Is dierentuin Dierenrijk echt dé kinderdierentuin?

Dierentuin Dierenrijk staat bekend als dé kinderdierentuin. Blogger Jolinda was benieuwd of deze Brabantse dierentuin echt wel zo kindvriendelijk is als het pretendeert. Lees je mee?

Dierentuin Dierenrijk

We hebben de auto nog niet geparkeerd of kleuterdochter gilt: “een blauwe aap, ik zie een blauwe aap!” En terwijl ik denk ‘die ziet ze vliegen’, vallen haar broer en zus haar bij. Ze wijzen naar de ingang. En warempel, daar staat een grote blauwe aap. Het is Pico, de mascotte van het park. Een warm, knuffelig welkom. We gaan natuurlijk op de foto. Het begin van onze dag is in ieder geval kindvriendelijk.

Shows

Bij de kassa krijgen we een folder met het programma van die dag. Een snelle blik hierop leert ons al dat we niet alles gaan doen. Hoewel Dierenrijk een klein park is in vergelijking met andere, grotere dierentuinen, is er genoeg te beleven naast het dieren kijken. De grote binnen-en buitenspeeltuin bijvoorbeeld bij de ingang. Mijn kinderen kijken hier verlangend naar. Dat komt later, we gaan eerst dieren kijken. We lopen een eerste rondje door het park en zorgen dat we weer op tijd terug zijn voor het hoogtepunt van onze dag: de toer de voer. Die willen we niet missen, op de heenweg werd mij via twitter al op het hart gedrukt dit niet over te slaan, dus we staan klokslag 12.00 uur bij de binnenspeelplaats.

Toer de voer

Drie vriendelijke vrijwilligers leggen uit wat de bedoeling is. Een toer de voer, ofwel een korte rondleiding door een gedeelte van het park, met tussenstops om verschillende dieren te voeren. “De tijgers doen we maar niet,” grapt een van de vrijwilliggers. Hij kiest twee kinderen uit om de bolderkar met emmers voer te trekken. Een vrolijke rij kinderen erachter aan.

De start van de tour de voer.
De start van de toer de voer.
Achter de vrijwilligers aan.
Achter de vrijwilligers aan.

Bij de eerste dieren is het gangpad niet zo breed, de belangstelling is groot. Het is dus dringen om vooraan te staan. Toch krijgen alle kinderen een stukje appel of wortel om aan de otters te voeren. Ze mogen dit in het verblijf gooien, nadat de vrijwilligers eerst allerlei wetenswaardigheden vertellen over de dieren.  Dan gaat de optocht verder, naar de wasbeerhondjes, de wilde zwijnen, de koereigers en de Ibissen. Vooral de wasbeerhondjes zijn spannend, die eten kuikentjes! Maar ook de meelwormen voor de koereigers zijn een attractie op zich.

Die heeft wel trek in een lekker kuikentje.
Die heeft wel trek in een lekker kuikentje.

Meet & greet

Het programma is handig in elkaar gezet. Na de toer de voer ben je namelijk vlakbij het volgende onderdeel van het programma; de ‘meet & greet’. We gaan er lekker voor zitten en terwijl we wachten kunnen we mooi onze broodjes opeten. Dan zien we ineens ratten over een touw lopen. Snel nemen we een laatste hap, de show begint. Verzorgsters Judith en Joyce laten de kinderen kennismaken met een rode slang, een vogelspin en pelikanen die zomaar gekrompen zijn. “Mam, zijn dat echt pelikanen?” Kleuterdochter twijfelt. Ze durft de duiven ook niet te voeren, broer en grote zus wel. Een goedmaker voor de lichte teleurstelling dat zij niet zijn uitgekozen om de slang om hun nek te krijgen.

Leuke dagelijkse shows.
Leuke dagelijkse shows.

Spelen

Overal in het park valt er wel iets te springen, glijden of klauteren. Het grote springkussen vind ik persoonlijk niet thuishoren in een dierentuin, maar daar hebben mijn kinderen geen boodschap aan. Met enige moeite krijg ik ze er weer vanaf om naar de volgende show te gaan, de olifantenshow. Een mooie grote olifant mag zijn kunstje vertonen. Dit zijn geen circuskunsten, maar de dagelijkse dingen die zijn aangeleerd om een olifant goed te verzorgen. De verzorgers vertellen hier boeiend over. Wist je dat een Afrikaanse olifant 4 nagels heeft aan zijn voorpoot en een Aziatische maar 3? Nou wel nu wel 🙂

Springkussen in de dierentuin.
Springkussen in de dierentuin.

De zeehondenshow, die laten we voor wat het is. De ‘knabbelvisjes’  zijn net zo leuk. Gretig hangen mijn kinderen hun handen in de grote waterbak. Het is even wennen voor de jongste aan het gekriebel, maar al snel is ze niet meer bij het water weg te slaan.

Alleen de gedachte aan de grote speeltuin die ze aan het begin van het park zag, brengt haar in beweging. Wij strijken neer op het terras. Uitzicht op de glijbanen en speeltoestellen. Het is druk, maar de speeltuin is ruim opgezet. Er is ook een binnengedeelte, mocht het weer iets minder aangenaam zijn. Er kan nog gedanst worden met Pico, maar onze kinderen zijn te druk met glijden. Voor de quiz nemen ze wel even de tijd. Een leuke, interactieve en leerzame afsluiting van onze dag. De vragen zijn nog best lastig. We kunnen thuis nog voor een herkansing gaan, in de handige app van Dierenrijk is ook nog een quiz opgenomen.

Glijden maar!
Glijden maar!

Conclusie

Is dierentuin Dierenrijk nou echt dé kinderdierentuin? Eigenlijk denk ik dat elke dierentuin een feestje is voor  kinderen. Die van mij doen we in ieder geval geen groter plezier dan een dagje tussen de dieren door te brengen. Maar ze houden ook van spelen en dat kun je ook heel goed in Dierenrijk. Tel daar de leuke, interactieve shows bij op en ik kan zeggen dat Dierenrijk inderdaad een leuke dierentuin is voor kinderen.

Wat hebben we nog niet gezien?
Wat hebben we nog niet gezien?

Praktisch

Dierenrijk is te vinden in Nuenen en is alle dagen van het jaar geopend. Van 1 juli t/m 31 augustus is Dierenrijk extra lang geopend. Kijk op de website voor de actuele tijden. Een toegangskaartje kost online 17 euro, aan de kassa betaal je 18,50 euro. Kinderen tot 2 jaar mogen gratis mee. Parkeren kost je 6 euro.

Er zijn elke dag leuke shows en presentaties te bezoeken, bij de entree van het park ontvang je het actuele dagprogramma.

Er is in november een ijsbeertweeling geboren in Dierenrijk, dit voorjaar mogen de beertjes naar buiten!

Meer lezen

Zin om ook eens over naar een dierentuin te gaan? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.