De Bostoren beklimmen op landgoed Schovenhorst bij Putten

Ooit gehoord van de Bostoren op landgoed Schovenhorst bij Putten? Als je deze uitkijktoren een keer hebt beklommen, dan is elke andere toren daarna saai. Samen met Maureen, KidsErOpUit-blogger Fieke en haar dochter Roos ga ik naar de Bostoren. Klim je 235 treden met ons mee omhoog?

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

De Bostoren beklimmen

Op landgoed Schovenhorst staat een uitkijktoren. Niet zomaar eentje, maar de spectaculaire Bostoren. Bij restaurant Hop-eest (Garderenseweg 93, Putten) kopen we onze kaartjes voor de beklimming van de Bostoren. Voor 4 euro p.p. mogen we omhoog. Ook bij de pinautomaat onder aan de toren kan je een toegangskaartje kopen. Vanaf het restaurant is het nog geen 5 minuten lopen naar de Bostoren, wel moeten we een drukke weg oversteken.

Let op: parkeren doe je niet bij restaurant Hop-eest maar bij het iets zuidelijker gelegen parkeerterrein.

Zodra Maureen en Roos de Bostoren zien rennen ze vooruit. Ze hebben direct door dat dit geen gewone uitkijktoren is. Fieke en ik hebben het er ondertussen over dat 235 traptreden best wel veel is. Als het aan de jongedames had gelegen waren ze direct aan de beklimming van de uitkijktoren begonnen. Maar ze moeten wachten totdat wij er met de toegangskaartjes zijn. Een voor een gaan we door de draaideur.

Een klein briefje laat zien dat we op de goed weg zijn.
Een klein briefje laat zien dat we op de goed weg zijn.
Als je goed oplet zie je de Bostoren tussen de bomen staan.
Als je goed oplet zie je de Bostoren tussen de bomen staan.
Maureen en Roos lopen voor ons uit.
Maureen en Roos lopen voor ons uit.
Van buitenaf is al te zien dat de Bostoren geen gewone uitkijktoren is.
Van buitenaf is al te zien dat de Bostoren geen gewone uitkijktoren is.
Met de kaartjes kunnen we door de draaideur de toren betreden.
Met de kaartjes kunnen we door de draaideur de toren betreden.

Ik heb hoogtevrees en wordt meestal niet blij van het beklimmen van torens. De Bostoren ziet er zo stevig uit dat ik er niet veel last van heb. We klimmen omhoog en al snel zien we de eerste ‘attractie’. Een ruimte met ronde gaatjes in de wand. Als je door het gaatje gluurt, dan kijk je in een vogelhuisje. We hebben geen bewoond exemplaar gevonden, maar ook zonder dat is het gluren leuk. In het midden van de ruimte staat een grote zitbank. Door de glazen wand heb je het gevoel alsof je echt tussen de bomen zit.

De eerste stop geeft een prachtig zicht op de bomen.
De eerste stop geeft een prachtig zicht op de bomen.
Zie je die gaatjes in de wand? Daar kan je in een vogelhuisje gluren.
Zie je die gaatjes in de wand? Daar kan je in een vogelhuisje gluren.
We zien er geen vogels in, maar wel nestmateriaal.
We zien er geen vogels in, maar wel nestmateriaal.

We lopen verder omhoog. Maureen en Roos rennen voor ons uit. Opeens hoor ik Maureen zeggen: “Wacht, niet verder gaan. Ik durf dat niet. We moeten wachten”. Als Fieke en ik op dezelfde verdieping zijn aangekomen begrijpen we direct wat Maureen bedoelt. Er hangt een soort net (met daaronder nog een heel stevig net) op 28 meter boven de grond. Je kan er overheen klimmen en via een soort luik kom je dan op een plateau met een mooi uitzicht. Roos is al bijna halverwege. Maureen twijfelt. Ik zeg: “Je mag gaan, maar ik kom je niet achteraan als je niet meer durft. Je moet het dus echt zelf doen”. No way dat ik zo hoog over een net ga lopen! Maureen twijfelt even verder en besluit dan toch te gaan. Ze houdt zich stevig vast en klimt zo naar de andere kant. Wat ontzettend stoer. Fieke en ik nemen de trap naar de volgende verdieping. Daar zien we de meiden alweer. Ze zijn door het gat gekropen en lopen via het schuin lopende plateau naar ons toe.

Op een net heel hoog boven de grond....
Op een net heel hoog boven de grond….
Op dit plateau komen de kinderen uit via het net. Ook via de gewone trap kan je daar komen.
Op dit plateau komen de kinderen uit via het net. Ook via de gewone trap kan je daar komen.

Nog een paar trappen te gaan en dan zijn we helemaal bovenop de Bostoren. We stappen op het bovenste plateau en staan opeens tussen de bomen die daar zijn gepland. Het uitzicht is geweldig. We kijken over de Veluwe en zien Flevoland liggen. Omdat de route naar boven zo gevarieerd is, hebben we helemaal niet doorgehad dat we 235 treden hebben gelopen.

Nadat we uitgekeken zijn gaan we weer naar beneden. We stoppen nog een keer bij het net en gluren weer bij de vogelhuisjes. We zijn het er alle vier over eens: wat een supergave toren is de Bostoren!

De bordjes op de reling vertellen wat je in het landschap ziet.
De bordjes op de reling vertellen wat je in het landschap ziet.
Bijzonder, zo'n plateau met bomen en ondertussen over de bomen van de Veluwe heen kunnen kijken.
Bijzonder, zo’n plateau met bomen en ondertussen over de bomen van de Veluwe heen kunnen kijken.
Weer naar beneden....
Weer naar beneden….
De vogelhuisjes van buitenaf gezien.
De vogelhuisjes van buitenaf gezien.

Wandelen en spelen op landgoed Schovenhorst bij Putten

Wij hadden helaas geen tijd om meer in de omgeving te doen. Erg jammer, want je kan je zo een dag vermaken op landgoed Schovenhorst.

Op het landgoed is een speelbos voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn kleuternetten, omgevallen bomen en stronken om hutten mee te bouwen. Ook is er een grote zandbak. Picknicken doe je aan een van de picknickbanken. Het speelbos is gratis.

Er zijn drie wandelingen uitgezet op landgoed Schovenhorst:

  • Wandeling ‘Bomentuinen’ is 2,5 km lang, deze komt direct langs de Bostoren
  • De cultuurhistorische route is 8 km en komt vlak langs de Bostoren
  • De boswandeling is 4 km en komt vlak langs de Bostoren

De folder met de wandelroutes is te vinden op de website van de Schovenhorst. Ter plaatse zijn de routes met gekleurde paaltjes gemarkeerd. Groen voor de bomentuinen, rood voor cultuurhistorie en geel voor het bos.

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes op de Veluwe? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelDe Harry Potter Studio Tour in Londen
Volgend artikelLeukste pretpark voor jonge kinderen: Julianatoren
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.