Kosta Boda en andere glasblazerijen in het Zweedse Smaland

Kosta Boda en andere glasblazerijen in Smaland: niet alleen Venetië staat bekend om de glasblazers, ook de Zweden kunnen het. In de bossen van Smaland ligt een groot glasblazersgebied waar Saskia een bezoek aan bracht. Het is geen toeval dat er juist hier glas wordt geblazen, door de gigantische hoeveelheid bos is er altijd voldoende brandstof beschikbaar om de ovens van de glasblazerijen te stoken.

Glasblazerijen: vergane glorie?

Langs weg 28 tref je meerdere grote glasblazerijen. Op basis van een stapeltje reisgidsen hadden we een lijstje gemaakt met glasblazerijen die we niet mochten missen.
Onze eerste stop was bij Johanfors Glasbruk. Dit bleek een gevalletje vergane glorie: een grote fabriek die buiten gebruik lijkt en een grote sfeerloze winkel met glas.
We reden door naar nummer twee van ons lijstje: de glasblazerijen SEA Transjö hytta en Afors. De moed zonk ons in de schoenen toen we daar aankwamen. Deze glasfabriek bleek niet alleen buiten gebruik maar stond ook op instorten. Hier was geen enkele activiteit meer.

Bij de glasblazerijen van Johanfors is alleen een gigantische grote en sfeerloze toeristenwinkel open.
Bij de glasblazerijen van Johanfors is alleen een gigantische grote en sfeerloze toeristenwinkel open.
Er staan best mooie dingen in de glaswinkel. Alleen dat prijskaartje is minder aangenaam.
Er staan best mooie dingen in de glaswinkel. Alleen dat prijskaartje is minder aangenaam.

Vakmanschap

Terug op de weg 28 besloten we een willekeurig bordje met ‘glasbruk’ of ‘glasriket’ te volgen en dan maar te zien waar we uit zouden komen. We sloegen de weg af en reden over een hobbelig pad door het bos. Na een paar minuten kwamen we bij een schuur met een glaswinkel er in. De kinderen hadden de moed al opgegeven en bleven in de auto zitten. Wij gingen toch kijken en ontdekten een winkel met prachtige moderne glaskunst. Dit was echt vakmanschap! Helaas werd er niet gewerkt toen wij er waren, dus nog steeds geen glasblazers in actie gezien.

Sfeervol in de bossen vinden vakmanschap bij deze glasblazerij. Helaas mogen we binnen geen foto's maken.
Sfeervol in de bossen vinden vakmanschap bij deze glasblazerij. Helaas mogen we binnen geen foto’s maken.
Prachtig! Glas in de natuur.
Prachtig! Glas in de natuur.

De toeristische glasblazerij

Op ons lijstje stond nog een glasblazerij: Kosta Boda. Daar aangekomen zagen we een gigantisch shoppingcenter. De glasblazerijen zouden daar achter liggen, dus liepen we met twee kinderen die er geen vertrouwen meer in hadden die kant op. Hier troffen we meer levendigheid en verschillende gebouwen met glaswinkels en tentoonstellingen. In een van de gebouwen waren glasblazers aan het werk, hier was het zo druk dat we niets van de demonstratie zagen. Nu had ik er geen zin meer in, maar Maureen en Camiel wel. Na afloop van de demonstratie gingen zij op de tribune zitten en hebben we drie kwartier in een hele warme ruimte geduldig op de volgende demonstratie gewacht. Het was voor hen de eerste keer dat ze een glasblazer aan het werk zagen en ze vonden het prachtig! Het maakte alle eerdere teleurstellingen goed.

Het terrein van de glasblazerijen van Kosta. Beetje toeristisch is het wel.
Het terrein van de glasblazerijen van Kosta. Beetje toeristisch is het wel.
We wachten drie kwartier op de demonstratie glas blazen.
We wachten drie kwartier op de demonstratie glas blazen.
Met open mond zaten Maureen en Camiel naar de demonstratie te kijken.
Met open mond zaten Maureen en Camiel naar de demonstratie te kijken.

Ga jij op je rondreis door Zweden ook een bezoek brengen aan Kosta Boda en andere glasblazerijen?

Meer lezen

Benieuwd wat er meer in Smaland en omgeving te beleven is?

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelMet kinderen naar de boerderij
Volgend artikelWetenschap voor kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

5 REACTIES

  1. Leuke post. Wel onzweeds dat je binnen geen foto’s mocht maken. Heb ik alleen nog maar meegemaakt in Stockholm. Mochten we ooit nog eens in de buurt van Kosta komen, gaan we er zeker heen.

    • Ik vermoed dat er niets meer verkocht werd en dat er alleen foto’s gemaakt werden ;-). Tja, daar kan de schoorsteen niet van branden… De maker was wel ontzettend vriendelijk, het is dat we de auto vol hadden maar hadden daar zo iets kunnen kopen. Echt kunst!

  2. Daar zit wat in. De auto vol kennen we wel :-). Het is elk jaar proppen dat alles erin kan.

    Wel jammer dat je geen knop op je website hebt voor het abonneren op vervolgreacties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.