Biesbosch MuseumEiland en rondvaart met kinderen

Een nieuw museum? Dan moet ik natuurlijk gaan kijken en jullie vertellen of het de moeite waard is. Zo gingen we eind augustus 2015 naar het Biesbosch Museumeiland en maakten we ook een rondvaart met een fluisterboot door de Biesbosch.

De Biesbosch en het ontstaan van het Biesbosch MuseumEiland

De Biesbosch is ontstaan in 1421 na de St. Elisabethsvloed. De eeuwen daarna is het gebied veranderd van open water via natuur naar cultuurland. De afgelopen jaren vindt er een omgekeerde beweging plaats: in het kader van Ruimte voor de Rivier wordt het cultuurland weer omgevormd tot natuur.

Sinds 1994 is er een museum in de Biesbosch. In het kader van Ruimte voor de Rivier wordt de Noordwaard (de polder waarin het museum ligt) ontpolderd en daarbij zijn er nieuwe plannen ontstaan voor het museum. Na een verbouwing van 9 maanden is het vernieuwde Biesbosch MuseumEiland eind juni 2015 heropend. Het bestaande gebouw is getransformeerd en de tentoonstelling is volledig vernieuwd, maar nog steeds kan je hier alles leren over de geschiedenis en de bewoners van de Biesbosch. Daarnaast is er horeca en een groot terras bij gekomen. Ook wordt er in 2015 nog gewerkt aan een waterspeeltuin die het getijdengebied nabootst.

Biesbosch MuseumEiland ligt prachtig aan het water en bedekt onder het gras.
Biesbosch MuseumEiland ligt prachtig aan het water en bedekt onder het gras.
Welkom in het museum.
Welkom in het museum.

Biesbosch MuseumEiland met kinderen

We rijden de Biesbosch in, op weg naar het Biesbosch MuseumEiland. Als we een bijzonder gebouw met een groen grasdak zien blijkt dat het museum te zijn, wat een bijzonder fraai gebouw! Binnen lopen we een lichte hal in met in het midden de kassa unit. We halen onze kaartjes en gaan het museum in.

Staatsbosbeheer is een van de betrokkenen bij het museum. Wij zijn erg te spreken over de buitencentra van Staatsbosbeheer, vaak barsten deze van de interactiviteit en zijn ze erg aantrekkelijk voor kinderen. Ik had eenzelfde niveau verwacht bij het Biesboschmuseum, dat blijkt echter tegen te vallen….

De ruime en lichte entreehal.
De ruime en lichte entreehal.
Horeca met een prachtig zicht op de omgeving.
Horeca met een prachtig zicht op de omgeving.

Al snel ontdekken we dat het museum niet heel uitnodigend is voor kinderen. We proberen ze zelf overal bij te betrekken door snel de lange teksten te lezen en hen daar een verkorte versie van te vertellen. Gelukkig hebben onze kinderen een brede interesse, dus we kunnen ze wel even boeien. Ik kan me voorstellen dat voor sommige kinderen dit museum te hoogdrempelig is. We proberen heel rustig door het museum te lopen, alles te lezen en de kinderen zoveel mogelijk overal bij te betrekken. Hier en daar kunnen ze ergens op klimmen, maar verdere interactiviteit ontbreekt. Geen knopjes, touchscreens, lampjes, spelletjes of wat dan ook. Ze rennen met z’n allen rond in het museum (daar nodigt de inrichting wel op uit) en roepen ons dat we moeten komen als ze een opgezette bever ontdekken. Daarna is de interesse helemaal weg en willen ze naar buiten.

In het midden het eiland met het museum en aan de overkant het gebied waar we ook hebben gewandeld.
In het midden het eiland met het museum en aan de overkant het gebied waar we ook hebben gewandeld.
Filmpje kijken over de Biesbosch.
Filmpje kijken over de Biesbosch.
Even luisteren wat er wordt verteld.
Even luisteren wat er wordt verteld.
Ik probeer Camiel te betrekken bij de tentoonstelling.
Ik probeer zoon C. te betrekken bij de tentoonstelling.
Grappig: opgezette dieren met een recept tip zodat je kan leren wat je met het vlees kan doen.
Grappig: opgezette dieren met een recept tip zodat je kan leren wat je met het vlees kan doen.
Dit vinden ze eventjes leuk: op de banken klimmen.
Dit vinden ze eventjes leuk: op de banken klimmen en er tussen door rennen.

Bij het museum wordt ook een waterspeeltuin ingericht. Helaas is deze nog niet klaar. Jammer dat het niet duidelijk op de website staat aangegeven. Onze tip: wacht in ieder geval tot 2016 met het bezoeken van het Biesbosch MuseumEiland anders tref je een bouwput i.p.v. een waterspeeltuin aan.

Na afloop van ons museumbezoek zien we dat een bezoeker even op het nog niet geopende grasdak mag kijken. Dat willen wij ook wel, alleen maar om een foto te kunnen maken voor KidsErOpUit zodat jullie een indruk krijgen van het pad dat daar in aanleg is. Maar nee, de andere bezoeker komt helemaal uit België en dus wordt er voor hem een uitzondering gemaakt. Dat het voor ons vanuit Deventer vermoedelijk verder rijden is maakt niet uit. En passant horen we dan pas dat er een kinderspeurtocht is. Tja, gemiste kans dat ze dat niet bij binnenkomst hebben verteld, we kwamen heel duidelijk met kinderen binnen. We hebben geen tijd (onze rondvaart start bijna) en geen zin om nog een keer door het museum te gaan en laten de speurtocht zitten.

Alvast een eerste indruk van het buitenterrein.
Alvast een eerste indruk van het buitenterrein.
In het zonnetje even wachten totdat onze boot vertrekt.
In het zonnetje even wachten totdat onze boot vertrekt.

Rondvaart met de fluisterboot door de Biesbosch

We hebben vooraf de rondvaart in de fluisterboot gereserveerd en dat is maar goed ook. De rondvaart is vol geboekt en dat schijnt meestal zo te zijn. De boot wordt bestuurd door een vrijwilliger van het museum en al varende vertelt hij van alles over het gebied. Zo leren we dat er heel veel bevers in de Biesbosch wonen, ontdekken we sporen van bevers en leren we meer over IJsvogeltjes.

Onze boot is heel stil, alleen het gezelschap dat er op zit niet. We hebben af en toe zelfs moeite om de bestuurder te verstaan, zoveel wordt er gekletst. Gelukkig is er genoeg te kijken, dus vervelen doen we ons niet. Wel bedenken we dat het vast nog leuker is om rond schemering een beversafari te doen en dan met een klein groepje met kano’s de Biesbosch in te gaan…. Dat plannetje willen we bij een volgend bezoek aan de Biesbosch gaan uitvoeren, want terugkomen in de Biesbosch willen we zeker!

Onze fluisterboot gaat ook door smallere watergangetjes.
Onze fluisterboot gaat ook door smallere watergangetjes.
Kanoen in de Biesbosch, dat lijkt ons leuk voor de volgende keer.
Kanoen in de Biesbosch, dat lijkt ons leuk voor de volgende keer.

Wandelen bij het Biesbosch MuseumEiland

Tegenover het museum ligt een terrein waar je ook kan wandelen. We besluiten hier nog een kijkje te nemen. Volgens de grote kaart in de hal van het museum is er op dat terrein ook een en ander te zien. Geen idee of het nog gaat komen, maar we missen een route door het gebied. We lopen zelf op de gok een rondje en genieten van het mooie landschap. We hebben geen idee of we alles hebben gezien wat er in dit gedeelte te zien is, maar als we weer bij de grote weg uitkomen vinden we het mooi geweest.

Waar brengt dit pad ons heen?
Waar brengt dit pad ons heen?
Een huisje van wilgentenen.
Een huisje van wilgentenen.
Soms moeten we ons bijna een weg banen door het struikgewas.
Soms moeten we ons bijna een weg banen door het struikgewas.
Het lukt ons om de eendenkooi van wilgentenen te vinden.
Het lukt ons om de eendenkooi van wilgentenen te vinden.

Met de auto rijden we naar een uitzichtpunt bij de Petrusplaat (klein stukje doorrijden en dan een parkeerplaats aan je rechterhand, lopend kan ook). Hier hebben we zicht op een van de waterbekkens die de Biesbosch rijk is. Ze zijn onderdeel van de drinkwaterzuivering voor Rotterdam en omstreken. We rijden een stukje verder en beklimmen een toren die langs de weg staat. Wat een mooi uitzicht over het hele gebied!

Naar het uitzichtpunt bij de Petrusplaat.
Naar het uitzichtpunt bij de Petrusplaat.
Een stukje verderop vinden we deze toren.
Een stukje verderop vinden we deze toren.
Uitzicht vanaf de toren.
Uitzicht vanaf de toren.

Biesbosch MuseumEiland met kinderen: ja of nee?

Misschien denk je nu: laat dat Biesbosch MuseumEiland maar zitten. Volgens mij is dat zonde. Ik vermoed dat wij er te snel na de opening waren. Ook al was het museum al 2 maanden open, het is buiten niet af en binnen zijn de medewerkers blijkbaar nog niet helemaal ingewerkt. De Biesbosch is echt prachtig en het museumgebouw een pareltje, het verdient zeker een bezoek in 2016 (en dus niet eerder).

Praktische informatie

Het Biesboschmuseum is doordeweeks geopend van 10 tot 17 uur (m.u.v. de maandag, het museum is op die dag alleen in de zomer open van 13 tot 17 uur) en in het weekend van 11 tot 17 uur. Volwassenen betalen 7,50 euro voor het museum en kinderen van 4 tot 12 5,50 euro. Met de Museumkaart kan je gratis naar binnen. Wil je ook met de fluisterboot? Dan betaal je voor volwassenen 7,50 euro extra en voor kinderen 4,50 euro. De Museumkaart is niet geldig voor de boottocht. Meer informatie over de bezoekmogelijkheden is te lezen op de website van Biesbosch MuseumEiland.

Meer lezen

Bij meer musea kan je een tochtje met een boot combineren met een museumbezoek. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelVakantie in Niedersachsen: Ostfriesland met kinderen
Volgend artikelWolfsburg: Autostadt met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

  1. Hele goede recensie! Lekker duidelijk de voors en tegens op een rijtje.

    Zelf wil ik ook nog steeds een keer die kant op, nog nooit geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.