Op vakantie in typisch Zweedse vakantiehuisjes in Smaland

Rode houten huisjes met witte kozijnen. Of juist geel met wit. Van schattig klein tot heel groot. Ze bepalen het Zweedse landschap en ik droom stiekem van zo’n huis. Tijdens onze vakantie in Zweden ‘woonden’ we tijdelijk in een van de typisch Zweedse vakantiehuisjes in Smaland. Kijk je mee? Dan verklap ik je meteen waar je deze Zweedse vakantiewoningen kan vinden.

Ons rood met witte vakantiehuis in Habo

Vanaf het vliegveld in Linköping rijden we in iets meer dan 2 uur naar Habo, vlakbij Jönköping. We hebben geen exact adres van ons vakantiehuis in Zweden. In de papieren staat wel hoe we moeten rijden: “Rij circa 4 km tot aan de kerk van Habo, volg de weg zo’n 2 km en ga dan naar rechts. Bij het gele huis kan je de sleutel halen”. Natuurlijk vinden we het in een keer. De eigenaresse komt al naar buiten als we naar haar huis lopen. Zij woont in een groot geel houten huis. Wij overnachten in het kleinere rood met witte vakantiehuis dat in de tuin staat. Echt zo’n typisch Zweeds vakantiehuis!

We krijgen een rondleiding door het huis. Als we vragen hebben kunnen we altijd even aanbellen vertelt ze. Die hebben we nu niet. We pakken de auto uit en maken een kamerverdeling. We ontdekken al snel dat het een hele complete vakantiewoning is. Alles wat je thuis standaard in je keuken hebt staan, dat is hier aanwezig. Datzelfde geldt voor de woonkamer. We voelen ons direct thuis.

Welkom in Smaland!
Welkom in Smaland!
Wij verblijven in het rood met witte huisje.
Wij verblijven in het rood met witte huisje.

Indeling en interieur

Op de begane grond komen we binnen in een hal. Links is een deur naar de badkamer met toilet en sauna. Rechts lopen we de woonkamer in en via de woonkamer komen we in de keuken. Tegenover de voordeur is de steile trap naar boven. Op de 1e verdieping zijn twee slaapkamers. De ene kamer heeft 2 slaapplaatsen en de andere 3. Op de overloop staat een bank, bureautje en een opklapbed. Je zou hier dus zelfs met 6 personen kunnen overnachten. Het huis is in principe voor 5 personen, tenminste, als ik naar het aantal stoelen aan de keukentafel kijk.

Verwacht trouwens geen steriele bungalow zoals je deze op bungalowparken ziet. Ons vakantiehuisje is een echt huis. Zo moet de overloop op de 1e verdieping nog verder worden afgewerkt. Geen probleem, het zorgt ervoor dat je direct een thuisgevoel krijgt.

Uitzicht vanuit de slaapkamer.
Uitzicht vanuit de slaapkamer.
De tweepersoons slaapkamer.
De tweepersoons slaapkamer.
Deze slaapkamer heeft drie bedden.
Deze slaapkamer heeft drie bedden.

De tuin van ons vakantiehuisje

Vanuit de keuken kan je via een achterdeur naar buiten. Daar staat een leuk zitje klaar. In de tuin zijn verder geen speeltoestellen. De kinderen vermaken zich met hun pijl en boog, het verzamelen van stenen en het bestuderen van de Husqvarna robotmaaier die het gras elke dag kort houdt.

In de directe omgeving van het vakantiehuis loop je zo de bossen in. Ook is er vlakbij het huis een meer.

Zitje achter het huis.
Zitje achter het huis.
De vijver in de tuin.
De vijver in de tuin.
De tuin voor het huis. De automatische grasmaaier is de grootste attractie voor de kinderen.
De tuin voor het huis. De automatische grasmaaier is de grootste attractie voor de kinderen.
Het meer vlakbij het huis.
Het meer vlakbij het huis.

Typisch Zweedse vakantiehuisjes in Smaland

Ben jij ook zo gek op de typisch Zweedse vakantiehuisjes? Onze vakantiewoning vonden we op de website Bo i Smaland. Hier vind je de leukste en mooiste vakantiehuizen in Zweden in de regio Smaland. Vanuit Nederland is Smaland (zuidoost Zweden) erg goed bereikbaar. Het aanbod op Bo i Smaland is heel divers, het loont de moeite om er eens goed rond te snuffelen. Er is een nadeel aan de website: alles is in het Zweeds. Nu moet je je daardoor niet laten afschrikken. Zweeds lijkt, als je het rustig leest, best veel op Nederlands. Je snapt er meer van dan je van tevoren denkt. Kom je er echt niet uit? Dan is er altijd nog Google Translate. Voor vragen kan je Bo i Smaland natuurlijk ook in het Engels mailen.

Op dit soort typisch Zweedse vakantiehuisjes word ik direct verliefd.
Op dit soort typisch Zweedse vakantiehuisjes word ik direct verliefd.
De sfeer zit niet alleen in de kleur, maar ook in dit soort details.
De sfeer zit niet alleen in de kleur, maar ook in dit soort details.

De huurprijs van de typisch Zweedse vakantiehuisjes op Bo i Smaland verschilt. Voor onze vakantiewoning ‘Holmen’ in Habo betaal je 4200 SEK per week (circa 426 euro) of 840 SEK per dag (circa 85 euro), prijspeil 2016. Het viel me op dat meer vakantiehuisjes zo vriendelijk geprijsd zijn.

Zou jij weleens in een van de typisch Zweedse vakantiehuisjes in Smaland op vakantie willen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in de omgeving van Habo te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Sweden en de regio Smaland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

6 REACTIES

 1. Hallo,
  Ik lees hier net jullie blog en nu blijkt dat wij deze zomer naar het zelfde vakantie huis gaan in Zweden.
  Hebben jullie nog tips voor ons?
  Of zaken die we zeker moeten meenemen naar het huisje die niet aanwezig zijn?
  We hebben een kindje van 16 maanden tegen dat we gaan 18,5 maanden

  • Hoi Katrien,

   Wat leuk dat jullie naar dit huisje gaan! Ik vind het lastig om aan te geven wat je mee zou moeten nemen. Mijn kinderen zijn ietsje ouder en wij hebben niets gemist, maar ik heb eerlijk gezegd niet zo gelet op de voorzieningen voor kleine kinderen… Aan de andere kant: in Zweden zijn ook winkels, dus als je iets mist kan je het altijd nog daar aanschaffen. Heel veel plezier in ieder geval!

   Groetjes Saskia

 2. Hi Saskia,

  Mooi blog en huisje ziet er super uit!

  De website doet het niet meer. Zou jij me kunnen vertellen hoe ik dit huisje kan boeken?

  • Geen idee… toen wij er waren stond ie op de website die in het blog genoemd staat. Misschien is er via het toeristenbureau van Smaland achter te komen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.