Binnenspeeltuin Schateiland Zeumeren, voor alle grote en kleine piraten

10
200
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al een paar jaar zagen we het bordje langs de A1 staan: Schateiland Zeumeren. Omdat ik niet zo’n fan ben van binnenspeeltuinen gingen we er niet heen. Totdat ik op de Facebook-pagina van KidsErOpUit een oproep deed: wie kent er binnenspeeltuinen die leuk zijn voor ouder en kind? Een van de meest genoemde binnenspeeltuinen was Schateiland Zeumeren. Hoogste tijd om zelf te gaan kijken!

Schateiland Zeumeren

Schateiland Zeumeren ligt tussen Amersfoort en Apeldoorn, vlakbij de A1 bij het plaatsje Voorthuizen. Schateiland is niet alleen een binnenspeeltuin. Buiten is er ook van alles te beleven bij de recreatieplas. Wij bezochten nu alleen het binnengedeelte.

De meeste binnenspeeltuinen zijn gehuisvest in een loods met slechts zeer beperkt ramen. Dat is bij Schateiland Zeumeren gelukkig anders. Er is een centrale middenruimte met drie verschillende vleugels. Overal komt daglicht binnen, dat geeft een hele prettige sfeer.

De akoestiek is bij een binnenspeeltuin ook heel belangrijk. Geen enkele ouder vindt het fijn om de hele dag in een hal te zitten waar het blije en soms verdrietige geschreeuw van kinderen continu tegen de wanden weerkaatst. We hebben dit bij Schateiland Zeumeren niet zelf in de praktijk kunnen ervaren omdat we er op een rustige dag waren. Maar, we hebben wel bij enkele betrouwbare bronnen navraag gedaan. Al deze bronnen bevestigden dat het met de akoestiek wel goed zit bij Schateiland Zeumeren.

Schateiland Zeumeren is volgens hun eigen brochure ‘natuurlijk, avontuurlijk en helemaal ingericht met het thema piraten en onbewoonde eilanden. Interactie, avontuur en ontdekken zijn de kernwaarden van de speeltoestellen en activiteiten‘. We hadden het niet beter op kunnen schrijven. Het piratenthema komt overal terug, zelfs in de muziek. Ik hou daarvan!

Binnen spelen bij Schateiland Zeumeren

Bij binnenkomst rennen dochter M. en zoon C. direct naar de muziekboog. Ze kennen deze van een camping en weten hoe het werkt. Ze vergeten zelfs hun jas uit te doen. Fanatiek springen ze van nummertje naar nummertje.

Dan lopen we door naar het gedeelte met het speelkasteel. Bij binnenkomst hebben we 2 muntjes gekregen en deze worden meteen gebruikt bij de radiografisch bestuurbare bootjes.

Het speelkasteel staat in een grote zandbak. Via een kleine klimwand klimmen M. en C. er in. Dan zie ik ze niet meer. Af en toe zie ik in een flits een kind voorbij een raampje komen, maar ik heb geen idee wat ze in het kasteel uitspoken. Ze rennen het kasteel uit. Kijken even naar het gedeelte met water en zand. Ze hebben geen rust om er te gaan spelen. Er is nog zoveel meer te ontdekken.

Via de klimwand het kasteel in.
Via de klimwand het kasteel in.
Leuk om in te spelen maar ook heel mooi gemaakt.
Leuk om in te spelen maar ook heel mooi gemaakt.

Voordat we de Onderwaterwereld ingaan ziet C. een beeldscherm. Als een magneet wordt hij er toe aangetrokken en roept hij: “M., kijk een spelletje!”. Natuurlijk doet ze mee aan de Eilanden Race. Het is een modern bordspel, maar in plaats van met een dobbelsteen gooien moeten de kinderen springen. Dat wordt fanatiek gedaan. Als het spelletje is afgelopen zie ik ze in dubio staan. Eilanden Race is voor herhaling vatbaar, maar de Onderwaterwereld lonkt….

Eilanden Race.
Eilanden Race.

De Onderwaterwereld is een bijzondere speelwereld met een gedeelte ‘onder water’ en een gedeelte ‘boven water’. Natuurlijk is dit geen echt water. Een blauw netwerk symboliseert het water. Dit is het favoriete gedeelte van M. en C. Ze klimmen over de palen, kruipen in de huisjes, klimmen naar beneden en naar boven. Af en toe is er een klimgedeelte dat meer geschikt is voor oudere kinderen, gelukkig bedenken ze ook zelf dat zij dat beter niet kunnen doen.  Fijn voor mij, want ik kan even relaxen in de loungehoek die hier staat. De Onderwaterwereld is wel een gedeelte waar nadrukkelijk op bordjes staat dat ouderlijk toezicht gewenst is. Terecht wat mij betreft. Zeker als het druk is.

Klimmen en klauteren.
Klimmen en klauteren.

Achter de Onderwaterwereld vinden we het doolhof en de trampolines. Hier ziet het er bijna Arabisch uit. Het doolhof kan ze maar eventjes boeien. Op de trampolines springen ze alsof ze nooit de kans hebben om op een trampoline te springen, terwijl we er thuis eentje in de tuin hebben. Pas als er wordt omgeroepen dat kinderen zich kunnen laten schminken, komen ze van de trampoline af. Snel schoenen aan en naar de smink-dame. Tien minuten later heb ik twee stuiterende piraatjes naast me.

Het doolhof.
Het doolhof.
Vanuit het doolhof kom je bij de trampolines.
Vanuit het doolhof kom je bij de trampolines.
De trampolines veren goed mee, dus de meest bijzondere capriolen worden uitgehaald.
De trampolines veren goed mee, dus de meest bijzondere capriolen worden uitgehaald.

Erg leuk is het hoekje van de Zandtovenaar. Er draait een kort filmpje van de Zandtovenaar en kinderen kunnen zelf met zand toveren. M. begint ermee en maakt net zulke mooie bewegingen als de echte Zandtovenaar. C. pakt het anders aan. Hij legt zijn lichtbak vol met zand en gaat er daarna in tekenen. Beide vinden het zo leuk dat ze later hier weer terug komen. De tweede keer is het C. die er mooie armbewegingen bij maakt en gebruikt M. de tactiek van C.: veel zand erop en dan tekenen.

De Zandtovenaar.
De Zandtovenaar.
"Kijk mama, ik heb KidsErOpUit.nl geschreven!".
“Kijk mama, ik heb KidsErOpUit.nl geschreven!”.

Opnieuw horen we een oproep door de speakers: de piraat komt er aan en kinderen mogen helpen met schat zoeken. Dat willen M. en C. wel. De piraat vertelt een inleidend verhaaltje en daarna mogen ze letters in het zand gaan zoeken. Dat is met z’n tweeën best een klus. In een van de letters zit een schatkaart. Zodra die is gevonden mogen ze met de piraat op zoek gaan naar de schat. C. loopt voorop met de schatkaart in zijn hand en M. mag de bel van de piraat vasthouden. De schat is snel gevonden, maar we verklappen niet wat er in zit.

Uitleg over het schatzoeken.
Uitleg over het schatzoeken.
Op zoek naar de schat.
Op zoek naar de schat.

Praktische informatie

Schateiland Zeumeren richt zich op kinderen van 4 t/m 12 jaar. M. (8) en C. (6) hebben genoten en willen terug. Alle speeltoestellen en activiteiten zijn heel geschikt voor kinderen van deze leeftijd.

Middenin Schateiland Zeumeren is een horecapunt te vinden met een snackbar-achtig assortiment, aangevuld met broodjes en pannenkoeken. Je mag geen eigen consumpties meenemen. In het midden zijn ook de toiletten te vinden, heel fijn centraal gelegen. Wat in positieve zin opviel: er zijn wasbakken op kinderhoogte en ook bij het Heren-toilet is het mogelijk om jonge kinderen te verschonen.

De toiletten zijn geschikt voor het hele gezin.
De toiletten zijn geschikt voor het hele gezin.
Als de kinderen spelen dan kunnen de ouders lezen.
Als de kinderen spelen dan kunnen de ouders lezen.

Bij het Speelkasteel kan er met water worden gespeeld. Neem voor de zekerheid droge kleren mee. Dat is geen overbodige luxe.

De entree voor Schateiland Zeumeren is 12,75 euro voor iedereen vanaf 2 jaar. Parkeren kost 4 euro voor auto’s korter dan 6 meter. Tijdens schoolvakanties is Schateiland elke dag open van 10 tot 18 uur. Buiten de schoolvakanties zijn de openingstijden: woensdag en vrijdag van 12.30 tot 18 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Meer informatie is te vinden op de website van Schateiland Zeumeren.

Bonustip: wil je op een rustige dag naar Schateiland Zeumeren? Ga dan begin december. Iedereen is druk met de Sinterklaasvoorbereidingen en blijft thuis. Hierdoor hadden wij heel Schateiland voor onszelf. Hoe luxe wil je het hebben?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer op de Veluwe te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Schateiland Zeumeren. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

10 REACTIES

 1. Ik wil de kaartjes graag winnen voor mijn vriendin en haar zoontje. Zij zit in de schuldsanering, heeft door kanker een nier verloren en de tweede werkt nog maar nauwelijks. De vader van haar zoontje vecht momenteel ook tegen kanker en de relatie tussen hen tweeën is praktisch ten einde door alle ellende die op hun pad is gekomen. Zij kunnen dus wel een extra oppepper gebruiken. Hij is er ooit op schoolreisje geweest en zou er zo graag nog eens naar terug gaan.

 2. Wat een leuke aktie en op de foto’s te zien ziet het er erg leuk uit. Goed en duidelijk verhaal erbij.
  Ben zelf nog niet zo lang alleenstaande moeder dus is het voor nu te prijzig maar wil er zeker een keer naartoe! De oudste zou het helemaal gaaf vinden..schip ahoy!!
  Dus hoe leuk zou het zijn om kaartjes te winnen, super toch?!

 3. Wat een super leuke win-actie weer!!
  Ik denk dat er twee kinderen zijn die dit helemaal geweldig vinden!! En ik denk dat ik het zelf ook heel erg leuk vind hihi daarom doen we een gokje.

 4. Omdat onze jongens al 2 jaar vragen of we nog eens terug gaan en ik ze erg graag wil verrassen met die kaartjes ipv weer nee zeggen!! (Voor hun rapport!)

 5. Ik zou mijn dochter meenemen en haar grote neef van 6. We wonen lekker in de buurt maar het is er nog nooit van gekomen om eens binnen te kijken, wat ziet het er cool uit op de foto’s!

 6. Wat zou het toch een grote verrassing zijn wanneer mijn zoontje Sam, die bijna 5 jaar wordt samen met zijn grote vakantievriend Ruben (die 3 dagen na Sam 5 jaar wordt) een dagje zich samen zouden kunnen uitleven als wilde piraten, onder het mom “meet in the middle” aangezien zij in Brabant wonen en wij in de Achterhoek. De vakantie is inmiddels anderhalf jaar geleden, maar hij heeft het nog wekelijks over “zijn vriend” 🙂 Een soort verjaardagsfeestje a-go-go!!

 7. Ik hoor er zulke leuke verhalen over, dat wil ik natuurlijk graag eens met eigen ogen zien. En mijn twee kinderen? Die mogen met mij mee 🙂

 8. Wat een leuke winactie. Wij zijn er ook al geweest met een feestje van onze oudste. Zou graag kaartjes winnen om de jongste ook op piratenavontuur te laten gaan