Kamperen met kinderen: de beste tips en onze ervaringen

Kamperen met kinderen, de een moet er niet aan denken en de ander wordt er super blij van. Met de opkomst van glamping (glamour op de camping) is kamperen in ieder geval een stuk aangenamer geworden. Ga je voor het eerst kamperen met kinderen of ben je juist een echte die-hard kampeerder? Ga je kamperen met kleine kinderen, kamperen met een peuter of met wat oudere kinderen? Op deze pagina vind je de handigste informatie over kampeermiddelen, kindvriendelijke campings en nog meer praktische tips.

Laatste update: 23 februari 2018

Kamperen met kinderen: huren van accommodatie of eigen kampeermiddel mee?

Zowel het meenemen van je eigen kampeermiddel als het huren van een accommodatie op een camping hebben hun voordelen. We zetten de de voordelen van beide op een rijtje.

Voordelen huren accommodatie

  • Het belangrijkste voordeel van het huren van een accommodatie zoals een ingerichte tent of mobil home is tijdswinst. De reistijd naar je bestemming is aanzienlijk korter.  Je hoeft niet met een karretje of caravan achter je auto aan te reizen. En eenmaal ter plaatse is het geworstel met tentstokken en dergelijke niet aan de orde. Je haalt de bagage uit de auto, richt je huisje of tent in en je kunt in een luie stoel plaatsnemen. Het Grote Genieten van het kamperen met kinderen begint een heel stuk eerder. Hetzelfde geldt voor de voorbereiding op de terugreis. Het niet hoeven afbreken van een tent scheelt zo een halve dag vakantie. Wanneer je kinderen hebt, is het prettig om het op-en afbouwen van je kampeerplaats zo beperkt mogelijk te houden.
  • Een  huuraccommodatie scheelt flink in bagage. Zonder luchtbedden, kooktoestel of andere toebehoren op vakantie geeft veel ruimte in de kofferbak.
  • Geen aanschaf- en onderhoudskosten voor je kampeermiddel. Het kopen van een tent, vouwwagen of caravan kan behoorlijk in de papieren lopen. Naast deze aanschaf heb je ook nog een hele uitrusting nodig. Van een kooktoestel tot extra zandharingen. Van een luifel tot luchtbedden en slaapzakken. Daarnaast heb je nog onderhoudskosten. Een tent heeft op zijn tijd een nieuwe rits nodig, de banden van de caravan moeten vervangen. En als je om je huis niet veel ruimte hebt zal de vouwwagen of caravan ook nog ergens gestald moeten worden.

Kamperen-met-kinderen

Dit is glamperen!

Voordelen eigen kampeermiddel

  • Het grootste voordeel van het meenemen van je eigen kampeermiddel is dat het veel voordeliger is dan het huren van een accommodatie. Zeker in het hoogseizoen en voor een gezin met meer dan twee kinderen lopen de kosten voor het huren van een accommodatie al gauw op.
  • Daarnaast is het aanbod aan kampeerplaatsen veel groter dan het aanbod aan huuraccommodaties. Betaalbare, mooie huuraccommodaties op een kindvriendelijke camping in het hoogseizoen zijn tegenwoordig al bijna voor de kerstvakantie vergeven.
  • Een kampeermiddel biedt flexibiliteit. Waar een huuraccommodatie vaak voor een week gehuurd moet worden en vaak van zaterdag tot zaterdag worden kampeerplaatsen -hoewel niet overal- vaak nog per dag verhuurd. Aankomen en vertrekken wanneer jij dat wilt. Het nadeel van een eigen kampeermiddel is dat tenten en vouwwagens niet voor elk seizoen geschikt zijn. In Nederland in de mei- of herfstvakantie kamperen is niet altijd een pretje.

Typen eigen kampeermiddelen

Overweeg je een eigen kampeermiddel aan te schaffen als je gaat kamperen met kinderen? Kijk dan eens in deze blogs met tips en onze ervaringen met de diverse kampeermiddelen, we hebben tips voor zowel kamperen met jonge kinderen als met wat oudere kinderen: 

Tenten

kamperen-met-kinderen
Een eigen tent heeft veel voordelen

Vouwwagens

Met de Holtkamper op vakantie
Met de Holtkamper op vakantie

Caravans

Typen huuraccommodaties voor kamperen met kinderen

Welke typen huuraccommodaties beschikbaar zijn hangt af van de camping maar ook van het land. Terwijl in Italië de mobil homes populair zijn, struikel je in Denemarken over de trekkershutten. Dit zijn de meest voorkomende huuraccommodaties op campings in Europa:

Mobil home

De mobil home is het Engelse woord voor stacaravan. Andere benaming die je vaak tegenkomt is chalet. Mocht je hier vooroordelen over hebben: gooi ze overboord. De mobil homes van nu zijn weliswaar compact en functioneel ingericht, maar worden steeds hipper en zijn vaak voorzien van een heerlijke veranda. Sommige mobilhomes hebben zelfs een vaatwasser.  En de tijd dat je alleen mobil homes vond die hutje mutje op elkaar staan is voorbij. Ook steeds meer kleine en middelgrote campings bieden mobil homes aan. Als je goed zoekt en op tijd boekt dan is het zelfs mogelijk om voor circa 600 euro per week in het hoogseizoen in mobil home te overnachten. Vaak zijn mobil homes compleet uitgerust. Check wel van te voren of je zelf je beddengoed moet meenemen.

Inspiratie opdoen? Bekijk eens de mobil homes die wij al bezochten:

kamperen-met-kinderen-mobil-home
Mobil home op Camping Domaine de la Bergerie

Glamping

Glamping (=kamperen met glamour) is razend populair. Maar wat is dat dan? Glamperen kan in diverse vormen: van een stijlvol ingerichte luxe huurtent tot tipi’s en pipowagens die op een kampeerterrein zijn neergezet. Meestal zijn in de glamping-accommodaties bedden en inventaris aanwezig. Voor het sanitair ben je in de meest gevallen aangewezen op het gemeenschappelijke sanitair op de camping, alhoewel er steeds meer glamp-tenten zijn die ook een complete douche en toilet in zich herbergen. Check wel even of je zelf beddengoed mee moet nemen of niet.

Huurtenten op kleine campings vinden vraagt wel wat Google-vaardigheid. De bloggers van KidsErOpUit bezochten meerdere campings waar ook huuraccommodaties zijn. Struin daarvoor eens in onze rubriek “Kindvriendelijk overnachten”. Van onderstaande campings weten we dat er op moment van ons bezoek ook huuraccommodaties waren:

Kamperen-met-kinderen-betere-boerenbed
Glamping bij de boer

Huurtent

Een reeds opgezette en ingerichte tent op een kampeerplek. Er zijn campings waar straten vol met ingerichte (bungalow) tenten staan, kleinere campings hebben er vaak één of twee te huur. Voordeel is dat de hele inventaris aanwezig is en je op echte bedden slaapt. Kijkk ook hier weer even of je zelf beddengoed mee moet nemen of dat je het kan huren.

Trekkershutten of kampeerhutten

Populair in Scandinavië, maar ook in Nederland kom je vaak tegen. Trekkershutten zijn een soort mini-huisjes met een klein keukentje, tafel en stoelen en (stapel)bedden. Ze meten tussen 10 en 25 m2 en zijn eenvoudig ingericht. Soms beschikken ze over een kacheltje. Meestal maak je gebruik van het sanitair op de camping. Voordeel is dat je een echt dak boven je hoofd hebt en dus niet te maken zal krijgen met lekkage en natte voeten bij slecht weer. Deze hutten zijn ideaal tijdens een rondreis. Wanneer je overal enkele nachten verblijft, is het prettig om niet telkens een tent op te hoeven zetten. De prijs van deze hutten is meestal een stuk vriendelijker dan die van mobil homes of glamping. Een nadeel is dat je vaak in een stapelbed slaapt. Voor het kamperen met kinderen die nog heel jong zijn, kan dat een nadeel zijn.
Meestal neem je zelf je beddengoed mee.

Qua prijsniveau liggen de kampeerhutten tussen kamperen met eigen kampeermiddel en kamperen in een huurtent of mobil home in. Al zijn de onderlinge verschillen best groot, maar dit hangt ook samen met de uitvoering van de hut en de locatie.

Nieuwsgierig naar slapen in een kampeerhut? Wij hebben dit meerdere keren gedaan in Zweden en Denemarken.

Er zijn ook reisorganisaties die zich hebben gespecialiseerd in het aanbieden van kampeervakanties in huuraccommodaties. Kijk dus ook eens op de volgende websites:

  • Juliette tentvakanties
  • Flower campings
  • Greencamp

Kindvriendelijke campings

Het moge duidelijk zijn: je kan op heel veel verschillende manieren kamperen met kinderen! Maar hoe weet je of camping in Nederland kindvriendelijk is? De definitie van een kindvriendelijke camping zal per persoon verschillen. Waar de één er op let dat het zwembad met een hek omheind is, vindt de ander het belangrijk dat er animatie is voor de kinderen. Voor ons zijn leuke kindercampings die campings die niet te groot zijn en waar geen of beperkte animatie is en waar wel andere kinderen komen. Onze ervaring is dat kinderen zich goed zelf kunnen vermaken op een camping. Ook is een centrale ligging voor ons belangrijk, wij willen namelijk veel van de omgeving zien en daarvoor niet telkens ver hoeven rijden. Anderen kiezen liever wel voor full entertainment en een waterpark en komen de camping nauwelijks af. Bedenk vooraf goed wat je wil en stem daar de keuze van je camping op af. Ervaringen met kleine en middelgrote campings vind je genoeg bij Kidseropuit. Bezoek de pagina kindvriendelijke campings, daar vind je al onze ervaringen, van bijvoorbeeld een kindvriendelijke camping in Frankrijk aan zee of een kindvriendelijke boerencamping in Nederland.

Ook handig! Van enkele landen hebben we een overzicht gemaakt van alle campings die door ons zijn getest. Je vindt er een samenvatting van de camping en je kan snel op de kaart zien waar de camping ligt. Ontdek de overzichten van kleine kindvriendelijke campings hier:

Kamperen met kinderen kleine camping
Kleine kindvriendelijke camping in Zeeland

Praktische tips voor kamperen met kinderen

Kamperen met kinderen is wel iets dat steeds makkelijker gaat naarmate je er meer ervaring mee hebt. Hoe deal je tijdens het kamperen met het slapen van een peuter? Of hoe pak je de auto in? We hebben een aantal blogs over onze eigen trucs en ervaringen op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee:

Kamperen-met-kinderen-inpakken
Hoe pak je de auto slim in?

Onze favoriete websites om te boeken!

Wie gaat kamperen met kinderen doet er verstandig aan de campings en eventueel je camperhuur of stacaravan ruim van tevoren te boeken. Wij hebben goede ervaringen met de volgende websites:

 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.