Lammetjesdag Loenermark en de Loenense waterval

1
223
Is dat schaap nu zo groot of dat meisje zo klein?
Is dat schaap nu zo groot of dat meisje zo klein?

Met het voorjaar in zicht worden er op verschillende plekken in het land lammetjesdagen georganiseerd. Een van de eerste én leukste is te vinden op de Veluwe, bij Loenen.

Lammetjesdag Loenermark

Voor ons is het alweer 6 jaar geleden dat wij naar de Lammetjesdag op de Loenermark gingen. Dochter M. was 1,5 en kon net lopen, ik was zwanger van zoon C.. Met de kinderwagen achter in de auto reden we naar Loenen. Daar bleek het een drukte van belang. Auto geparkeerd, kinderwagen uit de auto, M. er in en richting de schapen en lammetjes.

Drukte bij de lammetjesdag op de Loenermark.
Drukte bij de lammetjesdag op de Loenermark.

M. vond de drukte en de schapen eerst erg indrukwekkend. We liepen weg van de dieren en keken bij de kraampjes en het schapen drijven. Dat schapen drijven blijft me verbazen, zo knap hoe de herder ervoor zorgt dat de hond de schapen de goede kant op stuurt. Voor ons leuk om naar te kijken en voor M. fijn om even rustig aan de grote, witte, wollige beesten te wennen.

Demonstratie schapen drijven.
Demonstratie schapen drijven.
Schapenhond aan het werk.
Schapenhond aan het werk.

Daarna liepen we terug naar de schapen en lammetjes. Nu wilde M. wel uit de wagen en heel voorzichtig samen met papa en mama de schaapjes aaien. Aan de hand van papa daarna zelf rond lopen en kijken. Op dat moment waren wij redelijk onervaren ouders op het gebied van lopende kinderen, we hadden er geen seconde bij nagedacht dat die schapen en lammetjes ook poepen… Niet handig, want de schoenen van M. en de wielen van de kinderwagen zaten helemaal onder! Aandachtspuntje voor de volgende keer: laarzen aan en als het even kan zonder wagen gaan.

Samen met mama aaien.
Samen met mama aaien.
Is dat schaap nu zo groot of dat meisje zo klein?
Is dat schaap nu zo groot of dat meisje zo klein?

Behalve op kraamvisite gaan bij de lammetjes, kunnen kinderen een ritje maken op een pony en hutten bouwen. Er is ook voer te koop waarmee je de lammetjes zelf mag voeren.

Loenense waterval

Als je uitgekeken bent bij de lammetjesdag en je hebt tijd over, dan is het leuk om een korte wandeling te maken bij de Loenense waterval. Hiervoor rij je naar de Beekbergerweg en daar zie je vanzelf een bordje en een parkeerplaats. De Loenense waterval is de grootste van Nederland, stel wel even je verwachtingen bij, want deze waterval is natuurlijk niet te vergelijken met de watervallen zoals je deze uit bergachtig gebied kent.

Praktische informatie lammetjesdag Loenermark

In 2015 is de lammetjesdag op de Loenermark op zondag 15 maart. Loenen ligt tussen Arnhem en Apeldoorn en is goed bereikbaar via de A50. Meer informatie over de bereikbaarheid en het programma is te vinden op de website van Gelders Landschap & Kastelen.

Het programma van de lammetjesdag in hoofdlijnen:

  • 10.30 – 16.00 uur: lammetjes aaien, schapen voeren, hutten bouwen, kraampjes met schapen- en streekproducten.
  • 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur: demonstraties schapen drijven.
  • 11.30 – 15.30 uur: voor 1,50 euro een ponyritje maken.
  • 11.30 en 13.30 uur: excursie van 1,5 uur met boswachter (5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar)

De lammetjesdag is gratis toegankelijk, maar voor het parkeren betaal je 3 euro per auto.

Kom jij ook op kraamvisite bij de lammetjes op de Loenermark?
Kom jij ook op kraamvisite bij de lammetjes op de Loenermark?

Ben jij al eens naar de lammetjesdag geweest? Of ken jij een leuke lammetjesdag ergens anders in het land? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Wij zijn dol op de Veluwe en hebben er meer over geschreven. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.