7 tips om je kind lekker te laten slapen tijdens de vakantie

De nachtmerrie van elke ouder: een kind dat niet wil slapen tijdens de vakantie. De hele avond ben je bezig om je kind in bed te houden (“Nee, je hoeft niet tien keer naar de wc” en “Je hebt al twintig keer een knuffel gekregen”) en midden de nacht gaat de sirene af en wordt de hele camping bij elkaar gekrijst. Herkenbaar? Lees dan verder en ontdek onze 7 tips om je kind lekker te laten slapen tijdens de vakantie.

7 tips om je kind lekker te laten slapen tijdens de vakantie

We mogen ons inmiddels ervaringsdeskundige noemen op het gebied van slapeloze nachten. Niet alleen tijdens de vakantie, maar thuis ook. Op vakanties was het alleen nog een stukje erger. Gelukkig bleek ook dit een fase en gaat het nu de kinderen ouder zijn een heel stuk beter. We noemen zelfs het woord uitslapen weleens! Onze beste tips voor goed slapende kinderen in een vreemde omgeving delen we nu op KidsErOpUit.

Tip 1: Vertrouwd bed

Een vertrouwd plekje slaapt het fijnst. Als kinderen jong zijn kan dit hun eigen campingbedje zijn dat je meeneemt. Voordat je de eerste keer op vakantie gaat kan je ze thuis hierin al laten proefslapen. Toen de kinderen hun campingbedje waren ontgroeid namen we hun eigen dekbed mee en hoofdkussen mee. Let wel, wij kampeerden toen met een caravan en daar ging dat heel makkelijk.

Vertrouwde slaapplekje in de caravan toen Maureen en Camiel nog een jonger waren. Heerlijk slapen tijdens de vakantie
Vertrouwde slaapplekje in de caravan toen Maureen en Camiel nog een jonger waren.
Kijk, mijn bedje!
Kijk, mijn bedje!

Tip 2: Gedragen pyama en gebruikt beddengoed

Is het meenemen van eigen bedje of eigen dekbed geen optie, dan kan je er voor kiezen om een pyama mee te nemen die ze thuis al een nachtje hebben aangehad. Dat ruikt vertrouwd en geeft daardoor rust. Ditzelfde geldt voor het beddengoed. Een kussensloop van huis meenemen kan altijd en maakt van hun tijdelijke slaapplek toch iets vertrouwds.

Heel fijn: slapen in de slaapzak en pyama die ze thuis ook al een nachtje aan hebben gehad.
Heel fijn: slapen in de slaapzak en pyama die ze thuis ook al een nachtje aan hebben gehad.

Tip 3: Wandelen met de wandelwagen

Met baby’s is het makkelijk. Je legt ze in de wandelwagen en gaat wandelen. Door het wiegen vallen ze 9 van de 10 keer vanzelf in slaap. Zelf heb je direct je avondwandeling te pakken en ziet nog wat van de omgeving. Een ideale truc om kinderen te laten slapen tijdens de vakantie.

Slapen in de buggy na een wandeling over de camping.
Slapen in de buggy na een wandeling over de camping.
Dat wandelingetje werkt ook bij een middagslaapje.
Dat wandelingetje werkt ook bij een middagslaapje.

Tip 4: Niet tegelijk naar bed of uit elkaar leggen

Omdat Maureen en Camiel qua leeftijd dicht op elkaar zitten, gaan ze vaak tegelijk naar bed. Thuis geen enkel probleem, maar op vakantie is dat wel anders geweest. Ze hielden elkaar wakker. Dat kon heel gezellig zijn door samen te spelen, maar ook de minder gezellige varianten kwamen voorbij. Dit losten we op door hen op vakantie niet altijd tegelijk naar bed te brengen of een van hen op ons bed in slaap te laten vallen en later terug te leggen.

Maureen valt in slaap in het bed van papa en mama en werd later overgelegd naar haar eigen bed.
Maureen valt in slaap in het bed van papa en mama en werd later overgelegd naar haar eigen bed.
Camiel slaapt in z'n eigen bedje en dankzij de rits kan hij Maureen niet te veel wakker houden.
Camiel slaapt in z’n eigen bedje en dankzij de rits kan hij Maureen niet te veel wakker houden.

Tip 5: Nestschommel

Vooral Camiel heeft een periode gehad dat hij absoluut niet wilde slapen, hoe moe hij ook was. Nadat ik echt alle voorgaande tips had geprobeerd en enigszins wanhopig met een nog steeds klaar wakker kind in de wandelwagen terug liep naar de caravan, passeerde ik het speeltuintje met nestschommel. Ik legde hem met slaapzak en al er in en begon te duwen. Al snel zag ik zijn ogen eindelijk dicht gaan en binnen 5 minuten was hij in dromenland. Heel voorzichtig legde ik hem in z’n eigen bedje en hij bleef slapen! Jullie zullen begrijpen dat we vanaf dat moment elke avond 5 minuten de schommel claimden en hem zo in slaap kregen. Sindsdien ben ik fan van deze schommels.

Slaapgarantie dankzij de nestschommel.
Slaapgarantie dankzij de nestschommel.

Tip 6: Laten slapen in de auto

Als kinderen ’s nachts minder slaap krijgen, dan halen ze dat vaak overdag in. Gelukkig sliepen onze kinderen goed in de auto. Vaak bezochten we ’s ochtends een bezienswaardigheid en dan reden we na de lunch terug naar onze camping. Binnen 5 minuten was het stil op de achterbank. Vaak kozen wij dan voor een toeristische route en genoten zo nog wat van de omgeving. Voor ons een echte win-win situatie.

Na een autoritje nog even verder slapen in bed.
Na een autoritje nog even verder slapen in bed.

Tip 7: Relax, het is vakantie

Het scheelt al een heel stuk als je jezelf niet druk maakt over het slapen. Dat moesten wij ook door ervaring leren. Eerst legden we hen keurig wat later dan hun normale bedtijd op bed, met als gevolg dat we regelmatig twee uur bezig waren om hen in slaap te laten vallen. Daar werd niemand blij van. Dan maar lekker laten spelen tot later op de avond en het ritme van thuis echt loslaten. De eerste keer zagen we er erg tegen op om ze thuis weer in het normale ritme te krijgen, maar al snel bleek dat ze binnen een paar dagen weer ‘back to normal’ waren.

Bonustip!

Onze blogger Marije heeft een bonustip: “Ik vind een ergonomische drager (ssc) of draagdoek echt onmisbaar als ik met jonge kinderen een dagje weg ben of tijdens een vakantie. Klein om mee te nemen en het is zo’n ideaal fijn slaapplekje veilig dichtbij mama of papa. Al lopend wiegen ze zo in slaap”.

Al wandelend in slaap worden gewiegd...
Al wandelend in slaap worden gewiegd…
Heerlijk in de draagdoek slapen bij papa op de rug.
Heerlijk in de draagdoek slapen bij papa op de rug.

Hoe is jouw ervaring met het slapen tijdens de vakantie? Heb je nog aanvullende tips die bij jouw kinderen goed werkten?

Meer lezen

Meer lezen over plekken waar je heerlijk kan slapen en andere handige tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelBroekerveiling: een afwisselend dagje weg met kinderen
Volgend artikelUit de oude doos: op een eiland in de Biesbosch
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

8 REACTIES

  1. Oeh, toen er stond ‘de nachtmerrie van elke ouder’ dacht ik dat het om iets veel ergers zou gaan, maar lastig is het wel inderdaad. Ik herinner ook heel wat rondjes gelopen te hebben in Turkije, Frankrijk en elders. Inmiddels liggen ze niet meer in de wagen en leg ik me er gewoon bij neer dat ze op vakantie vaak later gaan slapen. En het is ook vaak zo geweest dat ze juist op vakantie ineens ’s middags weer lang sliepen, waardoor het ’s avonds extra laat werd. O ja, en die Deryans zijn ook vaak meegegaan.

  2. Overigens kan het ook andersom: dat je ze met geen mogelijkheid wakker krijgt. Dat had ik toen ik in mijn eentje met 2 kinderen (peuter en kleuter) naar Tunesië was gevlogen. Til maar eens 2 kinderen en al je bagage in je eentje…

  3. Dag, zag ik nou goede opties in beeld voor matrasafscherming? In caravan ben ik altijd bang dat kleine kinderen uit bed vallen. Nog tips?

    • Wij gebruikten een demontabele en uitschuifbare uitvalbeveiliging. Heel simpel ding, voor een tientje op Marktplaats gekocht.

  4. Hoe deden jullie het met het middagslaapje? Meestal ben je dan juist ergens en niet in het hotel/camping. Lieten jullie de kinderen in de buggy slapen oid? Mijn dochter is 1,5 en we gaan dit jaar naar Marokko. Vind het super
    Spannend.. ben normaal echt van een ritme haha

    • Haha, laat het ritme maar los. De meeste kinderen van 1,5 slapen wel als ze moe zijn. Je kan een buggy overwegen, maar weet niet waar je in Marokko heen gaat en of dat overal comfortabel is. Ik zou een ergonomische drager meenemen naar zo’n bestemming. Wel een dunne ivm de warmte. Bij ons sliepen ze vaak in de auto, rond het middagslaapje reden we dan de langste afstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.