Op zomerkamp? 7 redenen om je kind op kamp te laten gaan

De lange zomervakantie komt eraan. De ultieme periode om je kind op zomerkamp te laten gaan. Waarom? Daar geeft Saskia je 7 redenen voor, inclusief tips om goedkoper op kinderkamp te gaan.

Zomerkamp voor kinderen

Zomerkampen zijn er in alle soorten en maten. Van een paar dagen in Nederland tot een week (of langer) in het buitenland. Vroeger, toen wij jong waren, hadden we keuze uit grofweg een zeilkamp, ponykamp of survivalkamp. Dat is tegenwoordig wel anders! Surfen, duiken, dansen, science, natuur of een taal zijn maar enkele van de toffe kampen die nu mogelijk zijn.

Maar waarom zou je ervoor kiezen om je kind op vakantiekamp te laten gaan? Daar kunnen wij wel een paar hele goede redenen voor bedenken.

#1 Een kinderkamp is heel gezellig

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op kamp gaan is super tof, hartstikke gezellig en gewoon ontzettend leuk. Ben jij vroeger zelf op zomerkamp geweest dan weet je dit vast wel. Bij elk kamp is groepsleiding aanwezig die ervoor zorgt dat elk kind een fantastisch kamp heeft. Dat begint al als iedereen aankomt. Kinderen worden direct uitgenodigd om mee te doen met een kennismakingsspel. En kom je ze na afloop ophalen? Dan rollen ze moe maar voldaan de auto in.

Meteen spelenderwijs kennismaken.
Meteen spelenderwijs kennismaken.

#2 Op kamp leer je nieuwe dingen

Oh wat vond Camiel het spannend om te gaan surfen. Hij begon zijn week met de mededeling aan mij: “Ik ga echt niet op een surfplank staan” en eindigde met het in ontvangst nemen van de prijs voor beste surfer onder de 10 jaar. Nog steeds komt deze overwinning op zichzelf vaak ter sprake. Hij is daar zo van gegroeid.

Zelf lijken me de taalkampen naast leuk ook nuttig. Een week onderdompelen in de Engelse taal, in Nederland of tijdens een zomerkamp in het buitenland. Mét geaccrediteerde docenten. Engels is tegenwoordig zo belangrijk en zo krijgt je kind een voorsprong of de kans om een achterstand in te lopen.

Na een paar dagen surfles blijft hij lang op zijn board staan.
Na een paar dagen surfles blijft hij lang op zijn board staan.

#3 Nieuwe vrienden maken

Bij zomerkampen komt een deel van de kinderen samen met een vriendje of een vriendinnetje, maar er zijn ook veel kinderen die alleen gaan. Waar je ook voor kiest, de kampleiding zorgt ervoor dat de kinderen elkaar snel leren kennen en iedereen erbij hoort.

Heeft jouw kind al een mobieltje? Dan heb je grote kans dat ze thuis komen met een speciale app-groep met alle kinderen van het kamp erin. Voor je het weet maken ze daar met elkaar al plannen voor het jaar daarna… Mobiel mee op kamp betekent trouwens niet dat ze de hele dag achter hun schermpje zitten. Overdag zijn ze druk met alle leuke activiteiten en ligt de mobiel op hun kamer. Natuurlijk mogen ze ’s avonds contact hebben en vertellen wat ze die dag hebben gedaan, maar onze ervaring is dat ze daar nauwelijks de tijd voor nemen of het vergeten.

Nieuwe vrienden!
Nieuwe vrienden!

#4 Je maakt herinneringen voor het leven

Iedere ouder die vroeger zelf op kamp is geweest weet zich dit nog te herinneren. Zo ging ik vroeger als kind op kamp via het werk van mijn vader (waarvan ik nu weet dat Vinea Vakanties de organisatie daarachter was). Maar het hoogtepunt was het zeilkamp toen ik een jaar of 15 was. Van stiekem verliefd worden tot serieus met de zeilles bezig zijn. Het wat top en ik zou zo terug in de tijd willen reizen naar die tijd….

Zomerkampen zijn tegenwoordig ingedeeld in kleine leeftijdsgroepen. Dus jouw 8-jarige slaapt niet bij een puber op de kamer. Ook een fijn gevoel.

Op zomerkamp gaan zorgt voor herinneringen die je de rest van je leven bijblijven.
Op zomerkamp gaan zorgt voor herinneringen die je de rest van je leven bijblijven.

#5 Het is goed voor zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Ik stipte dit eerder al aan bij het punt over nieuwe dingen leren tijdens een zomerkamp. Zeker als kinderen alleen of voor het eerst op kamp gaan is dat best spannend. Voor hen en voor jou. Misschien valt er zelfs een traantje bij het wegbrengen. Maar dan kom je ze ophalen en lijkt je kind niet een week ouder maar een jaar ouder. Zoveel zelfstandiger worden ze er van en zoveel groeit hun zelfvertrouwen. Dat is onbetaalbaar.

Over overwinningen gesproken....
Over overwinningen gesproken….

#6 Het is handig als extra opvang

Een hele praktische reden om voor een kinderkamp te kiezen: het is handig als opvang tijdens de lange zomervakantie. Nu gaan jonge kinderen vaak naar de BSO tijdens de vakantie, maar er komt een moment dat ze dat eigenlijk niet meer leuk vinden en net te jong zijn om meerdere dagen alleen thuis te blijven. Meestal begint dat als ze in groep 6 of groep 7 zitten. Een vakantiekamp is dan echt een uitkomst. Vinea heeft op veel van hun vakantiekampen vertrekgarantie, dus geen onzekerheid of het kamp wel of niet doorgaat.

Elin vindt de BSO leuk, maar op zomerkamp gaan nog veel leuker.
Elin vindt de BSO leuk, maar op zomerkamp gaan nog veel leuker.

#7 Voor tieners is een zomerkamp misschien wel leuker dan een vakantie met de ouders

Stiekem wil ik hier nog niet aan denken, maar het moment gaat een keer komen. Zo halverwege de tienerjaren is met je ouders mee op vakantie gaan opeens niet leuk meer. Het lijkt mij dan een uitkomst om voor een combinatie te kiezen. Deels met ons mee en deels op kamp. Want om mijn 16- of 17-jarige met zo’n goedkope jongerenbus naar Salou te laten gaan zonder enige begeleiding, nee, daar zou ik echt van wakker liggen. Een zomerkamp voor tieners onder begeleiding van goed opgeleide jongvolwassenen is dan een veel prettigere keuze.

Genoeg keuze aan vakantiekampen. Oók voor jongeren.
Genoeg keuze aan vakantiekampen. Oók voor jongeren.

Goedkoper op zomerkamp?

De afgelopen weken hebben we jullie op Facebook vragen gesteld over zomerkampen. Een van de punten die jullie aangaven is dat een vakantiekamp voor kinderen niet goedkoop is. Daarom hebben we ook wat tips om het op zomerkamp gaan goedkoper te maken:

  • Wees flexibel in data, bij sommige kampen zijn de prijzen aan het einde van de zomervakantie lager.
  • Kies voor een kamp in Nederland, dat scheelt weer reiskosten.
  • Bekijk het breder. Is jouw kind bijvoorbeeld niet sterk in Engels? Laat hem of haar dan op taalkamp gaan. Een week helemaal onderdompelen in een vreemde taal is zo leerzaam. Je bespaart hiermee weer op dure bijlessen. Daarnaast is het veel leuker om spelenderwijs een taal te leren dan in een duf lokaal. Voor een taalkamp hoeft je kind trouwens niet altijd naar het buitenland, ze worden ook in Nederland gegeven.
  • Een week op kamp? Dan hoef je die week geen BSO af te nemen als je kind daar normaal gesproken heen zou gaan.

Let er op dat je een vakantiekamp boekt bij een organisatie die is aangesloten bij ANVR en SGR. Zo sta je nooit met lege handen als er iets gebeurt en bespaar je jezelf financiële tegenvallers. Ook is het handig om te kijken naar vertrekgarantie, dit voorkomt teleurstellingen.

P.S. Ook leuk, bekijk dit filmpje waarin Roos en Elin vertellen over voor het eerst op kamp gaan, samen met hun moeders:

Meer lezen

Nieuwsgierig naar onze ervaringen met zomerkampen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea Vakanties. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Naast gezelligheid, denk ik dat een zomerkamp ook erg goed is voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Het gaat namelijk verder dan wat er op school geleerd wordt. Sociale vaardigheden en het werken in een team wordt nog meer gestimuleerd tijdens een schoolkamp. Daarnaast hebben mijn eigen kinderen ook weleens deelgenomen aan een kamp waarin ze hun talenkennis konden verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.