Speelnatuur Tiengemeten: een ruig dagje uit

Natuurspeeltuinen zijn supertof, dat weten we natuurlijk allang. Blogger Lineke ging met haar zoons naar de Speelnatuur van OERRR! op het eiland Tiengemeten. Ruim 4 hectare water, bosjes, paadjes en lekker veel modder zorgden ervoor dat ze een heerlijke dag buitenspelen beleefden.

Dit blog is geschreven in 2015. Het is geactualiseerd in augustus 2020.

Speelnatuur Tiengemeten

Kliederen met zand, water en modder klinkt als het ultieme concept voor een geslaagde speeldag, vind je niet? Dat is het ook. Op de website van Speelnatuur staat: ‘Meer dan 4,5 hectare bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Speelnatuur Tiengemeten is een ruig dagje uit voor het hele gezin’. En die zin dekt prima de lading.

Eiland Tiengemeten

Tiengemeten is onderdeel van Natuurmonumenten. Het is een klein eiland in de provincie Zuid-Holland. Een eiland vol ongerepte wildernis én dus met een gave natuurlijke speeltuin. Toets ‘Tiengemeten 19, Zuid Beijerland’ in op je navigatie en je komt over landelijke wegen uiteindelijk op een gratis parkeerplaats vlakbij Nieuwendijk. Kaartjes voor de veerpont en de speelnatuur koop je het beste vooraf online, maar ook ter plekke kun je ze nog aanschaffen en voilá… vanaf 10 uur kan je de pont naar het eiland nemen.

Speelnatuur

Op het eiland is van alles te doen: wandelroutes, fietsroutes, fietsenverhuur, musea bezoeken (o.a. Rien Poortvliet museum), rondritten enzovoorts. Wij volgen het bordje Speelnatuur. De ontvangst door de medewerkers is vriendelijk en zorgvuldig. Je krijgt een plattegrond mee en er wordt kort uitgelegd welke kant je op kunt, wat je waar kunt vinden en bij vragen kan je je wenden tot de medewerkers.

Bij binnenkomst mogen de jongens direct een schep van de tafel mee pakken om lekker mee te spelen. Op weg naar Ukkie-eiland (voor kinderen onder de 7) zien we een kist gevuld met emmertjes, schepjes en ander modderspeelspul, ook daar slaan de jongens hun slag. We zoeken een picknicktafel uit vlakbij de waterkant, de jongens kleden zich om en al snel staan ze met hun Crocs in de blubber te staren naar een groene kikker: welkom in de Speelnatuur!

"Hallo kikker, we komen bij je spelen"
“Hallo kikker, we komen bij je spelen.”

Plattegrond

Speelnatuur heeft een mooie indeling, wat het geschikt maakt voor kinderen van 2 tot 14 jaar oud. Voor de kleintjes is Ukkie-eiland geschikt. Minder diep, overzichtelijker, maar wel altijd met vereist toezicht van ouders. Kinderen van 7 jaar of ouder mogen door de hele Speelnatuur banjeren. Ook hier vind ik ouderlijk toezicht nog steeds een prettig idee. Zij kunnen er bijvoorbeeld vlotten of hutten bouwen, kruip-door-sluip-doorroutes volgen en dwalen door het doolhof. Ukkie-eiland is meer met modder spelen, zand scheppen, water voelen en beginnen met vlotten bouwen. Hier hebben onze jongens zich kostelijk vermaakt. Natuurlijk zijn we wel de hele Speelnatuur doorgelopen en het is er echt prachtig. Het uitkijkpunt met uitzicht over ongerept Tiengemeten is adembenemend.

In het water vallen is helemaal niet erg bij Speelnatuur Tiengemeten.
In het water vallen is helemaal niet erg bij Speelnatuur Tiengemeten.
Modder voelen en diertjes zoeken....
Modder voelen en diertjes zoeken….
Samen in het water turen om te zien wat er leeft.
Samen in het water turen om te zien wat er leeft.
Onbetaalbaar!
Onbetaalbaar!
Op een zelfgebouwd vlot op struin.
Op een zelfgebouwd vlot op struin.

Modderglijbaan

Een van de toppers in de Speelnatuur is de modderglijbaan. In eerste instantie lijkt het een kale helling naast een poel, maar gooi maar eens een emmertje water op de helling! De baan wordt spekglad en je zoeft naar beneden. 

Heel voorzichtig glijden de kinderen eerst netjes op hun billen naar beneden, maar al snel durven ze meer en harder en binnen de kortste keren gaan ze kopje onder in de modder. Het is een fantastisch gezicht en de kinderen genieten met volle teugen.

Zou dit de befaamde modderglijbaan zijn? Voorzichtig gaat de eerste teen de modder in.
Zou dit de befaamde modderglijbaan zijn? Voorzichtig gaat de eerste teen de modder in.
Dit kereltje is overduidelijk niet bang om vies te worden. Hij zit heerlijk te badderen in de modder en smeert zich van top tot teen in met het glibberige spul.
Dit kereltje is overduidelijk niet bang om vies te worden. Hij zit heerlijk te badderen in de modder en smeert zich van top tot teen in met het glibberige spul.
En dan is het hek van de dam. De modder zit overal. Dagen later en verscheidene douchebeurten verder peuteren we nog stukjes harde klei uit zijn haar.
En dan is het hek van de dam. De modder zit overal. Dagen later en verscheidene douchebeurten verder peuteren we nog stukjes harde klei uit zijn haar.

Douchen

Eenmaal uitgespeeld lopen we richting uitgang. Daar kunnen de heren zich keurig douchen en aankleden in de aanwezige kleedhokjes. Douchen wordt sterk aangeraden vanuit Speelnatuur omdat sommige bezoekers last krijgen van zwemmersjeuk. Je bent immers in puur natuur water met alle bijbehorende beestjes. Sowieso moeten onze moddermonsters ernstig gedoucht worden!  We lopen schoon weer rustig terug naar het haventje om daar de veerpont naar het vaste land te nemen. Van zwemmersjeuk hebben we geen last. Wat een heerlijke dag. Wat een aanrader!

Douchen is geen overbodige luxe...
Douchen is geen overbodige luxe…
Nog even langs het uitkijkpunt bij de Speelnatuur. Wat is Tiengemeten prachtig.
Nog even langs het uitkijkpunt bij de Speelnatuur. Wat is Tiengemeten prachtig.

Praktische info

Voor de veerpont betaal je vanaf 13 jaar en ouder 6 euro voor een kaartje. Kinderen van 2 tot en met 12 jaar betalen 4 euro per kaartje. Toegang tot Speelnatuur is voor 13 jaar en ouder 4 euro per kaartje en voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar betaal je 6 euro per kaartje. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting op de pont en op de Speelnatuur.

Eten en drinken kan en mag je zelf meenemen, let wel dat je al je afval weer meeneemt, dan wel daar weggooit in de behorende afvalemmers. Bij de entree hangen plastic zakjes die je tijdens je verblijf kunt gebruiken om je afval in te verzamelen. Heb je zin in pannenkoeken, ijs of iets anders? Dan kan je daarvoor terecht bij het naastgelegen Gasterij De Gezusters. Je kunt hier op het terras zitten, maar ze pakken je bestelling ook gerust in als je hem mee wilt nemen het speelterrein op.

Praktische tips:

 • Neem schone, droge kleding mee voor alle gezinsleden (ook mama’s en papa’s ontkomen niet aan een nat pak).
 • Het beste dragen de kinderen waterschoentjes in het water, crocs of sandaaltjes kunnen ook maar verlies je sneller.
 • Smeer iedereen goed in met zonnebrand op een zonnige dag.
 • Op een warme, windstille dag wordt ook aangeraden deet te smeren in verband met hongerige muggen en dazen.
 • Vergeet je fototoestel niet om geweldige momenten vast te leggen.
 • Geniet!

Ben jij al eens bij Speelnatuur Tiengemeten geweest?

Ligging Tiengemeten

Meer lezen

Op zoek naar meer plezier in de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

We bezochten Speelnatuur Tiengemeten op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent geven wij altijd onze eigen en eerlijk mening.

2 REACTIES

  • Beetje rare reactie of niet dan? De volgende keer wordt er geschreven: “Papa had niets voor mama meegenomen”. Deze keer was het toevallig mama die had ingepakt.
   We wensen je veel plezier als je naar Tiengemeten gaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.