Adventure Kixx, onze ervaring met dit zomerkamp van Vinea Vakanties

Zomerkampen voor kinderen kom je steeds vaker in verschillende vormen tegen. De kinderen van onze bloggers krijgen de leeftijd dat ook zij aan dit soort kampen deel kunnen nemen. Roos, de 9-jarige dochter van blogger Fieke, ging voor het eerst met Vinea Vakanties op Adventure Kixx kamp. Ook zo benieuwd wat hun ervaringen zijn?

Informatie inwinnen op de website van Vinea Vakanties

Tijdens de voorbereidingen op de zomervakantie komen Roos en ik te praten over zomerkampen. Als ik haar vraag of het haar leuk lijkt om op zomerkamp te gaan twijfelt ze even. “Het lijkt me heel leuk maar ook wel spannend” is haar antwoord. Ze vertelt dat ze op televisie regelmatig de reclame heeft gezien van Vinea Vakanties en dat die kampen er wel heel leuk uit zien. We besluiten de website te bekijken om meer over de kampen te weten te komen. We lezen dat Vinea Vakanties al meer dan 65 jaar ervaring heeft in het organiseren van kampen.

Op de homepage kunnen we direct onze kamp voorkeuren aangeven. Je kan selecteren op thema, leeftijd en periode of een combinatie hiervan. Het zoeken gaat makkelijk. Roos is 9 jaar en valt in de jongste leeftijdscategorie van 7-10 jaar. We zien verschillende kampen voor de zomervakantie verschijnen: watersportkampen, ponykampen, sciencekampen en adventurekampen. Per kamp krijg je informatie over programma, locatie, reisinformatie, overzicht van de meest gestelde vragen natuurlijk de beschikbare data en prijzen. We krijgen zo een goed beeld van de mogelijkheden.

Welk zomerkamp van Vinea Vakanties gaat het worden?

Na het bekijken van alle mogelijkheden gaat Roos haar eerste voorkeur uit naar een adventure kamp. Omdat ze het best een beetje spannend vindt om zonder bekenden op kamp te gaan kiest ze voor een kamp van 4 dagen. In eerste instantie kiest ze voor het Explore Kamp in Eerbeek. Tijdens het contact met Vinea blijkt dat ze voor dit kamp alleen maar aanmeldingen van jongens hebben. Roos vindt het toch wel leuk als er ook meiden in de groep zitten. Vinea komt met het voorstel om het kamp om te boeken naar het Adventure Kixx kamp in Bladel. Iets verder van huis maar als we het programma bekijken blijkt het nog meer bij Roos te passen dan haar eerste keus.

Voorbereiden op het Adventure Kixx kamp

In de weken voor het kamp komen er regelmatig vragen van Roos over het kamp voorbij. “Waar slaap ik dan?”, “Wat moet ik allemaal meenemen?” We zoeken de website op van de accommodatie waar het kamp is. De groepsaccommodatie De Vorselse Molen ziet er leuk uit. Op de Facebook pagina van Vinea Vakanties bekijken we de fotoboeken van eerdere Adventure Kixx kampen. De informatiefolder die we over het Adventure Kixx kamp hebben ontvangen geeft ook nog heel veel informatie over het kamp.

Ik zie dat dit Roos helpt in het vormen van een beeld over het kamp. Ze weet nu een beetje wat ze kan verwachten. De spanning die er, volledig begrijpelijk, bij Roos is zie ik minder worden. “De Bivak (nacht buiten slapen) blijf ik toch nog wel een beetje erg spannend vinden maar in de rest heb ik heel veel zin” hoor ik Roos even later tegen haar vader zeggen.

Een week voor het kamp begint ontvangen we de deelnemerslijst. Roos haar groep bestaat uit zes meiden en drie jongens. De achternamen verraden ons dat er twee zusjes en een broer en zus bij zitten. Daarnaast lijken het allemaal éénlingen te zijn. Roos is dus niet de enige die alleen komt. Nu wint zin in het kamp hebben het helemaal van de spanning. Roos is er helemaal klaar voor om op kamp te gaan.

Het inpakken van de tas en het checken of we alles hebben doen we samen voor het Adventure Kixx kamp
Het inpakken van de tas en het checken of we alles hebben doen we samen.

Ontvangst bij het Adventure Kixx kamp

Samen met Roos stap ik op zondagochtend in de auto. Bladel is een kleine twee uur rijden. We hebben een hele rit voor de boeg. Roos en ik praten een beetje over het kamp. Ik geef haar mee dat als er iets is ze altijd bij de leiding terecht kan. Zij helpen heel goed als je het even lastig vindt. Hoe dichter we in de buurt komen hoe stiller Roos wordt. Ik laat haar even.

Bij het oprijden van het terrein van de accommodatie wordt Roos welkom geheten door één van de leiders. Hij staat ons enthousiast op te wachten. Hij wijst ons naar de parkeerplaats. En opnieuw komt er iemand van de leiding aangelopen. Hij stelt zich ook direct aan Roos voor en vraagt of hij haar kan helpen met de bagage. Wauw, wat een ontvangst!

Binnen gekomen melden we Roos aan en worden we naar Roos haar slaapkamer gebracht. Ze slaapt met zes meiden op een kamer. Roos kiest een bed en kast uit en samen  maken we haar bed even op. Dan hoeft ze dat ’s avonds niet meer te doen. Ook leggen we al wat spullen in de kast. Fijn om haar zo even te kunnen helpen.

In de centrale ruimte staat wat te drinken en snoepen klaar. Maar tijd om het op te drinken is er bijna niet. Roos wordt direct gevraagd om met een spel mee te doen. De kinderen die langzaam binnen druppelen worden direct opgenomen in het groepsproces. Ik kijk naar mijn stoere dochter die ondanks de spanning gelijk mee doet.

Roos mag zelf kiezen welk bed ze wil. Boven in het stapelbed bij het raam bij het Adventure Kixx kamp
Roos mag zelf kiezen welk bed ze wil. Boven in het stapelbed bij het raam.
Direct na aankomst wordt er al gevraagd of Roos mee doet met een spel bij Adventure Kixx
Direct na aankomst wordt er al gevraagd of Roos mee doet met een spel.

Kennismaking met de leiding en de groep

Als iedereen gearriveerd is stelt de super enthousiaste kampleiding zich voor aan de hele groep kinderen en ouders. Er zijn 40 kinderen verdeeld over 5 kampgroepen. Zelden heb ik een groep van 40 kinderen zo stil horen zijn. Roos is dus niet de enige die gespannen is. Maar ook wij ouders zijn allemaal een beetje gespannen. “Hoe zullen onze kinderen het hier de komende dagen gaan hebben?” vragen wij ons allemaal af. Het is tijd voor de kinderen om kennis te maken met hun eigen kampleiding en groep. Als ouder mag je mee, maar word je verzocht om toch wel snel te vertrekken. De kinderen hebben er vaak niets aan als je lang blijft hangen.

Als Roos haar groepje gevonden heeft en direct lekker staat te kletsen besluit ik te gaan. Ik geef Roos een dikke kus en vertel haar dat ik zeker weet dat ze een super leuk kamp gaat krijgen. Ik zwaai nog even en loop naar de auto. Door dit fijne welkom laat ik Roos met een gerust hart achter. Je kan wel merken dat Vinea jarenlange ervaring heeft met dit soort kampen. Ze weten hoe ze dit aan moeten pakken.

De leiding stelt zich enthousiast voor aan alle kinderen en hun ouders tijdens adventure kixx
De leiding stelt zich enthousiast voor aan alle kinderen en hun ouders.
Na de algemene kennismaking met de leiding volgt de kennismaking met je eigen groepje. Ouders mogen nog even mee maar nemen voor de tijd afscheid bij het Adventure Kixx
Na de algemene kennismaking met de leiding volgt de kennismaking met je eigen groepje. Ouders mogen nog even mee maar nemen voor de tijd afscheid.

Roos haar ervaring met het Adventure Kixx kamp

Hoe Roos het Adventure Kixx kamp ervaren heeft? Dat heb ik haar natuurlijk gevraagd.

Vond je het vooraf spannend om op Adventure Kixx kamp te gaan?

“Ja wel een beetje. Je bent een paar dagen alleen weg en ik wist niet precies wat ik zou gaan doen en ik wist ook niet met wie. Maar bij het kennismakingsspel was dit gevoel eigenlijk al wel weg.”

Wat heb je allemaal gedaan tijdens het kamp?

“Ik heb veel over reptielen geleerd toen een meneer met 25 reptielen langs kwam. We mochten ze ook aaien of vasthouden. Ik vond de vogelspin wel spannend maar heb hem wel vastgehouden. Ook hebben we een challenge parcours gedaan. Met een tokkelbaan, paalklimmen en hindernissen over het water. We zijn ook nog op de mountainbike weg geweest. We hebben spelletjes in het plaatstje Bladel en in het bos gedaan. En op de laatste avond gingen we buiten slapen in een zelfgebouwd bivak. Dat was in België.”

Wat vond je het leukste en wat het spannendste aan het kamp?

“Het spannendste vond ik het bivak omdat je buiten slaapt zonder dat de zelfgebouwde tent echt dicht was. Het was ook heel koud en nat dus ben ik ’s nachts met een paar mensen teruggegaan naar de kamplocatie. Het leukste vond ik het challenge parcours, lekker klimmen en klauteren. En ik vond het heel leuk om nieuwe vrienden te maken.”

Kan  je vertellen wat de kampleiding deed?

“De kampleiding is heel vaak bij je, eigenlijk bijna altijd. Ze doen ook mee aan de activiteiten. Het is heel gezellig met hun. Als we vrije tijd hadden wilden ze ook wel een spelletje met je doen. Ze maakten ons in de ochtend wakker, soms met muziek, en ’s avonds kwamen ze even langs als iedereen in bed lag. Ze kookten voor ons. We moesten zelf wel meehelpen met de tafel opruimen en afwassen.”

Hoe vond je jouw groep?

“Het was een heel gezellige groep, je leert de anderen op het kamp snel kennen en maakt nieuwe vrienden. Ik vond het ook leuk dat we met een klein groepje van 9 kinderen waren. Ik zat met 6 gezellige meiden op één kamer.”

Van zo dichtbij kennis mogen maken met 25 verschillende reptielen is erg leuk! Adventure Kixx
Van zo dichtbij kennis mogen maken met 25 verschillende reptielen is erg leuk! *
Met gespannen koppies bekijken ze de reptielen. Even aanraken durft Roos wel bij Adventure Kixx
Met gespannen koppies bekijken ze de reptielen. Even aanraken durft Roos wel.
Wauw, zelfs een vogelspin mogen de kinderen vasthouden tijdens de reptielen bijeenkomst bij adventure kixx
Wauw, zelfs een vogelspin mogen de kinderen vasthouden tijdens de reptielen bijeenkomst.
Tegen klimmen zegt Roos geen nee. Paalklimmen is ook hartstikke leuk tijdens Adventure Kixx
Tegen klimmen zegt Roos geen nee. Paalklimmen is een leuk onderdeel van het Challenge parcours. *
Samenwerken is ook iets wat je moet doen tijdens het Challenge parcours. Het gaat Roos goed af bij Adventure Kixx
Samenwerken is belangrijk bij het doen van het Challenge parcours. Het gaat Roos goed af. *
Allemaal blije koppies tijdens de wandeling naar het bivak, op naar België Adventure Kixx
Allemaal blije koppies tijdens de wandeling naar het bivak, op naar België. *
Samen het zeil omhoog houden om een onderkomen voor de nacht te bouwen bij Adventure kixx
Samen het zeil omhoog houden om een onderkomen voor de nacht te bouwen. *
Het zelf gebouwde bivak is klaar als onderdeel van adventure kixx
Het zelf gebouwde bivak is klaar. Roos vindt het ’s avonds laat toch een beetje te spannend en te koud en nat en gaat alsnog naar de kamplocatie.

Deed je ook dingen met de andere groepen die ook op kamp waren in Bladel?

“We deden een aantal activiteiten samen met de oudere groep kinderen die op Adventure Kixx kamp waren. Het eten en de spellen ’s avonds deden we met alle kinderen. Dat was heel leuk.”

Heb je nog wat geleerd tijdens het kamp?

“Dat het leuk is om andere mensen te leren kennen en nieuwe dingen uit te proberen die je nog nooit hebt gedaan.”

Hoe ging het afscheid?

“Iedereen had een eigen boekje waarin de andere kinderen van jouw groep een verhaaltje voor jou konden schrijven. En we gaven ook onze emailadressen en telefoonnummers aan elkaar. De leiding schreef ook iets in mijn boekje. En toen ik wegging gaven we elkaar allemaal een dikke knuffel.”

Wil je nog een keer met Vinea Vakanties op kamp?

“Jaaaaaaa”

Na het eten worden er nog spelletjes gespeeld met alle kinderen op de locatie Adventure kixx
Na het eten worden er nog spelletjes gespeeld met alle kinderen op de locatie. *
Roos haar Adventure Kixx groep met hun leiding.
Roos haar Adventure Kixx (bijna complete) groep met hun leiding.
Voor vertrek nog even wat in de boekjes van de vertrekkende kinderen schrijven. Wat een leuk aandenken aan het kamp adventure kixx
Voor vertrek nog even wat in de boekjes van de vertrekkende kinderen schrijven. Wat een leuk aandenken aan het kamp.
Bij het afscheid schrijft iedereen wat bij elkaar in een boekje. Ook de leidsters doen mee van het Adventure kixx kamp
Bij het afscheid schrijft iedereen wat bij elkaar in een boekje. Ook de leidsters doen mee.
Met het geven van een laatste knuffel is het afscheid van de groep dan toch gekomen. Wat was het leuk adventure kixx
Met het geven van een laatste knuffel is het afscheid van de groep dan toch gekomen. Wat was het leuk.

Contact tussen ouders en Vinea Vakanties tijdens het kamp

Bij aankomst op de locatie krijg ik als ouder een folder mee. Op de voorkant van de folder staat de naam en het telefoonnummer van de locatiecoördinator. In de folder staat informatie over het contact met je kind en Vinea tijdens het kamp. Er staat ook duidelijk aangegeven dat je als ouders gewoon contact op kan nemen met de locatiecoördinator als je even wilt weten hoe het met je kind gaat. Fijn dat er ook goed is nagedacht over wat belangrijk is voor de ouders. De drempel om even een appje te sturen als je je zorgen maakt is daarmee direct weggenomen. Als er bij Roos onduidelijkheid is over wanneer zij opgehaald wordt van het kamp ontvang ik een appje van de leiding. Zo is het misverstand dat Roos eerder opgehaald wordt dan de rest van haar groep snel uit de lucht.

Vinea Vakanties heeft ook een Facebookpagina waarop ze fotoboeken van de kampen plaatsen. Gedurende het kamp wordt er bijna dagelijks een update geplaatst. Zo kan je als ouder mee genieten van wat je kind allemaal meemaakt. Ik werd helemaal blij van het stralende koppie van Roos op de foto’s. Ik kon echt zien dat ze aan het genieten was. Zo fijn!

Contact tussen ouders en kind tijdens het kamp

Kinderen mogen een mobiele telefoon meenemen op kamp. Roos heeft sinds een paar weken een telefoon en mag deze van ons meenemen. Op de locatie is Wifi aanwezig waardoor ze kan appen. Bij aankomst installeer ik de Wifi voor haar zodat ze zeker weet dat het werkt. In de informatie vanuit Vinea staat duidelijk aangegeven dat het niet de bedoeling is dat je de hele dag achter je telefoon zit. Op vrije momenten mag je gebruik maken van je telefoon. Roos blijkt het heel fijn te vinden om ons ’s ochtends vroeg en aan het einde van de middag/avond een berichtje te kunnen sturen. Ook ik vind het leuk om tussendoor mee te krijgen dat ze het zo naar haar zin heeft. Natuurlijk sturen we Roos ook berichtjes terug.

“Mama ik had door alle berichtjes helemaal geen last van heimwee.” vertelt Roos enthousiast bij thuiskomst. Dit had ze eerder tijdens een scoutingkamp wel eens. Ik kan me voorstellen dat het voor andere kinderen juist andersom werkt, dat het contact heimwee kan opwekken. Het is belangrijk om het hier met je kind vooraf over te hebben.

Kinderen die geen eigen telefoon hebben kunnen bij de kampleiding terecht als ze graag even met hun ouders willen bellen.

Er verblijven zo'n 40 kinderen tegelijkertijd in Bladel. Ze zitten in vijf verschillende groepen. Adventure Kixx
Er verblijven zo’n 40 kinderen tegelijkertijd in Bladel. Ze zitten in vijf verschillende groepen. *

Wat je nog meer moet weten over vakantiekampen van Vinea Vakanties

Alle informatie over het Adventure Kixx kamp en de overige kampen van Vinea Vakanties is te vinden op hun website. Heb je vragen stel ze via de chat mogelijkheid of neem telefonisch contact met ze op.

De kosten van een kamp variëren en zijn afhankelijk van soort kamp, vertrekdata en duur. Er zijn kampen vanaf 175 euro. Het vierdaagse Adventure Kixx kamp 7-10 jaar waar Roos, midden in het hoogseizoen, aan deelnam kost 299 euro (prijspeil 2017).

Op de website staat dat 70% van de kinderen die met Vinea op kamp gaan terug komen. Roos geeft bij terugkomst ook direct aan dat ze volgend jaar graag weer op kamp wil. Haar enthousiaste verhalen over het kamp blijven maar komen. Dus weet waar je aan begint als je je kind opgeeft voor een kamp!

Zouden jouw kinderen op Adventure Kixx kamp willen? Of gaat hun voorkeur uit naar een ander kamp?

Meer lezen

Dit blog is uit 2017 en in 2019 geactualiseerd. Inmiddels zijn meerdere KidsErOpUit-kinderen op vakantiekamp geweest. Klik & kijk voor hun ervaringen tot nu toe:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Het copyright van de foto’s met een * ligt bij Vinea. Wij mochten ze voor dit artikel gebruiken.

Vorig artikelRondvlucht met kinderen vanaf Vliegveld Teuge
Volgend artikelReview: Familie Vakantiedagboek + WIN!!!
Fieke is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Bob en moeder van dochters R. (2007) en J. (2009) en zoon T. (2012). Ze gaat er graag op uit in de natuur maar is ook te porren voor een stedentrip of een bezoek aan een attractiepark. Ze gaat dus op zoek naar bestemmingen die diversiteit bieden. In de zomer vanaf kleinere campings met de vouwwagen en de rest van het jaar vanuit huuraccommodaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.