Op zeilkamp in Friesland bij zeilschool Pean: “Volgend jaar weer, mam?”

0
232
Kinderen leren het zeilen heel snel.
Kinderen leren het zeilen heel snel.

Op zeilkamp in Friesland bij zeilschool Pean. Dat gaat Lilah, de dochter van ons flexteam-lid Marinka, doen. In dit blog genieten we met haar mee en lezen we ook hoe het voor ouders is als je kind voor het eerst op kamp gaat. Want dat is best een beetje spannend.

Naar de BSO, alleen thuis of… op zeilkamp?

Lilah (bijna 11) loopt flink te balen. Ze is de alleroudste op de zomeropvang van onze BSO en verveelt zich een ongeluk tussen al die ‘kleintjes’. Blijkbaar zijn wij de enige ouders met een kind boven de 10, die óf gewoon moeten werken, óf de opvang thuis niet geregeld krijgen. En om drie weken alleen thuis te blijven als wij werken, daar vinden we haar nog te jong voor.

Als Saskia oppert dat Lilah op zeilkamp kan bij zeilschool Pean in Friesland zijn Lilah en ik gelijk enthousiast. Dit is dé oplossing voor die zomervakantie wat ons betreft (en een heleboel andere werkende ouders) net twee weken te lang duurt.

Voor het eerst op kamp: spannender voor de ouders dan voor het kind

Ik heb visioenen van bruingebrande jongens en meisjes die overdag met kleine bootjes over het water scheuren en ’s avonds liedjes zingen rond een kampvuur onder een weidse sterrenhemel. Waar Lilah visioenen van heeft weet ik niet zo goed, maar ze heeft er echt zin in en blijft bewonderenswaardig koel bij het idee dat ze voor het eerst in haar leven een hele week van huis zal zijn.

Haar vader Rick heeft iets meer moeite met het idee. Zijn kleine meisje bijna een week in haar eentje van huis, dat is voor hem een behoorlijk Ding met een hoofdletter.

Best een beetje spannend voor ouders....
Best een beetje spannend voor ouders….

Zeilschool Pean neemt de zorgen weg

Een telefoongesprek met Christophe, de eigenaar van zeilschool Pean, neemt al onze zorgen weg. Als zeiler bevoer Christophe de wereldzeeën en streek 7 jaar geleden met zijn gezin neer in Friesland om zeilschool Pean te runnen. Je merkt hoe bevlogen hij is. Er is duidelijk goed nagedacht over de opzet en het beleid van deze zeilschool

Bijvoorbeeld over het het niveau van de lessen. Door de natuurlijke nieuwsgierigheid van de kinderen te prikkelen en ze te blijven uitdagen leren ze het best, vindt Christophe. Als je kinderen goed les geeft, hoef je geen toeren uit te halen om ze bij de les te houden.

Er wordt gewerkt aan een goede band tussen leerlingen en hun begeleiders. De begeleiders zijn meestal zelf cursisten geweest bij zeilschool Pean, zodat de zeilschool hun cursusleiders goed kent. Toch een fijn idee als je je kind ergens een week  brengt.

Instructie tijdens het kamp.
Instructie tijdens het kamp.
Zeilschool Pean houdt de kinderen goed in de gaten.
Zeilschool Pean houdt de kinderen goed in de gaten.

Nadat de cursisten naar bed zijn wordt de dag doorgenomen en worden de kinderen geëvalueerd. Welk kind heeft wat meer aandacht nodig, welk kind moet een beetje geremd worden? Dat geeft me een goed gevoel.

Checklist voor het selecteren van een zeilschool

Christophe stuurt me ook een checklist met punten waaraan volgens hem een goede zeilschool aan moet voldoen. Daar staan goede punten op: Wat is het niveau van de instructeurs? is er een anti-pest beleid? Wat is het beleid rondom roken en drinken op een zeilschool (de instructeurs zijn immers jong-volwassenen) en hoe zit het met de scheiding tussen jongens en meiden? Dingen die je je als zeilkampleek niet afvraagt, maar die wel degelijk van belang zijn voor het welzijn van je kind.

Programma voor de dag tijdens het zeilkamp

Er is een heel duidelijk programma voor de dag en de kinderen. De hele dag staat in het teken van zeilen, ’s avonds is er ruimte voor spelletjes en gezelligheid. Er zijn strakke slaaptijden, wat fijn is voor onze dochter die enorm veel slaap nodig heeft. Voor zo’n intensieve  dag op het water moet je gewoon fit zijn.

Ook aan het eten wordt aandacht besteed: de avondmaaltijd bestaat uit drie gangen en er zijn duidelijke regels over het meebrengen van snoep en geld. Als Lilah terug is hoor ik dat ze het voor elkaar gekregen hebben om haar 2 tomaatjes te laten eten. Iets wat mij nog niet gelukt is.

Kinderen leren het zeilen heel snel.
Kinderen leren het zeilen heel snel.
Alsof ze nooit anders heeft gedaan.
Alsof ze nooit anders heeft gedaan.

Inpaklijst zeilkamp

We krijgen per mail een checklist van wat er allemaal mee moet nemen. Geen ingewikkelde dingen, vooral voldoende warme kleding en een regen- of zeilpak. Dat laatste besluiten we te huren. Er is duidelijk beleid over geld meebrengen en snoep. Later horen we dat de kinderen ’s avonds iets kunnen kopen. Het meeste geld komt gewoon mee terug, want er ontbreekt aan niets.

Het is zo ver: op zeilkamp in Friesland bij zeilschool Pean

Op zaterdag brengt Rick Lilah naar ‘the middle of nowhere’, bij Nes in Friesland. Het terrein ziet er enorm uitnodigend uit, en ziet al zwart van de arriverende kinderen. Er staan verschillende gebouwen, speeltoestellen, een levensgroot schaakbord en de zeilen van de boten zijn al goed te zien aan het water.

Lilah bekent als ze het terrein oprijden dat ze toch wel wat kriebels in haar buik krijgt, nu ze al die kinderen ziet. Gelukkig worden ze door het personeel super ontvangen. Gelijk als ze de auto uitstapt krijgt ze een hand en stelt een begeleidster zich voor. Ze mag meteen meelopen naar het slaapgebouw. Daar komt er een andere begeleider bij en krijgt ze gelijk de slaapkamer te zien. Drie stapelbedden, dus met zes meiden op de kamer. Ze ontploft bijna van blijdschap, dat kan bijna niet meer beter worden!

Nadat we wat formulieren hebben ingevuld en de telefoon is ingeleverd wordt ze meteen bij een kennismakingsspel betrokken, om snel elkaar’s namen te leren kennen. Christophe komt nog even een praatje maken en daarna is Rick klaar voor het grote afscheid met zijn dochter. Maar: er kan nog snel een klein kusje af en daarna is Lilah al veel te druk met haar nieuwe vriendinnen bij de trampoline.

Al snel worden er vriendinnetjes gemaakt.
Al snel worden er vriendinnetjes gemaakt.
Naast het zeilen is er ook tijd voor spelletjes.
Naast het zeilen is er ook tijd voor spelletjes.

Contact tijdens het zeilkamp bij Pean

Gedurende de week krijgen we af en toe een whatsappje van Pean, maar we kunnen op Facebook echt meegenieten. Elke dag worden er foto’s geplaatst. Op bijna elke foto van Lilah zien we een dolenthousiast kind. In een bootje, of spelletjes spelend met de anderen. We hoeven ons geen zorgen te maken, ze heeft het duidelijk naar haar zin.

Op dinsdag en donderdag mag er naar huis gebeld worden, maar we lopen beiden tevergeefs de hele avond met onze mobiel in de aanslag. Daar heeft Lilah natuurlijk helemaal geen tijd voor.

Als je als ouder dit soort stralende foto's voorbij ziet komen, dan geniet je volop mee.
Als je als ouder dit soort stralende foto’s voorbij ziet komen, dan geniet je volop mee.

Kou maakt niet uit

Na twee dagen slaat het weer om en kijken we bezorgd of het wel goed gaat, maar ook zonder zeilpak lijkt dit Lilah niet te deren. Blijkbaar waren de zeilpakken op, maar Lilah doet het prima in een winterjas en spijkerbroek. ‘Ik had toch een winterjas aan?’ zegt ze later. Kou is voor ons een groter ding dan voor de meeste kinderen.

Ook als het weer iets tegen zit hebben kinderen het naar hun zin.
Ook als het weer iets tegen zit hebben kinderen het naar hun zin.

Ophalen bij zeilschool Pean na het zeilkamp

Met een grote glimlach rijd ik de zaterdag daarop naar Friesland. Het landschap wordt steeds wijdser en leger, met prachtige Hollandse luchten. Ik kan me goed voorstellen dat kinderen hier een onvoorstelbaar gevoel van vrijheid hebben. Weg van hun gewone wereld, zonder school en schermen. Misschien moeten we allemaal wat vaker op kamp.

Als ik aankom wordt net de groepsfoto genomen, maar als snel heb ik mijn grote kleine meid in mijn armen. Ze ziet er moe maar gelukkig uit. Er wordt nog hier en daar dag gezegd en ik mag de ruimtes, zien, maar ze wil toch wel snel naar de auto. Zelfs  de koek en limonade die klaarstaat hoeft ze niet.

Tijd om afscheid te nemen. Mag ik volgend jaar weer op zeilkamp?
Tijd om afscheid te nemen. Mag ik volgend jaar weer op zeilkamp?

In haar net aangeschafte Pean trui (waar ze in de weken erna niet uit te krijgen is) kruipt ze naast me in de auto. “Volgend jaar weer?” vraag ik. “Volgend jaar weer, maar dan in een Tera!”. Natuurlijk weet ik niet wat een Tera is en word ik uitgebreid ingelicht over de wondere wereld op het water. De hele weg terug verbaas ik me over mijn dochter, die in een week zo gegroeid is.

Lilah maakte tijdens het zeilkamp een vlog van haar belevenissen. Bekijk hier haar filmpje:

Ook op zeilkamp bij zeilschool Pean?

Zeilschool Pean heeft verschillende mogelijkheden voor zeilkampen. Je kunt er in de zomervakantie heen, maar ook in bijvoorbeeld de meivakantie, met Pinksteren of in de herfstvakantie. Er zijn verschillende leeftijdsgroepen en verschillende typen zeilboten waarop gelest kan worden.

Bijzonder is dat zeilschool Pean ook zeilkampen aanbiedt in combinatie met studieondersteuning. Zo kunnen middelbare scholieren in de meivakantie naar een betazeilkamp. ’s Ochtends worden de betavakken bijgespijkerd en ’s middags lekker het water op.

Op de website van zeilschool Pean zijn onder het kopje ‘zeilschool‘ alle mogelijkheden terug te vinden.

Ligging zeilschool Pean

Overweeg jij een zeilkamp voor je kind of vind je het stiekem ook best spannend?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor vakantiekampen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met zeilschool Pean. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.