen maar 2/3e van de normale capaciteit ontvangen. Hotels zijn ook weer open, met extra hygiënemaatregelen.

Coronaregels in Madeira en Azoren

Bij een bezoek aan Madeira of de Azoren gelden strengere regels. Reizigers zijn verplicht om een negatieve coronatest die niet langer dan 72 uur geleden is afgenomen te laten zien, anders moeten zij ter plekke een test afnemen. Bij een positieve test geldt dan 14 dagen quarantaine. 

Wij hebben deze informatie voor het laatst bijgewerkt op: 01-07-2020. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de volgende websites:

Geniet weer van de uitzichten over het mooie Lissabon
Geniet weer van de uitzichten over het mooie Lissabon
De Portugese stranden zijn ook weer te bezoeken, maar houd afstand!
De Portugese stranden zijn ook weer te bezoeken, maar houd afstand!
Wat een mooi uitzicht over het dorpje Sitio!
Wat een mooi uitzicht over het dorpje Sitio!

Coronamaatregelen in Spanje

Vanaf juli zijn toeristen weer welkom in Spanje. Ook voor Nederlanders is het land weer op geel gegaan. Het land heropent in fases. Als alles naar verwachting loopt, zal fase 4 van toepassing zijn in de zomervakantie. In Aragón bij verschillende regio’s (zoals Malaga en Huesca) is fase 2 weer geldig, omdat daar het aantal besmettingen steeg. Hier zijn de regels dus strenger.

In het algemeen geldt: hou afstand, draag binnen op openbare plaatsen mondkapjes, ook in het OV. Mondkapjes zijn ook verplicht op plaatsen buiten waar de afstand van 2 meter niet gegarandeerd kan worden. Reis je met het vliegtuig? Dan moet er een vragenformulier in het vliegtuig ingevuld worden. Op het vliegveld is een arts aanwezig die naar symptomen kijkt en de temperatuur kan opgemeten worden.

Fase 4

In fase 4 van de versoe