Wandeling in Ommen: een route in de Sahara en het bos

0
424

Een mooie afwisselende wandeling in Ommen maken? Kies dan voor natuurgebied de Sahara. Ja echt, we hebben ook een Sahara in ons kleine landje. De Sahara is een stuifzandvlakte ten oosten van Ommen. Hier kun je prachtig wandelen. Suzanne koos de rode route van 5,1 kilometer.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelnetwerk Vechtdal met startpunt Ommen

Overijssel heeft ontzettend mooie wandelgebieden, zoals de Holterberg en de IJsselvallei. Maar ook het wandelnetwerk Vechtdal in het uitgestrekte buitengebied van Ommen is een ideaal uitgangspunt voor wandelingen met tal van wandelroutes.

Het natuurgebied Sahara is één van de gebieden. Mijn kinderen willen graag wandelen, maar het moet ook een beetje afwisselend en spannend zijn. Als ik ze vertel dat we naar de woestijn gaan en dat ze daar een hele grote zandbak tegen komen, zijn ze enthousiast. 

Lees hier onze blog met al onze wandelingen in Overijssel.

Wandelroute zandverstuiving De Sahara

De Sahara bij Ommen ligt tussen de buurtschappen Zeesse en Junne in en is een zandverstuiving. Het is een populair gebied voor een wandeling in Ommen. Het gebied behoorde ooit toe aan Landgoed Eerde en de Baron van Pallandt liet het in 1840 bebossen om de zandverstuivingen te minderen.

Inmiddels is het gebied in eigendom van Staatsbosbeheer. Het gebied is in 2018 onder handen genomen. Er waren twee kleinere zandverstuivingen. Het bos tussen deze zandverstuivingen is grotendeels verwijderd, waardoor het zand beter kan stuiven. De Sahara is daardoor stukken groter geworden en ziet er indrukwekkend uit. Enkele boomgroepen met een belangrijke waarde zijn blijven staan.

Wandeling Ommen
Een indrukwekkende zandvlakte bij de Sahara in Ommen.

Wandeling in Ommen: startpunt parkeerterrein Sahara

De Boswachterij Ommen heeft meerdere wandelgebieden en parkeerterreinen. Voor onze wandeling in Ommen parkeren we bij de Eerderveldweg, direct bij de Sahara. Hier beginnen drie wandelroutes, variërend van 4,8 tot en met 6,7 kilometer.

Wij kiezen voor de rode route, de ‘bosontwikkelingswandeling’ van 5,1 kilometer. De jongens willen heel graag naar de ‘grote zandbak’, daarom kiezen we er bewust voor deze aan het eind van de wandeling over te steken. We starten daarom aan de overkant van de Eerderveldweg en lopen daar het bos in.

Wandeling Ommen
Verschillende wandelroutes bij de Sahara in Ommen.

Wandelroute boswachterij Ommen

De wandeling in Ommen bij de Sahara is gevarieerd en laat prachtige stukken bos zien. De paden zijn rustig, de bomen beginnen in bloei te komen, de zon schijnt… Wat wil je nog meer als je na de winter weer snakt naar de buitenlucht? De route gaat richting de Besthmenerberg en is licht heuvelachtig. 

Na zo’n 1,5 kilometer komen we bij een open gebied midden in het bos. Het is een klein vennetje dat Zeesserven heet, beter bekend als ‘De Meertjes’. Het is een prachtig stukje unieke natuur midden in het bos.

Wandeling Ommen
Het eerste stuk van de wandeling leidt door het bos richting de Besthmenerberg.
Het gebied is licht heuvelachtig en bos en open gebieden wisselen elkaar af.
Wandelnetwerk Ommen
De wandelroute loopt langs het vennetje Zeesserven

Een grote zandbak met toffe klimbomen

Na ruim 4 kilometer bereiken we de Sahara. Mijn tieners rennen er op af. En ik geef ze geen ongelijk, want hier staan verschillende toffe klimbomen. Vooral aan het begin, waar we net het bos uitkomen staan een paar bomen waar ze direct inklimmen. 

Jaaah, we zijn bij de Sahara aangekomen!
Wandeling Ommen.
Een klimboom met uitzicht op de Sahara.

Wandeling dwars door de Overijsselse woestijn

Als de jongens zijn uitgeklommen steken we de Sahara over. De mooiste woestijn van Overijssel wat mij betreft. De wandelroute gaat dwars door het mulle zand. De jongste rent er vrolijk op los en mijn man doet gezellig met hem mee. Dwars over de zandbulten, het zand in hun schoenen trotserend en vol spanning wat het uitzicht op de volgende bult is. 

Ik loop met mijn tiener onderlangs, over de wat meer begaanbare route. Zo lopen we een klein half uur over de stuifzandvlakte. Aan het eind, vlak bij de parkeerplaats waar onze auto staat, zitten gezinnen te picknicken in het zand, terwijl de kinderen spelen met emmer en schepje. Je kunt je hier prima vermaken en heerlijk genieten van de stilte. Wat een fijne plek is dit.

Wauw wat een grote zandvlakte!
Mijn oudste en ik kiezen voor de meer begaanbare route langs de bosrand.

Afwisselende route met hoogteverschillen en rust

Wij concluderen dat de wandeling in Ommen bij de Sahara ontzettend tof is. De route gaat voor 90% over onverharde bospaden, geeft veel afwisseling in de landschap, hoogteverschillen en voor ons niet onbelangrijk: rust. Tevreden keren we terug naar de auto. We komen hier nog een keer terug, dat is zeker.

Ligging van de Sahara in Ommen

Heb jij al eens een wandeling in Ommen bij de Sahara gemaakt?

Meer lezen

Wil jij ook wandelend onze prachtige land verkennen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).