Ponykamp van Vinea, super leuk voor paardenmeisjes

“Ik wil wel op ponykamp” roept de middelste dochter van blogger Fieke als haar gevraagd wordt of ze op Vinea zomerkamp wil. Dat ze nog niet eerder heeft paardgereden doet er niet toe. En zo wil het dat de 9-jarige meid een paar maanden later, in de zomer van 2019, op Vinea ponykamp gaat en de tijd van haar leven heeft.

Vakantiekampen van Vinea

Onze oudste dochter is al meerdere keren met Vinea op pad geweest. Op taalkamp naar Engeland en samen met haar vader op Vinea Family Outdoor weekend in de Ardennen.

Mijn middelste dochter roept sinds vorig jaar dat ze ook wil. Deze zomer is ze negen jaar en dat vind ik een prima leeftijd om op kamp te gaan. Ik bekijk samen met haar het kampaanbod op de website van Vinea. Er is zoveel te kiezen, outdoorkampen, watersportkampen, Tinakampen en dierenkampen. Als ze ziet dat er een ponykamp is weet ik dat we niet verder hoeven te zoeken.

Op Ponykamp zonder paardrij ervaring, kan dat?

Ik weet dat mijn dochter gek is van paarden. Ze leest alles wat los en vast zit over paarden. Steevast komt ze met ponyboeken terug uit de bibliotheek. Ze weet inmiddels precies hoe ze een paard moet verzorgen. Ook worden de Paardenpraat-TV filmpjes van Britt Dekker op YouTube veelvuldig bekeken. Maar ze heeft nog nooit een paardrijles gehad, slechts een paar keer op een paard gezeten. Ik weet niet of je wel op ponykamp kunt zonder ervaring, vertel ik haar. 

Bij het doorlezen van de website van Vinea lees ik wel dat kinderen van elk paardrijniveau welkom zijn op het ponykamp. Ik besluit via de chatfunctie toch na te vragen of ‘geen ervaring’  ook onder ieder niveau valt. Binnen een paar tellen heb ik antwoord: “Natuurlijk zijn kinderen zonder rijervaring welkom. Tijdens de paardrijlessen worden de kinderen op niveau ingedeeld en er zijn vaak meerdere beginners. En de activiteiten die in de middag plaatsvinden zijn voor iedereen leuk. Zoals zwemmen en knutselen.” Nu is er echt geen weg meer terug en maken we de inschrijving voor het ponykamp compleet.

Voorbereiding ponykamp

Twee weken voordat het kamp begint krijgen we een mail waarin staat aangegeven wat er meegenomen moet worden op ponykamp. Naast de standaard dingen als kleding die vies mag worden, nachtkleding en toiletspullen staat er kleding voor het paardrijden op de lijst. Gelukkig worden er alternatieven geboden voor paardrijbroek en paardrijschoenen. Je hoeft ze dus niet speciaal voor dit kamp aan te schaffen. 

Mijn dochter heeft geluk. Een goede vriendin van mij is helemaal paardengek en haar kinderen ook. Dus wordt dochterlief voorzien van een echte paardrijbroek, sokken, schoenen en een cap. De dag nadat ze de spullen krijgt zie ik haar door de buurt lopen met de kleding al aan. Het is wel duidelijk dat die meid zin heeft in het ponykamp. Van zenuwen voor het kamp merk ik dan ook niets. 

vinea_ponykamp_eerbeek
Wat een feest als een vriendin mijn dochter voorziet van echte paardrijkkleding. Nu is ze echt klaar voor ponykamp.

Ontvangst en locatie van het ponykamp

Als het einde van de zomervakantie in zicht komt is het zover. We rijden richting Eerbeek waar het kamp is. We rijden de bossen in. We kennen de omgeving, je kunt hier mooi wandelen. “U heeft uw bestemming bereikt” meldt de navigatie als we bij een groot houten huis staan. “Kijk er is ook een hele grote boomhut” gilt onze jongste enthousiast. Het voelt direct als een fijne plek. Om ons heen zien we allemaal meiden die door hun ouders worden weggebracht. Niet alleen het ponykamp maar ook het Tinakamp en het Zo Zit Dat-kamp vinden hier plaats. 

Ontvangst

We lopen naar binnen en daar wachten, in een soort grote woonkamer, de Vinea-reisleiding ons op. We melden onze dochter aan. Ze wordt voorzien van het bekende Vinea armbandje. Ook worden er nog wat dingen verteld die handig zijn voor de ouders en het kind om te weten.

Naar de slaapkamer

Als we klaar zijn met het aanmelden staat een andere Vinea-reisleider klaar om onze dochter naar haar slaapkamer te brengen. We lopen een lange gang in met aan weerszijden kamertjes en sanitair. ‘De hoefijzertjes’ staat er op de deur geschreven, met daaronder de vier namen van de meiden die hier slapen.

De andere meiden zijn nog niet gearriveerd dus mag onze dochter kiezen waar ze slaapt. Samen maken we daarna haar bed op. Als we bijna klaar zijn komt er opnieuw een Vinea-reisleider langs om de kinderen te vragen of ze buiten een spel komen spelen. En daar vertrekt onze dochter, en ook onze jongste rent mee, naar buiten. 

Kennismakingsspel

Wij pakken een kopje koffie en thee en drinken dit buiten op het terras op. We zien dat onze dochter al helemaal niet meer met ons bezig is. Als alle kinderen aangemeld zijn stelt de kampleiding zich voor. Alle groepen gaan nu met de eigen leiding en de andere kinderen kennismaken. Snel nemen we afscheid van onze dochter, en zwaaien nog even als ze al druk in de weer is met haar groepje meiden van het ponykamp.

vinea_ponykamp_eerbeek
Het ponykamp vindt plaats in het bos in een groot houten huis met heerlijk buiten terrein.
vinea_ponykamp_eerbeek
Onze dochter slaapt met vier meiden op één kamer. We helpen even mee haar bed op te maken.
vinea_ponykamp_eerbeek
Zodra het bed is opgemaakt haalt een Vinea-reisleider de kinderen op om buiten een spel te gaan spelen.

Contact tijdens het ponykamp

Gedurende het ponykamp horen we niet zoveel van onze dochter. Ze heeft een telefoon mee zodat ze berichtjes kan sturen of even kan bellen als ze dat wil. Onze oudste vond dat altijd heel prettig en zocht iedere dag wel even contact. Onze middelste heeft daar blijkbaar minder behoefte aan. Maar van wat we horen heeft ze het super naar haar zin. Het Whatsappje “Mam, ik kan geen lang berichtje sturen want ik heb kussengevecht” zegt genoeg.

Vinea is in 2019 voor het eerst gestart met een eigen App om ouders op de hoogte te houden en waarin je als ouder ook contact met de leiding kan zoeken. Ook hebben we het telefoonnummer van de reisleiding bij het aanmelden gekregen.

vinea_ponykamp_eerbeek
De reisleiding is voor ouders tijdens het kamp bereikbaar en weten goed hoe het met de kinderen gaat.

Activiteiten tijdens het ponykamp

Als we onze dochter een week later ophalen komen de verhalen op de achterbank gelijk los. We willen natuurlijk alles weten over wat ze heeft gedaan en hoe het was. 

Paardrijden, springen en voltige

“We moesten iedere dag om half zeven opstaan omdat we om half acht op de fiets moesten zitten. Om acht uur waren we dan bij de manege. Dan moest je je eigen paard uit de stal of wei halen en opzadelen” vertelt ze. Haar opgedane theoretische kennis vooraf blijkt zijn vruchten afgeworpen te hebben. Want zonder problemen heeft ze haar pony opgezadeld en voorzien van een hoofdstel. “Dan houdt je gewoon het hoofd van de pony over je schouder vast en doe je twee vingers in zijn mond en dan kun je het paardenbit zo in de mond schuiven” vertelt ze stoer. Ik zie het helemaal voor me hoe ze dit heel kordaat gedaan heeft.

“Ik heb les gehad in rijden en springen. En we hebben ook kunstjes op het paard gedaan met voltige. Oh ja, en de buitenritten waren ook super leuk” ratelt ze verder. “En mijn pony heette Ferrion en die was echt super lief.” 

Leuke middag activiteiten

We horen hoe ze tot het begin van de middag iedere dag naar de manege is geweest. Hoe ze les kreeg en hoe je de paarden moest verzorgen. ’s Middags aten ze hun meegenomen lunchpakketjes op de manege.

Rond 14 uur waren ze weer terug op de kamplocatie en werden er verschillende activiteiten gedaan. Er zijn hoefijzers versierd, spellen gedaan en ze hebben een speurtocht gelopen. Ook zijn ze meerdere keren gaan zwemmen in het openlucht zwembad in de buurt. Wat heerlijk was met het warme weer.

Avondprogramma tijdens het ponykamp

Iedere avond werd er met alle groepen gegeten. De toetjes waren altijd een feest, en soms kreeg je het in de vorm van een spelletje. “De meloen-cookie race was echt heel leuk mama”. Na het eten was het tijd voor het avondspel. Ook dat werd met alle groepen samen gedaan. Rond negen uur was het bedtijd. “Maar de laatste avond was het twaalf uur, want toen mochten we heel laat opblijven voor de bonte avond”. 

Na alle enthousiaste verhalen wordt het stil in de auto. Ik draai me om en zie dat er iemand in slaap gevallen is. Die droomt vast nog even na van haar geslaagde ponykamp.

vinea_ponykamp_eerbeek
Iedere dag gaat de groep naar de manege om paard te rijden.
vinea_ponykamp_eerbeek
Naast paardrijden wordt er ook aan voltige gedaan. De oefeningen worden eerst op een ‘nep paard’ geoefend.
vinea_ponykamp_eerbeek
De buitenritten vallen heel goed in de smaak bij mij dochter. Kijk haar stralen.
vinea_ponykamp_eerbeek
In de middag worden verschillende activiteiten gedaan, zoals hoefijzer versieren.

Praktische informatie over het Vinea Ponykamp

Vinea organiseert verschillende soorten kampen gedurende de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie. Wil je op ponykamp dan zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn kampen aan zee en in het bos, zowel voor beginners als voor gevorderden. Er zijn verschillende kampen voor de leeftijdscategorie 7-9 jaar en 10-12 jaar. Het actuele aanbod vind je op de website van Vinea.

De groepen bestaan over het algemeen uit meisjes. Er komen kinderen alleen en soms komen er ook kinderen samen met een vriendinnetje of broertje/zusje. Doordat Vinea zo ervaren is met vakantiekampen wordt er vanaf het begin aandacht besteed aan het leren kennen van de groep. Onze dochter heeft zich nooit alleen gevoeld.

Onze dochter ging op kamp van zondag tot en met zaterdag. Vinea biedt ook de mogelijkheid om van zondag tot en met woensdag te gaan, of van woensdag tot en met zaterdag. Dit doen best veel kinderen in de leeftijdscategorie 7-9 jaar.

vinea_ponykamp_eerbeek16
De groep van 7-9 jaar en de groep van 10-12 jaar trekken samen op, de paardrijlessen volgen ze samen. Ze zijn allemaal heel enthousiast over het ponykamp.

Meer Lezen

Nieuwsgierig geworden naar zomerkampen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea Vakanties. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.