Kamperen met kinderen: de beste tips en onze ervaringen

Kamperen met kinderen, de een moet er niet aan denken en de ander wordt er super blij van. Met de opkomst van glamping (glamour op de camping) is kamperen in ieder geval een stuk aangenamer geworden. Ga je voor het eerst kamperen met kinderen of ben je juist een echte die-hard kampeerder? Op deze pagina vind je de handigste informatie over kampeermiddelen, kindvriendelijke campings en praktische tips.

Laatste update: 23 februari 2018

Kamperen met kinderen: huren van accommodatie of eigen kampeermiddel mee?

Zowel het meenemen van je eigen kampeermiddel als het huren van een accommodatie op een camping hebben hun voordelen. We zetten de de voordelen van beide op een rijtje.

Voordelen huren accommodatie

  • Het belangrijkste voordeel van het huren van een accommodatie zoals een ingerichte tent of mobil home is tijdswinst. De reistijd naar je bestemming is aanzienlijk korter.  Je hoeft niet met een karretje of caravan achter je auto aan te reizen. En eenmaal ter plaatse is het geworstel met tentstokken en dergelijke niet aan de orde. Je haalt de bagage uit de auto, richt je huisje of tent in en je kunt in een luie stoel plaatsnemen. Het Grote Genieten van het kamperen met kinderen begint een heel stuk eerder. Hetzelfde geldt voor de voorbereiding op de terugreis. Het niet hoeven afbreken van een tent scheelt zo een halve dag vakantie. Wanneer je kinderen hebt, is het prettig om het op-en afbouwen van je kampeerplaats zo beperkt mogelijk te houden.
  • Een  huuraccommodatie scheelt flink in bagage. Zonder luchtbedden, kooktoestel of andere toebehoren op vakantie geeft veel ruimte in de kofferbak.
  • Geen aanschaf- en onderhoudskosten voor je kampeermiddel. Het kopen van een tent, vouwwagen of caravan kan behoorlijk in de papieren lopen. Naast deze aanschaf heb je ook nog een hele uitrusting nodig. Van een kooktoestel tot extra zandharingen. Van een luifel tot luchtbedden en slaapzakken. Daarnaast heb je nog onderhoudskosten. Een tent heeft op zijn tijd een nieuwe rits nodig, de banden van de caravan moeten vervangen. En als je om je huis niet veel ruimte hebt zal de vouwwagen of caravan ook nog ergens gestald moeten worden.

Kamperen-met-kinderen

Dit is glamperen!

Voordelen eigen kampeermiddel

  • Het grootste voordeel van het meenemen van je eigen kampeermiddel is dat het veel voordeliger is dan het huren van een accommodatie. Zeker in het hoogseizoen en voor een gezin met meer dan twee kinderen lopen de kosten voor het huren van een accommodatie al gauw op.
  • Daarnaast is het aanbod aan kampeerplaatsen veel groter dan het aanbod aan huuraccommodaties. Betaalbare, mooie huuraccommodaties op een kindvriendelijke camping in het hoogseizoen zijn tegenwoordig al bijna voor de kerstvakantie vergeven.
  • Een kampeermiddel biedt flexibiliteit. Waar een huuraccommodatie vaak voor een week gehuurd moet worden en vaak van zaterdag tot zaterdag worden kampeerplaatsen -hoewel niet overal- vaak nog per dag verhuurd. Aankomen en vertrekken wanneer jij dat wilt. Het nadeel van een eigen kampeermiddel is dat tenten en vouwwagens niet voor elk seizoen geschikt zijn. In Nederland in de mei- of herfstvakantie kamperen is niet altijd een pretje.

Typen eigen kampeermiddelen

Overweeg je een eigen kampeermiddel aan te schaffen als je gaat kamperen met kinderen? Kijk dan eens in deze blogs met tips en onze ervaringen met de diverse kampeermiddelen:

Tenten

kamperen-met-kinderen
Een eigen tent heeft veel voordelen

Vouwwagens

Met de Holtkamper op vakantie
Met de Holtkamper op vakantie

Caravans

Typen huuraccommodaties voor kamperen met kinderen

Welke typen huuraccommodaties beschikbaar zijn hangt af van de camping maar ook van het land. Terwijl in Italië de mobil homes populair zijn, struikel je in Denemarken over de trekkershutten. Dit zijn de meest voorkomende huuraccommodaties op campings in Europa:

Mobil home

De mobil home is het Engelse woord voor stacaravan. Andere benaming die je vaak tegenkomt is chalet. Mocht je hier vooroordelen over hebben: gooi ze overboord. De mobil homes van nu zijn weliswaar compact en functioneel ingericht, maar worden steeds hipper en zijn vaak voorzien van een heerlijke veranda. Sommige mobilhomes hebben zelfs een vaatwasser.  En de tijd dat je alleen mobil homes vond die hutje mutje op elkaar staan is voorbij. Ook steeds meer kleine en middelgrote campings bieden mobil homes aan. Als je goed zoekt en op tijd boekt dan is het zelfs mogelijk om voor circa 600 euro per week in het hoogseizoen in mobil home te overnachten. Vaak zijn mobil homes compleet uitgerust. Check wel van te voren of je zelf je beddengoed moet meenemen.

Inspiratie opdoen? Bekijk eens de mobil homes die wij al bezochten: