Zweden: klauteren over de allergrootste stenen in Nationaal Park Tiveden

3
274

Verstopt tussen het Vättern en Vänern ligt Nationaal Park Tiveden. Je moet weten dat het bestaat, anders kom je er niet toevallig langs. Saskia bezocht het park tijdens haar rondreis door Zweden vertelt over de schoonheid van het park.

Op weg naar Nationaal Park Tiveden

De weg naar Tiveden wordt steeds smaller en vanaf Tivedstorp is deze zelfs niet meer geasfalteerd. Het is dat de bordjes van het Nationaal Park deze kant op wijzen en je daarmee bevestigd wordt dat je de goede kant op gaat. De ruime parkeerplaats bij het informatiepunt doet vermoeden dat wij vandaag niet de enige wandelaars in het gebied zijn, er is ruimte voor veel meer auto’s dan het handje vol dat er al staat.

Wandelen met kinderen in Nationaal Park Tiveden

Vanaf het informatiepunt vertrekken meerdere wandelingen. Er zijn zelfs Nederlandstalige beschrijvingen van, handig! Wij kiezen voor “De ronde van Stenkälla”. Dit is een route van 2 kilometer die zich begeeft over moeilijk begaanbaar terrein. Ze rekenen er minimaal 1 uur voor om de route te voltooien. Dat zegt ons genoeg, dit wordt niet wandelen maar klauteren. Dat komt goed uit, want onze grote klauteraar C. had geen zin om te gaan wandelen.

De ronde van Stenkälla

De route is duidelijk gemarkeerd met oranje verf op de bomen en stenen. In het begin is er nog sprake van een wandelpad, maar al snel hebben we de markering echt nodig om de goede kant op te gaan. We lopen over de allergrootste stenen van Zweden (tenminste, dat denken wij en maken we de kinderen wijs), over modderige paadjes waar de boomwortels steun geven en over smalle vlonders. De ondergrond bestaat bijna volledig uit steen met hier en daar een dun laagje bodembedekking waar de naaldbomen op groeien. Naast stenen en naaldbomen zien we veel mossen. Gedrieën vormen ze een prachtig landschap.

De route door Nationaal Park Tiveden is gemarkeerd met oranje verf op de bomen en de rotsen
De route door Nationaal Park Tiveden is gemarkeerd met oranje verf op de bomen en de rotsen

 

Na een uur klauteren komen we aan bij Stenkalla.

Het hoofddoel van onze wandeling c.q. klautertocht is StenKälla. Bij deze bijzondere verzameling stenen vinden we een kleine waterplas. Het is bijna een mystieke plek. We kruipen onder de rotsen door en zoeken daarna een mooie steen als zitplaats voor een korte pauze.

We lopen verder en ons pad gaat om de hoogste berg stenen heen, zo beginnen we aan de terugweg. Opnieuw lopen we over smalle vlonders, boomwortels en modderige paadjes. Tussen de bomen zien we een meer verschijnen. We genieten van het prachtige uitzicht. Dit is Zweden zoals je het in de boekjes ziet.

Wandelen over de rotsen
Wandelen over de rotsen
Camiel doet alsof hij aan het vissen is.
C. doet alsof hij aan het vissen is.

Nog een laatste stuk klauteren. We komen steeds meer tegemoetkomende wandelaars tegen en zijn blij dat we vandaag op tijd (rond half 10) met deze tocht zijn gestart. Dan naderen we het startpunt weer. Nog even kijken bij het informatiecentrum van Nationaal Park Tiveden en daarna maken we een parkeerplaats vrij op het parkeerterrein dat inmiddels vol stroomt.

Tivedstorp

Op de terugweg stoppen we bij Tivedstorp. Hier genieten we van heerlijk Zweeds gebak, de typisch Zweedse omgeving, het speeltuintje en de rust. We zien onszelf opnieuw zitten in het Zweden uit de boekjes.

Ligging Tiveden

Meer lezen

Andere natuurparken in Zweden ontdekken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Vorig artikelGroeten uit….
Volgend artikelGränna, snoephoofdstad van Zweden
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

3 REACTIES

  1. prachtig zo die wandeling, gaan we hopelijk deze zomer ook doen.
    ik zou graag even met je willen mailen over het vlotvaren, want dat is echt een geweldige ervaring.
    we gaan dit jaar voor de 2e keer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.