Techniekmuseum HEIM

Saskia werd aangenaam verrast door techniekmuseum HEIM.

Terug in de tijd

In  blog over ‘Wetenschap voor kinderen’ vertelde ik over Museumjeugduniversiteit en techniekmuseum HEIM. Afgelopen zondag was het zover en reed ik met M. en C. naar Hengelo.

“Ontdek, speel en geniet” is het motto van Techniekmuseum HEIM. In een opgeknapt historisch pand stappen we op de begane grond eerst terug de tijd in. Mij hebben ze meteen bij de les met een oude naaimachine waarvan je het binnenwerk kan zien, erg interessant als je andere hobby kleding naaien is. M. en C. zijn weg van het oude weefgetouw en vragen of we er ook eentje voor thuis kunnen kopen. Dus… iemand toevallig een klein weefgetouw over?

We lopen verder en komen in een grote lichte ruimte vol met machines. Gelukkig, er zijn knopjes om op te drukken. M. en C. weten van gekkigheid niet op welk knopje ze als eerste willen indrukken. De een na de andere machine begint te draaien en te stampen. C. houdt z’n handen voor zijn oren terwijl hij naar de volgende machine loopt en het knopje gaat zoeken. Als het kabaal mij teveel wordt neem ik ze mee naar de volgende ruimte. Hier staat elektriciteit centraal en kijken ze opnieuw hun ogen uit.

Cool! In plaats van 'verboden aan te raken' is het in HEIM 'verboden af te blijven".
Cool! In plaats van ‘verboden aan te raken’ is het in HEIM ‘verboden af te blijven”.
Machines die gaan bewegen als je op een knopje drukt. Succesnummer!
Machines die gaan bewegen als je op een knopje drukt. Succesnummer!

Telecommunicatie en duurzaamheid

Op de eerste verdieping vinden we de onderwerpen telecommunicatie en duurzaamheid. Voor dat laatste onderwerp kan je met een apart verkrijgbaar pasje allerlei dingen ontdekken, we besluiten dit deel te bewaren voor een volgende keer. In de ruimte over telecommunicatie vinden we een oude telefooncentrale, zo eentje van nog voor mijn tijd. Afkomstig uit de jaren dat je een centrale moet bellen om je door te laten verbinden. Dat is natuurlijk ontzettend leuk speelgoed. Nog leuker zijn de typemachines en telexen. M. vindt het geweldig: typen en daarna kan je direct je papiertje met getypte tekst afscheuren en meenemen. Je hebt geen printer of beeldscherm nodig!

De kinderen zijn niet weg te slaan bij de immense flipperkast.
De kinderen zijn niet weg te slaan bij de immense flipperkast.
De educatieve wereldbol.
De educatieve wereldbol.
Wow, een computer zonder scherm en met printer er bij in!
Wow, een computer zonder scherm en met printer er bij in!
HEIM is gevestigd in een geweldig industrieel pand.
HEIM is gevestigd in een geweldig industrieel pand.

Nog meer technisch vermaak

De tweede verdieping van Techniekmuseum HEIM biedt nog meer technisch vermaak. We hebben niet eens alles bekeken, zoveel was er te ontdekken. Favoriet was een wand met gaten waar je een balletje in kan laten vallen door aan touwtjes te trekken, klinkt vast wat vaag, wie weet maakt de foto meer duidelijk. C. was niet weg te krijgen bij een stoel waarbij je jezelf omhoog trekt met behulp van katrollen. De volgende keer gaan we meer ontdekken op deze verdieping.

Fascinerend spelletje.
Fascinerend spelletje.

Meer Techniekmuseum HEIM

In de schoolvakanties worden er doe-middagen georganiseerd bij HEIM. Je kiest je eigen doe-pakketje, betaalt een paar euro en kan aan de slag in het doe-atelier. Hier horen we goede verhalen over. Voor ons nóg een reden om een keer terug te gaan.

De entreeprijzen va HEIM zijn vriendelijk: 6,50 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar (prijspeil 2014). Met de Museumjaarkaart heb je gratis toegang. De openingstijden zijn hier te vinden. Op de eerste verdieping is er een Museumcafé waar je een drankje kan kopen en iets te eten. Wij genoten voor 1,50 euro per portie van poffertjes, tosti en worstenbroodje.

Meer lezen

Zin in nog meer wetenschap en techniek met kinderen? Klik & kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelUit de oude doos: in 1988 in het NIVON huis te Eerbeek
Volgend artikelOestersafari in Bretagne
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.