Nationaal Brandweermuseum, beleef de wereld van de brandweer in Hellevoetsluis

0
111
Zoveel mooie brandweerwagens!
Zoveel mooie brandweerwagens!

Op Voorne-Putten in de oude haven van Hellevoetsluis vind je het Nationaal Brandweermuseum. Met de allergrootste collectie klassieke brandweerwagens, blusvoertuigen, slangen en nog veel meer. De jongens van Suzanne keken hun ogen uit, vooral bij de mooie klassieke brandweerwagens.

Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis, klein maar fijn

Midden in het centrum van Hellevoetsluis ligt de oude haven, een aantrekkelijk gebied met gezellige terrasjes, mooie boten en oude monumentale gebouwen. In twee van deze monumentale gebouwen vind je er het Nationaal Brandweermuseum. Iets minder dan twee uur voor sluitingstijd komen we aan bij het museum. Op vertoon van onze Museumkaart mogen we gratis naar binnen. Het is een klein museum, dus we verwachten dat we het makkelijk gaan redden om voor sluitingstijd het hele rondje te doorlopen.

Bij de ingang mogen de jongens zich verkleden als echte brandweerman voordat we het museum in lopen. Dat hoeft van hen niet zo. Maar voor kinderen die van verkleden houden is het leuk. Kinderen kunnen spelenderwijs het museum ontdekken met een speurtocht en bij de speelhoek. Zijn ze uitgekeken in het museum? Dan kunnen ze in de bioscoopzaal een film kijken (tijdens ons bezoek draaide Brandweerman Sam).

Het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis is gevestigd in een monumentaal pand.
Het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis is gevestigd in een monumentaal pand.
De oude haven van Hellevoetsluis.
De oude haven van Hellevoetsluis.

Spelenderwijs de brandweer leren kennen met een speurtocht

De kinderen krijgen een leuke speurtocht en moeten tussen de vitrines en de objecten het plaatje van de brandweerauto zoeken. Hebben ze het logo gevonden, dan moeten ze een meerkeuzevraag beantwoorden. De speurtocht leidt ons door het museum en als alle vragen beantwoord zijn, krijgen ze bij de uitgang een verrassing. Dat doet het altijd goed bij mijn kinderen.

Enthousiast beginnen we met ons bezoek aan het museum. Het eerste deel van de tentoonstelling bestaat uit allerlei kleinere brandbestrijdingsmiddelen. Van de meest primitieve middelen uit 1550 tot de moderne hedendaagse middelen. Van gasmaskers, tot alarminstallaties, van poederblussers tot helmen. De vragen van de speurtocht maken dit deel van de tentoonstelling aantrekkelijk voor kinderen.

Helmen, helmen en nog eens helmen.
Helmen, helmen en nog eens helmen.
De geschiedenis van de brandweerkraan.
De geschiedenis van de brandweerkraan.

Exposities Jan van der Heijden en brandveilig leven

Het tweede deel van de tentoonstelling is in de grote zaal. Deze begint met de nieuwe expositie Jan van der Heijden, de uitvinder van de brandweerspuit. Tot op de dag van vandaag wordt van zijn kennis en visie op het blussen nog gebruik gemaakt. Voor de kinderen vind ik dit deel van de tentoonstelling iets minder interessant.

Des te leuker is echter de expositie “brandveilig leven”. Hierin is een stuk woonhuis te zien, waarin brandgevaarlijke situaties aanwezig zijn. Samen met onze kinderen speuren we de ruimte af naar brandgevaarlijke situaties. We hebben er heel wat gevonden. Een leerzaam en interactief stukje van het museum.

Deze exposities worden afgewisseld met allerlei soorten blusvoertuigen en vitrines vol artikelen zoals brandweerhelmen en brandweerkranen. De vragen van de speurtocht zijn overal tussen verstopt.

Een leuke speurtocht voor de kinderen.
Tenstoonstelling van Jan van der Heyden.
Onveilige situaties zoeken bij de expositie "Brandveilig leven".
Onveilige situaties zoeken bij de expositie “Brandveilig leven”.

Coole klassieke brandweerwagens

Het spectaculaire deel van de tentoonstelling komt aan het eind. De tweede etage begint met een speelhoek voor de kinderen, waar ze onder andere in een echte brandweerauto mogen zitten. Daar tegenover ligt de bioscoopzaal waar een film van Brandweerman Sam wordt vertoond. Onze jongens hebben hier weinig aandacht voor. Ze lopen snel de hal in. Ik kan ze geen ongelijk geven.

Deze hal staat vol met ontzettend coole klassieke brandweerwagens. De Magires-Deutz en Dodge zijn gaaf, maar het pronkstuk, een Ahrens Fox uit 1927 is wel de absolute topper. We vergapen ons aan deze prachtige wagens. Eén van de medewerkers van het museum geeft enthousiast uitleg. Hij weet er alles van en is duidelijk trots op de collectie brandweerwagens.

Supercoole speelhoek, waar je in een echte oude brandweerauto mag spelen.
Supercoole speelhoek, waar je in een echte oude brandweerauto mag spelen.
Een hele oude ladderwagen.
Een hele oude ladderwagen.
Zoveel mooie brandweerwagens!
Zoveel mooie brandweerwagens!
Een echte Dodge brandweerauto.
Een echte Dodge brandweerauto.
Die is wel heel oud!
Die is wel heel oud!
Het pronkstuk van het museum: een Ahrens Fox.
Het pronkstuk van het museum: een Ahrens Fox.

De tijd vliegt voorbij

De tijd vliegt sneller om dan we dachten en het museum gaat sluiten. Snel leveren we de speurtocht in bij de kassa. Allebei de jongens krijgen een bouwplaat van een brandweerwagen. Die worden later vol enthousiasme in elkaar gezet. Als we buiten komen kijken we nog even rond in de prachtige haven. De jongens klimmen op de kanonnen die daar op de kade liggen. Het oude centrum van Hellevoetsluis is echt gezellig!

Wat je verder nog wilt weten over het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis

Het museum is geopend van april t/m november, woensdag t/m zondag van 10 tot 16 uur. In de schoolvakanties zijn ze 7 dagen per week van 10 tot 17 uur geopend. Kijk voor je bezoek even op deze site voor de openingstijden.

Combineer een bezoek aan het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis met een bezoek aan de aantrekkelijke oude haven, het Droogdok van Jan Blanken, Museumschip de Buffel, Lichtschip 12 Noordhinder, Oorlogsschip Mijnenveger Bernisse of bezoek het Dinopark Historyland. Er is genoeg te doen in Hellevoetsluis.

Ook worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd zoals de Vestingdagen en de Pinkstersail met mooie klassieke schepen in de oude haven. Je kunt de vuurtoren beklimmen en elke laatste zondag van de maand (april – september) naar de kanonniers in de haven kijken.

Parkeren in het centrum van Hellevoetsluis is gratis.

Locatie Nationaal Brandweermuseum

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over uitjes in de regio Voorne-Putten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.