High Chaparral: met klappertjespistool op pad in het Wilde Westen van Zweden

Cowboyhoed, geruite blouse en klappertjespistool. Zet ze maar op je inpaklijst als je naar High Chaparral in het Zweedse Smaland gaat. Vergeten mee te nemen? No problemo, je koopt ze ook daar ter plaatse. Vooraf had ik geen idee wat ik mocht verwachten van een bezoek aan High Chaparral. De reisgidsjes zijn erg summier in hun beschrijving. Geen wonder dat we nauwelijks Nederlanders tegen komen. En by the way, wat is High Chaparral eigenlijk? Tijd voor wat research én een bezoek aan dit themapark.

Wat is High Chaparral?

The High Chaparral blijkt een Amerikaanse westernserie te zijn. In Nederland was dit op tv tussen 1967 en 1971. Dat verklaart meteen waarom ik het niet ken. Mijn bouwjaar kwam een stuk later. In Nederland was de voorloper ‘Bonanza’ veel populairder, maar de Zweden waren helemaal into The High Chaparral.

De serie speelt zich af rondom ‘Big John’ Cannon, een ranger in Arizona. Hij runt zijn ranch met zijn broer Buck en zoon Billy Blue. De moeder van Billy Blue wordt in de eerste episode gedood door een indiaan. John Cannon trouwt dan met Victoria, de dochter van de machtige buurman Don Sebastián Montoya. Door het huwelijk komt ook Victoria’s broer Manolito in de familie. De tv-serie dankt haar naam aan de naam van de ranch: The High Chaparral.

Voor de liefhebbers of diegene die zich vooraf goed willen voorbereiden verkoopt Bol.com The High Chaparral op dvd.

Welkom in het Wilde Westen

Door de Smalandse bossen rijden we naar High Chaparral. Meerdere auto’s slaan af als we er bijna zijn. Dan zien we een gigantische parkeerplaats en heel veel auto’s. Jeetje, wat is hier te beleven? Het lijkt de Efteling wel qua drukte… We parkeren onze auto en lopen naar de entree. Het park is net open, hierdoor staat er een lange rij wachtenden voor de kassa. Kom je iets later of juist eerder, dan zal dat een stuk minder zijn. Na de kassa stappen we echt het Wilde Westen binnen. Terug naar 1870 in Amerika. De tijd van de emigranten. Van cowboys en indianen.

Plattegrond High Chaparral.
Plattegrond High Chaparral.

Goud zoeken

We besluiten direct het meest tot de verbeelding sprekende beroep uit die tijd te proberen: goudzoeker. Met een speciale schaal en een klein bakje gaan dochter M. en zoon C. aan de slag. Een echte goudzoeker laat zien wat de beste techniek is. Na een paar keer oefenen krijgen ze het onder de knie. Het ene goudklompje na het andere wordt gevonden. Als dit toch eens echt goud zou zijn droom ik… “Ik heb al 10 stukjes gevonden” klinkt het naast mij. “Ik heb er meer”. Ok, ik ben weer terug op aarde. “Pas op C., je bakje valt bijna…”. Te laat. Zijn goudstukken liggen op de grond. Geen probleem, hij raapt ze bij elkaar. Ik hoor M. zeggen: “We kunnen het goud ook samen delen”. Van de broer-zus battle is niets meer over. De goudzoekerschaal wordt ingeleverd en dan blijkt dat van hun verzamelde goud een echte munt wordt gemaakt. Ze verdelen het goud zodat ze wel beide een munt hebben. Het goud verdwijnt bovenin de oven. Even later komt er onderaan een munt uit. Goed koelen en dan mogen ze hun munt aanpakken. Beretrots zijn ze. Maar ook vol verwondering dat twee ongelijke porties goud voor twee gelijke munten zorgen. Ik zeg niets.

De trein naar Old Mexico

De High Chapparal stoomtrein staat zwarte rook uit te blazen bij het station. We sluiten aan in de rij. Tijd om een ritje te maken naar Old Mexico. De cowboys op het perron maken grapjes met de wachtende mensen. Dan is het onze tijd om in te stappen. Vanuit het achterste treinstel zien we het Wilde Westen aan ons voorbij glijden. Een cowboy stapt naar binnen. In het Zweeds roept hij van alles waar de rest van de passagiers op reageert. Wij roepen vrolijk ‘Hej, hej’ mee. De sfeer zit er goed in. Dan stopt de trein. Wat een kort ritje denk ik. Buiten de trein klinken schoten. Help, onze trein wordt overvallen! De overvallers komen de trein in. Nu geen ‘Hej, hej’, maar onze armen in de lucht. Trouwringen worden goed bekeken en passagiers worden streng aangekeken. Dan lopen de overvallers de trein uit. Opnieuw horen we schoten. De overvallers vallen dood neer. Onze eigen cowboys stappen de trein weer in en we rijden verder. Als we in Old Mexico uitstappen zie ik dat er achterop de trein een kanon staat. Treinovervallen zullen hier vast vaker voorkomen.

De stroomtrein rijdt voorbij.
De stroomtrein rijdt voorbij.
Onze trein is bijna klaar om te vertrekken.
Onze trein is bijna klaar om te vertrekken.
Help, een overval!
Help, een overval!
'Onze' cowboys schieten de overvallers neer.
‘Onze’ cowboys schieten de overvallers neer.

Tipi’s en indianen

C. heeft genoeg van de schietgrage cowboys. Gelukkig komen we nu in de buurt van de indianen. Voor de show zijn we net te laat, maar er is meer te beleven in dit themagebied. We gluren in de tipi’s, zien de bizons in de wei staan en bewonderen de mooi versierde huiden. Dan mogen we zelf aan de slag. Tenminste, de 12-plussers in ons gezelschap. We mogen met een bijl gooien. Ik pak de bijl. Poging een gaat mis. Poging twee gooi ik zomaar raak. “Dat is echt knap van jou mama” zegt C. Dank je, dat vind ik ook.

Rennen van tipi naar tipi en overal binnen kijken.
Rennen van tipi naar tipi en overal binnen kijken.
Camiel doet alsof hij gaat schieten.
C. doet alsof hij gaat schieten.
Ik kan dus heel goed met een bijl werpen.
Ik kan dus heel goed met een bijl werpen.

De Wild West Show

Om ons heen zien we kinderen en volwassenen met klappertjes pistolen. Het is net het echte Wilde Westen, zoveel mensen lopen er ‘bewapend’ rond. Zelfs volwassenen knallen met een klappertjes luchtbuks. Als we in de rij staan voor de Wild West Show zien we pas dat bijna iedereen een pistool of geweer bij zich draagt. Voor de Young Guns winkel staat een lange rij. Straks maar even kijken.

De deur gaat open, we mogen naar binnen. We vinden een plekje aan de zijkant, maar ontdekken tijdens de show dat je beter in het midden van de tribune kan zitten. Om ons heen wordt er flink geschoten. Dan komen de acteurs eraan. In het Zweeds spelen ze hun spel. Voor ons duurt het eerste gedeelte net iets te lang. Er is te weinig actie en teveel gepraat waarvan wij niets kunnen volgen. Ik vermoed dat er een overval wordt gepleegd, maar zeker weten doe ik het niet. De cowboys vechten met elkaar en stunten in het decor. Deze fysieke taal verstaan we allemaal. Het publiek wordt opgeroepen om mee te schieten. “Pang, pang, pang” klinkt het om ons heen.

Na een half uurtje is de show voorbij. We krijgen een paar extra stunts te zien en dan is het tijd om te klappen. Buiten de arena van de Wild West Show mag iedereen met de acteurs op de foto. Doen wij natuurlijk ook.

Er sjeest een koets voorbij.
Er sjeest een koets voorbij.
Geen idee wat deze meneer verkeerd heeft gedaan....
Geen idee wat deze meneer verkeerd heeft gedaan….
Wat een spektakel bij de gevechten.
Wat een spektakel bij de gevechten.
Een volle tribune bij de Wild West Show.
Een volle tribune bij de Wild West Show.

Pief paf poef?

In het begin van ons bezoek aan High Chaparral verbaasde ik me over alle klappertjes pistolen. Nu snap ik de lol ervan. Laten we eerlijk zijn, wie wil er niet een dag al schietend rond lopen? Ik had vroeger geen klappertjes pistool en krijg zin om mee te doen. De rij voor de Young Guns winkel blijft lang. Ik ga er in staan, maar het schiet voor geen meter op. Nou ja, laat dan maar zitten. De dag is inmiddels al voor de helft voorbij. De volgende keer als we naar High Chaparral gaan kopen we direct aan het begin een pistool. Kunnen we ook de hele dag ongegeneerd pief, paf, poef-en.

Lunchen bij Café Mamma Dalton

Alle avonturen maken ons hongerig. In High Chaparral zijn meerdere thema restaurants te vinden. Wij kiezen voor Café Mamma Dalton met het pannenkoekenbuffet. Onbeperkt pannenkoeken eten en dat voor een hele schappelijke prijs. C. kijkt thuis regelmatig de Daltons via de iPad. Hij herkent bij binnenkomst in het cafe direct de foto’s die er hangen van William, Joe en de andere Dalton-broers. De pannenkoeken gaan er goed in. We halen een tweede keer en zitten dan echt helemaal vol.

Cafe Mamma Dalton
Cafe Mamma Dalton.
"Die ken ik!" roept Camiel.
“Die ken ik!” roept C.

Huis bouwen

Precies als we klaar zijn met eten is er een show vlakbij Café Mama Dalton. Onder begeleiding van twee bewoners van het Wilde Westen mogen kinderen een houten huis bouwen. Alles gaat in het Zweeds en daardoor vinden M. en C. het best spannend om mee te doen. Maar kijken vanaf de tribune kan natuurlijk ook. Als het huis af is, gluren wij even naar binnen.

Leren hoe je een huis bouwt.
Leren hoe je een huis bouwt.

Line dance met de Daltons

Een kwartiertje later komen de Daltons en hun moeder naar het cafe. Iedereen wordt overgehaald om het podium op te komen: we gaan line dancen. Jieheee! Mama Dalton voert het geheel aan en geeft de instructies. Verspreid in de groep staan de Daltons en ook Lucky Luke danst mee. Wij doen vrolijk mee met oefenen. Als we eindelijk met muziek erbij mogen dansen, ziet het er best goed uit. En onze grootste Dalton-fan? Die heeft het niet zo op line dancen, C. kijkt vanaf gepaste afstand wat voor raars wij nu weer uitspoken.

Mama Dalton en de Daltons.
Mama Dalton en de Daltons.

Be like a cowboy!

Tijdens de Wild West Show werd er geklommen op de daken en vanaf die hoogte geschoten. Als je je echt in het Wilde Westen wil wanen, dan kan je met je klappertjespistool op de daken klimmen in Buffalo City. Kinderen vanaf een jaar of 10 zijn lang genoeg om erop te komen en rennen fanatiek rond. C. is een beetje teleurgesteld dat hij wat lengte tekort komt. M. hoeft niet zo nodig op daken te klimmen en bekijkt het hele gebeuren enigszins verbaasd aan. Acteurs spelen boeven en worden belaagd door pief-paf-poefende kinderen. Zelfs vaders zien we enthousiast mee doen.

Op weg naar Buffalo City.
Op weg naar Buffalo City.
Fanatieke kinderen met klappertjespistolen.
Fanatieke kinderen met klappertjespistolen.
Hoe stoer is dat, net als in de Wild West Show over de daken rennen en schieten.
Hoe stoer is dat, net als in de Wild West Show over de daken rennen en schieten.

Overnachten bij High Chaparral: hotel, camping of stuga

Het is onmogelijk om in een dag alle shows bij High Chaparral te zien. Twee dagen gaan is geen overbodige luxe en zo haal je ook meer lol uit je klappertjespistool. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij High Chaparral te overnachten:

  • Hotel Big Bengt met o.a. eenvoudige familiekamers (900 SEK, circa 95 euro) en gezinsappartementen (1300 SEK, circa 137 euro).
  • Cabin/stuga voor 4 personen vanaf 1300 SEK (circa 137 euro), er zijn ook 6- en 8-persoons cabins.
  • Kampeerplek met elektra kost 310 SEK (circa 33 euro) per nacht, daarnaast staan er op de camping eenvoudige stuga’s waar je voor 700 SEK (circa 74 euro) per nacht kan verblijven.

Alle genoemde prijzen zijn voor een nacht in het hoogseizoen, exclusief ontbijt. In restaurant Dilligensen kan je ontbijten voor 80 SEK (circa 8,50 euro). Kinderen betalen 55 SEK (circa 6 euro).

Praktische informatie High Chaparral

De entree voor High Chaparral is 290 SEK (circa 30 euro) voor 1 dag, voor 60 SEK (circa 6 euro) extra kan je twee dagen gaan. Kinderen onder de 100 cm mogen gratis naar binnen. Voor sommige activiteiten betaal je extra. Zo kost een ritje met de trein 30 SEK (circa 3 euro) en ook voor het goud zoeken betaal je dit bedrag. Parkeren is gratis.

In Zweden eindigt het hoogseizoen half augustus. Daarna is High Chaparral alleen in de weekenden open in augustus.

Meer informatie over de openingstijden, de actuele prijzen en het programma is te vinden op de website van High Chaparral. Hier kan je ook de accommodaties boeken.

Enne, koop dus direct aan het begin een klappertjespistool. Daar ga je geen spijt van krijgen. Het goedkoopste pistool zagen wij voor 89 SEK.

Ga jij de volgende keer in Zweden ook pief, paf, poef-en in themapark High Chaparral?

Meer lezen

Kan je je losmaken van het Wilde Westen? Dan heeft Zweden nog veel meer moois te bieden. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Sweden en de regio Smaland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.