Loonse en Drunense Duinen: kindvriendelijke wandelroute Kapucijnenberg

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand. Daarnaast zijn er bossen, heidevelden en tal van wandel- en fietsmogelijkheden. Een aantal jaren geleden stond blogger Suzanne op camping Weideblik in Helvoirt, een zeer kindvriendelijke mini boerderijcamping. Vanaf deze camping maakten ze vele mooie wandeltochten. Eén daarvan is de kindvriendelijke wandelroute Kapucijnenberg.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Kindvriendelijke wandelroute Kapucijnenberg

De kindvriendelijke wandelroute Kapucijnenberg is een wandeling van 4 kilometer lengte en loopt door een fraai, heuvelachtig bos van dennen en loofbomen. Afgewisseld met de woeste stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen, waar je kunt genieten van fraaie vergezichten. De zandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen is één van de weinige plekken in Europa waar het zand nog in beweging is. Het zand wordt door de wind nog van de ene plek weg geblazen naar een luwere plek toe. Het startpunt van de wandeling is bij De Rustende Jager (fietspad in de richting Giersbergen). Daar begint de gemarkeerde route met rode paaltjes het bos in.

Loonse en Drunense Duinen: Nationaal park
Vele wandel- en fietsmogelijkheden in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
Kindvriendelijke wandelroute Kapucijnenberg
Kindvriendelijke wandelroute Kapucijnenberg

Bossen, heide en heuvels

Het eerste stukje van de wandeling voert nog door het bos, maar al snel zie je diverse heuvels links en rechts van de route. Deze heuveltjes zijn door de jaren heen door de wind opgeworpen. Ze zijn het begin van de duinen. Langs de route is een kleine afbuiging naar een uitkijkpunt. Hier kun je alvast een blik werpen op de stuifzandvlakte. Even verderop ligt nog een uitkijkpunt. Hier heb je uitzicht op natuurgebied De Brand met vochtige graslanden en bossen.

Het begin van de wandeling loopt nog door het bos.
Het begin van de wandeling loopt nog door het bos.
Uitkijkpunt met uitzicht over Het Brand.
Klimmen naar het uitkijkpunt met uitzicht over De Brand.

Stukje woestijn

Al snel bereiken we het eerste stuifzand. Links en rechts van het wandelpad zijn steeds meer duinen te zien. De kinderen worden steeds nieuwsgieriger naar de echte grote stuifzandvlakte. Eerlijk gezegd is het ook wel bijzonder om te zien: een stukje woestijn in Nederland. We zien in de duinen, die door de wind zijn ontstaan, hele bomen uit het zand steken. Soms is zelfs alleen de kroon van de boom nog zichtbaar. De rest is onder het stuifzand verdwenen. De wortel en de plek waar de boom in de grond vast zit, is al lang niet meer zichtbaar.

Wat zou er achter het duin te zien zijn?
Wat zou er achter het duin te zien zijn?
Een indrukwekkende uitgestrekte zandvlakte.
Een uitgestrekte stuifzandvlakte.
Rennen door het zand.
Rennen door het zand.
Spelen met zand in de grote zandbak.
Spelen met zand in de grote “zandbak”.

Klimbomen

We komen langs een grote mooi gevormde grove den die op vreemde wijze uit het zand steekt. De kinderen aarzelen geen moment en klimmen er in. Ze gebruiken de boom als klimrek, terwijl wij even gaan zitten om wat te eten en drinken. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht over de zandvlakte. Genieten dus.

Superleuke klimboom onderweg langs de route.
Superleuke klimbomen onderweg langs de route.

Klimduinen

Als we na een tijdje verder lopen zien we een bijna verticale verzandde wand. Waar het zand voorheen mooi geleidelijk een bult vormde, is het zand hier aan de rand van het bos steil omlaag gevallen. Door de bomen is het zand daar gestrand. De kinderen gebruiken de wand als klimduin en hebben de grootste lol. Stevige wandelschoenen zijn wel handig, want na een aantal dappere pogingen om omhoog te klimmen, zijn de schoenen gevuld met kilo’s zand.

Klimmen over de steile duinen heen.
Klimmen over de steile duinen heen.
Verticale zandwanden langs de route.
Verticale zandwanden langs de route.

Tips en praktische info

Je kunt de auto of fiets parkeren bij de Rustende Jager. De Rustende Jager is een kindvriendelijk restaurant, waar wij na afloop van de wandeling hebben genoten van warme chocolademelk met heerlijk appelgebak. Een fijn plekje midden in het bos. Voor kinderen heeft de Rustende Jager een leuke speurtocht uitgezet in samenwerking met Natuurmonumenten. Voor 4,50 euro kun je die aanschaffen bij de Rustende Jager. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

De wandeling Kapucijnenberg is niet geschikt als het hard waait. Met harde wind is het geen pretje om te lopen langs en over de stuifzandvlakte. Bovendien is de wandelroute niet toegankelijk voor wandelwagens en/of rolstoelen.

Is de kindvriendelijke wandelroute Kapucijnenberg iets voor jou?

Meer lezen?

Ben je op zoek naar meer informatie over leuke uitjes met kinderen in Noord-Brabant? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

 1. Goedemorgen,

  Wij hebben vernomen van jullie website, waar een blog wordt geschreven over de Loonse en Drunense Duinen. De website ziet er erg leuk uit en ook het blog over de wandeling is heel leuk geschreven!
  Wel willen we jullie erop attenderen dat de prijs voor de speurtocht is veranderd van € 4,50 naar € 7,-
  Dat is wel goed om even aan te passen, aangezien mensen hier anders voor een verrassing komen te staan.
  Zouden jullie dit aan willen passen op de website?

  Vriendelijke groeten,

  De Rustende Jager
  Evelien Vromans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.