De leukste kerstwandeling voor kinderen? Die vind je in dit blog

Wat is de leukste kerstwandeling voor kinderen? In de aanloop naar Kerst worden op verschillende plaatsen in Nederland (en België) speciale kersttochten of kribkeswandelingen georganiseerd. Annemiek neemt je mee met een van haar wandelingen en zet de andere kerstroutes op een rijtje.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen langs kerststallen

“Wandelen? Nu? Maar vanavond is het Kerstavond!” Mijn kinderen zijn niet meteen dolenthousiast als ik aankondig dat we een frisse neus gaan halen. Het is weliswaar droog maar toch best fris en deze middag had prima gevuld kunnen worden met wat spelletjes doen of gamen.

Toch weet ik ze enthousiast te krijgen wanneer ik vertel dat we tijdens de wandeling langs verschillende kerststallen, ‘kribkes’ in het Limburgs, komen. En dat er onderweg genoeg plekken zijn voor een pauze met soep of chocomel. Ze zijn snel overtuigd, dus we trekken de wandelschoenen aan en rijden richting Epen.

We starten onze wandeling achter de kerk in Epen
We starten onze wandeling achter de kerk in Epen
Kerstkribbe in Epen
Een van de eerste kribbes die we tegenkomen in Epen

De ‘Kribkes’ van Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn tientallen wandelroutes langs kerstkribben uitgezet, de zogenaamde kribkeswandelingen. Wij kozen er een uit in de omgeving van Epen en lieten ons verrassen door de variatie aan stalletjes. De omgeving is ons goed bekend, maar met de stalletjes erbij krijgt de route nét dat extraatje.

Onze route heeft een lengte van ongeveer 7 km en start achter de kerk van Epen. Al snel zien we de eerste kerststal. Even verderop staat een grote den met daarin de kerstwensen van basisschoolkinderen. We nemen de tijd om te lezen wat hebben opgeschreven. L. vindt een wens van een naamgenoot. Ze is het helemaal met de wens van het meisje, ‘Vrede op aarde’, eens.

De grote kerstboom hangt vol met kerstwensen van kinderen
De grote kerstboom hangt vol met kerstwensen van kinderen
Vakwerkhuizen in Kerstsfeer
We wandelen door kleine dorpjes en langs vakwerkhuisjes

Kerststallen is alle soorten en maten tijdens de wandeling

Tijd om verder te lopen, want we zijn pas hooguit 500 meter vanaf ons vertrekpunt. Via een typische holle weg komen we bij Herberg de Smidse en vinden daar de stal die we uiteindelijk de allermooiste vinden. We spreken af om hier op de terugweg soep te gaan eten. Maar eerst zetten we de voeten voor elkaar om een flink stuk bergop te gaan.

Onderweg komen we langs zo’n tien verschillende, grote kerststalletjes. De één is sober en de ander juist kleurrijk. Sommige hebben levensgrote beelden en andere juist kleinere. Bij De Rozenhof moeten we naar binnen om de kerststal te bekijken. Er rijdt een treintje rond en dat vinden de kinderen erg leuk om te zien.

Kerstboom in het Heuvelland
De mooiste Kerstboom en Kerststal staan wat ons betreft bij De Smidse
Kerstkribbe Heuvelland
Deze mooie kribbe bekijken we graag van dichtbij
Kerstwandeling met kinderen
Onderweg kom je naast kribbes ook andere sfeervolle plekken tegen
Limburgs Landschap
Wij krijgen geen genoeg van het Limburgs Landschap, zelfs niet in de winter en als het best fris is!

Pas op voor moddervoetjes!

Een deel van onze route gaat over asfalt en aangezien dit de doorgaande weg is, wordt er soms best hard gereden. Gelukkig kunnen we na Restaurant Buitenlust de drukke weg verlaten en vanaf dan lopen vooral over onverharde paden. De vakwerkhuisjes en wegkruizen die we tegenkomen zijn ook voorzien van kerstversieringen en lichtjes. Het ziet er sfeervol en gezellig uit.

Na een flink stuk door een weiland en met de modder nog aan onze voeten, keren we terug bij Herberg de Smidse om op te warmen. Veel anderen zijn op hetzelfde idee gekomen want het is druk binnen. Gelukkig kunnen we nog net aan een klein tafeltje plaatsnemen. De soep smaakt goed en we hebben genoeg energie om terug naar de auto te lopen.

Kerstwandeling voor kinderen
Een groot deel van de wandeling gaat over onverharde en modderige wegen
Kerstwandeling voor kinderen
Maar sommige delen van de route gaan langs een doorgaande weg
Moddervoeten
Onze schoenen zitten ondertussen flink onder de modder
Kribkeswandeling
Deze Kerstman geniet van het uitzicht
Herberg de Smidse in kerstsfeer
Herberg de Smidse is een heerlijke plek voor een pauze onderweg

Praktische informatie Kribkes Heuvelland en Voerstreek

Op de website Kribkes vind je de kribkeswandelingen van Zuid-Limburg en de Voerstreek (België). Er staat een duidelijk overzicht van vertrekplaatsen en afstanden. Je kunt de beschrijving uitprinten of opslaan op je telefoon. De beschrijving is puntsgewijs genoteerd en er staat waar je de kerstkribben kunt verwachten. Daarnaast staat vermeld waar je kunt parkeren en pauzeren. Sommige routes bevatten aanvullingen hoe je de route naar wens langer en korter kunt maken. Er zijn speciale routes voor kinderwagens beschikbaar.

De routes zijn beschikbaar van 2 december 2018 t/m 6 januari 2019. Deelname is gratis.

Ligging

Nog meer wandelingen met een kerstthema

Bij het schrijven van dit blog ontdek ik dat er nog meer wandelingen met een kerstthema zijn. Die heb ik hieronder verzameld in een handig overzicht.

Kribkeswandelingen rond Bocholtz en Simpelveld

In de dorpen Bocholtz en Simpelveld, óók in Zuid-Limburg, zijn rond Kerst zeker 350 grote en kleine stallen te bezichtigen. Er zijn wandelroutes van drie tot twintig kilometer uitgezet. Dat maakt de kerstwandelingen voor kinderen en gezinnen zeer geschikt. In de avonduren zijn de huizen en kribben feestelijk verlicht en er zijn speciale dagen waarop een levende kerststal te bewonderen is.

Op de website van de kribkeswandelingen kun je de routes downloaden. De kribkes zijn te bezichtigen van 21 december 2018 t/m 4januari 2019. Op 21 december vindt ’s avonds de feestelijke opening plaats.

De kribbe bij restaurant Buitenlust
De kribbe bij restaurant Buitenlust bestaat uit witte beelden

Wandel.nl deelt 12 tips

Heb je zin in een sfeervolle kerstlichtjestocht? Of wandel je liever door het Noordhollands Duinreservaat of wil je horen hoe een echte midwinterhoorn klinkt? Op de site wandel.nl worden 12 tips gegeven voor speciale wandelingen met een kerstthema. De meeste wandelingen vinden op een of twee dagen plaats, zowel vóór, tijdens als ná Kerst. Bij de meeste wandelingen kan onderweg gepauzeerd worden met koek en zopie, snert of glühwein.

Plaatweg Tergracht
Aan het einde van de Plaatweg staat ook een kribbe

Kribkesroute Noord-Brabant

Midden in het Brabantse land, tussen Eindhoven en ’s Hertogenbosch, ligt de gemeente Liempde. Hier wordt jaarlijks een kribkesroute uitgezet langs de mooiste kerststallen. Er is een speciale kinderroute en er is een mogelijkheid per fiets op pad te gaan. De Kribkesroute is te wandelen van 16 december 2018 tot en met 6 januari 2019.