Speelnatuur Tiengemeten

Blogger Lineke onderzocht een steeds hipper wordend fenomeen: natuurspeeltuinen. De keuze viel op Speelnatuur Tiengemeten.

Speelnatuur Tiengemeten

Kliederen met zand, water en modder klinkt als het ultieme concept voor een geslaagde speeldag, vind je niet? Dat is het ook. Op de website van Speelnatuur gaat men van start met de woorden: “Meer dan 4,5 hectare bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Speelnatuur Tiengemeten is een ruig dagje uit voor het hele gezin”. Dat dekt eigenlijk de gehele lading.

Eiland Tiengemeten

Tiengemeten is onderdeel van Natuurmonumenten en is een klein eiland in de provincie Zuid Holland. Een eiland vol ongerepte wildernis en dus een gave natuurlijke speeltuin. Toets ‘Tiengemeten 19, Zuid Beijerland’ in op je navigatie en je komt over landelijke wegen uiteindelijk op een gratis parkeerplaats vlakbij Nieuwendijk. Daar parkeer je de auto, haalt kaartjes (je kunt ze overigens makkelijk online kopen, scheelt wachtrij) voor de veerpont en voilà… vanaf 10 uur kan je de veerpont naar het eiland nemen.

Speelnatuur

Op het eiland is van alles te doen: wandelroutes, fietsroutes, fietsenverhuur, musea bezoeken (o.a. Rien Poortvliet museum), rondritten enzovoorts. Wij volgen het bordje Speelnatuur. De ontvangst door de medewerkers is vriendelijk en zorgvuldig. Je krijgt een plattegrond mee en er wordt kort uitgelegd welke kant je op kunt, wat je waar kunt vinden en bij vragen kan je je wenden tot de medewerkers.

Bij binnenkomst mogen de jongens direct een schep van de tafel mee pakken om lekker mee te spelen. Op weg naar Ukkie eiland (voor kinderen onder de 7) zien we een kist gevuld met emmertjes, schepjes en ander modderspeelspul, ook daar slaan de jongens hun slag. We zoeken een picknicktafel uit vlakbij de waterkant, de jongens kleden zich om en al snel staan ze met hun crocs in de blubber te staren naar een groene kikker: welkom in Speelnatuur!

"Hallo kikker, we komen bij je spelen"
“Hallo kikker, we komen bij je spelen”

Plattegrond

Speelnatuur heeft een mooie indeling wat het geschikt maakt voor kinderen van 2 tot 14 jaar oud. Voor de kleintjes is Ukkie eiland geschikt. Minder diep, overzichtelijker, maar wel altijd met vereist toezicht van ouders. Kinderen van 7 jaar of ouder mogen door de hele Speelnatuur banjeren. Ook hier vind ik ouderlijk toezicht nog steeds een prettig idee. Zij kunnen er bijvoorbeeld vlotten of hutten bouwen, kruip door sluip door routes volgen en dwalen door het doolhof. Ukkie eiland is meer met modder spelen, zand scheppen, water voelen en beginnen met vlotten bouwen. Hier hebben onze jongens zich kostelijk vermaakt. Natuurlijk zijn we wel de hele Speelnatuur doorgelopen en het is er echt prachtig. Het uitkijkpunt met uitzicht over ongerept Tiengemeten is adembenemend.

In het water vallen is helemaal niet erg bij Speelnatuur Tiengemeten.
In het water vallen is helemaal niet erg bij Speelnatuur Tiengemeten.
Modder voelen en diertjes zoeken....
Modder voelen en diertjes zoeken….
"He mam, we vinden het hier gaaf!"
“He mam, we vinden het hier gaaf!”
Samen in het water turen om te zien wat er leeft.
Samen in het water turen om te zien wat er leeft.
Onbetaalbaar!
Onbetaalbaar!

Terwijl de jongens zichzelf verwennen met een heus modderbad, doen wij ons tegoed aan een kop koffie. Hoe heerlijk zo met een kop koffie midden in de natuur terwijl je kinderen zich heerlijk vermaken?!

Douchen

Eenmaal uitgespeeld lopen we richting uitgang. Daar kunnen de heren zich keurig douchen en aankleden in de aanwezige kleedhokjes. Douchen wordt sterk aangeraden vanuit Speelnatuur omdat sommige bezoekers last krijgen van zwemmersjeuk. Je bent immers in puur natuur water met alle bijbehorende beestjes. Sowieso moeten onze moddermonsters ernstig gedoucht worden!  We lopen schoon weer rustig terug naar het haventje om daar de veerpont naar het vaste land te nemen. Van zwemmersjeuk hebben we geen last. Wat een heerlijke dag. Wat een aanrader!

Douchen is geen overbodige luxe...
Douchen is geen overbodige luxe…

Praktische info

Voor de veerpont betaal je vanaf 13 jaar en ouder 5 euro voor een kaartje. Kinderen van 2 tot en met 12 jaar betalen 3,50 euro per kaartje. Toegang tot Speelnatuur is voor 13 jaar en ouder 3 euro per kaartje en voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar betaal je 5 euro per kaartje.  Leden van Natuurmonumenten krijgen een euro korting.

Een doorsnee gezin met 2 kinderen betaalt dus 33 euro voor een dagje Speelnatuur.

Eten en drinken kan en mag je zelf meenemen, let wel dat je al je afval weer meeneemt, dan wel daar weggooit in de behorende afvalemmers. Je bent immers in een natuurgebied. Heb je zin in pannenkoeken, ijs of iets anders? Dan kan je daarvoor terecht bij het naastgelegen restaurant van Hèlène.

Praktische tips

  • Neem schone, droge kleding mee voor alle gezinsleden (papa gleed onderuit in de blubber en mama had niets voor papa meegenomen vandaag, oeps).
  • Het beste dragen de kinderen waterschoentjes in het water, crocs kunnen ook maar verlies je sneller.
  • Smeer iedereen goed in met zonnebrand op een zonnige dag.
  • Vergeet je fototoestel niet om geweldige momenten vast te leggen.
  • Geniet!

Ben jij al eens bij Speelnatuur Tiengemeten geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer plezier in de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

We bezochten Speelnatuur Tiengemeten op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent geven wij altijd onze eigen en eerlijk mening.

Vorig artikelMuiderslot met kinderen
Volgend artikelSneek: Fries Scheepvaart Museum met kinderen
Lineke
Lineke blogt al lange tijd mee met KidsErOpUit. Ze heeft twee zonen (2007 en 2010) en is getrouwd met Jan. Ze zijn dol op uitjes en vakanties met elkaar. Nieuwe bestemmingen ontdekken en samen herinneringen maken. Lineke is verzot op het zoeken en vinden van bijzondere overnachtings adresjes. Hotel, boomhut of trollenhuisje...alles kan. Nog genoeg te ontdekken.

2 REACTIES

    • Beetje rare reactie of niet dan? De volgende keer wordt er geschreven: “Papa had niets voor mama meegenomen”. Deze keer was het toevallig mama die had ingepakt.
      We wensen je veel plezier als je naar Tiengemeten gaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.