Help, mijn kind gaat voor het eerst op vakantiekamp!

“Help, mijn kind gaat voor het eerst op vakantiekamp!” dachten enkele KidsErOpUit-ouders vorig jaar. Vind jij of je kind op zomerkamp gaan ook spannend? Onze bloggers Fieke, Marije en Saskia delen hun tips.

Mijn kind gaat voor het eerst op vakantiekamp….

Voor het eerst op vakantiekamp gaan is best spannend. Zowel voor het kind zelf als voor de ouders. We hebben het in dit blog niet over op kamp gaan met school, met scouting of met een andere vereniging waarbij je de leiding en de andere kinderen kent. Onze kinderen gingen voor het eerst op vakantiekamp met een van de vele organisaties die vakantiekampen voor kinderen organiseren. Met onbekende kampleiding en onbekende kinderen.

R. (9) ging naar het Adventure Kixx kamp van Vinea, E. (10) ging op Strand- en actiekamp met Vinea en M. (9) en C. (8) gingen naar de dagkamp-variant van het Strand- en Surfkamp van De Jongens uit Schoorl. Tot slot ging L. (10) van ons flexteam-lid Marinka op zeilkamp bij zeilschool Pean.

In dit blog lees je al onze tips voor andere ouders waarvan het kind voor het eerst op vakantiekamp gaat.

Heb jij ook dit soort foto's als herinnering aan je eigen vakantiekampen?
Heb jij ook dit soort foto’s als herinnering aan je eigen vakantiekampen?

Een vakantiekamp kiezen

Het begint met het kiezen van een vakantiekamp. Had je vroeger de keuze uit zeilen, paardenkamp of survivallen, tegenwoordig is de keuze reuze! Engels leren in Engeland, duiken, surfen, beta- of sciencekamp. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Voor elk kind zit er wel iets bij en ook voor elk budget. Zeker Vinea Vakanties heeft een gigantisch aanbod.

Met de code KEOU190 krijg je 35 euro korting bij Vinea Vakanties. Meer informatie over deze actie is hier te vinden.

En waar boek je dan het vakantiekamp? Er zijn heel veel organisaties waar je een zomerkamp kunt boeken. Een hele bekende aanbieder met een heel groot aanbod is Vinea Vakanties. Wij hebben met hen goede ervaringen. Maar ook kleinere gespecialiseerde aanbieders van vakantiekampen kunnen goed zijn. De Jongens uit Schoorl (surf- en strandkampen) en Zeilschool Pean (zeilkampen) zijn hier goede voorbeelden van.

Het hoogseizoen voor vakantiekampen is aan het begin en het einde van de schoolvakanties. Deze weken zijn dus als eerste vol en je hebt de kleinste kans dat een vakantiekamp wordt geannuleerd vanwege te weinig deelnemers. Middenin de zomervakantie liggen de prijzen meestal wel iets lager.

Vinea Vakanties heeft soms verschillende soorten zomerkampen op één locatie.
Vinea Vakanties heeft soms verschillende soorten zomerkampen op één locatie.

Met of zonder een bekend vriendje of vriendinnetje

“Mijn kind durft echt niet alleen op vakantiekamp” denk je misschien. We zullen de laatste zijn om te ontkennen dat het spannend is. Met Vinea Vakanties hebben we daar vooraf uitgebreid over gesproken. Op basis van hun jarenlange ervaring kunnen ze zeggen dat kinderen prima alleen kunnen komen. Elk kamp begint met kennismaken en nieuwe vrienden worden meteen gemaakt.

Samen met een bekend vriendje of vriendinnetje gaan is vooraf minder spannend, maar het geeft je kind ook minder de kans om nieuwe vriendschappen te maken. R., E. en L. gingen alleen op kamp en hebben daar alle drie ontzettend van genoten. M. en C. (broer en zus van elkaar) kwamen uiteindelijk wel in dezelfde groep terecht, maar trokken nauwelijks met elkaar op.

Persoonlijk denk ik dat het heel erg leerzaam voor kinderen is om alleen op kamp te gaan. Het is goed voor de ontwikkeling van hun zelfstandigheid en hun zelfvertrouwen.

Dagkamp of vakantiekamp met overnachten

Bij een vakantiekamp dacht ik aan: een hele dag activiteiten en daarna met elkaar ergens slapen. Maar er bestaan ook dagkampen. Daarbij is je kind overdag bij het kamp en slaapt ’s avonds bij de ouders. Dit kan een leuke tussenvariant zijn als ze vooral het ergens anders slapen spannend vinden. Het betekent wel dat je als ouder moet halen en brengen. Dat kan logistiek best een uitdaging zijn als je zelf gewoon moet werken.

Toen M. en C. naar het dagkamp van De Jongens uit Schoorl gingen, kampeerden we op de nabijgelegen Camping Bakkum. Ik bracht ze elke dag naar het kamp en ging daarna bij een strandtent werken. Aan het einde van de dag haalde ik ze weer op.

Als je kiest voor een vakantiekamp met overnachten, dan zul je zien dat de meeste kampen een week duren. Maar, korter is ook mogelijk (fijn als ze het spannend vinden of snel last van heimwee hebben). Voor oudere kinderen zijn er vakantiekampen die langer duren.

Voorbereiding voor het kamp: inpaklijst

De knoop is doorgehakt en het vakantiekamp is geboekt. Maar wat neemt je kind mee als het voor het eerst op kamp gaat? Als het goed is krijg je vooraf van de reisleiding een inpaklijst. Daar staat precies op wat ze nodig hebben. Hou je daar aan en laat overbodige kostbaarheden en apparatuur thuis.

Het is handig om ze oude kleding mee te geven die tegen een stootje kan of waarvan het niet erg is als er iets mee gebeurd.

Naar het vakantiekamp brengen

En dan is daar de grote dag: je kind gaat voor het eerst op vakantiekamp en je mag hem of haar wegbrengen. Onze ervaring is dat bij elk kamp de kinderen meteen goed opgevangen worden door de leiding en dat ze direct met een kennismakingsactiviteit beginnen. De meeste kinderen zullen hun ouders al snel niet meer zien staan.

Bij ons is het C. die afscheid nemen niet fijn vindt. Ik weet inmiddels dat het snel over is als ik weg ben. Het is wel even slikken bij het weggaan, want geen enkele ouder vindt het fijn om een kind in tranen achter te laten. Ik vind dat echter geen reden om een kind niet op kamp te laten gaan. Uiteindelijk geniet hij er net zo van als de andere kinderen die er zijn.

Zorg er als ouder voor dat je het afscheid nemen niet te lang rekt.

Kennismakingsspel bij de start van het Adventure Kixx kamp.
Kennismakingsspel bij de start van het Adventure Kixx kamp.

Contact met je kind tijdens het kamp

Vroeger, toen ik zelf op vakantiekamp ging, verliep het contact met thuis anders dan nu. Geen mobieltjes, geen internet. Ik stuurde een ansichtkaart vanuit Friesland en kreeg halverwege mijn 2-weken durende zeilkamp een kaart terug. Bij onze eigen kinderen gaat dat anders.

R., E. en L. appten af en toe naar huis. Waarbij wel geldt: geen bericht is goed bericht, want die mobieltjes vergeten ze tijdens het kamp door alle leuke activiteiten. Als ouder kun je makkelijk contact opnemen met de leiding. Onze tip: niet te veel doen, durf er op te vertrouwen dat het goed gaat, laat het los! De meeste vakantiekampen plaatsen tijdens het kamp foto’s op Facebook, mits je daarvoor toestemming hebt gegeven. Erg leuk om zo vanaf een afstandje mee te kunnen genieten.

Ophalen en nagenieten

Heel snel is het alweer tijd om je kind op te halen. Hoe zou het zijn gegaan? Reken op een vermoeid maar dolenthousiast kind dat direct vraagt: “Mag ik volgend jaar weer?”.

Zorg ervoor dat je kind de dagen daarna goed kan uitrusten.

Leren surfen tijdens een vakantiekamp zorgt gegarandeerd voor sterke verhalen bij thuiskomst.
Leren surfen tijdens een vakantiekamp zorgt gegarandeerd voor sterke verhalen bij thuiskomst.
Alle kinderen vroegen na hun eerste zomerkamp: "Mag ik volgend jaar weer?"
Alle kinderen vroegen na hun eerste zomerkamp: “Mag ik volgend jaar weer?”

Vakantiekampen voor kinderen met autisme, ADHD en andere stoornissen

Misschien denk je wel: “Mijn kind heeft autisme, ADHD of een andere stoornis en kan dus niet op vakantiekamp”. Een enkele uitzondering daargelaten is dat niet waar. Er zijn organisaties die speciaal kampen organiseren voor deze doelgroepen.

Aanbieders van vakantiekampen voor kinderen met autisme, ADHD en andere stoornissen zijn onder andere: BeActive, Y Kids, Stichting Rooz, Bureau Energiek, Stichting Autdoorkampen, Xmotion, Stavast, Wielewaal en Okay Jongerenreizen. Bij deze organisaties is er meestal 1 begeleider op 2, 3 of 4 kinderen. Hierdoor zijn de kosten van deze kampen vaak hoger, maar kan soms een deel vanuit PGB worden betaald.

Ook de ‘gewone’ aanbieders van vakantiekampen bieden ruimte voor kinderen met gedrags- of ontwikkelingsstoornissen. Vinea zegt er bijvoorbeeld het volgende over op hun website:

Vaak kunnen kinderen met speciale wensen wat betreft gezondheid, zoals astma of bepaalde allergieën, of kinderen met stoornissen zoals ADHD, autismespectrumstoornis of andere gedrags- of ontwikkelingsstoornissen gewoon mee op onze vakanties. Hetzelfde geldt voor kinderen met dyslexie, zelfs bij de taalvakanties kunnen zij zonder problemen mee. Wel is het belangrijk dat je dergelijke bijzonderheden bij boeking opgeeft. Vaak nemen we daarna even contact met je op om te bespreken of er speciale aandacht of begeleiding nodig is. Houd er wel rekening mee dat de vakanties bij Vinea groepsvakanties zijn, met 1 op 6 (en bij oudere leeftijden 1 op 8) begeleiding, waarbij we het belangrijk vinden dat alle kinderen evenveel aandacht krijgen. Neem in geval van twijfel of vragen gerust contact met ons op

Kijk goed naar de zorgvraag van je kind als je een zomerkamp zoekt voor een kind met een ontwikkelingsstoornis. Kom je er niet uit? Ga dan in overleg met de betreffende organisatie.

Vakantiekampen voor hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafde kinderen hebben een ander ontwikkeltempo en vaak andere interesses dan leeftijdsgenootjes. Voor deze doelgroep worden er vakantiekampen georganiseerd door regionale afdelingen van Pharos (de vereniging voor ouders van hoogbegaafde kinderen), IQ Maak en Peers2Play.

De meeste hoogbegaafde kinderen kunnen ook goed met een gewoon kamp mee. Hou echter wel rekening met de leeftijdsindeling van de groep, zo zullen de meeste hoogbegaafde kinderen zich eerder thuis voelen in een groep met oudere kinderen. Ook is het handig om een vakantiekamp te kiezen waar ze echt uitgedaagd worden om nieuwe dingen te leren.

Vinea Vakanties heeft een compleet YouTube-kanaal met filmpjes van de verschillende kampen. Dat YouTube-kanaal is hier te vinden en helpt je kinderen om een goede indruk te krijgen als ze voor het eerst op vakantiekamp gaan.

Gaat jouw kind dit jaar voor het eerst op vakantiekamp? We horen graag hoe het geweest is!

Meer lezen

Onze ervaringen met kinderen die voor het eerst op vakantiekamp lees je in deze blogs. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea Vakanties, De Jongens uit Schoorl en Zeilschool Pean. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.