Zeilkamp van Vinea, dolle pret voor waterratten in Langweer

“Op dit kamp leer je niet alleen maar zeilen maar je maakt ook nieuwe vrienden en beleeft zoveel” De dochter van blogger Marije had een onvergetelijke week tijdens haar zeilkamp van Vinea Vakanties in Langweer.

Keuzestress, welk kamp kies je?

Wat heeft Vinea Vakanties toch een ruim aanbod aan zomerkampen. Dit maakt het voor een 11-jarige die eigenlijk alles leuk vindt wel heel lastig om te kiezen.

Elin is vorig jaar op het Strand- en Actie zomerkamp geweest en dat vond ze geweldig. Haar wensen voor dit jaar? Weer iets met water en veel activiteiten. De keuze voor een zeilkamp voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar is dus een logische. Als de knoop is doorgehakt kan de voorpret beginnen.

Vinea Zeilkamp Langweer
Alle zwemvesten, wetsuits en surfpakken hangen al klaar.

Zeilkamp van Vinea, op naar de Friese meren…

“Langweer? Waar ligt dat eigenlijk?” vraagt Elin. Ik weet het eigenlijk ook niet precies. Toch blijkt het een redelijk bekend Fries dorpje te zijn en echt het hart van de Friese meren. De perfecte uitvalsbasis voor zoiets als een zeilkamp.

Dan is het zover, op naar de Friese meren… Eenmaal in Langweer staat er al iemand van de kampstaf langs de weg. Met een grote Vinea vlag in de hand om ons de juist kant op te wijzen. We zien heel wat ouders en kinderen met flinke rugzakken en koffers aankomen.

Optimist, Learling en een heleboel abracadabra

Voor mij is de zeilwereld een compleet nieuwe wereld. Terwijl verschillende klasgenootjes vroeger op zeil- of ponykamp gingen, genoot ik van het scoutingkamp. Interesse in zeilen had ik niet. Dus als ik net op de kamplocatie ben en een andere ouder mij vraagt of “ze gaat zeilen in een Optimist” sta ik met mijn mond vol tanden. “Heeft ze al CWO certificaten?” Ik weet het eigenlijk niet en antwoord iets van “Een zeilboot voor twee personen”, dat is eigenlijk het enige wat ik weet.

Zeilschool de Steven in Langweer

Het zeilkamp vindt plaats op Zeilschool de Steven. Deze bevindt zich in een prachtig herenhuis met een groot grasveld voor activiteiten aan de achterzijde en een fijn terras aan de voorzijde. Wij melden ons bij de kampstaf in de grote centrale ruimte. Vervolgens krijgen we een korte rondleiding die eindigt bij de slaapkamer. Hier maken we ook kennis met de drie meiden met wie ze de kamer deelt. De sfeer zit er gelijk goed in.

Vinea Zeilkamp Langweer-
Korte kennismaking met de kampstaf en instructeurs.
Vinea Zeilkamp Langweer
Helemaal klaar voor vertrek!

Moment van vertrek

Voor vertrek van de ouders moeten alle kinderen de wetsuits of zeilpakken aantrekken. Na het inleidende woordje en het voorstellen van de kampbegeleiders en de instructeurs gaan de kinderen direct het water op. Nog even knuffelen en daar gaat Elin in haar wetsuit in een kleine motorboot richting de haven en de zeilschepen. We zwaaien en ik zie dat ze er enorm veel zin in heeft.

Vinea Zeilkamp Langweer vakantie
Nog even zwaaien voor het afscheid.
Vinea Zeilkamp Langweer
Irza blijft maar zwaaien naar Elin
Vinea Zeilkamp Langweer
Een te gekke week tegemoet!

Korte dagboekfragmenten over het zeilkamp

Elin heeft tijdens haar kamp een dagboek bijgehouden. Natuurlijk mag ik enkele stukjes hieruit delen. “Maar niet alles hoor mam want sommige dingen zijn echt privé!”

“Vandaag werden we om 7.30 al wakker gemaakt! En na het ontbijt gingen we meteen zeilen. Ik zat samen in de Learling met Fien en dat was echt leuk. We hebben onze lunch op het strandje gegeten en daarna gingen we verder met zeilen. We hebben ’s avonds een discodouche gedaan en hadden een BBQ. Het avondspel was ook heel leuk.”

“Vanavond gaan we overlopen (dat is naar een andere slaapkamer toelopen wat eigenlijk niet mag.)”

“Vandaag hebben we gezeild met Sander als begeleider. We hebben heel veel geleerd over het zeilen. De Learling is trouwens de kleinste kielboot ter wereld. Hij kan heel hard en is heel stabiel daarom kan je er makkelijk in leren zeilen.”

“Vandaag was ik ziek. Dat was wel jammer. Er waren meer kinderen ziek en dat maakte het wel leuk want we hebben samen film gekeken. ’s Middags heb ik weer met het programma mee gedaan toen voelde ik me wel weer wat beter en het avondspel was heel leuk want we deden levend Stratego.”

“Het is alweer vrijdag en morgen moet ik naar huis. Vandaag hebben we de hele dag gezeild en ook een wedstrijd gedaan tegen de Pico’s. Ik was samen met Bart in de Learling en wij zijn tweede geworden. De dropping was ook heel gaaf ’s avonds met hele toffe opdrachten.”

Vinea Zeilkamp Langweer avondspel
Elin tijdens een avondspel.
Vinea Zeilkamp Langweer groepsfoto
Een foto van de hele groep.
Vinea Zeilkamp
gekke poses
Vinea Zeilkamp Langweer zeilen
Op naar weer een te gekke zeildag

Communicatie tijdens het kamp

Ik ben erg te spreken over de update’s die wij krijgen vanuit de kampstaf. Drie keer  ontvangen wij een hele reeks foto’s en een korte samenvatting van de belevenissen via de whatsapp. Op deze manier beleef ik het kamp vanuit huis een beetje mee en het is heerlijk om de ontspannen koppies te zien op de foto’s. Van Elin krijgen we elke avond voor het slapen een enthousiast appje.

Op donderdagochtend schrik ik toch even als de kampstaf belt om te zeggen dat Elin een buikgriepje heeft. Het virus ging rond en ook Elin had een nare nacht. We besluiten het die dag aan te kijken. Gelukkig knapt ze snel op want ’s middags belt ze mij even om te zeggen dat het wel weer gaat. Fijn deze goede zorgen en communicatie, echt dikke pluim voor de kampstaf van Vinea.

Vinea Zeilkamp Langwee-
We ontvangen zoveel leuke foto’s van de kampstaf!
Vinea Zeilkamp Langweer Learling
De Learling in volle actie op het meer.
Vinea Zeilkamp Langweer
Als ouder is het heerlijk om zulke foto’s van je kind te ontvangen!
Vinea Zeilkamp Langweer learling
De kinderen die dit kamp in de Learlings varen.
Foto momentje in de motorboot.

Afscheid nemen en een echt certificaat

“Ben blij om jullie weer te zien maar ik had zo nog een week willen blijven”, krijgen we te horen als we Elin na een week zeilkamp weer ophalen. Ze ziet er lekker verwilderd uit en een tikkie moe. Ze ligt languit op een loungekussen op het grasveld met een paar vriendinnen. Na een fijn ontvangst met koffie, thee en Fries suikerbrood zijn we getuige van de diploma-uitreiking.

De kinderen krijgen allemaal een CWO certificaat voor alles wat ze geleerd hebben en in de praktijk hebben laten zien de afgelopen week. Dan is het tijd voor de laatste groepsfoto en het afscheid. Wat hebben ze allemaal genoten van dit te gekke zeilkamp en wat zijn er dierbare herinneringen gemaakt.

Vinea Zeilkamp Langweer CWO certificaat
Het uitdelen van de CWO certificaten…
Vinea Zeilkamp Langweer afscheid
Afscheid nemen van Kirsten, zij was de afgelopen week Elins instructeur van de Learling…
Vinea Zeilkamp Langweer CWO Certificaat
Een echt CWO certificaat!
Vinea Zeilkamp Langweer groepsfoto
De aller aller aller laatste groepsfoto

Informatie over het zeilkamp van Vinea Vakanties

Het zeilkamp in Langweer wordt aangeboden als zevendaagskamp voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Voor kinderen van 7 tot en met 10 jaar is er de vierdaagse variant van het zeilkamp. Met uitzondering van de laatste week van de zomervakantie hebben de 12 tot en 14-jarigen het zeilkamp op een andere locatie in Friesland.

Zouden jouw kinderen ook op een zeilkamp willen bij Vinea? Of zouden ze liever een ander kamp uitzoeken?

Meer lezen

Op zoek naar meer inspiratie voor vakantiekampen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.