Apenheul met kinderen

Een van de meest bijzondere dierentuinen van Nederland staat in Apeldoorn: de Apenheul. Een dierentuin vol apen waar je op sommige plekken zelfs letterlijk tussendoor kan lopen. Voordat ik voor het eerst naar de Apenheul ging leek het me wat saai om alleen maar apen te zien, maar niets bleek minder waar en inmiddels is het de dierentuin waar we het vaakst zijn geweest!

Nieuwsgierig naar onze ervaringen tijdens een bezoek aan Apenheul met kinderen? Lees dan verder.

Apenheul: dierentuin in Berg en Bos

De Apenheul maakt onderdeel uit van Park Berg en Bos in Apeldoorn. Je parkeert de auto aan de rand van het park en loopt via een mooie groene route naar de entree van de Apenheul. Mocht je na een dagje Apenheul nog tijd over hebben (ik kan het me bijna niet voorstellen….), dan kan je je in Berg en Bos ook prima vermaken. Er is een mooie speelweide met speeltoestellen, je kan langs de zwijnen lopen, een rondje om de vijver met hele grote karpers, de uitkijktoren beklimmen en/of naar het klimbos. Maar goed, genoeg over Berg en Bos, we kwamen er voor een bezoek aan de Apenheul met kinderen!

Apenheul met kinderen

De Apenheul is opgebouwd uit verschillende onderdelen en het belangrijkste verschil is dat het ene deel ‘aap-vrij’ is en het andere niet. Je loopt afwisselend tussen gebieden met loslopende apen en gebieden waar de apen door middel van een waterpartij worden gescheiden van de bezoekers. Al je spullen moeten opgeborgen worden in een aapvrije tas en deze kan je gratis lenen bij de ingang van het park.

Het meest bekende onderdeel van de Apenheul is het verblijf van de doodskopaapjes. Deze aapjes zijn redelijk opgevoed en gaan een stuk minder op de bezoekers zitten dan een paar jaar geleden. We zien de aapjes boven ons hoofd door de bomen rennen en als we een stukje verder lopen zien we ze ook in de bosjes, meer op ooghoogte. Extra leuk is het als we een moeder met jong op haar rug zien. Toen wij nog met een wandelwagen er op uit gingen kwam er al een keer een doodskopaapje op de wagen zitten… En dan maar tegen je ondernemende dreumes zeggen dat hij niet aan de staart mag trekken. Gelukkig ging dat goed, maar spannend vond ik het wel even.

Zo leuk: doodskopaapje met een jong.
Zo leuk: doodskopaapje met een jong.

Op de andere plekken waar de apen los lopen houden ze van nature al meer afstand tot de bezoekers. Persoonlijk vind ik dat met kinderen wel prettig. Het is al een beleving op zich dat je zo dicht bij de apen kan komen zonder hek er tussen.

Aapjes kijken zonder glas er tussen.
Aapjes kijken zonder glas er tussen.
De berberapen lopen ook los maar houden uit zichzelf afstand tot de bezoekers.
De berberapen lopen ook los maar houden uit zichzelf afstand tot de bezoekers.

Meerdere momenten per dag worden de apen gevoerd. Soms is het voederen heel low profile: gewoon een medewerker die eten naar het verblijf brengt. Maar op andere plekken is het een informatieve presentatie. Vooral het voederen van de gorilla’s vinden wij erg leuk. Er is een grote tribune waar je kan plaats nemen, een voor een komen de apen naar de voederplek en de dierverzorger vertelt ondertussen wie wie is. Spelenderwijs leren kinderen heel veel over de apen en ze mogen aan het einde ook zelf vragen stellen.

Een van de wat informelere voedermomenten.
Een van de wat informelere voedermomenten.
Kijken bij de gorilla's. Na het voederen lopen ze weg en zien we dit kleintje op de rug zitten.
Kijken bij de gorilla’s. Na het voederen lopen ze weg en zien we dit kleintje op de rug zitten.
Maureen heeft een dringende vraag en wacht geduldig op haar beurt bij de gorilla-verzorger.
Dochter M. heeft een dringende vraag en wacht geduldig op haar beurt bij de gorilla-verzorger.

Er zijn twee grote speelplekken met restaurants in de Apenheul. Beide plekken zijn de moeite waard voor een stop en ook leuk om te spelen voor wat grotere kinderen. Er zijn grote glijbanen, een waterspeelplek en stoere speeltoestellen tussen de bomen. Vlak voor de uitgang kunnen kinderen nog een rondje maken in een ouderwetse draaimolen, dat is bij onze kinderen ook altijd een succesnummer.

Je kan zelfs tussen de boomtoppen door lopen.
Je kan zelfs tussen de boomtoppen door lopen.
De draaimolen is voor de meeste kinderen een mooie afsluiting van een dagje Apenheul.
De draaimolen is voor de meeste kinderen een mooie afsluiting van een dagje Apenheul.

Praktische informatie Apenheul

Een entreekaartje voor de Apenheul kost 21 euro voor volwassenen en 18,50 euro voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. In oktober is er elk jaar een actie waarmee je voordelig een jaarabonnement kan kopen, het aankoopbedrag heb je er met 2 bezoeken al ruimschoots uit en vaak krijg je met de kaart ook korting bij andere pret- en dierenparken. Voor het parkeren betaal je 7,20 euro. Meer bezoekersinformatie lees je op de website van de Apenheul.

De Apenheul is een buitenlucht dierentuin, het is dan wel fijn als het de meeste tijd droog is. Als het te warm is zijn de apen best sloom. Wij vinden het leukste om naar de Apenheul te gaan als het ongeveer 20 graden is.

Wat zijn jouw ervaringen met een bezoek aan de Apenheul met kinderen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de omgeving van Apeldoorn te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelLelystad: Aviodrome met kinderen
Volgend artikelWolfsburg: Science center Phaeno met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.