Wandelroute vanaf bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen

0
277

Op zoek naar een wandelroute vanaf bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen? Er zijn meerdere mogelijkheden voor een korte wandeling. Saskia liep een rondje om het Reindersmeer en ging daarna naar bosspeeltuin de Boskoel.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Nationaal Park De Maasduinen

Limburg heeft drie nationale parken binnen de provinciegrenzen. Nationaal Park De Maasduinen is er daar één van. Het gebied ligt tussen de Maas en de Duitse grens, grotendeels in de gemeente Bergen. 

Nationaal Park De Maasduinen is een bos- en heidegebied, op een langgerekte zandrug. Hier is de langste rivierduingordel van Nederland te vinden, ontstaan door water, wind en de mens. De totale lengte van het natuurgebied is ruim 20 kilometer, de breedte circa 2-3 kilometer. 

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen

Wij starten ons bezoek aan Nationaal Park De Maaasduinen bij het bezoekerscentrum. 

Het gebouw waar het bezoekerscentrum in is gemaakt maakt indruk. Het is letterlijk in een sluisbak gebouwd en dat is heel mooi gedaan. In het gebouw is een restaurant met terras dat in 2019 is uitgeroepen tot beste terras van Limburg. Met wat warmer weer kun je hier op een unieke plek zitten,

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Maasduinen bestaat uit twee kleine tentoonstellingen. Hier leren we meer over het gebied, vooral door teksten te lezen en foto’s te bekijken. De interactie bestaat uit dierenhuiden die we mogen voelen en doorgezaagde boomstammen van verschillende soorten bomen die we kunnen aanraken. We zijn hier snel uitgekeken.

Ligging bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen:

Het bezoekerscentrum is in een voormalige sluisbak gebouwd.
Het bezoekerscentrum is in een voormalige sluisbak gebouwd.
Wat een prachtig gebouw!
Wat een prachtig gebouw!

Wandelroutes vanaf bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen

Vanaf het bezoekerscentrum zijn verschillende wandelingen uitgezet:

  • Een groene route van circa 2,5 kilometer
  • De witte paaltjeswandeling, ongeveer 2,5 kilometer
  • Een wandelroute van 8 kilometer die te halveren is met een trekveer, dit is de rode route
  • Een rolstoeltoegankelijke route en daarmee dus ook geschikt voor kinderwagens

Allemaal afstanden die met kinderen goed te doen zijn.

Op een bord bij het bezoekerscentrum zien we een kaart met verschillende wandelroutes in Nationaal Park Maasduinen.
Op een bord bij het bezoekerscentrum zien we een kaart met verschillende wandelroutes in Nationaal Park De Maasduinen.

Rode paaltjeswandeling om het Reindersmeer

Wij kiezen voor de rode paaltjeswandeling van 8 kilometer, maar dan de verkorte versie daarvan waarbij we halverwege de route het meer oversteken met een trekveer.

Waterspeelplek en voetgangersbrug

De wandelroute start bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Maasduinen. We laten het bezoekerscentrum rechts van ons en lopen links om het meer. Al snel komen we bij een waterspeelplek, helaas voor de kinderen is deze in de winter afgesloten. Na een paar honderd meter passeren we een brug. Vanaf deze brug zien we het bezoekerscentrum in de sluisbak liggen.

De waterspeelplek net voorbij het bezoekerscentrum.
De waterspeelplek net voorbij het bezoekerscentrum.

Wandelen langs het Reindersmeer

Terug naar de route. We hebben de rode paaltjes niet nodig om ons de weg te wijzen, het is gewoon een kwestie van het meer aan je rechterhand houden. De jongens (beide 10 jaar) lopen druk kletsend voor ons uit. Zodra ze de gelegenheid hebben spelen ze met een stok in het water of maken ze het ijs in de plassen kapot. In de verte zien we het trekveer het Reindersmeer overgaan. “Moeten we helemaal daarheen lopen?” klinkt het.

Langs de route staan heel wat bankjes en picknickbanken. Voor nu te koud om lang te blijven zitten, maar op een wat warmere dag is er voldoende gelegenheid om hier uit te rusten. Na een korte pauze lopen we verder. Het zandpad bestaat hier uit mul zand en dat maakt het wandelen zwaarder dan tijdens het eerste stuk.

Wandelend langs het Reindersmeer.
Wandelend langs het Reindersmeer.
Extra mooi met het winterse zonnetje.
Extra mooi met het winterse zonnetje.

Trekveer Reindersmeer

Het trekveer vertrekt net als wij arriveren bij het ‘haventje’. “Zullen we dan het rondje maar verder lopen?” stellen we de jongens grappend voor. Daar willen ze niets van weten. “Wij gaan met z’n tweeën het vlot naar de overkant trekken” roepen ze stoer. Prima hoor, het is niet mijn hobby om aan een ijskoude en natte ijzeren kabel te trekken. Zodra we aan boord van het trekvlot zijn gaan ze fanatiek aan de slag. Pfieuw, dat valt niet mee!

"Die kant op voor het trekveer!"
“Die kant op voor het trekveer!”
Naar de overkant met het trekveer.
Naar de overkant met het trekveer.
Hard werken hoor!
Hard werken hoor!

Bosspeeltuin De Boskoel

Aan de overkant is het een minuut of vijf lopen naar bosspeeltuin De Boskoel. Je kunt de route hier een klein beetje aanpassen door via de vogelhut te gaan, deze zie je recht voor je op een heuvel als je van het trekveer komt. Wij lopen direct naar de speeltuin.

De Boskoel is een bosspeeltuin die erg leuk is voor wat grotere kinderen. Ze kunnen klimmen en klauteren, schommelen op een dik touw en spelen met verschillende netten.

Door de sluisbak

Tijdens het laatste stukje van de wandelroute door Nationaal Park De Maasduinen passeren we meerdere houten beelden. Ook is er een uitzichtsplatform. Dan zien we het bezoekerscentrum alweer. “Mogen we via de sluisbak naar de auto lopen?” vragen de jongens. Ze doelen op het plateau dat in de sluis is gemaakt. Natuurlijk mogen ze dat.

Net voorbij de speeltuin passeren we dit uitkijkpunt.
Net voorbij de speeltuin passeren we dit uitkijkpunt.
In de sluisbak is een platform gemaakt, zo kun je de sluisbak oversteken.
In de sluisbak is een platform gemaakt, zo kun je de sluisbak oversteken.

Praktische informatie Nationaal Park De Maasduinen

De rode wandelroute raden we niet aan met een wandelwagen. De route gaat grotendeels over een zandpad en dit pad is zelfs in de vrieskou mul. Dat loopt zwaar en is met een kinderwagen helemaal een goede work-out. De wandelroute heeft weinig beschutting en is daardoor niet aan te raden met heel warm weer of als het regent.

Wij bezochten het bezoekerscentrum en het Nationaal Park De Maasduinen op een frisse zondag in de winter. De parkeerplaatsen stonden aan het begin van de middag helemaal vol en ook in het restaurant was geen vrij tafeltje meer te bekennen. Het eerste en laatste stuk van de wandelroute was behoorlijk druk met zowel Nederlandse als Duitse wandelaars.

In Nationaal Park De Maasduinen zijn veel meer mooie wandelroutes te vinden. Ook zijn er speciale kinderactiviteiten en kinderroutes. Meer informatie is hier te vinden.

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelroutes en/of uitjes in Noord-Limburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).