Camping Bakkum, een bijzondere camping in de duinen bij Castricum aan Zee

Camping Bakkum staat bekend als een Amsterdamse enclave bij Castricum aan Zee. “Waarom ga je daarheen?” Is de vraag die Saskia vooraf veel krijgt. Hoe meer vragen en opmerkingen ze kreeg, hoe nieuwsgieriger ze naar Camping Bakkum werd. Vanuit het oosten des lands rijdt ze in de zomervakantie van 2017 naar Noord-Holland.

Camping Bakkum, hoe is deze camping ontstaan?

Voordat we naar Camping Bakkum gaan ben ik nieuwsgierig hoe deze camping aan het imago van Amsterdamse enclave is gekomen. Tijd dus voor een rondje Googlen.

Camping Bakkum heet voluit Kennemer Duincamping Bakkum. Ik ontdek dat de camping zich de oudste camping van Nederland noemt. De camping ligt in het Noordhollands Duinreservaat, tussen het dorp Bakkum en het strand bij Castricum aan Zee. Voordat Camping Bakkum een camping werd, was het een landgoed van een Duitse prinses. Zij gaf in 1914 toestemming aan mensen om hun tent op te zetten. Het duurde tot 1928 voordat Camping Bakkum officieel werd geopend.

Camping Bakkum werd al snel een geliefde plek voor mensen uit Amsterdam en de Zaanstreek. Tijdens het kampeerseizoen zetten ze er een stacaravan of ander tijdelijk bouwwerk neer, deze moet tijdens de winter in de opslag vanwege de natuureisen. Veel mensen keren elk jaar terug op Camping Bakkum en er is inmiddels een lange wachtlijst met mensen die graag een seizoensplek op de camping willen hebben. Door het grote aantal Amsterdammers dat een vaste plek op Camping Bakkum heeft, wordt de camping ook wel ‘Amsterdam aan Zee’ of ‘Klein Mokum’ genoemd.

Ik word nu nog nieuwsgieriger naar Camping Bakkum. Is het echt zo Amsterdams? En hoe is het om als toerist te kamperen op een camping met zoveel vaste seizoensplaatsen?

Vaste seizoensplaatsen en toeristische kampeerplekken op Camping Bakkum

Camping Bakkum is 56 hectare groot. Voordat we naar Camping Bakkum gaan bekijk ik de plattegrond van de camping: “Sodeju, dat is een grote camping!”. Eerlijk gezegd schrik ik er van. Als ik de kaart verder bestudeer zie ik dat alle seizoensplaatsen bij elkaar staan. De toeristische kampeerplekken en huuraccommodatie staan bij elkaar op verschillende soorten veldjes aan de rand van de camping.

Een grote camping. De vaste staanplaatsen zijn in het groene gedeelte, de gekleurde vlakjes geven de verschillende toeristische kampeervelden aan.
Een grote camping. De vaste staanplaatsen zijn in het groene gedeelte, de gekleurde vlakjes geven de verschillende toeristische kampeervelden aan.

Tijdens ons verblijf valt al snel op dat het gedeelte met de seizoensplaatsen en het toeristische gedeelte apart van elkaar functioneren. De vaste gasten vormen een dorpje en trekken vooral met elkaar op. Voor ons is het net alsof we op een camping aan de rand van dit dorp staan. Hierdoor ervaren we Camping Bakkum niet zo groot als de plattegrond mij vooraf deed vermoeden.

Onze ervaring met kamperen op Camping Bakkum

Wij hebben een kampeerplek op het Watersportveld. Kampeerders die hier staan mogen gebruik mogen van extra faciliteiten voor watersporters. Wij staan op dit veld omdat dochter M. en zoon C. mee doen aan het Strand- en Surfkamp van De Jongens uit Schoorl.

Onze kampeerplek grenst direct aan de duinen. We hebben een hangmat, elektra en water. Op het Watersportveld mag je de auto op de kampeerplek laten staan. Dit doen we alleen bij het in- en uitladen. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is niet zo ver weg, dus daar parkeren we de auto.

Onze kampeerplek op het Watersportveld.
Onze kampeerplek op het Watersportveld.
De kampeerplekken grenzen direct aan de duinen.
De kampeerplekken grenzen direct aan de duinen.
Op het Watersportveld is een barbecue voorziening.
Op het Watersportveld is een barbecue voorziening.
De kampleiding van De Jongens uit Schoorl staat ook op dit veld.
De kampleiding van De Jongens uit Schoorl staat ook op dit veld.

Het sanitairgebouw staat een stukje verder. Ik ben blij dat de kinderen al wat groter zijn (8 en 9 jaar oud) en ik dus niet elke keer mee hoef te gaan als ze naar het toilet moeten. Het toiletgebouw is schoon, maar zeker ’s avonds en ’s ochtends wel druk. Bijzonder is dat de toiletrollen op de gang hangen. Dus voordat je op het toilet gaat zitten moet je eerst bepalen hoeveel papier je nodig hebt. Ik vind dat niet handig.

Schoon en basic.
Schoon en basic.

Vanaf het Watersportveld is er een voetpad die uitkomt op de weg naar Castricum aan Zee. Hierdoor kun je met de fiets (of lopend) snel naar het strand. Helaas hebben we de fietsen niet meegenomen. Die zou ik de volgende keer wel meenemen, zeker als het heel mooi weer is en je met de auto vooral in de file zal staan. Ook vanaf een andere plek op de camping kun je met lopend of met de fiets naar het strand toe.

Vanaf de camping loop of fiets je zo de duinen in.
Vanaf de camping loop of fiets je zo de duinen in.

Bij een camping in de duinen verwacht ik enige rust, los van de gewone kampeergeluiden. Helaas ligt Camping Bakkum onder een aanvliegroute van Schiphol. In het oosten van het land zijn we dat niet gewend. Terwijl de rest van de camping niet op of om kijkt als er een vliegtuig overkomt, kijken wij onze ogen uit. De vliegtuigen komen zo laag over dat je bijna kunt zwaaien naar de passagiers. Aan de ene kant vinden we het erg leuk om naar te kijken, maar aan de andere kant ben ik er om 5 uur ’s ochtends niet blij mee. Dat overvliegen gaat namelijk niet echt geruisloos….

De vliegtuigen komen laag over. Soms elke paar minuten.
De vliegtuigen komen laag over. Soms elke paar minuten.

Verschillende kampeervelden

Camping Bakkum is grotendeels autovrij. Sowieso in het gedeelte met de seizoensplaatsen mogen geen auto’s komen. Op enkele toeristische velden is het wel toegestaan om je auto bij de tent te parkeren. Dit levert niet heel veel verkeersbewegingen op. Erg prettig met kinderen dus.

De kampeervelden verschillen van elkaar: zon of schaduw, wel of geen auto, speeltuintje of juist niet. Bedenk dus vooraf goed wat je wilt.

Rondje over de camping wandelen.
Rondje over de camping wandelen.
Kampeerplekken in het bos.
Kampeerplekken in het bos.
In de duinpan.
In de duinpan.
Op het tentenveld heeft elke plek een picknicktafel.
Op het tentenveld heeft elke plek een picknicktafel.
De ingang naar het Watersportveld.
De ingang naar het Watersportveld.
Glamping kan ook op Camping Bakkum.
Glamping kan ook op Camping Bakkum.
Deze zien er erg leuk uit.
Deze zien er erg leuk uit.

Faciliteiten op Camping Bakkum

Camping Bakkum is een dorp op zich, inclusief de daarbij behorende faciliteiten. Centraal op de camping is een plein met een supermarkt en verschillende soorten restaurants. Wij halen ’s avonds een keer vis bij de visboer op de camping en eten een keer patat.

Verspreid over de camping staan de sanitairgebouwen. Voorzover wij hebben gezien zijn deze allemaal hetzelfde.

Op Camping Bakkum is een heel groot grasveld met daarop meerdere speelmogelijkheden. Er is een grote speeltuin, sportvelden en genoeg ruimte om zelf een balletje te trappen. Aan dit veld is ook de ruimte van het animatieteam te vinden. Omdat M. en C. overdag naar het Strand- en Surfkamp waren, hebben we hier nauwelijks gebruik van gemaakt. Dat geldt ook voor openluchttheater De Pan, het theater op de camping.

Maak jij juist wel veel gebruik van voorzieningen op een camping? Check dan zeker even de website van Camping Bakkum voor een compleet overzicht van de faciliteiten.

Het is 's ochtends nog rustig op het plein met alle voorzieningen.
Het is ’s ochtends nog rustig op het plein met alle voorzieningen.
De uitvalsbasis van het animatieteam.
De uitvalsbasis van het animatieteam.
Het grote grasveld met speeltuin.
Het grote grasveld met speeltuin.

Verspreid over het toeristische gedeelte van de camping zijn enkele speelplekken te vinden. Ik vind het zelf in dit gedeelte wat minimaal. Onze kinderen kunnen prima zelf op pad, maar met kleinere kinderen is het fijn om op je eigen kampeerveld wat speelfaciliteiten te hebben. Kijk dus goed vooraf op het plattegrond als je de keuze voor een kampeerplek maakt.

In de buurt van de verhuuraccommodaties.
In de buurt van de verhuuraccommodaties.
Op een van de andere kampeervelden.
Op een van de andere kampeervelden.

Hoe Amsterdams is Camping Bakkum nu echt?

Door alle vragen die ik vooraf kreeg was ik heel erg benieuwd hoe Amsterdams Camping Bakkum nu echt is. We hebben natuurlijk niet iedereen gesproken, maar troffen inderdaad in onze directe omgeving wel opvallend veel mensen uit Amsterdam en omringende plaatsen. Is dat dan erg? Nee, al is de sfeer daardoor wel anders dan we van andere campings met een meer geografisch gemêleerd publiek gewend zijn. Overigens tref je op Camping Bakkum mensen uit alle lagen van de bevolking: van de meer volkse/arbeidersgezinnen tot de hippe tweeverdieners en alles wat daartussen zit.

Camping Bakkum is net een echt dorp, alleen dan met een stadse mentaliteit. Het zorgt ervoor dat het een bijzondere camping is.

Wil je als toerist de sfeer van Camping Bakkum echt proeven, maak dan zeker een wandeling door het gedeelte met de seizoensplaatsen. We hebben onze ogen uitgekeken. Prachtige plekjes in de natuur, hip gestylde caravans en keurig onderhouden stacaravans met tuinkabouters. Het is er allemaal te vinden. Het terrein is erg groen en door de afwezigheid van auto’s ook heel veilig voor kinderen.

Praktische informatie Camping Bakkum

Er zit een groot verschil in de toeristische kampeerplekken op Camping Bakkum. Je kunt kiezen voor een plek langs de duinen of in het bos. Er zijn plaatsen met elektra en zonder. Kampeerplekken waar je je auto op je eigen plek mag parkeren en plekken waar dat niet is toegestaan. Heel veel keuze dus!

Wil je liever iets huren? Dan kan dat ook. Er zijn meerdere huuraccommodaties beschikbaar in het toeristische gedeelte. Van eenvoudig tot echte glamping.

Meer informatie over kamperen op Camping Bakkum, de prijzen en het plattegrond is te vinden op de website van de camping.

Nu ben ik benieuwd: heb jij al eens op Camping Bakkum gekampeerd? Hoe vond je het?

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er allemaal in de omgeving van Camping Bakkum te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Camping Bakkum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.