Pagina menu
TwitterRssFacebookKidseropuit InstagramKidseropuit PinterestKidseropuit Youtube
Categorie menu

Kamperen met kinderen

Kamperen met kinderen, de een moet er niet aan denken en de ander wordt er super blij van. Met de opkomst van glamping (glamour op de camping) is kamperen in ieder geval een stuk aangenamer geworden. Ga je voor het eerst kamperen met kinderen of ben je juist een echte die-hard kampeerder? Op deze pagina vind je de handigste informatie over kampeermiddelen, kindvriendelijke campings en praktische tips.

Kamperen met kinderen: huren van accommodatie of eigen kampeermiddel mee?

Zowel het meenemen van je eigen kampeermiddel als het huren van een accommodatie op een camping hebben hun voordelen. We zetten de de voordelen van beide op een rijtje.

Voordelen huren accommodatie

  • Het belangrijkste voordeel van het huren van een accommodatie zoals een ingerichte tent of mobil home is tijdswinst. De reistijd naar je bestemming is aanzienlijk korter als je iets huurt.  Je hoeft niet met een karretje of caravan achter je auto aan te reizen. En eenmaal ter plaatse is het geworstel met tentstokken en dergelijke niet aan de orde. Je haalt de bagage uit de auto, richt je huisje of tent in en je kunt in een luie stoel plaatsnemen. Het Grote Genieten van de vakantie begint een heel stuk eerder. Hetzelfde geldt voor de voorbereiding op de terugreis. Het niet hoeven afbreken van een tent scheelt zo een halve dag vakantie. Wanneer je kinderen hebt, is het prettig om het op-en afbouwen van je kampeerplaats zo beperkt mogelijk te houden.
  • Geen eigen kampeermiddel scheelt ook enorm in bagage. Geen luchtbedden, kooktoestel of andere toebehoren waarvoor je een plek in de auto moet maken.
  • Geen aanschaf- en onderhoudskosten voor je kampeermiddel. Het kopen van een tent, vouwwagen of caravan kan behoorlijk in de papieren lopen. Naast deze aanschaf heb je ook nog een hele uitrusting nodig. Van een kooktoestel tot extra zandharingen. Van een luifel tot luchtbedden en slaapzakken. Daarnaast heb je nog onderhoudskosten. Een tent heeft op zijn tijd een nieuwe rits nodig, de banden van de caravan moeten vervangen. En als je om je huis niet veel ruimte hebt zal de vouwwagen of caravan ook nog ergens gestald moeten worden.

Voordelen eigen kampeermiddel

  • Het grootste voordeel van het meenemen van je eigen kampeermiddel is dat het veel voordeliger is dan het huren van een accommodatie. Zeker in het hoogseizoen en voor een gezin met meer dan twee kinderen lopen de kosten voor het huren van een accommodatie al gauw op.
  • Daarnaast is het aanbod aan kampeerplaatsen veel groter dan het aanbod aan huuraccommodaties. Betaalbare, mooie huuraccommodaties op een kindvriendelijke camping in het hoogseizoen zijn tegenwoordig al bijna voor de kerstvakantie vergeven.
  • Een kampeermiddel biedt flexibiliteit. Waar een huuraccommodatie vaak voor een week gehuurd moet worden en vaak van zaterdag tot zaterdag worden kampeerplaatsen -hoewel niet overal- vaak nog per dag verhuurd. Aankomen en vertrekken wanneer jij dat wilt. Het nadeel van een eigen kampeermiddel is dat tenten en vouwwagens niet voor elk seizoen geschikt zijn. In Nederland in de mei- of herfstvakantie kamperen is niet altijd een pretje.

Typen eigen kampeermiddelen

Overweeg je een eigen kampeermiddel aan te schaffen? Kijk dan eens in deze blogs met tips en onze ervaringen met de diverse kampeermiddelen:

Tenten

Vouwwagens

Caravans

 

 

Typen huuraccommodaties voor kamperen met kinderen

Welke typen huuraccommodaties beschikbaar zijn hangt af van de camping maar ook van het land. Terwijl in Italië de mobil homes populair zijn, struikel je in Denemarken over de trekkershutten. Dit zijn de meest voorkomende huuraccommodaties op campings in Europa:

Mobil home

De mobil home is het Engelse woord voor stacaravan. Andere benaming die je vaak tegenkomt is chalet. Mocht je hier vooroordelen over hebben: gooi ze overboord. De mobil homes van nu zijn weliswaar compact en functioneel ingericht, maar worden steeds hipper en zijn vaak voorzien van een heerlijke veranda. Sommige mobilhomes hebben zelfs een vaatwasser.  En de tijd dat je alleen mobil homes vond die hutje mutje op elkaar staan is voorbij. Ook steeds meer kleine en middelgrote campings bieden mobil homes aan. Als je goed zoekt en op tijd boekt dan is het zelfs mogelijk om voor circa 600 euro per week in het hoogseizoen in mobil home te overnachten. Vaak zijn mobil homes compleet uitgerust. Check wel van te voren of je zelf je beddengoed moet meenemen.

Glamping

Glamping (=kamperen met glamour) is razend populair. Maar wat is dat dan? Glamperen kan in diverse vormen: van een stijlvol ingerichte luxe huurtent tot tipi’s en pipowagens die op een kampeerterrein zijn neergezet. Meestal zijn in de glamping-accommodaties bedden en inventaris aanwezig. Voor het sanitair ben je in de meest gevallen aangewezen op het gemeenschappelijke sanitair op de camping, alhoewel er steeds meer glamp-tenten zijn die ook een complete douche en toilet in zich herbergen. Check wel even of je zelf beddengoed mee moet nemen of niet.

Huurtent

Een reeds opgezette en ingerichte tent op een kampeerplek. Er zijn campings waar straten vol met ingerichte (bungalow) tenten staan, kleinere campings hebben er vaak één of twee te huur. Voordeel is dat de hele inventaris aanwezig is en je op echte bedden slaapt. Kijkk ook hier weer even of je zelf beddengoed mee moet nemen of dat je het kan huren.

Trekkershutten

Populair in Scandinavië, maar ook in Nederland kom je vaak tegen. Trekkershutten zijn een soort mini-huisjes met een klein keukentje, tafel en stoelen en (stapel)bedden. Ze meten tussen 10 en 25 m2 en zijn eenvoudig ingericht. Soms beschikken ze over een kacheltje. Meestal maak je gebruik van het sanitair op de camping. Voordeel is dat je een echt dak boven je hoofd hebt en dus niet te maken zal krijgen met lekkage en natte voeten bij slecht weer. Deze hutten zijn ideaal tijdens een rondreis. Wanneer je overal enkele nachten verblijft, is het prettig om niet telkens een tent op te hoeven zetten. De prijs van deze hutten is meestal een stuk vriendelijker dan die van mobil homes of glamping. Een nadeel is dat je vaak in een stapelbed slaapt. Voor het kamperen met kinderen die nog heel jong zijn, kan dat een nadeel zijn.
Meestal neem je zelf je beddengoed mee.