Zweden: Astrid Lindgren Värld oftewel Pippi Langkous-park

8
292
vakantie met kinderen, Astrid lindgren varld, pippi langkous park, kampeerhuttenrondreis, Zweden met kinderen, kids er op uit

Een bezoek aan Astrid Lindgren Värld in Vimmerby (ook wel Pippi-park genoemd) kon tijdens Saskia’s rondreis door Zweden niet ontbreken. Lees in het blog alle ins en outs over dit vrolijke park.

Pippi Langkous

Wie is er niet groot geworden met de boeken en films van Pippi Langkous? Ter voorbereiding op onze vakantie heb ik M. kennis laten maken met de boeken over Pippi. Voorpret voor de vakantie. Ze was er direct gek van en heeft op vakantie een hele stapel Astrid Lindgren boeken mee. Ook de originele Pippi-film behoort inmiddels tot haar favorieten.

Entree Astrid Lindgren Värld in Vimmerby

Astrid Lindgren Värld is in het hoogseizoen geopend van 10 tot 18 uur. We rijden iets voor 10 uur samen met vele anderen het parkeerterrein op. Meteen merk je dat je in Zweden bent, iedereen wordt heel geordend en snel naar een vrije parkeerplek geleid. Het parkeren kost een paar euro. De entreeprijs voor het park is een stuk hoger…. Wij betalen zo’n 140 euro voor een gezinskaart, hiermee kan je naar binnen met 2 volwassenen en drie kinderen tussen 3 en 13 jaar (prijspeil 2014, inmiddels schijnt deze gezinskaart niet meer te bestaan). Voor ons is dat voordeliger dan het kopen van 4 losse kaartjes. Al met al is dit uitje een flinke aanslag op ons vakantiebudget. Is het deze prijs waard? Ik vind het behoorlijk aan de hoge kant. Ja, je krijgt er diverse voorstellingen voor en er lopen op verschillende plekken acteurs rond. De kinderen kunnen heerlijk spelen en de tijd vloog voor ons allemaal voorbij. Het park is keurig onderhouden en schoon. Astrid Lindgren Värld hoort voor mij echt bij een rondreis met kinderen door Zweden, wij hadden het niet willen missen. Dus maar snel betalen en verder niet meer over nadenken.

De voorstellingen in Astrid Lindgren Värld

Direct bij binnenkomst van het park hangt er een groot bord met de voorstellingen van die dag. Onze kennis van de figuren uit de boeken van Astrid Lindgren blijkt behoorlijk weggezakt. Kennen jullie het verhaal over Bertil en het kaboutertje Nils Karlsson Pyssling? Ons zegt het in eerste instantie niets, maar tijdens de voorstelling gaat er bij mij wel een lampje branden. Het verhaal gaat over Bertil. Onder zijn bed is een muizenholletje en daar woont Nils Karlsson Pyssling. Als Bertil “killevippen” zegt wordt hij net zo groot als een duim en kan hij in het muizenholletje op bezoek gaan. De voorstelling ss natuurlijk in het Zweeds, maar dat druk de pret zeker niet. Veel woorden lijken op het Nederlands en we horen Bertil praten over een matras en een kussen, die woorden herkennen we allemaal.

Bertil en Nils Karlsson Pyssling
Bertil en Nils Karlsson Pyssling
Michiel van de Hazelhoeve. De Pietje Bell van Zweden.
Michiel van de Hazelhoeve. De Pietje Bell van Zweden.
Pippi Langkous en het circus. Geweldige voorstelling!
Pippi Langkous en het circus. Geweldige voorstelling!

We bekijken twee grote voorstellingen: Michiel van de Hazelhoeve die met z’n hoofd vast zit in de soeppan en Pippi Langkous en het circus. Deze verhalen zijn voor ons veel bekender en af en toe fluisteren we M. en C. extra informatie in om de verhaallijnen beter te begrijpen. Bij Pippi is dat eigenlijk helemaal niet nodig, M. kent het verhaal beter dan wij. De voorstellingen zijn heel sprekend, ook al verstaan we nauwelijks wat ze zeggen, we genieten er echt van.

Spelen in Astrid Lindgren Värld

Astrid Lindgren Värld ligt in de bossen. De routes lopen hier doorheen en geven een hele ontspannen sfeer. Op open plekken zijn kleine huisjes gebouwd zoals ze ook in diverse boeken staan. Kinderen kunnen er in en ontdekken een hele wereld die afgestemd is op hun maat. Als volwassenen moet je zeker geen rugklachten hebben als je een huisje in gaat, je loopt de hele tijd gebogen. Het leukste huis vind ik het huis van Nils Karlsson Pyssling, hier is alles heel groot. Dat betekent klimmen en klauteren op mega grote meubels. M. en C. vinden het erg leuk dat ze de mini snoepwinkel ontdekken waar Pippi 18 kilo snoep kocht.

Het winkeltje waar Pippi 18 kilo snoep kocht.
Het winkeltje waar Pippi 18 kilo snoep kocht.
Mini huisjes voor mini bezoekers in Astrid Lindgren Värld.
Mini huisjes voor mini bezoekers in Astrid Lindgren Värld.
Karl Nilsson Pysslings huis, waar zelfs grote mensen klein zijn....
Karl Nilsson Pysslings huis, waar zelfs grote mensen klein zijn….

We passeren meerdere leuke speeltuintjes, maar de allerleukste is de speelroute waarbij je over balken en stenen moet lopen zonder de grond te raken. De hele route is honderden meters lang en loopt gedeeltelijk door het water. M. en C. blijven droog, maar een setje reservekleding zou geen overbodige luxe zijn.

Het 'je mag de grond niet aanraken'-pad.
Het ‘je mag de grond niet aanraken’-pad.

Een simpele maar succesvolle attractie zijn de borden met een tekening uit een van de boeken. Hier zijn gaten in gemaakt waar je zelf je hoofd doorheen kan steken, zo wordt M. net zo sterk als Pippi en tilt ze het paard boven haar hoofd. C. laat zich in de vlaggenmast hijsen, een tafereel uit Michiel van de Hazelhoeve.

De dag vliegt voorbij

Opeens is het al bijna half zes. Nog een half uur voordat het park dicht gaat. Wat vliegt de tijd hier voorbij. In de Pippi-shop kopen we papieren bordjes, servetjes, bekers en gouden munten. M. wordt in september 7 jaar en wil dan een echt Pippi-feestje geven.

Vakantie napret en verjaardag voorpret noemen we dat. Die krijgen we er gratis bij!

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Zweden te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

8 REACTIES

 1. Wij zijn deze vakantie bij Astrid Lindgrens Varld geweest en persoonlijk vond ik het tegenvallen.
  Er wordt reclame gemaakt met een uitspraak van Astrid Lindgren zelf, dat spelen het allerbelangrijkste is voor kinderen, maar er zijn duidelijk veel meer winkels dan speelplaatsen in het park. Heel erg commercieel.

  De voorstellingen waren wel fantastisch en inderdaad, als je de verhalen een beetje kent is het ook zonder kennis van het Zweeds prima te begrijpen.

  Al met al voelde ik me enigszins getild, maar mijn kinderen hebben het leuk gehad enne, daar gaat het toch wel een beetje om. 🙂

  • Goh, zou dat dan de afgelopen 2 jaar veranderd zijn? Onze kinderen kregen geen genoeg van het spelen. Ik heb ook wel winkels gezien (en bezocht en geld uitgegeven), maar vond het niet hinderlijk veel terwijl ik daar best kritisch op ben. Hou helemaal niet van overdreven commercie…

 2. Wat een verandering in20 jaar. Onze kinderen en die van onze vrienden waren 3 en 6 toen we er naar toe gingen. Wij vonden de prijzen niet duur, en de kinderen raakten niet uit gekeken. wel goed op de kinderen letten. Ze verdwalen makkelijk ofzitten in een vd elke kleine huisjes. Alles was toen al van hout gemaakt, wat in 1996 zeer vooruitstrevend was. Ze zijn nu 23 en 26 jaar en weten het nog steeds. €140,00 is veel geld, maar wrs wel erg de moeite waard

  • Inderdaad veel geld, dat vind ik ook. Maar sommige dingen wil je nu eenmaal graag zien. Wandelen op een andere dag is dan weer gratis, zo houden we het vakantiebudget in balans 😉

 3. Wij zijn er afgelopen zomer geweest en onze kinderen hebben er heerlijk gespeeld. We hebben genoten van de voorstellingen. Leuk dat we thuis een aantal verhalen al hadden gelezen. De winkels vonden wij meevallen, ook geen aandacht aan geschonken. Alleen in de winkel bij de hoofdingang geweest. In Legoland zijn meer winkels hoor. Ons viel alleen de entree tegen. Sinds dit jaar is er geen gezinskaart meer. Wij waren met 5 personen bijna 200 euro kwijt. Deze prijzen op niveau Disneyland/Efteling is het park eerlijk gezegd niet waard. Maar het was wel sfeervol en het hoort eigenlijk wel bij een bezoek met kinderen aan Zweden. Dus geen spijt

  • Oh wat jammer dat de gezinskaart er niet meer is. 200 euro is dan inderdaad veel geld en niet meer in verhouding met andere bekende parken in Europa… Maar ben het met je eens dat een bezoek aan Astrid Lindgren Varld wel echt bij een bezoek aan Zweden met kinderen hoort. Dan maar elders in het vakantiebudget iets bezuinigen.

 4. Voor/ tot welke leeftijd vinden jullie dit park geschikt? Ook nog voor kids boven de 12? Of dan maar overslaan gezien de prijzen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.