Nationaal Park Store Mosse met kinderen bezoeken

In het westen van de regio Smaland in Zweden ligt Nationaal Park Store Mosse. Wij bezoeken het nationaal park na een dagje High Chaparral. We krijgen een goede eerste indruk van Nationaal Park Store Mosse als we bezoekerscentrum Naturum en een van de vogelobservatietorens bekijken. Ook ontdekken we dat er meerdere korte wandelingen door het gebied gaan. Ga je met ons mee naar dit mooie stukje Zweden?

Nationaal Park Store Mosse

Nationaal Park Store Mosse heeft een oppervlakte van 77 km2. Het totale gebied Store Mosse is zelfs nog groter. Sinds 1983 is het een nationaal park. Nationaal Park Store Mosse is een van de grootste moerassen in Zweden ten zuiden van Lapland. Het is een belangrijk gebied voor vogels en er is veel bijzondere flora en fauna te vinden. Het meer Kävsjön is een broedplaats voor kraanvogels, deze vogels zijn ook het symbool van het nationaal park.

Bezoekerscentrum Naturum in Nationaal Park Store Mosse

Door Nationaal Park Store Mosse loopt 1 weg voor autoverkeer. Vlak langs deze weg ligt bezoekerscentrum Naturum en een van de uitkijktorens. Wij rijden hier heen en parkeren onze auto op de ruime parkeerplaats. Door het bos lopen we in een paar minuten naar het bezoekerscentrum.

In het halletje is er de mogelijkheid om je schoenen uit te doen en pantoffels aan te trekken. Wij kijken er een beetje raar naar. In eerste instantie ervaar ik het als betutteling. Later raken we in gesprek met een van de medewerkers die vraagt hoe de pantoffels zitten. We informeren waarom ze hiervoor hebben gekozen. Dan blijkt het een Zweedse gewoonte te zijn. Als je een woning binnen gaat in Zweden, dan doe je je schoenen uit en trek je pantoffels aan. Bij Naturum willen ze dat de bezoekers zich thuis voelen en zo lang mogelijk blijven. De pantoffels helpen om een huislijke sfeer te creëren. Niks betutteling, het is een warm welkom!

Pantoffels als teken van gastvrijheid.
Pantoffels als teken van gastvrijheid.

Op onze pantoffels lopen we langs de informatieborden. In grote lijnen begrijpen we wat er staat. Al snel ontdekt Camiel een ruimte speciaal voor kinderen. Door een klein gat kruipt hij er in. Binnen vindt hij allemaal knuffels. Maar de grootste attractie is toch dat ik hem niet kan zien. Ik hoor alleen gelach vanachter de houten wand: “Je kan me niet zien mama, haha”.

Maureen ben ik inmiddels ook kwijt. Zij blijkt zeer geconcentreerd achter een microscoop te zitten. In een aparte ruimte staan meerdere microscopen en natuurlijke materialen. Bezoekers mogen deze uitgebreid bekijken en onderzoeken. Dat hoef je Maureen maar een keer te zeggen en we hebben er geen kind meer aan. Inmiddels is Camiel ook uit z’n holletje gekropen om door een microscoop te gluren.

Informatie over de kraanvogel. Nu weten we in ieder geval naar welke vogel we moeten uitkijken.
Informatie over de kraanvogel. Nu weten we in ieder geval naar welke vogel we moeten uitkijken.
Allerlei materialen bestuderen onder de microscoop.
Allerlei materialen bestuderen onder de microscoop.
Ik heb er geen kind meer aan...
Ik heb er geen kind meer aan…

Ik loop naar buiten en sta direct middenin de natuur. In stilte genietend van het uitzicht. Wat jammer dat we geen tijd hebben om vandaag te wandelen. Hier wil ik een keer terug komen. In gedachten stippel ik alweer een nieuwe reis naar Zweden uit….

Maureen komt samen met mij genieten van het uitzicht in Nationaal Park Store Mosse.
Maureen komt samen met mij genieten van het uitzicht in Nationaal Park Store Mosse.
Het is stil en het moet stil blijven.
Het is stil en het moet stil blijven.

Aan een kant heeft Naturum grote glazen ramen. Alsof de natuur zo naar binnen komt. Er staat twee grote verrekijkers. Ik kijk, maar zie alleen struiken. Maureen heeft zich inmiddels losgemaakt van haar microscoop en tuurt ook door een verrekijker. Al snel ziet ze een kraanvogel. Wow, we kijken om de beurt door de verrekijker en zien inderdaad een kraanvogel lopen. Camiel is net te klein voor de verrekijker. Ik probeer een foto door de kijker te maken zodat hij kan zien wat wij zien.

Door de verrekijker zoeken naar kraanvogels.
Door de verrekijker zoeken naar kraanvogels.
Zie jij de kraanvogel?
Zie jij de kraanvogel?

Vogelobservatietoren in Nationaal Park Store Mosse

Vlakbij Naturum is een redelijk nieuwe vogelobservatietoren. We besluiten naar dit uitkijkpunt te lopen. Vanaf de parkeerplaats ben je er in 2 minuten. We klimmen naar boven. Alweer een prachtig uitzicht. Er staan zelfs krukjes waar je op kan zitten en een brede plank om een telelens of verrekijker op te zetten. We zijn echte geluksvogels, want alweer spotten we een kraanvogel. Deze keer zijn het er zelfs twee. Net als we naar beneden willen lopen laat zelfs de zeearend zich zien. We hadden gelezen dat deze grote vogels hier voorkomen, maar niet durven hopen dat we er eentje zouden zien. Ik klik snel met de zoomlens om de grote vogel vast te leggen. Thuis maar eens kijken of we de zeearend digitaal dichterbij kunnen halen.

Op weg naar de observatietoren.
Op weg naar de observatietoren.
Informatie over de vogels die in het nationaal park leven.
Informatie over de vogels die in het nationaal park leven.
Bovenop de toren.
Bovenop de toren.
We ontdekken twee kraanvogels.
We ontdekken twee kraanvogels.
Eenvoudige voorzieningen zorgen ervoor dat je comfortabel vogels kan bekijken.
Eenvoudige voorzieningen zorgen ervoor dat je comfortabel vogels kan bekijken.
Ver weg, maar we zien 'm echt: een zeearend!
Ver weg, maar we zien ‘m echt: een zeearend!

Wandelen in Nationaal Park Store Mosse met kinderen

Er gaan diverse wandelingen door Nationaal Park Store Mosse. Meerdere lange wandelingen, maar ik vermoed dat de meeste gezinnen daar niet aan beginnen. Gelukkig zijn er voor hen voldoende andere mogelijkheden. Op verschillende plekken in het park kan je kortere rondwandelingen maken. De routes gaan deels over smalle planken, dus niet buggyproof. Voor kinderen die zelf lopen zijn deze planken juist een groot avontuur. Het zijn dit soort kleine dingen die wandelingen leuk maken voor ze.

Wandelen in Nationaal Park Store Mosse is een avontuur voor kinderen.
Wandelen in Nationaal Park Store Mosse is een avontuur voor kinderen.

Meer informatie over Nationaal Park Store Mosse, Naturum en de wandelingen is te vinden op de website van het park.

Ben jij al eens in Nationaal Park Store Mosse in Zweden geweest? Ik vind het leuk om te horen hoe jullie de wandelingen vonden.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in Smaland te doen is of op zoek naar andere nationaal parken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Store Mosse is inderdaad een prachtig gebied en heel mooi en leuk om doorheen te wandelen. Toen we nog geen kinderen hadden, gebruikten we deze plek vaak als 1e stop voor onze doorreis verder Zweden in. We zetten onze tent op op de nabij gelegen Flatenbadets Stugor Camping. Het is alweer een aantal jaren geleden dat we daar waren. Het was destijds een eenvoudige camping met ietwat verouderd sanitair, maar op de foto’s te zien inmiddels aardig opgeknapt. Het ligt direct aan een leuk zwemmeer en heeft wat speeltoestellen en een minigolfbaan 🙂 Een leuke combinatie met Store Mosse.

    Wij hebben destijds alleen de langere wandelingen in Store Mosse gedaan, die zeker aan te raden zijn. Het gebied is zeer vlak en heel makkelijk te bewandelen. Zeker goed te doen met kinderen. Ook de afwisseling van planken paden, stukjes door moeras en bos maken het leuk en afwisselend.
    En vergeet zeker je verrekijker niet!

    De uitkijktoren is ook heel leuk om tegen de avond te beklimmen en onder het genot van een kopje thee of koffie uit de thermoskan te genieten van het uitzicht en de ondergaande zon. Maar wellicht wordt dat iets te laat voor jonge kinderen 🙂

    In ieder geval een plek waar ik graag met mijn kinderen nog eens naar terug ga!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.