Hagårds Lagård, klimbos en zipline in de Smalandse bossen bij Jönköping

De regio Smaland in Zweden staat bekend om de bossen en meren. Met zoveel bomen is het niet verwonderlijk dat je hier een klimbos en zipline-parcours vindt. Wij rijden naar Habo, in de buurt van Jönköping, om bij Hagårds Lagård de bomen in te gaan.

Welkom bij Hagårds Lagård

De eigenaar van Hagårds Lagård verwelkomt ons hartelijk en vertelt al snel meer over het bedrijf. De oorspronkelijke boerderij is al meer dan 300 jaar in de familie. Het klimbos is onderdeel van het erf, hij woont tegenover de ruimte waar de klimmers worden ontvangen. Voordat we echt de bomen in mogen, tekenen we een contractie waarbij we aangeven dat we ons aan enkele simpele huisregels houden.

Het klimbos is eigenlijk geschikt voor kinderen vanaf 140 cm. C. komt nog ruim 15 cm tekort. Maar hij heeft vaker een klimbos bezocht, is niet bang voor hoogtes en we gaan kijken hoe ver hij komt met wat hulp. Dat kan vandaag, want het is een rustige dag. M. is helemaal blij, ze is eindelijk lang genoeg.

We trekken de klimtuigjes aan, krijgen een helm op en lopen dan het bos in. Voordat we tussen de boomtoppen mogen klimmen, krijgen we eerst instructie over het systeem waar we mee vast zitten. Ik ben onder de indruk van het gebruiksgemak. Niet elke keer los en vast klikken van de lijnen, maar een doorlopende verbinding tot aan het eind. Het enige is dat je elkaar niet in kan halen, maar dat weegt op tegen de voordelen van dit hele veilige systeem.

Het oefenbaantje.
Het oefenbaantje.

Klimbos Hagårds Lagård

Dochter M. kan niet wachten totdat ze mag beginnen. Na het klimbos in het Zwarte Woud heeft ze de smaak helemaal te pakken. 3 of 10 meter boven de grond? Het maakt voor haar geen verschil. Heel geconcentreerd gaat ze van het ene klimobstakel naar het andere.

Ook zoon C. is niet onder de indruk van de hoogte. Hij klimt vol zelfvertrouwen langs het spinnenweb. Daarna speelt zijn lengte hem parten als hij over een schommelende zigzaggende evenwichtsbalk naar de overkant moet. Hij kan net geen twee touwen vast houden. Als hij bijna aan het einde is wordt de spanning even te veel. Maar daar is M. Ze praat rustig op hem in. Van de eigenaar van Hagårds Lagård krijgt hij een hulp om de laatste stap te zetten. Dan is hij op het platform. Helemaal trots en figuurlijk al bijna de 15 missende centimeters gegroeid.

Klimmen op behoorlijke hoogte tussen de bomen.
Klimmen op behoorlijke hoogte tussen de bomen.
Balanceren over een touw naar de overkant.
Balanceren over een touw naar de overkant.
Camiel ziet al een volgende uitdaging.
C. ziet al een volgende uitdaging.
Maureen op het zigzag obstakel.
M. op het zigzag obstakel.
Peptalk van Maureen om ook het laatste stukje te overbruggen.
Peptalk van M. om ook het laatste stukje te overbruggen.

Het klimparcours gaat verder. Over een wiebelende brug met hier en daar missende plankjes. Extra grote stappen worden gezet. “Ik durf niet” hoor ik beide kinderen zeggen, om daarna toch de grote stap te maken. Wow, wat zijn ze stoer.

Dan hangen er een soort schommels achter elkaar. Je moet van de ene schommel op de andere stappen. De overstap is best flink. M. krijgt het net voor elkaar. C. is hier echt te klein voor. Zijn benen zijn te kort. Het zou sneu zijn als hij nu terug moet klimmen. Na dit obstakel volgt er nog eentje en dan is hij al bij de zipline naar beneden… De eigenaar van Hagårds Lagård heeft gelukkig een oplossing. Hij neemt C. mee over dit obstakel. C. hangt aan zijn klimharnas en met zijn eigen touw aan de veiligheidsrail. Zo komt hij toch aan de overkant. Glunderend neemt hij de laatste hindernis.

Twee blije koppies ziplinen naar beneden. Wat ben ik trots op ze.

Een loopbrug met wat gaten. Best spannend, maar ze doen het.
Een loopbrug met wat gaten. Best spannend, maar ze doen het.
Via schommelende balkjes naar de overkant.
Via schommelende balkjes naar de overkant.

Zipline parcours

Na het klimbos wacht ons een zipline parcours. Net nieuw geopend in 2016. Ik durf niet te klimmen tussen de boomtoppen (gevalletje hoogtevrees), maar ziplinen wil ik proberen. Dan is alleen de start eng en hoef je daarna alleen maar te wachten totdat je aan de overkant bent.

We klimmen het eerste plateau op. M. wil dolgraag van start gaan. Hups, voordat ik er erg in heb zwiert ze al naar de overkant. Ik vind het wel spannend om haar zo hard te zien gaan. Ze vangt haar landing keurig op en zwaait als ze klaar is. Nu is het mijn beurt. Boven het plateau ga ik in het harnas zitten. Til m’n voeten van de vloer en daar ga ik…. Wauw, wat is dit gaaf! Ik zoef in hoog tempo over het dal en voordat ik het weet ben ik al aan de overkant. Mijn landing gaat iets minder soepel. Later hoor ik dat C. elke keer dubbel van het lachen ligt als hij mij zo onelegant ziet neerkomen. Hij vindt de zipline geweldig en landt een stuk keuriger dan ik doe.

De langste zipline gaat over het water.
De langste zipline gaat over het water.
Ik land elke keer het meest onelegant....
Ik land elke keer het meest onelegant….

We ziplinen een rondje door het bos. Wat geweldig om zo in de lucht te hangen. De langste zipline is voor het laatst bewaard. 150 meter en over twee vijvers. Even vind ik het spannend. Ik kijk nog een keer naar het veiligheidssysteem en weet dat het goed zit. Veiliger dan dit systeem is er niet te krijgen hebben we eerder gehoord. In onze vaste volgorde zoeven we naar de overkant. Ale drie weten we het zeker. Ziplinen is vet cool!

Praktische informatie

Het klimbos is geschikt voor kinderen vanaf 140 cm. Zij kunnen dit parcours zelfstandig klimmen. Kleinere kinderen komen bij bepaalde obstakels echt lengte tekort. Je kan met hen wel klimmen als ze niet bang voor hoogtes zijn en je hen 1 op 1 kan begeleiden, dit vraagt dus ook iets van jouw klimvaardigheid. Vraag hiervoor altijd vooraf advies bij Hagårds Lagård, dat voorkomt teleurstellingen.

Voor het ziplinen geldt een minimum gewicht van 20 kg. Anders halen ze de overkant niet. Zou een beetje jammer zijn als je kind boven een vijver blijft bungelen, toch?

Voor 4 personen (2 volwassenen en 2 kinderen of 1 volwassenen en 3 kinderen) betaal je 1195 SEK (circa 125 euro). Hiervoor kan je zowel het klimparcours als de zipline twee keer doen. Je bent ongeveer 2 uur bezig. Meer info is te vinden op de website van Hagårds Lagård.

Trek makkelijk zittende kleding aan waarbij het niet erg is als er iets mee gebeurd. Zeker als je wat onhandig landt bij het ziplinen (zoals ik), dan kan je kleding beschadigen.

Bezoek jij weleens een klimbos of zipline tijdens je vakantie?

Meer lezen

Op zoek naar meer actieve uitjes in de boomtoppen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Sweden en de regio Smaland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.