Youthhostel Echternach in Luxemburg: goedkoop logeren in een prachtige omgeving

Youthhostels in Luxemburg zijn ideaal voor een kort verblijf met kinderen. Ruime kamers, relaxte sfeer, goede kinderfaciliteiten en op mooie locaties gelegen. Karijn is helemaal om. Tijdens haar verblijf in Luxemburg verbleef ze met haar gezin in twee hostels. Over het Youthhostel in Beaufort schreef ze al, nu is Youthhostel Echternach aan de beurt.

Warm welkom bij Youthhostel Echternach

Het is warm in Luxemburg. We hebben een hele dag doorgebracht in Parc Merveillleux, een speelpark/ dierentuin in het zuiden van Luxemburg. Een beetje moe stappen we in de auto, op weg naar onze volgende bestemming.

Vanavond slapen we in Youthhostel Echternach, gelegen in het oosten van Luxemburg. We rijden door het centrum van Echternach richting een buitenwijk. Net daarbuiten, in een bosrijk gebied, ligt aan een meer Youthhostel Echternach. Het hostel zetelt in een nieuw pand met een stoere uitstraling. Als we uitstappen zien we overal mensen wandelen en op mountainbikes voorbij komen. Het is duidelijk dat we op een outdoorlocatie terecht zijn gekomen.

Het is een komen en gaan in het hostel. We worden vriendelijk ontvangen aan de balie. Er wordt uitgelegd waar we onze kamer kunnen vinden en gevraagd of we mee willen eten. Vanavond niet, we besluiten om in Echternach te eten. Als ik om een restauranttip vraag, krijg ik een uitgebreid antwoord. Verschillende restaurantjes en parkeerplekken worden mij gewezen. Heel handig.

Youthhostel met klimwand

Op weg naar onze kamer passeren we de veertien meter hoge klimwand. Die valt ook niet te missen. Hij beslaat één complete zijde van het pand. Vanaf elke verdieping heb je zicht op de klimwand. “Wow, dit is gaaf,” zegt mijn oudste dochter. “Mag ik ook?”. Ik heb net gelezen dat er op enkele vaste momenten in de week klimles wordt gegeven. Helaas niet op het moment dat wij hier zijn. Een lichte teleurstelling volgt, maar als ik mijn dochter vertel dat er een trampolinepark is waar ze wel in kan, huppelt ze al weer vrolijk verder.

Youthhostel Echternach zetelt in een stoer pand
Youthhostel Echternach zetelt in een stoer pand
De entree van youthhostel Echternach
De entree van youthhostel Echternach
De klimwand neemt een centrale plek in
De klimwand neemt een centrale plek in

Familiekamer in Youthhostel Echternach

De kamer in dit hostel is flink kleiner dan in youthhostel Beaufort. Dat is even wennen. Wat mijn dochters wel waarderen is dat er maar liefst drie stapelbedden zijn. Ze kunnen allebei boven liggen. De bedden hebben ook allemaal een nisje. Vooral mijn oudste vindt zo’n hoekje wel erg knus. In no time zijn haar knuffels en een boekje hier geïnstalleerd. Net als in Beaufort is de kamer heel functioneel en degelijk ingericht, maar heeft het wel een warme en stoere uitstraling. Vanuit de kamer hebben we een prachtig uitzicht op het meer. Het is wel even passen en meten met het babybedje voor onze zoon. Het gaat net.

Ik wil ook boven!
Ik wil ook boven!
In onze kamer staan drie stapelbedden
In onze kamer staan drie stapelbedden
Uitzicht vanaf de kamer
Uitzicht vanaf de kamer

Bij binnenkomst van de kamer zijn aan de ene kant twee deuren. Daarachter blijken het toilet en de douche te zijn. Allemaal keurig en schoon. Aan de andere kant is een nisje met een kastenwand en de wastafel. Wat fijn is aan de hostels in Luxemburg is dat je niet je eigen slaapspullen hoeft mee te nemen. Overal zijn dekbedden en lakensets.

Achter de deuren vinden we een douche en toilet
Achter de deuren vinden we een douche en toilet
In een nisje is een wastafel gebouwd
In een nisje is een wastafel gebouwd

Ontbijten

Het ontbijt is inbegrepen. In de ruime en lichte ontbijtzaal vinden we een plekje. Onze kinderen kennen de mores inmiddels en lopen vast naar het buffet. Daar zijn boterhammen en broodjes te vinden met kaas, jam en nutella. Maar ook yoghurt en melk en cornflakes. Het is allemaal niet groots en luxe, maar er is wel voor ieder wat wils. Het bordje ‘gelieve één broodje per persoon te nuttigen’ wijst op het karakter van een jeugdherberg. Wij kunnen er wel om lachen.

Vanaf de ontbijtzaal in Youthhostel Echternach heb je een mooi uitzicht
Vanaf de ontbijtzaal in Youthhostel Echternach heb je een mooi uitzicht

Overige faciliteiten in youthhostel Echternach

Op de verdieping waar wij slapen is een soort leeshoek gemaakt. Het is een leuk plekje met een bank, een paar lage boekenkasten, enkele spelletjes en een groot schoolbord. On ze jongste dochter die net naar school gaat, weet daar wel raad mee. “Dan ben jij de juf en ga ik voor het eerst naar school,” dirigeert ze. Hartstikke leuk, maar we willen verder. Doen wat thuis niet kan!

Trampolinepark

Op naar het trampolinepark. Op het gras zijn twee trampolineplekken. Eén plek met tien trampolines bij elkaar. Hier mag je twintig minuten springen op een trampoline die je helemaal voor jezelf hebt. Aan de andere kant zijn trampolines waarop je aan een tuigje kan springen zodat je extra hoog kan. De oudste gaat uiteraard voor deze, onze jongste springt aan de andere kant. Zij heeft geluk. Het is rustig en heeft alle tijd om van trampoline naar trampoline te springen.

Volleyballen en wandelen

Voor het springen is het volleybalveld al gespot. Ook hier maken we graag gebruik van. De oudste oefent hard met papa op het volleyen. De middelste speelt met haar schepjes en emmertjes heerlijk in het zand. En ik maak een ommetje met onze zoon in de buggy. Je kunt langs het meer lopen over een grindpad. Onderweg kom je een strandtentje tegen en heel veel andere wandelaars. Het hostel is gelegen aan de rand van de Mullerthal trail en dat merk je dus. Veel mensen passeren het hostel of overnachten hier. Het geeft een gezellige drukte.

In het bibliotheekje is een schoolbord
In het bibliotheekje is een schoolbord
Op het strand volleyballen
Op het strand volleyballen
Tijd voor een wandelingetje
Tijd voor een wandelingetje
Onder de grote boom
Onder de grote boom
Het terras van jeugdherberg Echternach
Het terras van jeugdherberg Echternach

Omgeving van Echternach

Echternach ligt in een zeer bosrijke omgeving, heel geschikt om te wandelen (zeker ook voor langere tochten) en mountainbiken. Op 40 km ligt Luxemburg Stad dat een bezoek zeker waard is. Ook Echternach zelf blijkt een leuk stadje.

Eén avond eten we in het centrum van het plaatsje. De auto parkeren we gratis bij het busstation. Vanaf daar lopen we de hoofdstraat van het centrum in. We zijn aangenaam verrast. Aan het begin en het eind van de straat zijn allerlei terrasjes en zitten mensen te eten. Wij eten op het terras van een pizzeria in een zijstraatje waar we echte, op Italiaanse wijze gemaakte pizza eten.

Op de terugweg klinkt het heerlijke geroezemoes van kletsende mensen op terrassen. We slenteren nog even langs de etalages en zien dat je hier ook prima zou kunnen winkelen. Dat bewaren we voor een andere keer. Er is hier zoveel te doen!

Het centrum van Echternach is heel gezellig
Het centrum van Echternach is heel gezellig

Praktische informatie

Het hostel beschikt over 118 bedden, verdeeld over 29 kamers. Het hostel is geheel rolstoelvriendelijk. Er is gratis Wi-Fi maar het bereik is vooral goed in het restaurant. Het hostel beschikt over een klimwand en sporthal. Buiten is er een terras, speelveld, trampolinepark en volleybalveld. Een kamer voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen tussen de 3 en 12 jaar kost 70 euro (prijspeil juli 2017). Reserveren kan makkelijk via Booking.com.

Ligging Youthhostel Echternach

Ga jij ook wel eens naar een youthhostel met je kinderen?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar wat je kan doen in de omgeving van Echternach in Luxemburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Luxembourg for Tourism. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.