Bakkerijmuseum Hattem: speuren en bakken met kinderen

Een museum met kinderen saai? Als je langer mee leest op KidsErOpUit weet je al beter. Het is erg leuk om met kinderen naar een museum te gaan. De meeste musea hebben op z’n minst een speurtocht en vaak zijn er ook speciale activiteiten. Raadpleeg hiervoor de website van het museum waar je heen wilt gaan. Deze keer nemen we jullie mee naar het Bakkerijmuseum in Hattem.

Bakkerijmuseum Hattem

Het Bakkerijmuseum ligt in het oude centrum van Hattem, verspreidt over 3 historische panden die verbonden zijn met een tunnel. In het museum is van alles te zien rondom bakken en bakkerijen. We zien oude ovens, heel veel voorraadpotten, een nagebouwde ouderwetse bakkerij en allerlei hulpmiddelen die gebruikt werden bij het bakken. Het museum is een bezienswaardigheid op zich door de vele hoogteverschillen (let op: niet handig met een buggy) en alle leuke hoekjes. Naast het museumgedeelte is er een leuke souvenirshop en een gezellige horecagelegenheid waar je van vers gebakken lekkernijen kan smullen.

Speurtocht

Voor kinderen is er een leuke speurtocht door het Bakkerijmuseum. Ze gaan op zoek naar kleine grijze muisjes die verstopt zijn in de vitrines. Bij elke muis ligt een letter. Als je alle letters heb verzameld kan je hiermee een woord vormen. Het is soms flink zoeken naar de muizen, maar met twee hele gemotiveerde 6-jarige meisjes was dat wel prettig. Zo ging het tempo wat omlaag en hadden de grote mensen ook tijd om alles te bekijken. Aan het einde van de speurtocht krijgen de kinderen een kleine attentie.

Op pad met de speurtocht: muisjes met letters zoeken.
Op pad met de speurtocht: muisjes met letters zoeken.
Zie jij het muisje?
Zie jij het muisje?
Soms zijn ze heel goed verstopt, maar we vinden ze allemaal!
Soms zijn ze heel goed verstopt, maar we vinden ze allemaal!
Puzzelen tijdens de speurtocht.
Puzzelen tijdens de speurtocht.
Ze hebben bijna het woord gevonden.
Ze hebben bijna het woord gevonden.
Als echte Haarlemse mug moest ik natuurlijk een foto maken van het Droste servies.
Als echte Haarlemse mug moest ik natuurlijk een foto maken van het Droste servies.
Drie op een rij spelen met krakelingen...
Drie op een rij spelen met krakelingen…
Tijdens het bakken: eerst het deeg goed kneden.
Tijdens het bakken: eerst het deeg goed kneden.
Elk seizoen wordt er iets anders gebakken. In februari waren het hartjes.
Elk seizoen wordt er iets anders gebakken. In februari waren het hartjes.

Bakken

Het Bakkerijmuseum doet z’n naam eer aan, want je kan er bakken! Tenminste, als je op zaterdagmiddag komt of in een schoolvakantie. Tijdens de vakanties zijn er nog meer activiteiten, kijk hiervoor op de website en stem je bezoekdatum er op af. Wij waren er in februari en in het kader van Valentijnsdag mochten de kinderen een hele grote koek in de vorm van een hartje bakken.

Praktische informatie Bakkerijmuseum

Volwassenen betalen 7,50 euro voor de entree en kinderen van 4 t/m 12 jaar 6 euro. Met de Museumkaart is de entree gratis. De bakactiviteiten zijn bij de prijs inbegrepen. Buiten de schoolvakanties is het Bakkerijmuseum geopend van dinsdag t/m zaterdag, 10 tot 17 uur. Tijdens de schoolvakanties is het museum ook op maandag open. Let op: op zondag is het museum gesloten.

Ben jij al eens in het Bakkerijmuseum in Hattem geweest? Hoe vond jij het? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Met kinderen naar een museum is leuk! Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelWandelen met kinderen op de Posbank (5,4 km)
Volgend artikelVeelbelovend: het Italiaanse Lazio met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.