Op Citysafari: Een spannende stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen!

0
330
Op de deuren aan de achterzijde vinden we nog meer dieren
Op de deuren aan de achterzijde vinden we nog meer dieren

Luxemburg is klein maar fijn! En dat geldt ook voor de hoofdstad van het land: Luxemburg Stad. Karijn ging met haar gezin op Citysafari. Een stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen. Lees hier of deze stadswandeling net zo spannend was als dat ie klinkt!

Stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen

Om 12 uur stipt staan we voor het tourist center van Luxemburg Stad. We hebben de auto gratis buiten het centrum geparkeerd aan de rue Bouillon en zijn van daaruit met de bus verder gegaan. Voor 4 euro werden we met het hele gezin in het centrum afgezet. Helemaal klaar voor onze stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen.

Stadswandeling Luxemburg stad met kinderen
Op het plein voor het stadhuis wachten we op de gids

Op het Place Guillaume II waar de VVV gesitueerd is, is het nu niet zo druk. Het regent. Dat maakt voor onze gids niet uit. Getooid met grote hoed en regenjas is hij klaar voor de tour. Hij begroet ons en drie andere gezinnen die de Citysafari gaan doen in drie talen: eerst in het Nederlands, dan in het Duits en ten slotte nog een keer in het Luxemburgs.

Met gedragen stem en in wat ouderwets Nederlands legt hij aan de kinderen uit wat de bedoeling is. “Vandaag gaan wij op zoek naar de dieren van Luxemburg Stad. Zijn wij dan in een dierentuin? Neen, maar u zult toch zien dat in deze stad vele dieren wonen.” Onze dochters kijken vol spanning naar de gids. “Hebben jullie al dieren gezien op dit plein?” Dat hoeft onze oudste niet twee keer te horen. Ze wijst direct de grote leeuwen aan die op het plein voor het stadhuis staan. De gids knikt instemmend en vraagt aan de kinderen of ze op het gebouw nog meer leeuwen zien.

Terwijl de kinderen op zoek gaan naar alle leeuwsymbolen, legt hij uit dat de leeuw het symbool van Luxemburg is en dat het ook in het wapen zit. De man weet direct de link te maken naar de leeuw in het Nederlandse wapen. “Die meneer weet veel,”zegt onze oudste, zichtbaar onder de indruk. We zoeken naar nog een paar dieren op het plein, en wij kunnen de gids ondertussen wat vragen over de geschiedenis van de stad.

Op safari in de kerk

De regen houdt aan en we schuilen daarom in de kathedraal. In het portaal stopt de gids en vraagt de kinderen om dieren te vinden. Alle kinderen kijken fanatiek naar boven, zoeken naar beelden. “Misschien moeten we maar door de deur,”zegt de gids, telkens in het Duits, Luxemburgs en Nederlands. En héja, de oudste jongen van het gezelschap ziet de dieren nu: de deurklinken zijn in de vorm van vissen. Ineens zien ze dat alle deurklinken vissen zijn.

Citysafari Luxemburg Stad In de kerk
In de kerk zoeken we een klein dier
Citysafari Luxemburg Draakje
Gevonden: een draakje!

In de kerk komen we langs de graftombe van de groothertogelijke familie. De gids legt uit over het groothertogdom. De kinderen hebben er geen oren naar. Zij zijn te druk met het zeken naar dieren. Ze vinden nog slangen en vooral veel meer leeuwen.

Op de deuren aan de achterzijde vinden we nog meer dieren tijdens onze stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen
Op de deuren aan de achterzijde vinden we nog meer dieren tijdens onze stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen

Als de stortbui veranderd is in fijne miezer verlaten we de kerk en lopen we door de chique regeringswijk. Ook hier vinden we verschillende dieren. Natuurlijk weer de leeuw. Onze jongste dochter vindt het reuze interessant, maar is zo moe van de reis naar Luxemburg dat ze op papa’s nek in slaap valt. We hebben voor onze jongste zoon de buggy mee. We halen hem er uit en leggen onze dochter er in. Die tukt zo lekker verder. Ondertussen wedijvert onze oudste dochter een beetje met de oudste zoon van een andere familie. Ze zijn er allebei op beducht om als eerste het dier te vinden dat door de gids opgegeven wordt.

Koeien, olifanten en egels in de winkelstraat

We lopen niet alleen langs allerlei belangrijke gebouwen van de stad, maar ook dwars door de winkelstraten. De gids weet overal dieren te vinden. Er worden egels op restaurantborden, enorme koeien in etalages gespot en beren in snoepwinkels. Voor de kinderen is dit heel vermakelijk, wij vonden het eerste gedeelte interessanter.

Wij hoorden wat over de geschiedenis van de stad en vooral veel over hoe het komt dat het Duits, het Luxemburgs en het Nederlands zo op elkaar lijken. De gids spreekt maar liefst 7 talen en kan aan de hand van een aantal woorden uitleggen hoe die woorden varianten zijn van het oude Germaans. Zo is paard in het Duits pferd en in het Luxemburgs päerd. “Engels is ook een Germaanse taal,” legt de gids uit, maar het Engels horse komt van een ander woord voor paard: ros. 

Citysafari Luxemburg Enorme adelaar op het dak
Een grote adelaar op het dak!

Afsluiten met een ijsje

Onze oudste blijft tot het eind toe druk met zoeken van dieren. Niet alleen de dieren die de gids hen opdraagt, maar op eigen initiatief wijst ze er ook nog een heleboel aan. De gids vindt het amusant en reageert enthousiast op elk nieuw gevonden dier. Wij vinden het na bijna twee uur wel welletjes en tot slot de gids gelukkig ook. De stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen zit er op. We hebben er elk op onze eigen wijze van genoten!

Op het gezellige Place d’Armes trakteren we onszelf op een lekker Italiaans ijsje. Van op safari gaan krijg je namelijk best wel trek!

Praktisch

De VVV van Luxemburg heeft verschillende stadswandelingen voor kinderen. De wandelingen starten vanaf de VVV op het Place Guillaume. De Citysafari kan alleen vooraf door een groep geboekt worden en kost 100 euro (prijspeil juli 2017). Dus sta je op een camping in de buurt, trommel dan een aantal gezinnen op voor deze tour en ga samen.

Heb je oudere kinderen? Overweeg dan een fietsexcursie door Luxemburg stad. Via BajaBikes kan dit met kinderen vanaf circa 8 jaar. Let op: deze excursie is er alleen in het Engels.

Heb jij al eens een stadswandeling door Luxemburg Stad met kinderen gemaakt? Hoe vonden jouw kinderen de hoofdstad van Luxemburg?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Luxemburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Luxembourg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.