Kinder Escaperoom Harderwijk: aan de slag met Geheim agent X

Kinderen laten opsluiten voor de lol? Wij van KidsErOpUit vinden dat zo gek nog niet. Bij Escaperoom Harderwijk hebben een aantal KidsErOpUit-kids namelijk een hele leuke middag gehad. Blogger Yvonne  vertelt er graag over. Ontsnap je mee uit de Kinder Escaperoom Harderwijk?

Kinder Escaperoom Harderwijk

Met twee gespannen koppies van Suus en Noor op de achterbank vertrek ik richting Harderwijk. Vandaag hebben wij afgesproken met bloggers Jolinda, Fieke en Saskia om een kijkje te nemen bij de vernieuwde Escaperoom Harderwijk. Sinds kort is er een Escaperoom speciaal voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 15 jaar.  Wij testen de variant voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Wat is een escaperoom?

Een escaperoom is een ruimte waar een groep mensen ‘opgesloten’ zit en zo snel mogelijk moet zien te ontsnappen door allerlei opdrachten op te lossen, puzzels en codes zien te ontcijferen en sloten zien te openen. Deze escaperooms schieten als paddenstoelen uit de grond. Leuk om te doen als bedrijfsuitje, familiefeestje of met een groep vrienden.

De escaperoom in Harderwijk heeft in 2015 een publieksprijs gewonnen en is gekozen als de nummer 6 van Nederland. Op slechts vier locaties in Nederland zijn er ook kinder escaperooms. Harderwijk is er een van. Hiermee speelt Escaperoom Harderwijk in op een duidelijke vraag van de markt. Met name op het gebied van kinderfeestjes is men steeds meer op zoek naar vernieuwende activiteiten. Maar ook zonder kinderfeestje kunnen kinderen hier met een groepje terecht.

Alvast een goede aanbeveling!
Alvast een goede aanbeveling!

Geheim agent X

Zodra we binnenkomen staat Geheim agent X al op ons te wachten.  Wij worden hartelijk ontvangen en na een korte introductie volgen Roos (8), Maureen (8), Katta (10), Bent (8), Suus (9) en Noor (9) hem richting de escaperoom.

Er mag begeleiding mee, maximaal 2 volwassenen. Jolinda en ik schuiven aan, maar nemen onszelf voor om niet te gaan helpen. In de mooie lichte ruimte vertelt de geheim agent over het geheim agentexamen wat de kinderen vandaag gaan afleggen. De spanning is toch wel van de gezichten af te lezen.

Agent X verlaat de ruimte en de tijd gaat in. Wij hebben exact een uur de tijd. Meteen beginnen de kinderen alles in de ruimte overhoop te halen. Hoe krijgen ze nu toch al die sloten open?

Samenwerkende kinderen in de escaperoom

De kinderen hebben elkaar nog niet eerder in deze samenstelling ontmoet, maar direct na het startsein weten ze precies hoe ze met elkaar moeten samenwerken. “Zullen we groepjes maken met zoeken?” stelt Maureen voor. “Ja, van twee!” En ze gaan heel effectief aan de slag. Erg bijzonder om te mogen zien. Het lijkt alsof ze elkaar al tijden kennen en geven volop aanwijzingen en moedigen elkaar aan.

Het is even speuren maar nadat Maureen de eerste aanwijzing heeft gevonden, komt de groep goed op stoom. Ze vinden de ene aanwijzing na de andere.

Opvallend is dat vooral de blinkende kluis in de hoek van de kamer lonkt. Ook al weten de kinderen best dat de code die ze zojuist gevonden hebben, niet van de kluis is; ze proberen het toch allemaal netjes om de beurt even. Des te groter is de vreugde toen het deurtje van de kluis open ging. Dat voelt als een echte overwinning.

Aanwijzingen

Jolinda en ik doen erg ons best om geen aanwijzingen te geven maar heel af en toe moeten wij toch even ingrijpen om de boel weer op het juiste spoor te krijgen. Gelukkig kijkt agent X op afstand mee via de camera’s die er hangen en geeft hij ook regelmatig even een hint zodat de groep weer verder kan. Ook Saskia en Fieke mogen vanmiddag meekijken, er zijn camera’s in de ruimte geplaatst. Als je als ouder niet mee naar binnen gaat, kun je dus ook in de ruimte ernaast via een schermpje mee gluren.

Meekijken via een schermpje.
Meekijken via een schermpje.
Saskia en Fieke zien dus goed dat Jolinda en Yvonne af en toe wel helpen.
Saskia en Fieke zien dus goed dat Jolinda en Yvonne af en toe wel helpen.

Missie volbracht

Als de kinderen na precies 59 minuten de sleutel vinden en de deur open maken, is de blijdschap bij de kinderen groot! Yes! Het is gelukt. Later horen wij dat bijna alle groepen het redden om, met goede coaching van agent X, binnen het uur te ontsnappen.

De ontsnapte kinderen zien? Kijk dan dit filmpje.

Samen met Geheim agent X nemen ze nog even de escape door onder het genot van een welverdiend glaasje ranja en krijgen ze van hem een diploma.

En dan komen voorzichtig de stoere verhalen los, want ze zijn stuk voor stuk heel trots dat het hen toch gelukt is. Noor fluistert mij nog even toe dat ze Geheim agent X echt heel lief vindt, en niet eng. Dat klopt ook. Hij ziet er spannend uit maar is heel toegankelijk en lief voor de kinderen.

Het is ons gelukt!!!
Het is ons gelukt!!!
Napraten over de escape.
Napraten over de escape.
De Kinder Escaperoom wordt afgesloten met een echt diploma.
De Kinder Escaperoom wordt afgesloten met een echt diploma.

Ontstaan escaperoom voor kinderen

Agent X vertelt ons dat er steeds meer volwassenen na het doen van een van hun andere twee escaperooms, vroegen of er ook een kindervariant was. Escaperoom Harderwijk heeft toen tijdelijk op de oude locatie nog een aangepaste ruimte gemaakt. Maar ondanks de aanpassingen, geen drugs, lijken en andere spannende zaken, was deze voor enkele kinderen toch te spannend omdat het ook donker was. Nu op deze nieuwe locatie is de ruimte precies naar wens en zien de medewerkers de aanvragen toenemen.

Ervaringen

Alle zes de kinderen vonden het een leuke ervaring. Wij merken ook dat het echt geschikt is voor alle kinderen. Ieder kind kan weer een eigen taak op zich nemen. Ben je niet zo goed in rekensommen? Dan kun jij vast wel heel goed cijfersloten losmaken of zware dingen tillen. Je werkt echt als team samen.

Kreten als; gaaf, spannend en cool horen wij vooral na afloop. Als wij naar de auto lopen, vraagt Maureen: “Mam, mag ik dit alsjeblieft ook met mijn kinderfeestje doen?” Dit zegt ons genoeg; het was een topervaring voor de kinderen.

Geheim agent X is best lief!
Geheim agent X is best lief!
Zes hele blije kinderen. Wat was het leuk bij Kinder Escaperoom Harderwijk!
Zes hele blije kinderen. Wat was het leuk bij Kinder Escaperoom Harderwijk!

Praktisch

Heeft onze positieve ervaring jou ook geïnspireerd om een kinder escaperoom te gaan doen? Je kunt makkelijk via de website een datum en tijdstip reserveren. De escaperoom is 7 dagen per week open en je kunt met 2 tot maximaal 10 kinderen meedoen. Kosten zijn 100 euro per tijdsblok van 60 minuten. Er moet 1 ouder of begeleider mee naar binnen.

Zouden jouw kinderen het leuk vinden om naar de Kinder Escaperoom Harderwijk te gaan?

Meer lezen

Ben je op zoek naar een leuk uitje in Gelderland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Escaperoom Harderwijk. Zoals je van ons gewend bent delen wel altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.