Avontuurlijk wandelen op de Mullerthal Trail met kinderen

Hou jij van een beetje avontuurlijk wandelen? En neem je graag je kinderen mee voor een niet alledaagse wandeling? Denk dan eens aan een etappe van de Mullerthal Trail met kinderen in Luxemburg. Blogger Jolinda ontdekte met haar gezin waarom dit gedeelte van Luxemburg ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. Wandel je mee?

Mullerthal Trail met kinderen

“Zullen we met Hemelvaart lekker een lang weekend weg gaan?” Mijn man weet wel dat ik daar geen nee tegen zeg. Onze wensen voor een lang weekend weg lopen alleen wel wat uiteen. Ik heb een drukke periode achter de rug en wil graag relaxen en als het mooi weer is zwemmen. Hij wil graag wandelen. En onze kinderen? De meningen zijn nogal verdeeld.

Wandelen op de route van de Mullerthal Trail met kinderen en genieten van dit soort uitzichten.
Wandelen op de route van de Mullerthal Trail met kinderen en genieten van dit soort uitzichten.

We zoeken een bestemming uit waar we alle kanten op kunnen. De keuze valt op Echternacherbrück, in Duitsland. We vinden een camping met groot zwembad waar we voor een weekend en ingerichte tent huren. Als we de camping aflopen, de brug oversteken, zijn we in Luxemburg, waar we ons wandelhart ook flink kunnen ophalen.

Een indruk van onze wandeling in het Mullerthal is in dit filmpje te zien of lees hieronder verder:

Zelf de wandelroute bepalen bij de Mullerthal Trail

Op de eerste dag is het nog niet zo warm, dus besluiten we om meteen maar flink wat wandelkilometers te maken. Mijn man heeft zich goed ingelezen en heeft een etappe van de Mullertahl Trail uitgezocht. De Mullerthal Trail leidt over een lengte van 112 km door alle landschappelijke bijzonderheden van de regio Mullerthal in Luxemburg. Nu is 112 kilometer voor een weekend iets te ambitieus, maar een kleine twintig kilometer moet ons wel lukken.

Het handige van de Mullerthal Trail is dat je zelf je wandelroutes kunt aanpassen. Er zijn 3 hoofdroutes van 37 en 40 kilometer. Veel te ver om met kinderen te lopen. Vanuit verschillende vertrekpunten kan je ook individuele routes en rondwandelingen langs de Mullerthal Trail maken. Wij kiezen voor de wandelroute E1. Een pittige wandeling met veel hoogteverschillen van ongeveer 12 kilometer.

Wij lopen de groene wandelroute.
Wij lopen de groene wandelroute. Een geschikte wandeling van de Mullerthal Trail met kinderen.
Deze bordjes geven de route heel duidelijk aan. Nergens hoeven we te zoeken.
Deze bordjes geven de route heel duidelijk aan. Nergens hoeven we te zoeken.

Mullerthal Trail vanuit Echternach

We starten onze wandeling in Echternach in Luxemburg. Parkeren kan bij het Centraal Station. Er zijn hier publieke toiletten, handig voor we aan de wandel gaan. Al snel vinden we de bordjes die we moeten volgen en gaan van start. Na een korte klim komen we al bij een mooi uitzichtpunt met indrukwekkend uitzicht op de stad Echternach en Echternachbruck en de Willibrord basiliek.

Prachtig uitzicht.
Prachtig uitzicht op Echternach.
De bossen zijn heerlijk koel tijdens de warme Hemelvaartsdag in Luxemburg.
De bossen zijn heerlijk koel tijdens de warme Hemelvaartsdag in Luxemburg.
Wat is de natuur hier mooi!
Wat is de natuur hier mooi!
Je moet wel zin hebben om een beetje klimmen bij deze wandeling.
Je moet wel zin hebben om een beetje klimmen bij deze wandeling.

Klimmen en klauteren

Dan gaan we verder door bossen. De wandeling is uitdagender als we door een rotsenlandschap lopen. Klimmen en klauteren maar! “Mam, dit is leuk!” Mijn kinderen zijn net klimgeiten. Ik heb er iets meer moeite mee, maar geniet wel van de mooie omgeving.

We bereiken de Wolfsschlucht. Dit is een steile kloof. “Weten jullie dat hier vroeger wolven leefden? Ze verstopten zich in de kloven.” Mijn jongste kijkt angstig om haar heen. Ik stel haar gerust, de wilde wolven leven hier niet meer. We klimmen omhoog naar weer een mooi uitzichtpunt. Tijd voor een korte pauze.

Als we weer verder lopen komen we nog meer bizarre rotsen en spannende kloven tegen. “Mogen we niet even kijken of we daarin kunnen?” Mijn man is goed voorbereid, hij heeft zaklampjes meegenomen. Al snel verdwijnt hij met de kinderen in een opening in de rotsen. Mijn avonturiers vinden het prachtig. “Mam kom je ook?” Ik pas voor deze uitdaging, ben veel te bang om klem te komen zitten. En geloof zo ook wel dat het donker en spannend is in de rotsen.

Door de groene bossen.
Door de groene bossen.
Langs grillige rotsen.
Langs grillige rotsen.
Omhoog naar het licht!
Omhoog naar het licht!
Af en toe flink klimmen voor een mooi uitzicht.
Af en toe flink klimmen voor een mooi uitzicht.
Spannende openingen in rotspartijen.
Spannende openingen in rotspartijen.

Wandelen langs het water

We dalen weer af en komen uit bij de Aesbach beek. Een toeristische attractie is de Perekop, het is druk op het pad naar boven. Het valt me op dat het sowieso best druk is op onze route. Logisch ook, het is hier prachtig. Na de Perekop wandelen we langs het water. Dat ziet er uit als een prima picknickplek.

We steken het water over.
We steken het water over.
Zo kan dat ook.
Zo kan dat ook.
Uitrusten.
Uitrusten.
En weer verder gaan.
En weer verder gaan.
De rotsen zijn overal anders.
De rotsen zijn overal anders.

Met onze buiken gevuld hebben we nieuwe energie om aan het laatste stuk van onze route te beginnen. We volgen de route van de Mullerthal Trail niet verder, maar wandelen via het bos terug naar Echternach. Onze jongste begint aardig moe te worden. Een liedje zingen en samen een verhaal verzinnen helpt als afleiding.

Ze is helemaal blij als we weer in de bewoonde wereld uitkomen. Helaas voor haar zijn we nu aan de andere kant van Echternach en moeten we nog een flink stuk naar de parkeerplaats lopen. “Zullen we op zoek gaan naar een ijssalon?” Ineens heeft ze toch nog een laatste restje energie. De teller staat op vijftien kilometer. Dat ijsje is dik verdiend!

Wat je moet weten voor je op pad gaat

Er is veel informatie over de Mullerthal Trail te vinden op internet. Handig om je van te voren in te lezen, voordat je een route van de Mullerthal Trail met kinderen gaat lopen. Wij hebben veel informatie van deze website gehaald.

Ben je op zoek naar een camping in de omgeving? Wij kozen voor deze camping. Dit vonden wij prima voor een weekend. De tenten en caravans staan allemaal erg dicht op elkaar, en het is een vrij grote en drukke camping.

In zowel Echternacherbruck als Echternach vind je volop restaurants een cafe’s om iets te eten na je wandeling.

Meer lezen

Heb je ook zin in een vakantie in Luxemburg? Kijk en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Bijna precies een jaar later, gaan wij ook deze route lopen (struinen) met onze kids. Geïnspireerd door deze blog, zelfs onze kinderen (die een hekel aan lopen hebben ;-)) werden er helemaal enthousiast van! Dank voor deze leuke blog en vlog, we hopen dat we net zo gaan genieten als jullie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!