7 redenen waarom Zweden met kinderen zo leuk is

Zweden is een fijn vakantieland met kinderen. We schreven er al vaker over. Blogger Jolinda is er al drie keer geweest met haar gezin. Nieuwsgierig waarom zij fan is van Zweden? Lees dan verder.

7 redenen waarom Zweden met kinderen zo leuk is

“Gaan we nu alweer naar Zweden?” Oudste dochter kijkt over mijn schouder mee als ik google voor de zomervakantie. En ondanks haar opmerkingen ‘ik wil ook wel eens gewoon naar Frankrijk, of Italie’, google ik nog even verder. Want Zweden met kinderen is zo leuk. We zijn er al drie keer geweest en er is nog genoeg te ontdekken. Wat wij tot nu toe hebben ervaren zet ik even voor je op een rij: 7 redenen waarom Zweden met kinderen zo leuk is.

1. Bossen en meren zoveel als je maar wilt

De natuur is zo mooi in Zweden, dat het moeilijk is om in woorden te beschrijven. Kijk dus maar even mee 😉 Mijn ervaring is dat kinderen hier echt tot rust komen. Ook mijn oudste, een beetje ‘stadse’ dochter geniet van de mooie uitzichten, de uitgestrekte bossen. Het geeft ons allemaal een gevoel van vrijheid. Dit hebben we niet als we in het bos op de Veluwe lopen. Want daar hoor je bijna altijd toch nog ergens in de verte verkeer. In Zweden kom je soms urenlang niemand tegen. Dat is goed voor de onderlinge band in het gezin heb ik gemerkt. Je bent op elkaar aangewezen. Ineens zijn de ruzies tussen de zussen en broer als sneeuw voor de zon verdwenen.

Samen op op pad door de eindeloze bossen van Zweden.
Samen op op pad door de eindeloze bossen van Zweden.
Jong en ietsje ouder geniet van de rust en ruimte in Zweden.
Jong en ietsje ouder geniet van de rust en ruimte in Zweden.

2. Alles mag

In Zweden mag heel veel in de vrije natuur. Een kampvuurtje stoken onderweg is geen enkel probleem. Van de paden afgaan zal niemand je kwalijk nemen. Zorg wel dat je niet verdwaalt, zoals ik al eerder zei, je komt soms uren niemand tegen. Wij genieten altijd van het picknicken tijdens wandelingen. We nemen dan onze biobrander mee. De kinderen zoeken takjes en in no time hebben we Zweedse worstjes opgewarmd.

Picknicken doen we tijdens onze wandelingen onderweg met onze biobrander. Als je meer tijd hebt kun je een klein kampvuurtje maken.
Picknicken doen we tijdens onze wandelingen onderweg met onze biobrander. Als je meer tijd hebt kun je een klein kampvuurtje maken.

3. Kindvriendelijk

Zweden is kindvriendelijk. Net als ander Scandinavische landen. Niemand kijkt raar op als je je kinderen meeneemt in een restaurant. En er zijn vaak goede voorzieningen. De kleinste plaatsen hebben wel een speeltuintje.

4. Themaparken en dierentuinen

Zweden kent een aantal leuke themaparken. De bekendste is Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby. Daar zijn wij nog nooit geweest, maar wel in het Niels Holgersonpark. Wat ons zo bevalt aan een bezoek aan pretparken in Zweden is dat daar zelfs rust en ruimte is. De parken zijn ruim opgezet en zelfs in het hoogseizoen tref je geen toestanden als in bijvoorbeeld de Efteling aan. Er is genoeg plek om te picknicken, zodat je geen dure broodjes of snacks hoeft te kopen om maar even te kunnen zitten. Dat is ook zo in de dierentuin. Tijdens een bezoek aan de dierentuin van Borås zien we zelfs grillplaatsen waar bezoekers hun eigen worstjes staan te bakken. Het is een van de grotere dierenparken in Zweden. Het park heeft ongeveer 80 diersoorten en maar liefst 500 dieren. En daartussen heel veel te spelen voor de kinderen. Wij gaan er zeker nog eens naartoe!

5. Spelen in de natuur

Naast lekker wandelen kun je in Zweden ook eindeloos spelen in de natuur. Er is volop water om in te zwemmen. Je kunt ook georganiseerd vlotvaren of een kanotocht maken, zoals Saskia al eens deed. En als je water zegt, dan denk je ook aan zandstrandjes om lekker te graven. In de bossen kun je prima hutten bouwen of klimmen en klauteren. Zweden is een grote natuurlijke speeltuin, waar wij altijd volop van genieten.

6. Kamperen kan overal

Ga je graag kamperen met kinderen? Dan is Zweden een perfecte keuze. Tijdens onze vakanties roep ik altijd dat de Zweden het kamperen vast hebben uitgevonden. We komen veel campings tegen, net als campers. Wildkamperen mag bijna overal. Heb je liever iets meer voorzieningen, bekijk dan eens de campings in Zweden waar we al eerder over schreven.

7. De mooiste vakantiehuizen

Zit je liever in een ‘eigen’ huis zoals wij? Dan hoef je niet lang te zoeken. Er zijn heel veel mooie vakantiehuizen in Zweden, voor elk budget. Voordeel is ook hierbij weer de rust en de ruimte. Zo hebben wij al drie keer huizen getroffen met heerlijke grote tuinen waar onze kinderen zich goed vermaken. Je kunt via internet een particulier huis zoeken of via een organisatie als Novasol, Dansommer of via buroscanbrit.

Rust en ruimte. En de mooiste zonsondergangen. Wij zijn fan van Zweden.
Rust en ruimte. En de mooiste zonsondergangen. Wij zijn fan van Zweden.

Op vakantie naar Zweden met kinderen, is dat ook iets voor jou?

Meer lezen

Op zoek naar een camping in Zweden of de leukste uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

4 REACTIES

  1. Zweden is echt een super land met en zonder kinderen. Wij zijn afgelopen twee jaar met onze kids naar Zweden geweest. De reis er heen alleen al vind ik geweldig. Het eerste jaar met Stena Line en vorig jaar over de brug en met een pont waar we een klein uurtje op moesten.

  2. Van mijn 1e jaar tot mijn 18e jaar met mijn ouders geweest… Hele rondreis van het zuiden naar het hoogste puntje in het noorden van Zweden. Zo gaaf! Ik mis het elke vakantie nog een wil heel graag met mijn kinderen nog eens terug. Ik hoop dat dat op een dag gaat gebeuren…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.