Wandelroutes in Limburg: onze tips voor wandelen met kinderen

Op zoek naar wandelroutes in de provincie Limburg? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Limburg en hebben ook andere mooie wandelingen voor jullie verzameld.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandelroutes in Limburg

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Limburg te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie in dit blog. We beginnen met de wandelingen in Zuid-Limburg en gaan daarna noordwaarts.

Wil je graag goed voorbereid gaan wandelen? Dan adviseren we om voor de kinderen wandelschoenen en een softshell jas aan te schaffen. Beide maken bij ons deel uit van de vaste vakantiegarderobe en worden ook met wandelingen in Nederland gebruikt.

Veel wandelplezier!

Wandelen Zuid Limburg
Vooral na veel regenval zijn de paden modderig en komen wandelschoenen goed van pas

#wandelkids

#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:

  • De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Limburg.
  • Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën voor een leuke kinderwandeling.
  • Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
  • Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?

De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.

Download hier de #wandelkids plaat

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.

Download de #wandelkids printable.
Download de #wandelkids printable.

Wandelroutes in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg staat bekend als heuvelachtig terrein. Vrijwel alle beschreven wandelingen in dit deel van dit blog bevatten hoogteverschillen. Mocht je er tegenop zien om een klim te maken, bedenk dan dat als je eenmaal boven bent en achterom kijkt, je kunt genieten van een prachtig vergezicht. 

Het landschap is afwisselend. Je komt lang weilanden, bossen, boomgaarden en soms zelfs wijngaarden. Sommige routes gaan dwars door een weiland waar koeien grazen. Blijf altijd uit de buurt van de dieren in de wei. Volg het pad, loop rustig en laat ze niet schrikken. 

Veel paden worden niet door auto’s bereden, maar een 100% autovrije route is er bijna niet. Blijf op asfaltwegen bij voorkeur links van de weg lopen en neem jonge kinderen aan de hand. Met kinderwagens of kinderen op een loopfietsje kom je over het algemeen niet ver in het Zuid-Limburgse heuvelland. Een rugdrager is daarom ideaal in deze regio.

Op de website van Visit Zuid-Limburg vind je een overzicht van alle wandelingen in deze regio. Je kunt met de filter aangeven hoe lang je wandeling mag zijn. Wist je dat er bijna 100 wandelingen zijn die korter zijn dan 5 kilometer, er is dus een leuke kinderwandeling in Limburg voor elk wat wils! 

routepaaltjes wandelen Limburg
Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen in Zuid Limburg
bord met wandelroutes wandelen Limburg
Op veel parkeerplaatsen staat een bord met informatie over wandelroutes
Wandelen Zuid Limburg
Wandelen in Zuid-Limburg betekent ook dat je soms een behoorlijke klim moet maken

Wandelroute Vijlenerbos

Het grote Vijlenerbos is favoriet bij veel mensen en dat is niet onterecht. Het is een hellingbos en kent behoorlijke hoogteverschillen. Tja, Vijlen heet niet voor niets het enige bergdorpje van Nederland. Tijdens de wandelingen door dit bos word je regelmatig getrakteerd op mooie vergezichten op het Limburgs landschap. 

Er zijn zo’n 6 routes die vanaf de parkeerplaats op de splitsing van Epenerbaan en Rugweg vertrekken of vlak langs deze parkeerplaats komen. De routes variëren van 2,8 tot 5,5 km. De route met de rode paaltjes is aangeduid als familiewandeling. De routes kunnen makkelijk gecombineerd worden. Na afloop kun je uitrusten bij Boscafé Het Hijgend Hert. Hier is een kleine speeltuin en een hertenwei. 

Lees hier het blog over Wandelen in het Vijlenerbos 

Wandelen Zuid Limburg Vijlenerbos
Wandelen in het Vijlenerbos

Wandelen Epen en Mechelen

Rondom Epen en Mechelen kun je eindeloos wandelen. In iedere dorpskern is een parkeerplaats met een informatiebord waarop je kunt zien welke wandelroutes vanaf die plek vertrekken. De meeste wandelingen zijn tussen de 3 en 8 kilometer. 

Onze blogger Annemiek wandelt graag in deze regio omdat het landschap zo gevarieerd is. Ze raakt hier niet uitgewandeld. Een van haar persoonlijke tips is de wandeling die vertrekt vanaf de parkeerplaats achter de kerk van Epen. De route wordt aangegeven met zwarte paaltjes en heeft een lengte van 5,5 km.

Een andere favoriet is de gele route die vertrekt uit Mechelen. Deze route gaat deels door het Schweibergerbosch en trakteert je gegarandeerd op de mooiste uitzichten. Het is een rondje van 3,5 kilometer en vertrekt vanaf de hoek Overgeul/Hoofdstraat. Let op dat je alleen parkeert waar dat is toegestaan!

Heb je zin in een groter rondje, combineer dan bovenstaande routes. In het buurtschap Bissen komen de zwarte en gele route elkaar namelijk tegen.

Lees hier het blog over de Kribkeswandeling in de omgeving van Epen

uitzicht op Mechelen Limburg
Een van de mooiste uitzichtplekjes, in dit geval langs de gele route die vertrekt vanaf Mechelen (Overgeul)
wandelen door het weiland in Limburg
We lopen dwars door weilanden en gebruiken dit draaihekje (‘stegelke’)
hellingbos bij schweiberg
Het hellingbos bij Schweiberg

Wandelen Slenaken

Midden in het dorp Slenaken ligt in de scherpe bocht, bij de brug over de Gulp, een grote parkeerplaats en vanaf hier vertrekken de meeste wandelingen. Het kan zijn dat je een stukje langs de Dorpstraat moet lopen, op zoek naar de gekleurde paaltjes. 

De gele route is 4,5 km lang en gaat voornamelijk door het bos. Bereid je voor op flinke stukken klimmen en klauteren. Wandel je liever langs de oevers van de Gulp, kies dan de zwarte route, eveneens 4,5 km. 

In Slenaken zijn verschillende mogelijkheden om na afloop uit te rusten. Aan de parkeerplaats ligt De Brug, met een groot terras en speeltuin. Wil je tijdens het wandelen een ijsje eten, dan raden we de Helenahoeve aan de Dorpstraat aan. De zwarte route komt hier langs. 

De gulp bij Slenaken
Wandelen langs de Gulp in Slenaken

Wandelen Valkenburg

Valkenburg is een toeristische trekpleister en biedt volop mogelijkheden voor een wandeling. De groene route, 5,3 km, gaat deels door bos en natuurlijk langs de Geul. De route bevat een pittige klim naar de Kluis, waar van 1688 tot 1930 kluizenaars woonden. Het is een prachtige plek waar je even tot rust kan komen. Onderweg zijn er genoeg bankjes en mogelijkheden om te picknicken. 

Langs het lager gelegen deel van de route ligt een beweegpad. Hier staan houten toestellen opgesteld die uitnodigen tot het doen van bokkensprongen, sit-ups en andere inspannende oefeningen.  

Parkeren kan voorbij het Koetshoes aan de Oosterweg. De parkeerplaats is maar klein, dus als het er vol is, kun je (betaald) parkeren aan het Geulpark of aan het Berkelplen/Burgemeester Henssensingel. Taverne Het Koetshoes is een heerlijk plek om na afloop te pauzeren. Er is een grote speeltuin (alleen voor bezoekers Koetshoes) en een mooi, schaduwrijk terras.

Uitzicht op Valkenburg Zuid Limburg
Bij de Kluis staat dit informatiebord en kijk je tot voorbij het Drielandenpunt
Beweegroute Geulpark Valkenburg
De beweegroute in het Geulpark biedt 10 verschillende sportieve uitdagingen

Wandelen Eys-Wittem

Wandelen in de omgeving van Eys doet soms denken aan een wandeling door Toscane. Loop je langs de rand van het Eyserbos en kijk je richting het dorp, zie je de populieren in een lange rij, zoals je dat in Toscane ook ziet. Met een beetje geluk zie je de stoomtrein rijden.

Een aanrader is de wandeling door de Piepert en het Eyserbos. Parkeren kan ‘onder’ aan de Eyserbosweg, op de hoek met de Piepertweg. Vanaf hier volg je de blauwe paaltjes. De route is 5,5 km.

Wat deze route zo bijzonder maakt is het spannende stuk door het donker. Hou de zaklamp van je telefoon maar bij de hand, want je loopt door een onverlicht tunneltje, langs de Eyserbeek. Hou kleine kindjes aan de hand en loop zoveel mogelijk achter elkaar. De rest van de route gaat door het weiland en door het bos. En net als zoveel andere routes moet je ook hier een flink stukje stijgen en dalen.

Na afloop kun je iets drinken ‘Bie de Tantes’. Het café is niet speciaal gericht op kinderen, maar beschikt wel over een ruim terras.

wandelen Zuid-Limburg De Piepert
Wat deze route extra spannend maakt is het stukje door een donkere tunnel waar ook nog een beekje doorheen loopt! Durf jij hier te lopen zonder zaklamp?
Uitzicht op Limburgs Toscane
Genieten van het uitzicht op ‘Toscaans’ Limburg

Meer wandelroutes in Zuid-Limburg

Deze lijst met wandelroutes in Limburg is natuurlijk niet volledig. Zit er net niet bij wat je zoekt, dan raden we aan om eens op een van onderstaande websites te kijken:

epen zuid Limburg
Vakwerkhuizen in het centrum van Epen

Wandelroutes in Midden-Limburg

In Midden-Limburg, met uitzondering van de gemeente Weert, is een uitgebreid wandelnetwerk aangelegd, het Roerdalen Wandknooppuntennetwerk. Dit netwerk werkt hetzelfde als een fietsknooppuntennetwerk.

Op de website van VVV Midden-Limburg kun je je route vooraf plannen en zie je meteen hoe lang de route zal gaan zijn. Mocht je liever gebruik maken van een route die vooraf al bedacht is, kies dan voor de mogelijkheid ‘mooiste route’. 

Anders dan in het zuiden van Limburg, is het midden van deze provincie veel vlakker. Je vindt er meer zandgrond en wandelpaden zijn over het algemeen beter begaanbaar voor kinderwagens. 

wandelnetwerk midden Limburg
Via de website van VVV Midden-Limburg kun je eenvoudig je eigen route plannen aan de hand van knooppunten

Wandelen in Nationaal Park De Meinweg

Vanaf het bezoekerscentrum De Boshut kun je het Nationaal Park De Meinweg verkennen. Er zijn korte routes die direct bij het bezoekerscentrum beginnen, zoals het Louis Douvenpad (2 km) en het Zandbergenpad (3 km). Beide paden zijn erg geschikt om met kinderen te lopen en kunnen ook gecombineerd worden tot een langer pad.

Brasserie De Boshut
Vanaf het bezoekerscentrum De Boshut kun je verschillende wandelingen maken door NP De Meinweg

Wandelroutes in Noord-Limburg

Ook Noord-Limburg biedt veel mogelijkheden voor wandelingen met kinderen. Op de website van Visit Noord-Limburg zijn heel wat tips voor wandelroutes te vinden. Je kunt ze selecteren op plaatsnaam of gewoon overde pagina scrollen. In een oogopslag zie je dan de naam van de wandelroute en de lengte, erg handig.

Wandelen Nationaal Park De Maasduinen

Een mooie wandeling die onze blogger Saskia heeft gemaakt gaat door Nationaal Park De Maasduinen. De route start bij het bezoekerscentrum, dat heel bijzonder is gelegen in een voormalige sluisbak. In het bezoekerscentrum is een kleine tentoonstelling te vinden, maar de meeste ruimte wordt ingenomen door het restaurant met een schitterend terras.

Er vertrekken vanaf het bezoekerscentrum meerdere wandelroutes. Saskia liep een van de wandelroutes waarbij je halverwege de route kunt afsnijden door met een pontje de waterplas over te steken. Ontzettend leuk om met kinderen te doen. Daarna komt de route langs een natuurlijke speeltuin waar ze hun laatste restje energie zeker kwijt kunnen.

Lees hier het blog over wandelen in Nationaal Park De Maasduinen

Het bezoekerscentrum is in een voormalige sluisbak gebouwd.
Het bezoekerscentrum is in een voormalige sluisbak gebouwd.

Heb jij meer tips voor routes die leuk zijn om te wandelen met kinderen in Limburg?  Laat het ons hieronder weten!

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

2 REACTIES

  1. Wij ontdekken met onze kids elke keer weer een nieuw stukje van Limburg mbv de website; .
    Hier staan wel meer dan 1000 wandelingen op met duidelijk routebeschrijving en foto’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER