Wetenschap voor kinderen

Wetenschap voor kinderen saai? Nee hoor, dat valt reuze mee als het leuk gebracht wordt. Saskia zet drie activiteiten op het gebied van wetenschap voor kinderen voor jullie op een rij.

Weekend van de Wetenschap

Lees ook de 20 leukste musea voor kinderen

Misschien heb je het mee gekregen, maar afgelopen weekend was het “Weekend van de wetenschap”. Door het hele land werden er allerlei activiteiten georganiseerd in musea en bij bedrijven.

M. en C. gingen naar Witteveen + Bos in Deventer. Buiten stond een informatiebord van Ruimte voor de Rivier, een actueel onderwerp in Deventer want er wordt momenteel druk gegraven bij de IJssel. Op een foto konden kinderen de verschillen zoeken tussen voor en na de werkzaamheden. Een medewerker van Witteveen + Bos legde aan M. uit waarom ze meer ruimte voor de rivier maken, dat vond ze erg interessant om te horen. In een bak met klei was de rivier nagebootst, hier mochten kinderen zich uitleven met water en zand om zo te ervaren wat er gebeurd. Ook stond er buiten een bus waarmee ze geurtesten uitvoeren, bijvoorbeeld bij een fabriek waar geuroverlast is.

Binnen was er keuze uit twee activiteiten: een hoge toren bouwen van 5 vellen papier of een sterke brug maken van satéprikkers. Een paar medewerkers van Witteveen + Bos hielpen de kinderen hierbij. M. en C. gingen beide voor de toren. In onze woonkamer staat nu een papieren toren van ongeveer 1 meter hoog te pronken.

Wil jij volgend jaar het Weekend van de Wetenschap niet missen? Volg ze dan op Twitter of Facebook en je ziet de aankondiging vanzelf voorbij komen.

Weekend van de wetenschap: informatie over Ruimte voor de Rivier bij Deventer,
Weekend van de wetenschap: informatie over Ruimte voor de Rivier bij Deventer,
Een kijkje nemen in de geurwagen tijdens het Weekend van de Wetenschap bij Witteveen + Bos.
Een kijkje nemen in de geurwagen tijdens het Weekend van de Wetenschap bij Witteveen + Bos.

Zabuki: kinderscience café

Zabuki is een kinderscience café dat in Deventer, Enschede en Zeist wordt gehouden. Kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud komen op een leuke en interactieve manier in contact met de wereld van de wetenschap. M. is in september naar de middag over “het weer” gegaan en staat alweer te trappelen om naar de middag over “overleven” te gaan. Elke 2e woensdag van de maand is er van 14.00 tot 16.00 uur een Zabuki-middag in Deventer in het Huis voor de Amateurkunst in het Havenkwartier. Zo’n geweldig leuke middag bij Zabuki kost 5 euro. Let op: er is erg veel animo voor, de middagen zijn altijd snel volgeboekt. Kijk op de website van Zabuki voor meer informatie over Zeist en Enschede.

Zabuki: wetenschap voor kinderen in Deventer, Enschede en Zeist.
Zabuki: wetenschap voor kinderen in Deventer, Enschede en Zeist.
De regenproef: wordt je natter als je loopt of als je rent?
De regenproef: wordt je natter als je loopt of als je rent? (bron: Facebookpagina Zabuki)

Museumjeugduniversiteit

Museumjeugduniversiteit organiseert kindercolleges. Diverse musea in het hele land organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar oud. Wetenschappers van de betrokken musea of een universiteit vertellen van alles over aansprekende onderwerpen. Je kan je inschrijven voor een collegereeks waarbij meerdere onderwerpen aan bod komen.

M. gaat dit najaar college volgen bij techniekmuseum Heim in Hengelo en Cosmos in Denekamp. Haar colleges gaan over: “Kunnen robots ‘au’ roepen?”, “Wat leeft?”, “Poep, wat doe ik ermee? wat moet ik ermee? wat kan ik ermee?” en “Kan ik lucht bevriezen?”. Een college duurt 1 uur en wij betalen 20 euro hiervoor. Natuurlijk grijpen we dan meteen de gelegenheid aan om het museum te bekijken. Wordt vervolgd!

Wetenschap voor kinderen is tof!

Museumjeugduniversiteit: wetenschap in colleges speciaal voor kinderen.
Museumjeugduniversiteit: wetenschap in colleges speciaal voor kinderen.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke wetenschapsactiviteiten voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Ben jij naar het Weekend van de Wetenschap geweest? Of doe je weleens iets anders wetenschappelijks met jouw kinderen?

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelKosta Boda en andere glasblazerijen in het Zweedse Smaland
Volgend artikelDe Oosthoek: boerencamping op Walcheren
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.