Kindvriendelijke accommodaties: van familiehotel tot basic overnachten

Op zoek naar kindvriendelijke accommodaties maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Er is zoveel keuzes in hotels, bungalowparken, vakantiehuisjes, campings en glampings. Je vindt hier een overzicht van typen accommodaties, inspiratie en onze tips voor het zoeken naar de juiste accommodatie.

Familiekamer in Hotel Scandic in Hamburg
In een familiekamer wordt soms de bank omgetoverd tot tweepersoonsbed

Familiekamer in een hotel

Wij zijn geen types die de hele vakantie in een all inclusive hotel aan het strand zitten.We slapen vooral in een hotel als we een stedentrip met kinderen doen of als we ergens maar een paar dagen blijven. Hierbij kiezen we voor een familiekamer. Met onze tips ga jij ook het gezinsvriendelijke hotel, of een goed alternatief, vinden dat bij jouw wensen past.

Tip 1: Bepaal je budget: kosten familiekamer

De eerste stap is het bepalen van je budget. Hoeveel wil je per nacht kwijt zijn? En is dat inclusief of exclusief ontbijt? Bekijk daarna via booking.com wat er aangeboden wordt binnen jouw budget. Je krijgt zo snel een indruk of je budget realistisch is. Voor een 4-persoons familiekamer is een prijs van 120 euro per nacht heel gemiddeld, maar het kan zeker goedkoper en ook ruimschoots duurder.

Kies je voor een hotel met ontbijt? Let er dan op waar dit ontbijt uit bestaat. Een uitgebreid ontbijtbuffet is een attractie op zich voor kinderen en zorgt ervoor dat je met een goed gevulde buik er op uit gaat. Sommige hotels presenteren daarentegen een ontbijt dat bestaat uit 1 croissantje en 1 glas sap. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wij hebben daar allemaal niet voldoende aan.

Prijsvoorbeelden:

  • 4 nachten in Meininger Hotel naast Berlin Hauptbahnhof, eenvoudige 4-persoonskamer, centrale locatie, excl ontbijt, kerstvakantie 2015: in totaal 350 euro
  • 1 nacht SS Rotterdam, luxe familiekamer en heel uitgebreid ontbijt, weekend in maart 2015: 206 euro

Tip 2: Locatie, locatie en locatie

Met kinderen erbij zo belangrijk: de locatie van je hotel. Wat mij betreft zijn er twee mogelijkheden bij de keuze van een hotel.

Het makkelijkste is een hotel middenin het centrum. Je kan dan tussendoor even naar de hotelkamer als dat nodig is. Nadeel is dat centraal gelegen hotels meestal duurder zijn (past het nog in je budget?) en dat je meer kans hebt op omgevingsgeluiden (tip: neem geen hotel op de Ramblas in Barcelona).

Een andere optie is een hotel buiten het centrum maar met een goede rechtstreekse openbaar vervoerverbinding naar het centrum. Je betaalt dan een stuk minder en soms heeft dit nog andere voordelen zoals meer speelruimte. Let wel op de kosten van openbaar vervoer zodat goedkoop geen duurkoop wordt.

Het Apollo Hotel met familiekamer in Groningen ligt net buiten het centrum
Het Apollo Hotel ligt net buiten het centrum van Groningen

Tip 3: Check hoe de familiekamer is ingedeeld

We hebben inmiddels aardig wat familiekamers in hotels getest en dus ook flinke verschillen ervaren. Nu zijn onze kinderen gewend om tijdens de vakantie met ons in één ruimte te slapen, toch is het wel fijn als hun bedden net om een hoekje of achter een muurtje staan. Ze hebben dan geen last van onze bedlampjes als we nog wat lezen voor het slapen gaan.

Sommige hotels koppelen twee 2-persoonskamers aan elkaar en verhuren dat als familiekamer. Het grote voordeel hiervan is dat je een deur kan afsluiten, dat zorgt voor nog meer rust voor de kinderen.

In de goedkopere hotels en in hostels bestaat een familiekamer vaak uit twee stapelbedden.

Bekijk vooraf op de website van het hotel of op booking.com hoe de familiekamer eruit ziet zodat je een kamer kan kiezen die past bij wat jullie nodig hebben.

Familiekamer als tussenstop op weg naar Oostenrijk
Ideaal, een grote kamer met muurtje tussen de bedden. In Gasthof Bub in Zirndorf
In de familiehut op het SS in Rotterdam
In de hut op het SS in Rotterdam slapen de kinderen in een stapelbed

Inspiratie:

B&B in plaats van een hotel

Met kinderen is een B&B ook een goed alternatief voor een hotel. Een B&B is meestal veel kleinschaliger en persoonlijker. Je merkt aan een website al snel of kinderen welkom zijn. Kijk bijvoorbeeld of er 4-persoonskamers zijn, of je een gezinnetje op een foto ziet en of er speelgelegenheid is. Sommige B&B’s zijn zo origineel dat het overnachten een feestje op zich is. De prijzen van B&B’s verschillen sterk.