Museum met een peuter bezoeken? Dit zijn de 14 leukste!

Een museum met een peuter bezoeken? Steeds meer musea zorgen ervoor dat ze ook voor jonge kinderen leuk en leerzaam zijn. Daphne heeft de leukste musea om met je peuter te bezoeken voor je op een rijtje gezet.

Bezoek een museum met een peuter

Na het lezen van deze lijst met de leukste musea wordt het moeilijk kiezen welke je het eerst gaat bezoeken. Het bezoeken van een museum met een peuter kan een uitdaging zijn, de meeste peuters staan bekend om een geheel eigen wil. Bij deze musea is een succesvol bezoek gegarandeerd.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag

Kikker, Nijntje, Rupsje Nooitgenoeg, de meeste peuters kennen deze personages wel. In het Kinderboekenmuseum hebben ze twee tentoonstellingen speciaal voor kleinere kinderen. Ze kunnen volop spelen, klimmen en klauteren. Ook valt er van alles te ontdekken rondom boeken, letters en kleuren. Absoluut een aanrader voor de ondernemende peuter.

Het Nijntje museum in Utrecht

Wie is er niet dol op Nijntje? Nijntje is waarschijnlijk bij alle kinderen bekend en geliefd, door de boeken, filmpjes en anders wel door de knuffels en spelletjes. In het Nijntje Museum is van alles te ontdekken, in het huisje van Nijntje, de tuin, bij de dokter, het museum en de verkeerstuin. Alles is in het thema van Nijntje en overal is iets te zien of te spelen. Duik in het bad van Nijntje, geef de plantjes waren of rij een rondje op de fiets.  Zeker weten dat je je in dit museum met een peuter gaat vermaken.

Platen water geven in het Nijntje museum, bezoek dit museum met een peuter
Platen water geven in het Nijntje museum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Naast dat het Openluchtmuseum een prachtige plek is om te wandelen, zijn er altijd leuke dingen om te doen. Standaard zijn er op het kindererf leuke activiteiten, maar daarnaast zijn er seizoensgebonden kinderactiviteiten. In de zomer het land op met de boer en in de winter allerlei ijspretactiviteiten zoals broodjes bakken. Ieder seizoen is er genoeg te doen in dit museum met een peuter!

De boer helpen in het Openluchtmuseum
De boer helpen in het Openluchtmuseum

Professor Plons in het Maritiem Museum in Rotterdam

Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft op de bovenste verdieping een leuke speelplek voor de allerkleinste. Bij Professor Plons kunnen ze spelen in een echt zeilschip, balanceren over een loopbrug van boomstammetjes en spelen op een half open speelschip dat schuin op de golven staat. Zo schuin dat het servies van de tafel glijdt. Ook is er buiten een schip om in te spelen en zijn er verschillende schepen van binnen te bekijken. Genoeg te doen en te bekijken dus!

Het kinderatelier in het Cobramuseum in Amstelveen

Iedere zondag tussen 11 en 14 uur kan je in het Cobramuseum in Amstelveen zelf kunst maken in het kinderatelier. Met verf, sponsjes, kwasten, krijt en kleurpotloden kan je peuter zich heerlijk uitleven op mooie kunstwerken. Trek wel oude kleding aan, grote kans dat je je peuter niet schoon mee naar huis krijgt.

Het Aviodrome in Lelystad

Vliegtuigen kijken, spelen in vliegtuigen en glijdend van de bagageband af, het kan allemaal in het Aviodrome in Lelystad. Hoewel de speurtocht vooral leuk is voor kinderen die kunnen lezen, is alles wat er te spelen en te zien is ook erg leuk voor de jongere kinderen.

Glijden van een bagageband, succes verzekerd!
Glijden van een bagageband, succes verzekerd!

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Een dagje terug naar vroeger. Spelen met ouderwets speelgoed, kijken hoe de mensen toen leefden, in het Zuiderzeemuseum is er van alles te doen. In sommige vakanties zijn er speciale kinderactiviteiten en in de Sinterklaasperiode wordt het gehele museum omgetoverd naar een Pietendorp. Zeker weten dat je je een hele dag kan vermaken in dit museum met een peuter, wanneer je ook gaat.

Bakkerijmuseum in Hattem

Met een leuke speurtocht naar kleine muisjes en de mogelijkheid echt te bakken een absolute aanrader voor de kleinste onder ons, het Bakkerijmuseum in Hattem. Voor het vinden van sommige muisjes tijdens de speurtocht en het bakken zelf hebben ze misschien wat hulp nodig, maar samen wordt het Bakkerijmuseum in Hattem zeker een succes.

Archeon in Alphen aan den Rijn

Reizen door de tijd, allemaal kleine leuke huisjes bezoeken, misschien een show bekijken en spelen in de grote speeltuin. Er is zoveel te zien en te doen in het Archeon, dat je je peuter niet snel meer mee naar huis krijgt. De opdrachten die je met de activiteitenpas kunt doen zijn waarschijnlijk nog te lastig voor de meeste peuters, maar ook zonder deze activiteiten is er genoeg te doen en te zien.

Naturalis in Leiden

Hoewel het Naturalis momenteel verbouwd wordt, hoort deze absoluut in de lijst thuis. Ook de tijdelijke tentoonstellingen die er momenteel in het museum zijn lijken veelal geschikt voor de jongste onder ons. Van alles ontdekken over dieren en echte dieren bekijken, het kan allemaal. Mocht deze tijdelijke tentoonstelling niet helemaal bij de interesses van je peuter passen, dan waarschijnlijk een volgende wel!

Spoorwegmuseum in Utrecht

Vrijwel ieder kind vindt treinen leuk, tenminste de meeste kinderen die ik ken wel. Ook al spelen ze niet met treinen, een treinritje is valt zeker in de smaak. Dit en nog veel meer treinactiviteiten zijn er te doen in het Spoorwegmuseum. Diverse momenten in het jaar zijn er speciale dagen zoals Chugginton doe-dagen en Winter Station. Ook zonder speciale activiteiten is het Spoorwegmuseum een bezoekje waard.

Het spoorwegmuseum
Het spoorwegmuseum

Limburgs Museum in Venlo

In het Limburgs Museum maak je een reis door de tijd. Naast tijdelijke, wisselende tentoonstellingen, die veelal gericht op kinderen zijn, is er zoveel te zien in het Limburg Museum. Wanneer je met een wat oudere peuter gaat is de speurtocht een aanrader, samen op zoek naar eieren. Wanneer de speurtocht nog niet de interesse heeft is er in iedere ruimte iets te doen voor kinderen. Samen speuren naar eieren of gewoon op zoek naar alles wat het museum te bieden heeft.

Beeld en Geluid museum in Hilversum

Media Ukkieland, je eigen filmpje maken en misschien durft je peuter ook al een klein optreden weg te geven. Bij Beeld en Geluid kan dit allemaal. Terwijl je als ouder(s) je even terug in de tijd duikt met wat jeugdsentiment is er voor kinderen van alles te beleven en te ontdekken over beeld en geluid. Zeker weten dat het hele gezin, inclusief peuter zich hier vermaakt!

Villa Zebra in Rotterdam

Villa Zebra is een plek waar kinderen kunst kunnen zien en kunnen ervaren. Met een gehele afdeling voor kinderen tot 6 jaar is dit een superplek voor peuters. Zelf ontdekken door te ervaren, dit past prima bij de manier waarop peuters leren en ontdekken. Een waar speelparadijs voor je peuter!

Let op, de Museumkaart is hier niet geldig.

Ga jij weleens naar het museum met een peuter? En wat is jouw favoriete peuter-vriendelijke museum?

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen om er op uit te gaan? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

3 REACTIES

 1. Mijn peuter van 16 maanden vond Madurodam geweldig. Het Nijntje speeltuintje daar vond hij erg leuk, hij heeft kunnen voetballen in de voetbal kooi en tussen de miniatuur gebouwen door gewandeld. Alles was op ooghoogte voor hem: langsrijdende treinen en bussen, varende boten, echte vissen, de gebouwen en poppetjes. Hij heeft zich 2,5 uur kunnen vermaken en ontdekken.

  • Hallo Hans,
   Meningen kunnen verschillen 😉 Om dit dan meteen een fake site te noemen is wel erg raar. Maar als je denkt dat jouw peuter dat niet leuk vindt, dan vooral niet gaan. Uiteindelijk draait het altijd om persoonlijke interesses en voorkeuren. Die verschillen van persoon tot persoon. Gelukkig staan er voor jou nog 13 andere tips in dit blog, dus je hebt vast iets gevonden wat jouw peuter wel leuk vindt.
   Fijne dag!
   Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.